Ensituntumat: Microsoft Lumia 950 ja 950 XL, Continuum & Lumia 550

12.10.2015 16:45 Juha Kokkonen

Microsoft esitteli uudet Lumia-mallistonsa lippulaivat pitkän odotuksen jälkeen päättyneen viikon tiistaina (6.10) ja TaskuMuro pääsi tutustumaan laitteisiin tuoreeltaan paria päivää myöhemmin Tampereella järjestetyssä ALSO Expo -tapahtumassa. Uusien Lumia-mallien tärkein uudistus on tietysti uusi Windows 10 -käyttöjärjestelmä, joka löytyy niistä ensimmäisinä puhelimina markkinoilla. Kauppoihin uudet Lumia 950 ja Lumia 950 XL -mallit saadaan Suomessa marraskuun aikana, mutta laitteiden hinnoittelusta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Pahoittelemme artikkelin kuvien heikkoa laatua.

Lumia 950 ensituntumat

Uusista lippulaivamalleista pienempi ja samalla myös hieman edullisempi on Lumia 950, joka on seuraaja puolitoista vuotta sitten julkaistulle Lumia 930 -mallille. Muotoilullisesti Microsoft ei ole lähtenyt ottamaan irtiottoa aiemmista Lumia-malleista, vaan 950:n pelkistetyn designin tunnistaa välittömästi Lumia-perheen jäseneksi. Lumia 950 on näyttökokoluokkansa suuremmasta päästä (145 x 73,2 x 8,2 mm) ja selvästi edeltäjämalliaan suurikokoisempi. Paino sen sijaan on tippunut 17 grammalla 150 grammaan. Kädessä puhelin tuntuu tukevalle ja hyvin tehdylle, mutta muovisesta rakenteesta johtuen ei kuitenkaan välitä premium-vaikutelmaa, jota high-end-hintaluokan laitteelta voisi nykypäivänä odottaa. Näytön alapuolella huomio kiinnittyy mikrofonin reikään, joka on porattu keskelle näyttöä suojaavaa Gorilla Glass 3 -lasia. Oikeaan kylkeen on sijoitettu kameran, äänenvoimakkuuden ja lukituksen/virran metalliset painikkeet, jotka ovat selkeästi pinnasta kohollaan.

Lumia 950 -mallien myötä Microsoft siirtyi lippulaivoissaan QHD-näyttötarkkuuden (2560 x 1440) käyttöön. Sen suhteen käyttäjät ovat jakautuneet pitkälti kahteen leiriin – toiset ottavat ilolla vastaan mahdollisimman tarkan näyttöpaneelin ja toisten mielestä QHD-tarkkuus on jo liikaa sekä aiheuttaa lähinnä ylimääräistä virrankulutusta. Lumia 950:n AMOLED-näyttöpaneeli on kooltaan 5,2 tuumaa, joten pikselitiheys on erittäin korkea 564 PPI. Kuten numeroiden perusteella voi odottaa, Lumia 950:n näyttö näytti myös käytännössä huipputerävältä ja tarkalta. Myös kuvanlaatu ja katselukulmat vaikuttivat hyviltä, joskin haastavasta messuvalaistuksesta johtuen jätämme tarkemman analyysin tässä vaiheessa tekemättä. Näyttö tukee myös monista aiemmista Lumia-malleista tuttua vilkaisunäyttö-ominaisuutta sekä käyttöä hanskat kädessä.

Lumia 950:n näytön reunoille ulottuvassa takakuoressa Microsoft on päätynyt käyttämään mattapintaista polykarbonaattimuovia, joka ei varmasti ole kaikkien mieleen, sillä monet saattavat odottaa arvokkaampia materiaaleja maksaessaan puhelimestaan yli 500 euroa. Microsoftin edustajan mukaan yksi polykarbonaattiin päätymisen syistä oli laitteen painon alentaminen. Takakuori on muotoiltu pyöristymään reunoja kohti, mutta kylkiin on silti muotoiltu selvät kulmat. Käyttömukavuus on perushyvällä tasolla, mutta ei mitenkään huippuluokkaa. Pelkistetyn takakuoren keskelle on sijoitettu krominkiiltoinen Microsoftin logo.

Keskellä takakuoren yläosaa sijaitsee 20 megapikselin PureView-kamera, jonka ympärillä on leveä alumiininvärinen koristekehys. Kamera on hieman kohollaan takakuoresta ja sen toisella puolella sijaitsee kolmisävyinen LED-salama ja toisella kaiuttimen ritilä. 26 mm f1.9 Zeiss-objektiivi on varustettu viidennen sukupolven optisella kuvanvakaimella. Kamera pystyy taltioimaan myös 4K-videota. Kameraa voi käyttää kyljen kaksivaiheisella kamerapainikkeella, joka mahdollistaa sekä tarkentamisen että kuvan ottamisen.

Monista muista tämän vuoden high-end-puhelimista poiketen Lumia 950:n takakuori on irrotettavaa mallia. Takakuoren sisäpintaan on kiinnitetty NFC:n ja langattoman Qi-latauksen käämit. Irrotettavissa olevan akun kapasiteetti on 3000 mAh, joka on tämän puhelinkokoluokan parempaa päätä. Akku tukee myös pikalatausta, joka mahdollistaa lataamisen tyhjästä 50 % varaukseen puolessa tunnissa. Akun irrottamalla pääsee käsiksi laitteen nano-SIM- sekä micro-SD-korttipaikkoihin.

Lumia 950:n rautapuolelta löytyviä keskeisiä ominaisuuksia ovat kuusiytiminen Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa, LTE Cat6 -yhteydet, WLAN 802.11ac sekä USB 3.1 -versiota tukeva Type-C-liitäntä.

Lumia 950 XL ensituntumat

950 XL on uuden Lumia-malliston suurikokoisin ja samalla kallein malli. Ulkoisesti se on kuin suurennettu versio perus-950:stä. Edeltäjä Lumia 1520:een verrattuna 950 XL on huomattavasti pienikokoisempi ja mitoiltaan lähempänä 950-mallia. 950 XL:n ulkomitat ovat 151,9 x 78,4 x 8,1 mm ja se painaa 165 grammaa. Sisarmallinsa tapaan laite tuntuu kädessä tukevalle ja laadukkaalle, mutta ei kuitenkaan erityisen arvokkaalle. Muovirakenteesta ei välity käyttäjälle premium-vaikutelmaa, johon lähes kaikki kilpailijat yltävät.

Kaikki laitteen fyysiset painikkeet sijaitsevat 950:n tapaan oikeassa kyljessä, mutta virta-/lukituspainikkeen sijoitus on poikkeuksellinen. Se on nimittäin asemoitu hieman kyljen puolivälin yläpuolelle kahden pienikokoisen äänenvoimakkuuspainikkeen väliin. Ensituntumalla ratkaisu ei vaikuttanut erityisen toimivalta, sillä näppäimen löytäminen kolmen painikkeen keskeltä tuntui hieman hankalalta, mutta varsinaisen testin myötä selviää onko asiaan mahdollista tottua.

Myös Lumia 950 XL:ssä on QHD AMOLED -näyttö (2560 x 1440), mutta se on sisarmalliaan puoli tuumaa suurempi, eli läpimitaltaan 5,7 tuumaa. Näytön ja puhelimen ulkomittojen välinen suhde on melko hyvä, noin 74,3 %. Näytön suojana on Gorilla Glass 4 -lasi, joka ulottuu etupuolen reunoja kiertävään kapeaan muovilistaan asti. Myös 950 XL:n näyttö on huipputerävä ja -tarkka, vaikka pikselitiheys onkin hieman sisarmallia pienempi (518 PPI). Myös kuvanlaatu vaikutti ensi näkemältä hyvältä, mutta haastavasta messuvalaistuksesta johtuen jätimme tarkemman analyysin tekemisen myöhempään ajankohtaan. Myös 950 XL:n näyttö tukee vilkaisunäyttö-ominaisuutta sekä tunnistaa kosketukset myös hanskat kädessä.

Lumia 950 XL:n takakuoren toteutus on hyvin samantyylinen kuin sisarmallissa. Mattapintaisesta polykarbonaatista valmistettu kuori jatkuu laitteen kylkiin asti ja on hyvin pelkistetyn näköinen. Premium-tuntumaa se ei tarjoa. Kuori on pyöristetty reunoja kohti, mutta kylkeen on kuitenkin muotoiltu selkeä terävä kulma. Muotojensa puolesta 950 XL ei ole kädessä mikään huippumukava, mutta ei myöskään epämukavan tuntuinen. Kokoisekseen laite tuntuu jopa kohtalaisen näppärältä käsitellä.

Parhaiten Lumia 950:n ja 950 XL:n erottaa toisistaan (koon lisäksi) takakuoren yläosassa sijaitsevan kameran muotoilusta. 950 XL:n kamerakyhmy on aavistuksen suurempi ja ainakin allekirjoittaneen mielestä ulkoiselta toteutukseltaan tyylikkäämpi. Toteutus on hyvin samantyyppinen kuin Lumia 830 -mallissa – kamera ja tripla-LED-salama sijaitsevat pyöreän mustan suojalasin alla. Kamerakyhmyn vasemmalta
puolelta löytyy laitteen kaiutin. Kamera on teknisesti sama kuin sisarmalli 950:ssä – 20 megapikseliä, optisesti vakautettu 26 mm f1.9 Zeiss-obektiivi sekä tuki 4K-videokuvaukselle.

Myös Lumia 950 XL:n takakuori on irrotettavissa, joka mahdollistaa sekä takakuoren värin että akun helpon vaihtamisen. Takakuoren sisäpintaan on sijoitettu langattoman Qi-latauksen vastaanotin ja kameran aukon ympärille on asemoitu NFC-antenni. Irrotettava akku on kapasiteetiltaan 3340 mAh, eli kohtalaisen mukavan kokoinen. Tuettuna on myös pikalataus USB Type-C-liitännän kautta. Akun alta löytyy nano-SIM-korttipaikka ja puhelimen alaosasta micro-SD-korttipaikka.

Laitteen välirungon sisään on pakattu tämän hetken kärkipään tekniikkaa. Järjestelmäpiirinä toimii kahdeksanytiminen Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, jonka valmistaja kertoo olevan vesijäähdytetty (uskoisimme jäähdytyksen perustuvan käytännössä lämpöputkiin). Lisäksi spekseihin lukeutuu kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa, LTE Cat6 -nopeusluokan yhteysominaisuudet, WLAN 802.11ac MIMO-tuella sekä USB 3.1 -versiota tukeva Type-C-liitäntä.

 

Sisältö

  1. Ensituntumat: Microsoft Lumia 950 ja 950 XL, Continuum & Lumia 550
  2. Iiristunnistus ja Continuum, Lumia 550 & Yhteenveto