Uusimmat

Ensituntumat Nokia 7.1 -puhelimesta – Näyttävä uutuusmalli kilpailtuun keskiluokkaan

05.11.2018 18:00 Kai Taipale

Puhelimien keskiluokasta on kehkeytymässä puhelinvalmistajille entistäkin kiihkeämpi taistelutanner. Espoossa päämajaansa pitävä HMD Global pyrkii voittamaan kilpailun tänään Suomessa myyntiin tulevalla Nokia 7.1 -mallilla. Uutukainen pyrkii valloittamaan ostajat HDR-videotoistolla ja muotoilullaan. Kamerassa pitäydytään kaksoismallissa, mutta onnistuneessa sellaisessa. Muropaketin ensituntumien perusteella kyseessä on kova puhelinuutuus omassa sarjassaan.  

Tänä syksynä aivan ylimmän kastin lippulaivamallien hinnat ovat pompanneet monen mielestä järjettömälle tasolla. Yli tuhat euroa onkin erittäin paljon rahaa enintään muutaman vuoden elinkaaren laitteesta. Tämä tuntuu valjenneen monille valmistajillekin, sillä noin 300–400 euron hintaluokkaan vyöryy kiinnostavia malleja. Yksi niistä on HMD Globalin uutuus: Nokia 7.1, joka siis saapui myyntiin tämän jutun julkaisupäivänä eli marraskuun 5. päivä.

Periaatteessa Nokia 7.1 -puhelimessa ei ole mitään ihmeellistä. Silti parin päivän pikakäpistelyjen perusteella laitetta käyttää hyvinkin mielellään.

Ensimmäinen valtti on käytössä oleva Android. HMD Globalin suosimaan tapaan tarjolla on käytännössä perusversio Androidista, toistaiseksi kuitenkin vielä versiossa 8.1.

Malli kuuluu Nokialaisten tapaan Android One -ohjelmaan eli tietoturvapäivitykset ovat luvassa kuukausittain ja järjestelmäpäivityksetkin pariksi vuodeksi. Android 9.0 Pie -versio on luvassa päivityksenä vielä tässä kuussa. Pieniä viilauksia käyttöjärjestelmästä löytyy esimerkiksi kamerassa ja näytön HDR-toiminnoissa. Peruskokemus on kuitenkin sitä mitä Androidin on tarkoitettu olevan.

Myös muotoilu on onnistunut.

Puhelimen runko on alumiinia. Design tasapainoilee pyöreyden ja kulmikkuuden välimaastossa. Näytön ja takakannan reunat on pyöristetty, mutta itse runko on lähes tasainen. Puhelimesta on poikkeuksellisen helppo löytää tukeva ote, ja se on myös helppo poimia vaikka pöydältä. Ulkomitat ovat 149,7 × 71,18 × 7,99 millimetriä, mutta kamerakyhmyn kohdalta paksuus kasvaa 9,14 millimetriin. Painoa on sitäkin maltilliset 160 grammaa.

Satiininhimmeä viimeistely tekee Nokia 7.1:n reunasta myös klassisen tyylikkään. Lasinen taustakuori on ainakin sinisessä värissä näyttävä. Värissä on autojen metallihohtosävyjen kaltaista syvyyttä. Painiketuntuma on erinomainen. Reunojen sekä kamerakyhmyn timanttihiottujen viisteiden hohde luo lisänäyttävyyttä.

Nokia 7.1:n näytön ympärillä on kapeat reunukset, mutta alaosan logo-osiossa olisi vielä varaa näytön venyttämiseen. Ja yläreunassa on näyttölovi, jotta kaikille tulee selväksi, ettei kyseessä ole mikään vanhemman sukupolven malli. Loven kokoa olisi kylläkin voinut hillitä, sillä koko pinta-ala ei tunnu olevan hyötykäytössä.

Näyttökin miellyttää varauksin. Sen 5,84 tuuman koko edustaa tänä päivänä riittävää, muttei yhtään liian suurta kokoluokkaa. 19:9-kuvasuhde auttaa pitämään laitteen riittävän kapeana, mikä edesauttaa jo aiemmin kehuttua käsituntumaa.

Pixelworksin kuvankäsittelypiiri mahdollistaa tavallisen sävymaailman muuttamisen HDR-laajasävytoistoksi, vaikkei ominaisuutta alkuperäisessä materiaalissa olisi käytetty. Tämä antaa katsottaviin videoihin huomattavasti lisää potkua niin sävyihin kuin väreihin.

Ajoittain HDR-toiminto aiheuttaa liioittelua väritoistossa ylisaturaation muodossa. Yleisviritys on kuitenkin hyvä, sillä parannustoiminnon pitää mielellään päällä. Aidon HDR-materiaalin toistaminen ei vielä YouTubesta tai Netflixistä vielä onnistunut, mutta esimerkiksi Amazon Primestä tämän pitäisi onnistua jo pian.

HDR-boostaus onkin tarpeen, sillä varsin hyvästä väritoistostaan huolimatta Nokia 7.1:n näyttö ei tekniikaltaan ole AMOLED tai OLED. Nokialaisessa käytetyssä LCD-näytössä musta näkyy tuttuun tapaan varsin selkeänä harmautena, vaikkei mitenkään huonosta yksilöstä ole kyse. Myös HDR-käyttö hyötyisi hieman parempaan kirkkauteen yltävästä näytöstä.

Zeiss-brändätyn kameran ominaisuudet yllättivät ensivaikutelmallaan. Kamera nimittäin tekee mitä pitää, suoriutuu normaaleista kuvaustilanteista vakuuttavasti. Se ei toki ole samalla tasolla kuin vaikka Samsungin Galaxy S9-mallit tai Huawein P20 Pro tai Mate 20. Hintaluokassaan se on silti aivan pätevä.

Käytössä on nyt myös Pro-kameratila sekä Live Bokeh -efekti. Näistä ensimmäinen miellyttää varmasti monia kuvaajia, sillä säädettävissä ovat niin valkotasapaino, tarkennus manuaalisesti, ISO-arvo, valotusaika sekä valotuksen korjaus. Live Bokeh antaa nimensä mukaisesti mahdollisuuden säätää taustan pehmennystä. Tässä on hyötyä kaksoiskamerasta, jossa 12 megapikselin pääkennon ja f1.8-aukollisen kameran tukena on viiden megapikselin syvyystietoja tallentava kamera.

Ominaisuuksista löytyvät myös Google Lens ja videokuvauksessa tallennus 4K-tarkkuudella.

Näillä eväillä Nokia 7.1 tekee luokassaan hyvää jälkeä, ainakin kun valoa riittää. Kun valoa on käytössä riittävästi, kuvat ovat yksityiskohtaisia ja luonnollisia. Aivan äärimmäinen tarkkuus jää kuitenkin puuttumaan, mutta tämä ei juurikaan häiritse. Bokeh-efektikin toimii luokassaan keskivertoa paremmin.

Tilanne muuttuu merkittävästi kun lähestytään niukasti valaistuja kuvausolosuhteita. Kuva pehmenee merkittävästi, ja laatu kärsii turhanki paljon. Kuvien sävytoisto kuitenkin pysyy kelvollisena, ja kameralla saa aikaiseksi kuvia myös heikoissa olosuhteissa.

Tunnistamisissa ei ole lähdetty kikkailulinjalle. Käytössä on takakanteen, järkevään paikkaa sijoitettu sormenjälkilukija. Se tuntuu luotettavalta, mutta nopein mahdollinen se ei ole. Sormea saa pitää tunnistimella hieman tavanomaista pidempää lukituksen avaamiseksi. Mitenkään turhauttavan hidas se ei sentään ole.

Nokia 7.1:ssa jää harmittamaan sen lievä tahmeus. Mikäli taustalla esimerkiksi on käynnissä ohjelmien päivityksiä, tai viimeisin käytetty sovellus on raskas, on luvassa lyhyitä viiveitä. Samoin kuvien zoomailut, tai availut tuntuvat tahmeilta.

Tämä luo yleiskuvaa siitä, ettei joko ohjelmisto tai laitteen Snapdragon 636 –suoritin ole aina aivan tehtäviensä tasalla. Käyttömuistia on kuitenkin vielä nykypäivänäkin riittävät neljä gigatavua. Muistikortilla laajennettavissa olevaa tallennustilaa on käytettävissä hintaluokkaan kelvolliset 64 gigatavua. Ohjelmisto-ongelmista kielii myös parin testipäivän aikana ilmenneet täysjumit, jotka kuitenkin korjautuivat puhelimen pakotetulla uudelleenkäynnistymisellä.

Jos haussa ei ole pelipuhelin, vaan enemmänkin peruskäyttöön, kuten kuvaamiseen ja videokatseluun on Nokia 7.1 ensituntumien perusteella oikeinkin mainion oloinen valinta. Se istuu hienosti käteen, sujahtaa taskuun, ottaa kuvat valoisassa näyttäviä kuvia ja on nykyaikaisen tyylikäs olemukseltaan.

Puhdasverinen Android-käyttöjärjestelmä nopeine päivityksineen vetoaa sekin varmasti moneen käyttäjään.

Mikäli kaipaa kuitenkin esimerkiksi laajakulmaista kameraa tai rutkasti lisää tehoa, niin mielenkiintoisia uutuusmalleja ovat vaikka Samsung A7 tai Honor Play.

Tekniset tiedot Nokia 7.1

  • Hinta: 379 €
  • Suoritin: Snapdragon 636
  • Muisti: 4 Gt RAM (LPPDDR4x), 64 Gt ROM (e-MMC 5.1), MicroSD-muistikorttipaikka enintään 400 Gt:n korteille
  • Näyttö: 5,84” Full-HD+ PureDisplay, kuvasuhde 19:9
  • Kamerat: pääkamera 12 megapikseliä f1.8, 5 megapikseliä f2.4, etukamera 8 megapikseliä f2.0
  • Verkko ja yhteydet: LTE Cat. 6, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS+GLONASS, NFC
  • Liitännät: USB-C (USB 2.0), 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Akku: 3060 mAh
  • Käyttöjärjestelmä: Android 8.1
  • Koko, paino: 149,7 × 71,18 × 7,99 mm, 160 g
  • Anturit: valoisuustunnistin, etäisyystunnistin, kiihtyvyystunnistin, e-kompassi, gyroskooppi, sormenjälkilukija (takana)
  • Värit: yönsininen, kiiltävä teräs

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat