Ensituntumat: Nokia 9 Pureview -puhelimen kamera kantaa ylväästi lähes legendaarista lisänimeään

27.02.2019 17:00 | Kai Taipale

HMD Global on onnistunut siinä, mitä siltä odotettiin: Nokia-puhelimista tuttu, kameran laadusta kielivä Pureview-nimi herätettiin henkiin. MWC 2019 -messuilla julkaistu Nokia 9 Pureview -puhelin on ensituntumien perusteella erinomaisen hienoa jatkoa edeltäjälleen.

Nokia Lumia 1020 nousee monen mieleen, kun käydään läpi kameratekniikan uranuurtajia puhelinmalleissa. Sen 41 megapikselin ”monsterikamera” kantoi sekin uuden Nokia 9 -mallin tavoin Pureview-lisänimeä. HMD Globalin julkaisema uutuusmalli on totisesti nimensä ansainnut, sillä puhelimen kamerassa toteutetaan aiemmin näkemätöntä ratkaisua.

MWC 2019 -messuilla julkaistun Nokia 9 Pureview -mallin kaikki viisi Zeiss-brändättyä kameraa käyttävät samaa laajakulmaista polttoväliä. Jokaisen kennon tarkkuus on 12 megapikseliä ja kaikkien aukkoarvoksi kerrotaan f1.8. Viidestä kamerasta keskimmäisen ja alimman linssit kuuluvat värit tallentaville kameroille, reunimmaiset ja ylin tallentavat kuvadatansa mustavalkoisena.

Aivan omillaan HMD Global ei ratkaisunsa kanssa ole, sillä kamerassa hyödynnetään yhteistyötä kamerateknologiaa kehittävän Light-yrityksen kanssa. Puhelimesta löytyykin kuvankäsittelylle omistettu piiri, jonka tehtävänä on ohjata kameroiden toimintaa, säätää valkotasapainoa ja valotusta. Tilanteesta riippuen niillä otetaan kerrallaan yhdestä neljään valotusta.

Hyvin epätyypillinen järjestely tuntuu MWC:ssa suoritettujen pikaisten kuvausten perusteella jopa erittäinkin toimivalta. Nokia 9 Pureview’n kameralla otetuissa kuvissa näkyy todella paljon yksityiskohtia. Siinä missä moninkertainen suurentaminen pikkuruudullakin yleensä paljastaa nopeasti kohdan, jossa yksityiskohdat alkavat pehmentyä tai kadota, pysyvät Nokia 9:llä yksityiskohdat tarkkoina aina suurennusvaran loppuun saakka. Kuvissa riittää detaljeja todella kiitettävästi. Parasta kuitenkin on, ettei tarkkuus näytä syntyvän liiallisen terävöityksellä avulla.

Useamman kameran avulla saadaan myös taltioitua poikkeuksellisen laaja valotusalue, joka voi valmistajan mukaan kattaa jopa 12,4 stopin välin. Tämä näyttäisi pitävän myös paikkansa, sillä terävyyttäkin vakuuttavampi on kameran dynamiikka.

Kuvauskohteessa voi olla etelän kirkkaan auringon valaisemia osia, ja hyvinkin tummaksi jääviä varjoisia kohtia. Lopputulos on häkellyttävä: Mistään ei löydy puhkipalanutta kohtaa, mutta samalla varjojen yksityiskohdat ovat auki, tukkeutumisesta ei ole tietoakaan. Eikä kuvista siitä huolimatta välity mitään HDR-kuviin helposti syntyvää, yliampuvaa dramaattisuutta.

Ehkä suurimmaksi kysymysmerkiksi valokuvauksessa jää vielä mahdollisen värikohinan esiintyminen valon vähetessä rankasta. Tähän ei kokeiluhetkellä sopivaa kuvaustilannetta ollut tarjolla.

Nokia 9 Pureview’n kamera voi antaa lisäpotkua myös mustavalkokuvauksesta kiinnostuneille. Kolme tarkoitukseen soveltuvaa kennoa luovat kuviin yksityiskohtia ja lopputulokseen dramatiikkaa.

Viiden kameran etuna on koko kuva-alan kattava syvyyskartta, jossa voi olla jopa 1200 tallennettua tasoa. Ensimmäistä kertaa puhelinkameroiden kanssa bokeh-tehoste oli heti ensimmäisistä testikuvista saakka tasaisen varmasti siinä missä pitääkin. Kohteen reunat pysyivät tarkkoina, eikä epämääräisiä rajapintoja näkynyt.  Mahdollisuus sumentaa niin taustaa kuin kuvan etualaa antaa lisää kikkailumahdollisuuksia, mutta myös riskin teennäisistä lopputuloksista. Syvyystietoa ei kuitenkaan ole pakko tallentaa, jolloin kuvien prosessointi sujuu joutuisammin.

Kuvanvakainta ei ole, mikä videokuvauksessa voi osoittautua selkeäksi puutteeksi.  Kamerassa onkin selvästi menty still-kuvaus edellä, ja se on ensituntuman perusteella hyvinkin järkevää. Jo Nokia Lumia 1020 -puhelin osoitti, että käyttäjät ovat valmiita tinkimään muista ominaisuuksista (ja jopa käyttöjärjestelmästä), saadakseen oikeanlaisen kameran.

Kamerasovellus on viimeisimmistä Nokia-malleista tuttu, eikä siihen ole hienosäädön lisäksi ole tehty merkittäviä muutoksia.

Valmistajan edustajat vakuuttavat Snapdragon 845 -suorittimen olevan riittävän vaihtoehto kameran pariksi.  Juuri suuri määrä dataa hyötyisi riittävästä laskentatehosta, jolloin käyttäjälle ei edes näkyisi, milloin puhelin prosessoi kuvia. Messulaitteiden ohjelmisto ei vastaa vielä aivan lopullista versiota, joten lopullinen tuomio on syytä jättää myöhempää ajankohtaan. Selvää kuitenkin on, että edellisen sukupolven lippulaivasuoritin auttaa varmasti hinnoittelussa.

Ensifiilikset Nokia 9 Pureview -puhelimen kamerasta ovat niin hyvät, että välittömästi jää odottamaan hetkeä, jolloin kameralla pääsee kuvaamaan kunnolla. Tältä osin HMD Globalin uutuus nostaa sen ansaitusti Android-puhelimien lippulaivaluokkaan. Nokia 9 Pureview on myös maltillisesti hinnoiteltu ja tarjoaa 599 euron luokassa paljon vastinetta rahalle.

Muropaketin uusimmat