Uusimmat

Ensituntumat: Nokia Lumia 610, Lumia 900 ja 808 PureView

07.03.2012 19:53 Juha Kokkonen

TaskuMuro vieraili eilen (6.3.) Nokian pääkonttorissa Espoon keilaniemessä kello kymmeneltä alkaneessa esittelytilaisuudessa, jossa media pääsi tutustumaan MWC 2012 -tapahtumassa viime viikolla esiteltyihin uutuusmalleihin. TaskuMuroa uutuuksista kiinnostivat erityisesti Lumia 610- ja Lumia 900 -mallit sekä paljon huomiota herättänyt ”superkamerapuhelin” 808 PureView.

Tilaisuudessa puhuivat mm. Nokian muotoilujohtaja Marko Ahtisaari sekä PureView-tekniikan alkuidean kehittäneet Eero Salmelin ja Juha Alakarhu. Puheosuuden jälkeen toimittajat pääsivät tutustumaan Nokian uutuuksiin ja niiden ominaisuuksiin kädestä pitäen.

 

Nokia Lumia 610

Nokia Lumia 610 laajentaa markkinoiden Windows Phone -älypuhelintarjontaa edullisempaan hintaluokkaan (veroton suositushinta 189 euroa). Lumia 610:ssä on karsittu mm. suorituskykyominaisuuksista, sillä sen sisältä löytyy vaatimaton Snapdragon S1 -järjestelmäpiiri 800 MHz:n suorittimella sekä 256 megatavua RAM-muistia.

Vaatimattomammasta suorituskyvystä johtuen laitteessa käytetään Windows Phonen uusinta versiota, joka on aikaisemmin tunnettu Tango-nimellä. Nokian edustajan mukaan Microsoft on kuitenkin luopunut Tango-koodinimen käytössä virallisen tuotteen yhteydessä. Uusi WP-versio tuo mukanaan mm. tuen pienemmälle keskusmuistimäärälle sekä pienempikellotaajuuksisille suorittimille. Lisäksi Lumia 610:ssä tietyillä lisäsovelluksilla ei ole käytettävissään aktiivisesti taustalla pyöriviä taustaprosesseja.

Edullisesta hinnoittelustaan huolimatta Lumia 610 näyttää tyylikkäältä ja tuntuu yllättävän laadukkaalta. Laatuvaikutelmassa 610 jättää taakseen ainakin hieman muoviselta tuntuvan kalliimman 710-mallin. Lumia 610 tulee saataville neljässä eri värissä – mustana, valkoisena, magentana ja syaanina. Puhelimen kiiltävät koristereunaosat ovat sävytetty väriteeman mukaan. Puhelin on kooltaan 119 x 62 x 12 mm ja painaa 131,5 grammaa.

Näytön alapuolelta löytyvät hipaisutekniikalla toteutetut toimintonäppäimet, jotka on taustavalaistu valkoisiksi. Niiden toiminnassa ei tuntunut olevan moittimista ja niille on jätetty riittävästi tilaa näytön alapuolelle. 3,7 tuumaisen TFT LCD WVGA-näytön kuvanlaatu on hailakka. Se jää selvästi jälkeen AMOLED-paneeleille kirkkaudellaan, terävyydellään ja väritoistollaan. Toisin kuin Lumia 800:ssa, näyttöpaneelin ja näytön lasin välissä on havaittavissa selvä muutaman millin tyhjä tila.

Lumia 610:n takakuori on muovia ja irrotettavaa mallia. Alaspäin liu’uttamalla aukeava kuori kiertää alaosan ympäri laitteen etupuolelle. Valkoisen version takakuori on kiiltävä, mutta muissa värivaihtoehdoissa pinta on matta. Takakuoren alalaidassa on runsaasti reikiä kaiuttimelle ja yläosassa sijaitsee viiden megapikselin automaattitarkenteisen kameran linssi sekä LED-salama.

Takakuoren alta paljastuu Nokian 1300 mAh BP-3L-akku sekä sen alla sijaitseva microSIM-korttipaikka. Erillistä muistikorttipaikkaa ei ole, vaan käyttäjän on tyydyttävä kahdeksan gigatavun sisäiseen muistiin.

Ennakkotuntumien perusteella Lumia 610 vaikuttaa hintaisekseen erinomaiselta Windows Phone -laitteelta. Heikohko suorituskyky toki aiheuttaa joitain rajoituksia, mutta ainakin esittelykappaleilla käyttöliittymä perustoimintoineen toimi yhtä sujuvasti, kuin missä tahansa muussa WP-puhelimessa. Näytön kuvanlaatua ei voi erityisesti kehua, mutta Lumia 710:ää parempi laaduntuntu oli pienoinen yllätys.

 

Nokia Lumia 900

Nokia julkisti Lumia 900:n tammikuussa yksinoikeudella Yhdysvaltojen markkinoille, mutta muun maailman ei lopulta tarvinnut odottaa laitetta tuhottoman kauaa. Ensisilmäyksellä Lumia 900 on kuin suurennettu versio 800-mallista. Lumia 900 on Nokian ensimmäinen LTE-tekniikkaa tukeva puhelin, mutta saataville tulee myös 42 Mbit/s Dual Carrier HSPA+ -tekniikalla varustettu versio. Suomeen ei valitettavasti näillä näkymin ole tulossa myyntiin LTE-versiota. Lumia 900:n värivaihtoehtoja ovat musta, syaani ja valkoinen, joista viimeisin on kiiltäväpintainen.

Lumia 900:n asennetut Nokian sovellukset ovat kokeneet parannuksia. Nokian navigaatiosovellus osaa nyt tulkita käyttäjän aiempia reittivalintoja, näyttää nopeusrajoitukset sekä toimia täysin offline-tilassa. Täysin uutta on puolestaan Nokia Reading, joka on Google Readerin kaltainen mukautettava uutissyötesovellus.

4,3 tuumaista AMOLED ClearBlack -kosketusnäyttöä (800×480) peittää lasi, joka eroaa kuitenkin Lumia 800:sta merkittävästi. Siinä missä Lumia 800:n lasin reunat ovat pyöristetty polykarbonaattirungon tasalle, on Lumia 900:n lasin reunoihin jätetty selvästi tunnettavissa oleva kynnys. Nokian edustajan mukaan ratkaisu on tarkoituksellinen. Lasin erilaiset reunat yhdistettynä näytön suurempaan kokoon tekevät käyttökokemuksesta merkittävästi erilaisen. Lumia 900 tuntuu kädessä ohuemmalta ja levymäisemmältä.

Näytön kuvanlaatu on erinomainen, kuten AMOLED-näytöltä saattaa odottaa. Yksityiskohtia tutkittaessa näytön pienehkö pikselitiheys ei esiinny edukseen Lumia 800:aan verrattuna. Näyttö ei perustu kritisoituun PenTile-tekniikkaan, vaan perinteiseen RGB-matriisiin, joka on plussaa. Tietyt toimenpiteet, kuten nettiselaus, sujuvat luonnollisesti suuremmalla näytöllä miellyttävämmin. Näytön yläpuolella vasemmassa nurkassa sijaitseva yhden megapikselin videopuhelukamera on lisäominaisuus Lumia 800:n verrattuna. Videopuhelutuki löytyy integroituna käyttöjärjestelmän puhelusovelluksesta.

Taustapuolelta Lumia 900 muistuttaa N9-mallia, sillä tupla-LED-salama on sijoitettu kameran linssin vasemmalle puolelle. Kahdeksan megapikselin automaattitarkenteisen kameran pienehkö linssi on sijoitettu tuttuun tapaan kiiltävän koristekehyksen yläosaan. Polykarbonaatista jyrsitty unibodyrakenne ei mahdollista 1830 mAh BP-6EW-akun irrottamista. Kaiuttimen ritilä sijaitsee puhelimen pohjassa ja yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm:n audioliitäntä, microUSB-liitäntä sekä pienellä muovikelkalla toteutettu microSIM-korttipaikka. USB-liitäntä ei ole piilotettuna läpän alle, toisin kuin Lumia 800- ja N9-malleissa. Oikean kyljen painikkeet ovat täsmälleen samanlaiset ja samassa järjestyksessä, kuin 800-mallissa.

Lumia 800:n kanssa rinnakkain verrattuna suurimmat erot löytyvät mittasuhteista näytön ympäriltä. Toimintonäppäimet sisältävä kaistale näytön alla on Lumia 900:ssa selvästi kapeampi suuremmasta näytöstä johtuen. Lumia 800:n näytön pyöristetty lasi näkyy selvästi tietyssä valaistuksessa. Erityisesti taustapuolelta katsottuna Lumia 800:n tyynymäinen muoto korostuu levymäisen isoveljen rinnalla. Lumia 900:n suuremmat mitat häivyttävät kulmien läheltä löytyviä muotoja, vaikka muotokieli onkin molemmissa samanlainen.

Ensituntumien perusteella Lumia 900 on juuri sitä miltä se näyttää – suurempi painos Lumia 800:sta. Suuremman näytön edut riippuvat pitkälti käyttäjän vaatimuksista. Kaikkea 4,3 tuuman läpimitasta ei kuitenkaan saa irti WVGA-resoluutiosta johtuen. LTE-tuki olisi ollut tervetullut ominaisuus myös Suomen markkinoilla, sillä LTE-verkon peittoa löytyy jo varsin hyvin monien kaupunkien taajama-alueilta. Etukamera saattaa tuoda lisäarvoa videopuheluita tai Skypeä käyttäville kuluttajille.

Nokia 808 PureView

Teknisesti mielenkiintoisin MWC:ssä julkaistuista Nokian laitteista on ehdottomasti 808 PureView -kamerapuhelin, joka sisältää ennennäkemättömän 41 megapikselin kuvakennon sekä PureView-tekniikan. Laite on suunnattu seuraajaksi menestyksekkäälle Nokia N8 -kamerapuhelimelle. Ulkoisesti 808 PureView ei tarjoa mitään kovinkaan erikoista. Muovikuoriin pakattu laite tuntuu tukevalta, mutta ei tarjoa suoranaista high-end-laitteen leimaa. Värivaihtoehtoja on kolme – musta, valkoinen ja punainen, joista viimeisin on ehdottomasti huomiota herättävin vaihtoehto.

Laitteen etupuoli on kaikissa värivaihtoehdoissa pelkistetyn kiiltävän musta. Neljätuumaisen AMOLED ClearBlack -näytön kuvanlaatu on hyvä, mutta tarkkuus vaatimaton 640×360 pikseliä, joka johtuu käyttöjärjestelmän rajoituksista. Näytön alapuolelle on sijoitettu vaakasuuntainen pitkänmallinen painike, jonka päissä on puheluiden vastaus- ja lopetuspainikkeet sekä keskellä valikkopainike.

Puhelimen kaikki kylkinäppäimet on sijoitettu oikeaan kylkeen. Tarjolla on äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, liukumallinen lukituskytkin sekä kaksivaiheinen kamerapainike. Kuten kuvasta näkyy, laite on huomattavasti paksumpi yläpäästä kameran kohdalta. 808 PureView onkin poikkeuksellisen paksu nykypuhelimeksi – 13,9 mm ja jopa 17,95 mm kameran kohdalta. Tämä tuskin kuitenkaan on ongelma kameraominaisuuksiin tutustumisen jälkeen, sillä muotoilun ansiosta 808 PureView ei tunnu erityisen pahalta taskussa.

Puhelimen yläpäädyssä on 3,5 mm:n ääniliitäntä, microUSB-liitäntä sekä läpän alle sijoitettu HDMI-liitäntä. Ääniliitäntä tarjoaa lisäksi Dolby Headphone -sorround äänen kuulokkeille sekä TV-ulostulon. MicroUSB-liitäntää on mahdollista kytkeä muistilaitteita USB-OTG-tuen ansiosta. 808:sta löytyy myös mm. Bluetooth 3.0, DLNA-tuki, NFC sekä FM-radiolähetin. Erilaiset yhteys- ja liitäntätavat ovat siis laajasti tuettuina.

808 PureViewin mattapintainen takakuori on pyöristetty reunoistaan voimakkaasti, joka tekee puhelimesta erittäin hyvin käteen sopivan. Irrotettavissa olevaa takakuorta koristaa Nokian logo, alaosaan poikittain sijoitettu kumikaistale sekä kookas kamerakyhmy, joka on noin neljä milliä muuta takakuorta ulompana.

Puhelimen kameraosa on rajattu kiiltävän mustalla muovikehyksellä, josta löytyy merkinnät optiikan valmistajasta sekä kuvasensorin pikselimäärästä. Keskellä sijaitsevan optiikan uloin suojalinssi on suorakulmion muotoinen ja hieman muun pinnan alapuolella. Linssin yläpuolella sijaitsee xenon-salama sekä LED-videokuvausvalo ja alapuolella HAAC-stereomikrofonin (High Amplitude Audio Capture) aukko.

808 PureViewin kamera hyödyntää siis huimaa 41 megapikselin kuvakennoa, Carl Zeissin viiden elementin linssiryhmästä koostuvaa optiikkaa, mekaanista suljinta sekä PureView Pro -teknologiaa. Kuvakennon fyysinen 1/1,2″ koko on kamerapuhelimissa ennennäkemättömän suuri – tavallisiin kamerapuhelinsesoreihin nähden noin viisinkertainen ja useimpiin kompaktikameroihin nähden noin kolminkertainen. Kiinteän optiikan kinovastaava polttoväli on 28 mm ja F-arvo 2.4. Automaattitarkennus onnistuu 15 cm:stä eteenpäin. Kameralla on mahdollista tallentaa 38, 34, kahdeksan, viiden, kolmen ja kahden megapikselin kuvia kuvasuhteesta (16:9 tai 4:3) riippuen. Alle kymmenen megapikselin kuvakoissa kamera hyödyntää ylinäytteistysteknologiaa.

808 PureViewin kamera käynnistyy nopeasti kaksiasentoista kamerapainiketta painamalla (myös lukitustilasta). Kamerasovellus on monipuolinen ja helppokäyttöinen. Tarkennuspisteen voi valita näyttöä koskettamalla. Otetun kuvan tallennus toimii nopeasti, vaikkakaan ei täysin ilman viivettä. Kameran säädöt ovat monipuoliset ja käyttäjä voi halutessaan tallentaa omia valmiita asetussarjoja. Sensoritiloja on kaksi – PureView ja täysresoluutio. PureView-tilassa kamera koostaa ylinäytteistyksen avulla kahdeksan megapikselin kuvan (myös pienempiä vaihtoehtoja löytyy). Käyttäjä voi myös ottaa täyden resoluution kuvia ja rajata niistä kuvan ottamisen jälkeen yksityiskohdan omaksi kuvakseen.

PureView-teknologian avulla on tarkoitus päästä eroon kamerapuhelimille tyypillisistä ongelmista, kuten kohinasta ja värivääristymistä sekä heikosta dynamiikasta. Ylinäytteistykseksi kutsuttu ominaisuus yhdistää suurelta kuvakennolta algoritmin avulla jopa seitsemän pikselin datan yhdeksi ”superpikseliksi”, josta tuloksena on hyvälaatuinen viiden tai kahdeksan megapikselin kuva. Tekniikka mahdollistaa myös jopa kolminkertaisen zoomaamisen ilman kuvanlaadun heikkenemistä. Tiivistettynä päätarkoituksena ei siis ole tarjota käyttäjälle hurjaa määrää megapikseleitä, vaan käyttää suurta pikselimäärää hyödyksi riittävän suurien laadukkaiden kuvien tuottamiseen.

808 PureViewillä otettua muokkaamatonta kuvamateriaalia on jo tarjolla Nokian kotisivuilla, mutta pääsimme tutustumaan myös itse ottamaamme kuvaan puhelimen näytöltä. Kuvanlaadun toteaminen paikanpäällä otetusta kuvasta aiheutti suurta hämmästystä. Kuva oli todellakin uskomattoman tarkka ja erottelultaan huippulaatua. Kuvauskohteen kasvojen pienet ihokarvat olivat havaittavissa täyden resoluution kuvasta selkeinä ja terävinä. Värimaailma sisätiloissa ilman salamaa otetuissa kuvissa oli luonnollinen ja eloisa.

808 PureView tukee videotallennusta Full HD-, HD- ja qHD-tarkkuuksilla 30 FPS nopeudella. Kyseisillä tarkkuuksilla käytössä on neljä-, kuusi- ja 12-kertainen häviötön zoomi sekä laadukas HAAC-stereoäänitallennus (High Amplitude Audio Capture), jonka pitäisi mahdollistaa säröttömän ääniraidan tallennus myös kovassa melussa.

Zoomaus on toteutettu videokuvatessa erittäin näppärästi – ruudulle haetaan nipistämällä halutun kokoinen laatikko, johon näkymä sormet nostamalla lähentyy. Zoomaus tapahtuu nopean sulavasti ja samalla vältytään joissain kameroissa zoomatessa videolle ilmestyvästä ikävästä nykimisestä. Nokia esitteli tilaisuudessa 808 PureViewillä kuvattua Full HD -materiaalia videotykin kautta ja Rion karnevaaleilla meluisassa ja värikkäässä ympäristössä kuvattu esimerkkipätkä vakuutti kuvan- sekä äänenlaadullaan.

808 PureView on puhelin, jota moni kamerapuhelimien ystävä odottaa varmasti innolla kauppoihin. On hullunkurista, kuinka samassa laitteessa yhdistyy viimeaikojen suurin älypuhelininnovaatio (PureView-teknologia) sekä hiljalleen kuihtumassa oleva Symbian-taustainen Belle-käyttöjärjestelmä. Ei kuitenkaan kannata asettaa käyttöjärjestelmälle liikaa ennakkoluuloja, sillä Bellen tuorein PR1-versio on entistä paremman tuntuinen. Sen ainoa merkittävä riippakivi on näytön resoluutiorajoitus 640×360 pikseliin, joka on nykypäivänä melkoisen vähän nelituumaisella näytöllä.

Solakat high-end-tunnelmaa huokuvat kuoret eivät myöskään ole 808 PureViewin valtti, mutta kaikki asiasta ymmärtävät kyllä hyväksyvät hieman möhkälemäisen ulkomuodon, kunhan on päässyt käyttämään kameraa ja katselemaan sillä otettuja kuvia. Horroksessa ollut matkapuhelinjätti on murahtanut – sen innovointikyvyt ovat edelleen voimissaan. On mielenkiintoista nähdä jatkaako Nokia lähitulevaisuudessa heräilemisen merkkejä.