Uusimmat

Ensituntumat: Nokia Lumia 1020

12.07.2013 11:21 Sampsa Kurri

TaskuMuro vieraili eilen Nokian pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä katsomassa webcast-lähetyksen New Yorkista, jossa toimitusjohtaja Stephen Elop julkaisi uuden Lumia 1020 -kamerapuhelimen. Julkaisutilaisuus keskittyi lähes täysin puhelimen 41 megapikselin kameran ominaisuuksien esittelyyn ja muut tekniset yksityiskohdat jäivät taka-alalle.

Yhdysvalloissa Lumia 1020 tulee myyntiin 26. heinäkuuta AT&T-operaattorin kautta 299,99 dollarilla kahden vuoden liittymäsopimuksella ja 659 dollarilla ilman sopimusta. Kiinaan ja valituille Euroopan markkinoille puhelin tulee myyntiin myöhemmin tänä vuonna. Valitettavasti Suomen saatavuuden ja hinnan osalta Nokia hoki tuttua mantraa ja sanoi kertovansa tarkemmat yksityiskohdat, kun ne ovat ajankohtaisia.

Tarkemmat Lumia 1020:n tekniset ominaisuudet on jo uutisoitu TaskuMurossa, joten keskitymme tässä artikkelissa käytännön ensituntumiin.

Pääsimme kokeilemaan Nokian tiloissa Lumia 1020:aa omin käsin ja paikalla oli kertomassa ja opastamassa muotoilun ja kamerakehityksen vastuuhenkilöitä. TaskuMurossa on myöhemmin luvassa tarkempi katsaus esimerkiksi Lumia 1020:n kameran kuvanlaatuun ja käyttöön, kun laitteen lopullinen myyntiversio saapuu testiimme.

Lumia 1020 oli ilmeisesti alun perin tarkoitus nimetä Nokia 909:ksi sillä mallinimi näkyi testipuhelimien Settings/About-valikoissa. Puhelin tulee myyntiin Nokian Amber-koodinimellisellä ohjelmistopäivityksellä, joka sisältää ainakin uuden Smart Camera -kuvaussovelluksen, FM-radiotuen (ei Lumia 620) sekä ruutua tuplanäpäyttämällä ilmestyvän kellonajan lukitustilassa. Muille Lumia-malleille Nokia julkaisee päivityksen tämän vuoden kolmannen neljänneksen eli heinä-syyskuun aikana.

Etupuolelta nopeasti vilkaistuna Lumia 1020 näyttää identtiseltä viime syksynä julkaistun Lumia 920:n kanssa. Kun puhelimet ovat pöydällä vierekkäin, Lumia 1020:n tunnistaa hieman kohollaan olevasta yläosasta. Ulkomitoiltaan Lumia 1020 on 0,6 millimetriä leveämpi ja 0,1 mm korkeampi kuin Lumia 920, mutta siitä on saatu virallisten mittojen mukaan höylättyä 0,3 mm ohuempi. Nokia käyttää ominaisuuslistauksessaan Volume Thickness -termiä, joka tarkoittaa käytännössä laitteen keskimääräistä paksuutta.

Lumia 1020:n takapuolella on pyöreän muotoinen suurikokoisen kameran alumiininen suojakansi, joka on selvästi kohollaan pinnasta ja toimii myös käytössä jonkin verran lämpenevän kameramoduulin jäähdytyselementtinä. Pyöreällä muotoilulla Nokia on hakenut perinteisen kameran linssiä muistuttavaa mielikuvaa.

Käytännössä kohollaan oleva kameramoduulin suojakansi sulautui yllättävän hyvin laitteen rakenteeseen, toisin kuin ennakkoon vuotaneista kuvista saattoi olettaa. 0,3 millimetrin laihdutuskuuri on saavutettu muun muassa poistamalla sisäänrakennettu langaton lataus eikä se ole takapuolen muotoilultaan yhtä kaareva kuin Lumia 920. Kameramoduulin kohdalta Lumia 1020 on 14,3 mm paksu.

Kädessä 158 gramman painoisen ja 10,4 mm paksun Lumia 1020:n tuntee kevyemmäksi ja ohuemmaksi kuin Lumia 920:n, mutta toukokuun lopulla julkaistu Lumia 925 on vielä selvästi astetta sirompi verrattuna näihin kahteen. Muovi on mattapintaista ja tuntui kädessä miellyttävämmältä kuin Lumia 920:n kiiltävä muovipinta.

Tiedustelimme Nokialta myös, miksi Lumia 1020 perustuu Lumia 920:n tavoin muovikuoriin eikä hiljattain julkaistun Lumia 925:n tavoin alumiinirunkoon. Tähän emme saaneet tyhjentävää vastausta, mutta alumiinirunkoisen Lumia 925:n julkaisusta huolimatta Nokia hyödyntää tuotteissaan edelleen N9- ja Lumia 800/900/920-puhelimista tuttua ja palkittua muotokieltä.

Laitteen kyljessä olevat hallintanäppäimet ja takapuolen kameramoduulin suojus ovat valmistettu kova-anodisoidusta alumiinista, joka saattaa altistaa ne käytössä naarmuuntumiselle. Lumia 920:ssa näppäimet ovat keraamiset ja varmasti naarmuuntumattomat. Lumia 1020:n rungon rakenne tuntui jämäkältä ja kameramoduulin luvattiin kestävän normaalit iskut ja pudotukset. Näyttö on suojattu kolmannen sukupolven Gorilla-lasilla.

Vasemmassa alanurkassa on lovi kamerahihnalle.

Lumia 1020:n kameramoduuli on huomattavasti kookkaampi kuin Lumia 920:ssä ja se oli saatava mahtumaan pienempään tilaan kuin 808 PureViewissä, joten se jouduttiin suunnittelemaan lähes täysin uudelleen.

41 megapikselin kennon läpimitta on 1/1,5″ eli 16,93 millimetriä ja taustalta valotettujen pikseleiden (BSI, Back-Side-Illuminated pixels) koko on 1,12 mikrometriä. Carl Zeissin kanssa yhteistyössä valmistetussa optiikassa on mekaaninen suljin ja kuusi linssiä, joista ensimmäinen on lasinen ja loput muovisia. Aukon f-luku on f/2.2 ja 35 mm vastaava polttoväli 16:9-kuvasuhteella 25 mm ja 4:3-kuvasuhteella 27 mm.

Vertailun vuoksi Nokian 808 PureViewin 41 megapikselin kamerasensori on hieman suurempi 1/1,2″ eli 21,2 mm, jossa pikselit ovat 1,4 mikrometrin kokoisia. Käytössä on viisi linssiä, aukon f-luku on f/2.4 ja 35 mm vastaava polttoväli 26 mm (16:9) ja 28mm (4:3).

Lumia 1020:n OIS-ominaisuus on toteutettu siten, että linssisysteemi makaa kuulalaakereiden päällä ja sitä liikutellaan pienillä magneettimoottoreilla. Kun kuvanvakain on pois käytöstä, laitetta heiluttamalla kuulee kuulalaakereiden helinän sisuksista.

Lumia 1020:n PureView-kameralla voidaan ottaa 16:9-kuvasuhteella 34 megapikselin ja 4:3-kuvasuhteella 38 megapikselin kuvia. Näiden lisäksi kameralla voidaan ottaa ylinäytteistettyjä viiden megapikselin kuvia, joissa seitsemän pikselin datasta luodaan yksi ”superpikseli”. Samanaikaisesti on mahdollista tallentaa 5 ja 38 megapikselin kuvat, joista ensimmäinen on tarkoitettu jaettavaksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja jälkimmäistä voi käsitellä ja rajata zoomauksella haluamakseen jälkikäteen. Kuvat tallennetaan JPG-formaatissa ja valitettavasti laitteesta ei saa kuvia ulos RAW-muodossa.

Lumia 1020 on varustettu Windows Phone 8:n omalla kamerasovelluksella sekä esiasennetulla ja kyljen kameranäppäimestä aukeavalla Nokia Pro Camera -sovelluksella, joka mahdollistaa PureView-kameran ominaisuuksien hyödyntämisen. Nokian kamerasovelluksen käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen ja säädettävissä on salaman toiminta, valotusaika (maksimissaan neljä sekuntia), valkotasapaino, suljinaika, ISO-arvo ja manuaalitarkennus. Asetuksia voi säätää kuvausnäkymästä yksitellen tai kaikkia kerralla.

Valitettavasti Lumia 1020:n kamerasovelluksessa ei ollut mukana 808 PureViewistä tuttua ”Slide Zoom” -ominaisuutta, jossa liu’uttamalla sormea ruudulla pystysuunnassa kuvausnäkymään ilmestyy valkoreunainen alue zoomauksen kohteesta. Kamera zoomaa valittuun kohteeseen vasta sitten, kun sormen nostaa ylös ruudulta, joten zoomausta voi hahmotella valmiiksi ilman, että se näkyy esimerkiksi videokuvassa. Lumia 1020:ssä zoomaus on toteutettu myös sormea ruudulla pystysuunnassa liikuttamalla tai ”pinch zoomilla”, mutta kamera zoomaa välittömästi sormen liikettä mukaillen.

Tiedustelimme lisäksi teoreettista mahdollisuutta käyttää äänenvoimakkuusnäppäimiä zoomausnäppäiminä, mutta tähän saimme vastaukseksi, ettei Microsoft salli/mahdollista niiden käyttöä, ainakaan ilman erillistä poikkeuslupaa.

Saimme kokeilla Lumia 1020:n kameraa ja Nokia Pro Camera -sovellusta käytännössä, mutta valitettavasti otettuja kuvia ei saatu tilaisuudesta mukaan, vaan tyytyminen oli otoksien katseluun puhelimen näytöltä. Nokia on julkaissut lehdistösivuillaan sekä virallisessa blogissaan joukon Lumia 1020:lla otettuja mallikuvia. Kuvia on parisen kymmentä ja niistä on tarjolla sekä täyden resoluution että ylinäytteistyksellä pakatut versiot. Vaikka kuvat ovatkin Nokian itsensä ottamia, niistä saa esimakua laadusta, johon toisen sukupolven 41 megapikselin PureView-kenno pystyy.

Lumia 1020:lle on saatavilla erillisenä lisävarusteena langattoman latauksen mahdollistava takakuori sekä 1020 mAh lisäakulla varustettu kamerakahva, jossa on kameran laukaisunappi sekä jalustakiinnitys.

 

Yhteenveto

41 megapikselin kameraa on odotettu Lumia-mallistoon ja Windows Phone -alustalle viime vuoden helmikuusta lähtien, jolloin Nokia julkaisi Symbian-käyttöjärjestelmään pohjautuvan 808 Pureview -kamerapuhelimen. Vaikka Lumia 1020:n kamerakennon fyysinen koko ja pikselit ovat hieman pienemmät kuin 808 PureViewissä, optinen kuvanvakain (OIS) ja taustalta valotetut pikselit (BSI) parantavat kuvanlaatua erityisesti hämärä- ja videokuvauksessa.

Lumia 1020:stä on höylätty 0,3 mm paksuudesta ja 27 grammaa painosta, joista media ja kuluttajat valittivat eniten heti Lumia 920:n julkaisun jälkeen. Langattoman latauksen karsiminen on ymmärrettävää, jotta puhelimesta saatiin ohuempi, mutta näytön koko ja erityisesti resoluutio jäävät selvästi esimerkiksi Samsungin huippumallien jalkoihin.

Nokialla on nyt kiistatta markkinoiden paras kamerapuhelin ja Lumia 1020 nostaa riman aivan uudelle tasolle kilpailijoihin verrattuna. Nähtäväksi jää, houkutteleeko erinomainen kamera suuria massoja maailmalla siirtymään Lumia-puhelimien ja Windows Phone -ekosysteemin pariin. Tutkimusten mukaan kuluttajien mielestä kamera ei lukeudu älypuhelimen tärkeimpiin ominaisuuksiin, mutta toisaalta aiemmin kuluttajilla ei ole ollut tarjolla pokkarin syrjäyttävää vaihtoehtoa.