Uusimmat

Ensituntumat: OnePlus 2

11.08.2015 21:05 Juha Kokkonen

Kiinalainen OnePlus onnistui hämmentämään high-end-älypuhelinmarkkinoita viime vuonna oikein kunnolla, kun se esitteli erittäin kilpailukykyisesti hinnoitellun One-puhelimensa huhtikuun lopulla. Sen tekniset ominaisuudet olivat samalla tasolla suurten valmistajien Android-lippulaivapuhelimien kanssa, mutta hinta oli vain puolet niistä. Ei siis ihme, että tuntemattoman kiinalaisvalmistajan tuote herätti suuresti kiinnostusta ympäri maailman.

Uuden toisen sukupolven huippumallinsa OnePlus julkisti tämän vuoden heinäkuun lopulla ja se sai nimekseen simppelisti numeron 2. Edeltäjänsä tapaan myös OnePlus 2 tulee myyntiin aluksi kutsuperiaatteella, joka närkästyttää varmasti osaa käyttäjistä ja rajoittaa laitteen saatavuutta aluksi. OnePlus on kuitenkin luvannut varastoerien olevan huomattavasti suurempia kuin vuosi sitten ja kutsujärjestelmän toimivan selvästi viimevuotista jouhevammin. OnePlus 2 tuli kutsun omistavien saataville yrityksen omassa verkkokaupassa tämän artikkelin julkaisupäivänä, eli 11. elokuuta alkaen. TaskuMuro sai oman testikappaleensa päivää aiemmin (10.8) ja tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi ensituntumia laitteesta muutaman kuvan ja videon kera.

OnePlus 2 saapui toimitukseen tyylikkäästi toteutetussa punaisessa myyntipakkauksessa, jonka sisältä tulee ensimmäisenä vastaan itse puhelin ja sen alta käyttöohjeet sekä laturi ja latauskaapeli. Alla on katsottavissa lyhyt video pakkauksen ensimmäisestä avauskerrasta.

 

Ulkoinen ensivaikutelma

Ensimmäistä kertaa pakkauksesta otettaessa OnePlus 2 yllättää positiivisesti, vaikka osasinkin odottaa sen tuntuvan laadukkaalta. Metallirunkoinen laite tuntuu erittäin tukevalta ja laadukkaasti viimeistellyltä. OnePlus 2 on melko painava (175 grammaa), joka vielä omalta osaltaan lisää jämäkkää ja kestävää vaikutelmaa. Tuntuman ja ulkoisen olemuksen perusteella ei jää epäselväksi, ettei kyse olisi high-end-luokassa kilpailevasta tuotteesta. Muotoilun osalta OnePlus on onnistunut allekirjoittaneen mielestä parantamaan 2:ta edeltäjämallista – lopputulos on hillitty ja tyylikäs. Ulkomittoja on saatu pienennettyä millillä tärkeimmissä suunnissa, eli pituuden ja leveyden osalta. Paksuutta on sen sijaan tullut milli lisää, mutta laite ei siitä huolimatta tunnu missään nimessä paksulta.

Kun laitteeseen kytketään virrat päälle, huomio kiinnittyy luonnollisesti valtaosan etupuolesta peittävään 5,5-tuumaiseen In-cell IPS LCD -näyttöön, jonka tarkkuus on säilytetty 1080×1920 pikselissä (401 PPI). Vaikka tarkkuus ei ole markkinoiden korkeimpien joukossa, on se erittäin riittävä tämän kokoluokan paneeliin ja samalla kuluttaa virtaa selvästi QHD-tarkkuuden näyttöjä vähemmän. Ensituntumien perusteella näytön kuvanlaatu vaikuttaa ainakin tärkeimmiltä osin hyvältä. Valmistaja lupaa näytön kykenevän 600 nitsin kirkkauteen, mutta ainakaan silmämääräisen arvion perusteella se ei vaikuttaisi olevan erityisen kirkas.

OnePlus 2:n alumiini-magnesiumseoksesta valmistettu metallirunko on muotoiltu reunoistaan hieman kulmikkaaksi, mutta se ei haittaa käyttömukavuutta, sillä sekä takakuori että etupuolen lasin kehys on sulautettu runkoon onnistuneesti. Rungon asemetallin harmaa pinta on mattaviimeistelty, joka tuntuu miellyttävältä ja parantaa hieman pitoa. Valmistajan ilmoittama 9,8 mm:n paksuus on mitattu paksuimmasta kohdasta, sillä puhelimen pitkiltä reunoilta mittasimme paksuuslukemaksi noin 6,1 mm. Takakuori on siis muotoiltu kaarevaksi, joka omalta osaltaan parantaa käyttömukavuutta.

OnePlus 2:n oikean kyljen yläpuoliskosta löytyy metallinen lukituspainike sekä yksiosainen äänenvoimakkuuspainike, joiden tuntuma on napakan terävä. Vasemman kyljen yläosasta löytyy OnePlussan oman innovoinnin tulos, eli ”Alert Slideriksi” kutsuttu kolmiasentoinen liukukytkin, jolla käyttäjä voi vaihtaa nopeasti Androidin ilmoitusasetusten välillä. Pinnaltaan karhennetun metallisen kytkimen liikuttaminen vaatii jonkun verran voimaa, joten se tuskin tulee vaihtamaan asentoaan itsekseen taskussa kovin helposti.

Puhelimen ylä- ja alapäädystä metallirunko on hieman kaareva takakuoren muotoa mukaillen. Sekä ylä- että alapäädyssä on havaittavissa pienet muoviset antenniraidat, jotka on viimeistelty siististi rungon pinnan tasalle. Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä pieni vastamelumikrofonin reikä. Alapäädyn keskelle on sijoitettu uusi USB Type-C-liitäntä, joka symmetrisyytensä ansiosta mahdollistaa liittimen kytkemisen kummin päin tahansa. Vaikka USB-liitännän molemmille puolin on tehty kuusi pyöreää reikää, löytyy vain oikeanpuoleisten reikien takaa kaiutin.

Corningin Gorilla Glass -suojalasista valmistettu etukuori on kehystetty kapealla mattapintaisella muovikehyksellä. Näytön alapuolelle muotoiltu ovaalin mallinen pieni syvennys ei ole fyysinen painike, vaan se sisältää kapasitiivisen kotipainikkeen sekä sormenjälkitunnistimen. Sen molemmin puolin sijaitsevat sinisellä valoviivalla merkityt navigointipainikkeet, joiden toiminnot ovat käyttäjän kustomoitavissa. TaskuMuron ensituntumien perusteella sormenjälkitunnistin toimii nopeasti ja luotettavasti myös näytön ollessa sammutettuna.

TaskuMuron testiin saapui 399 euron hintainen Sandstone Black -versio puhelimesta, joka sisältää tummanharmaan takakuoren, neljä gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua tallennustilaa. Myöhemmin saataville tulee myös edullisempi 339 euron hintainen versio, josta löytyy kolme gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua tallennustilaa. Molemmissa versioissa käytetään samaa 1,8 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Snapdragon 810 v2.1 -järjestelmäpiiriä. Takakuoren alla lymyilee 3300 mAh litium-polymeeriakku, joka ei valitettavasti ole irrotettavissa.

OnePlus Onen Sandstone Black -versioon tutustuneille OnePlus 2:n vakiotakakuori on tuttu juttu, mutta muille sen tuntuma saattaa tulla yllätyksenä. Mattapintaisen takakuoren pinta on nimittäin yllättävän karhea ja nukatun tekstiilipinnan tuntuinen. Ratkaisu on käyttömukavuuden ja pitävyyden osalta erittäin onnistunut. Takakuoren muoto on sivusuunnassa kaareva ja kaarevuutta löytyy myös päätyjä ja kulmia kohden. OnePlus 2 tukee edeltäjämallista tuttua StyleSwap-kuoriratkaisua ja takakuori on vaihdettavissa lisähintaan (26,99 dollaria) myytävään bambuiseen, ruusupuiseen, mustaan aprikoosipuiseen tai kevlarpintaiseen kuorivaihtoehtoon.

Takakuoren yläosassa melko vaatimattomassa metallikehyksessä sijaitsee 13 megapikselin optisesti vakautettu pääkamera, tupla-LED-salama sekä lasertarkennuksen linssi. Kamera kykenee myös 4K-videokuvaukseen. Kameran alapuolelta löytyy puhelimen ainoa OnePlus-logo, joka sekin on toteutettu varsin hillitysti kiiltävän mustalla värillä. Tutustumme kameran toimintaan ja kuvanlaatuun tarkemmin elokuun lopulla julkaistavassa varsinaisessa testiartikkelissa.

 

Oxygen OS ensivaikutelmat

OnePlus käyttää 2:ssa itse räätälöimäänsä Oxygen OS -käyttöliittymää, joka on rakennettu Android 5.1 Lollipopin pohjalta. Ulkoisesti Oxygen OS muistuttaa pitkälti vakio-Androidia, joka on varmasti monien TaskuMuron lukijoidenkin mielestä hyvä asia. OnePlus on kuitenkin lisännyt Oxygen OS:iin omia pieniä parannuksiaan, joista muutama ensimmäisenä vastaan tullut maininnan arvoinen yksityiskohta on mm. käyttöliittymän tummapohjainen vaihtoehto sekä kustomoitavat korostevärit, kapasitiivisiin navigointipainikkeisiin ohjelmoitavat pikatoiminnot, lukitusnäkymän pikaeleet sekä äänisäätöjen ekvalisaattori. OnePlus on pitänyt ylimääräisten sovellusten määrän minimissä ja Googlen vakiosovellusten lisäksi puhelimeen on esiasennettuna ainoastaan SwiftKey-näppäimistö ja AudioTuner-ekvalisattorisovellus.

Yksi selkeimmin vakio-Androidista poikkeavista Oxygen OS:n kustomoinneista on Shelf-näkymä, joka avautuu kotinäkymästä oikealle pyyhkäisemällä. Shelf on toistaiseksi beeta-vaiheessa ja käyttäjä voi halutessaan kytkeä sen pois käytöstä asetusvalikon kautta. Shelf näyttää käyttäjälle keskeisiä tietoja, kuten eniten käytetyt sovellukset sekä suosituimmat yhteystiedot. Lisäksi näkymän yläosaan saa esille ajantasaiset säätiedot.

Lyhyiden ensitestien perusteella Oxygen OS -toimii vakio-Androidin tapaan nopeasti ja sulavasti, kuten high-end-puhelimelta voikin odottaa. Ajoimme nopeasti läpi myös yleisesti käytetyt AnTuTu 5.7.1 64 bit- ja GFXBench 3.1 Manhattan 1080p offscreen -testisovellukset, joiden tuloksiksi tuli 52283 pistettä ja 21 ruutua sekunnissa, jotka ovat testaamiemme Snapdragon 810 -piirillisten laitteiden parhaimmistoa. Tutustumme Oxygen OS:iin ja OnePlus 2:n suorituskykyyn tarkemmin varsinaisen testiartikkelin yhteydessä.

 

Ensituntumien yhteenveto

Ensituntumien pohjalta odotamme erittäin innoissamme tulevaa parin viikon käytännön testijaksoa OnePlus 2:n parissa. Vaikka tiesimme jo ennakkoon OnePlus 2:n tarjoavan erittäin kovan vastineen hinnalleen, yllätti laite ensitutustumisen myötä positiivisesti. Onkin mielenkiintoista nähdä, osoittautuuko laite käytännössä yhtä kovaksi tuotteeksi, kuin mitä ensivaikutelma antaa ymmärtää. Jo tässä vaiheessa lienee aiheellista toivoa, että kutsuihin perustuva myyntitapa toimisi tänä vuonna sujuvammin ja kaikki halukkaat saisivat laitteen itselleen mahdollisimman nopeasti ilman kohtuutonta vaivannäköä.