Uusimmat

Iiristunnistus ja Continuum, Lumia 550 & Yhteenveto

12.10.2015 16:45 Juha Kokkonen

 

Iiristunnistus ja Continuum

Sekä Lumia 950 että Lumia 950 XL tukevat Microsoftin Windows Hello Beta -kirjautumisominaisuutta iirisskannauksen avulla. Tunnistus tapahtuu puhelimien oikeaan etuylänurkkaan sijoitetun infrapunakameran avulla. Puhelinta on pidettävä normaalilla käyttöetäisyydellä (noin 30-50 cm päässä) kasvojen edessä ja käyttäjällä voi olla myös silmälasit tai aurinkolasit päässään. Tunnistuksen kerrotaan toimivan myös hämärämmissä valaistusolosuhteissa. Pääsimme testaamaan ominaisuutta Microsoftin edustajan silmillä ja vaikutti toimivan haastavasti valaistuissa messuolosuhteissa varsin luotettavasti ja nopeasti. Puhelin tallentaa iiriksestä muodostetut tunnistetiedot (kaavio yksilöllisistä piirteistä) kryptattuna ainoastaan laitteen omaan muistiin, eikä niiden pohjalta ole mahdollista luoda varsinaista kuvaa iiriksestä. Odotamme innolla, että pääsemme kokeilemaan Lumia 950 -mallien iiristunnistinta käytännön olosuhteissa.

Toinen mielenkiintoinen testaamamme erikoisominaisuus oli Continuum, joka mahdollistaa Lumia 950 -mallien käyttämisen pöytätietokoneen tavoin lisävarusteena myytävän Microsoft Display Dock -laitteen avulla. Display Dock on pienikokoinen (64,1 x 64,1 x 25,6 mm) alumiinikuorinen boksi, jonka etupuolella on merkkivalo sekä USB Type-C -liitäntä puhelimelle sekä taustapuolella kolme USB 2.0 -liitäntää oheislaitteille (näppäimistö, hiiri, tulostin), HDMI- ja DisplayPort-liitännät näytölle sekä USB Type-C -liitäntä virransyöttöä varten. Ulkoiseen näyttöön kuva syötetään 1080p-tarkkuudella ja 60 Hz päivitysnopeudella. Puhelin latautuu ollessaan kytkettynä telakkaan. Ensivaikutelmien perusteella Display Dock vaikutti näppärän kokoiselta ja tuntui kädessä erittäin laadukkaalta.

Puhelimen ollessa kytkettynä Display Dockiin ulkoiselle näytölle ilmestyy työpöytänäkymä, joka näyttää Windows 10:n työpöytäversion ja puhelinversion sekoitukselta. Vasemman alakulman Windows-kuvaketta painamalla avautuu valikko, joka vastaa puhelimen kotinäkymän sisältöä. Sovellukset, jotka eivät tue työpöytätilaa, näkyvät valikossa harmaina. Continuum-ominaisuus ei siis tarjoa puhelimen välityksellä täysiveristä työpöytä-Windowsia, mutta nopeiden ensitestien perusteella se toimii silti hienosti ainakin Office-sovellusten tehokäyttöä ajatellen. Ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren avulla dokumenttien muokkaaminen ja pitkien tekstinpätkien kirjoittaminen sujuu tavallisen tietokoneen tapaan. Puhelin on täysin käytettävissä ollessaan kytkettynä Display Dockiin ja halutessaan käyttäjä voi hyödyntää puhelimen näyttöä myös kosketusalustana.

Lumia 550

Uusien huippumallien ohella pääsimme ottamaan lyhyet tyypit myös malliston edullisempaan päähän sijoittuvasta Lumia 550 -puhelimesta. Ensimmäisenä Lumia 550:n ottaminen käteen tuottaa vahvan déjá-vu-tunteen, sillä se näyttää lähes identtiseltä keväällä 2014 julkaistujen Lumia 630 -sarjan puhelimien kanssa. 550:n ja 630-mallit erottaa toisistaan Microsoftin logoista, takakuoren LED-salamasta sekä kaiutinaukon muodosta. Suurinta eroa saattaa olla vaikea huomata vertailematta malleja rinnatusten, mutta 550:n näyttö on 0,2 tuumaa suurempi. Microsoftin design-osaston olisikin toivonut panostaneen uutuusmalliin hieman enemmän, sillä toteutunut linja alkaa mennä jo härskin kopioinnin puolelle. Fyysisesti Lumia 550 tuntuu perustukevalta eikä laatuvaikutelmassa ole suoranaisesti valittamista, mutta laitteen hintaluokka käy silti selville toteutuksesta ja materiaalivalinnoista.

Lumia 550:n LCD-näytön läpimitta on 4,7 tuumaa ja tarkkuus 720×1280 pikseliä (315 PPI). Sen värintoisto vaikutti hieman hailakalle, mutta emme halua tehdä vielä tässä vaiheessa kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Puhelimen ulkomitat ovat 136,1 x 67,8 x 9,9 mm ja paino 142 grammaa, eli se on hieman Lumia 730 -mallia suurempi.

Myös Lumia 550:n takakuori on irrotettavaa mallia – polykarbonaatista valmistetun kuoren värivaihtoehdot ovat kiiltävän valkoinen ja mattamusta. Takakuoren alta paljastuu 2100 mAh akku, jonka irrottamalla pääsee käsiksi nano-SIM- ja micro-SD-korttipaikkoihin. Puhelimen alaosassa sijaitseva kaiutin näyttää suuremmalta, kuin mitä takakuoren pienestä aukosta voisi päätellä.

Sisälle on pakattu nykymittapuulla pääosiltaan perustason rautaa: neliytiminen Snapdragon 210 -järjestelmäpiiri, gigatavu RAM-muistia, kahdeksan gigatavua tallennustilaa, viiden megapikselin takakamera, kahden megapikselin etukamera, LTE Cat4 -yhteysominaisuudet, FM-Radio ja Bluetooth 4.1.

Ensituntumien yhteenveto

Ensituntumien ottamisen jälkeen TaskuMuron toimituksen kiinnostus uusiin Lumia-lippulaivamalleihin lisääntyi entisestään. Teknisesti molemmat puhelimet vaikuttaisivat varsin toimivilta pakkauksilta ja iiristunnistuksen sekä Continuumin kaltaiset erikoisominaisuudet tarjosivat positiiviset ensimaistiaiset. Polykarbonaatista valmistettu rakenne oli sen sijaan pienoinen pettymys, joka tukevuudestaan huolimatta ei oikein sovi high-end-hintaluokan puhelimiin. Testaamamme puhelimet olivat prototyyppejä ja myös Windows 10 -käyttöjärjestelmä oli vielä keskeneräinen prototyyppiversio, joten emme arvostele sen toimintaa vielä tässä vaiheessa enempää. Todettakoon kuitenkin sen verran, että puhelimista löytynyt käyttöjärjestelmäversio oli viimeistellympi tällä hetkellä julkisesti saatavilla oleviin Insider-versioihin nähden, mutta ulkonäköön ei ole luvassa valtavaa muutosta Windows Phone 8.1:een nähden.

Lumia 550 ei puolestaan tarjoa juurikaan uutta niin teknisesti kuin fyysisestikään, joten sen merkittävimmäksi anniksi jää olla markkinoiden ensimmäinen Windows 10 -käyttöjärjestelmällä varustettu low-end-puhelin. Jäimme kaipaamaan edes jotain pientä uutta design-kikkaa ulkokuoreen, sillä nykyisellä
än se on lähes täydellinen kopio Lumia-malliston aiemmista malleista. Pientä plussaa 550 saa LTE-yhteysominaisuuksistaan, jotka eivät ole sisältyneet vielä aiempiin Lumia 500 -sarjan puhelimiin. Kyseessä tulee joka tapauksessa olemaan kelpo puhelin noin 100 euron hintaluokassaan, jos vain Snapdragon 210 -järjestelmäpiiri jaksaa pyörittää uutta Windowsia sulavasti.

Testiartikkeli Lumia 950:stä, 950 XL:stä ja Windows 10:n puhelinversiosta nähdään marras-joulukuussa riippuen testikappaleiden saapumisajankohdasta ja muusta testiaikataulusta. Lumia 550:een saatetaan tutustua jossain vaiheessa lyhyemmän katsauksen muodossa.

 

 

Sisältö

  1. Ensituntumat: Microsoft Lumia 950 ja 950 XL, Continuum & Lumia 550
  2. Iiristunnistus ja Continuum, Lumia 550 & Yhteenveto