Uusimmat

Ensituntumat Samsung Galaxy A9 -puhelimesta – Neljä takakameraa avartamassa kuvauskokemusta

12.10.2018 19:30 Kai Taipale

Samsung ehti ensimmäisenä puhelinvalmistajana esittelemään neloskameran puhelimen takapuolelle. Muropaketti kävi ottamassa pikaista tuntumaa laitteeseen Milanossa.

Samsung ei tähän asti ole pitänyt A-sarjaansa minään uusimpien teknisten ratkaisujen alustana. Nyt tilanne on selvästi muuttumassa. Galaxy A9 on ensimmäinen puhelin, jossa käytetään neljää takakameraa. Tämä tuo mukanaan mukavasti uusia ulottuvuuksia kuvaamiseen.

Galaxy A -sarja edustaa Samsungin mallistossa järkiluokkaa. Niissä ei ole aivan kaikkia valmistajan S-sarjalaisten hienouksia, mutta silti riittävästi ominaisuuksia useimpien käyttäjien tarpeisiin. Tämä näkyy myös myyntitilastoissa, joissa esimerkiksi Galaxy A3 ja A5 -mallit pärjäävät mainiosti.

Kiinalaisvalmistajat ovat pyrkineet haukkaamaan korealaisten kakkua monella eri puhelinrintamalla. Erityisesti Xiaomin ja OnePlussan kaltaiset pelurit ovat pyrkineet, ja osittain onnistuneetkin, tuomaan erittäin hyvät ominaisuudet perinteisten merkkien malleja halvemmalla. Samsungin uusimmat mallit voi nähdä vastavetona myös niitä kohtaan. Idea on tarjota lippulaivamaisuutta myös hieman alempiin hintaluokkiin. Galaxy A9:n kärkiominaisuus onkin selvästi kamera. Muissa ominaisuuksissa se asettuu luokkaa alemmas.

Samsung Galaxy A9 -puhelimeen pituussuuntaisesti sijoitettu kamera-arsenaali koostuu neljästä kamerayksiköstä, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Pääkameran kenno on 24 megapikseliä, ja sen objektiivin aukkoarvo on hyvänä pidettävä f1.7.

Pääkameraa on tukemassa kaksi erilaisen kuvakulman tarjoavaa kamerayksikköä. Kaksinkertainen zoomi löytyy valmistajalta jo esimerkiksi Galaxy S9+- ja Note9-malleista. Tällä kertaa ratkaisu on toteutettu 10 megapikselin kennolla ja f2.4-aukolla.

Lippulaivoista ei löydy 120 asteen kuvakulmaan kykenevää kameraa, jollainen Galaxy A9:ssä puolestaan on. Siinä käytetään kahdeksan megapikselin kennoa. Eri kuvakulmia tarjoavien kameroiden lisäksi käytössä on kuvien syvyystietoja tallentava, viiden megapikselin ja f2.2-aukon kamera. Jälkimmäistä käytetään esimerkiksi Live Focus -kuvaustilassa bokeh-tehosteen säätämiseen.

Laaja

Perus

Tele

Kameran käyttöliittymä on tuttu valmistajan muista malleista. Kuvaustilat valitaan sivusuuntaan ja asetuksien tekemiseen löytyy oma painikkeensa. Eri kuvakulmien valitsin on näkyvillä takakameralla kuvatessa.

Kuvanlaadusta ei demotilanteen perusteella vielä uskalla antaa mitään lopullista tuomiota. Esittelymallit eivät ylipäänsä olleet vielä valmiita myyntiversioita. Varovaisesti voisi arvioida pääkameran edustavan vähintään hyvää keskitasoa, mutta niin laajakulma- kuin telekamerat jäävät siitä selvästi jälkeen kuvanlaadussa.

Hämäräkuvauksessa voidaan käyttää neljän pikselin dataa yhdistettynä, jolla pyritään pitämään esimerkiksi kohina kurissa. Kameran tekoälyn kerrotaan tunnistavan 19 kuvaustilaa. Lisäplussaa kamera saa mahdollisuudesta käyttää ultralaajakulmaa myös panoraamakuvauksessa.

Kameroiden välillä vaihtaminen hieman hidasta, normaalista peruskamerasta telekameraan tai laajakulmaan vaihtaminen kestää hetken. Aika tuntui olevan sekunnin luokkaa. Kuvaustilanteessa sitä voi pitää pitkähkönä viiveenä.

Samung Galaxy A9:n Rakenne on tukeva, eikä laitteen 183 gramman paino tunnu ollenkaan pahalta. Paino jakautuu siis hyvin. Käytännössä puhelin istuu vielä leveytensä puolesta juuri ja juuri käteen. Taskussa 162,5 x 77 x 7,8 millimetriä ulkomittojen myötä alkaa laitteen leveys olla ylärajoilla, jonkun mielestä ehkä jo ylikin.

Metallikehys erottuu etu- ja takapuolen 3D-lasipinnoista. Reunus ei ole karkea, mutta kuitenkin selkeästi erottuva. Oikealla sijaitsevat äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet. Ne ovat sopivan korkealla rungosta, joten käyttäminen onnistuu vaivatta. Sormenjälkilukija on sijoitettu kohtuulliseen kohtaan, takapuolen yläkolmannekseen.

Laitteen ytimenä toimii, ja samalla kuvien käsittelystä vastaa, Qualcommin Snapdragon 660, joka on nähty jo useammassa keskihintaisessa puhelimessa. Käytössä siinä on kahdeksan ydintä: 4 x ARM Cortex-A75- (2,2 GHz) ja 4 x Cortex-A55 (1,8 GHz). Keskusmuistia on puhelimessa kuusi gigatavua ja tallennustilaa on tarjolla jo hintaluokankin edellyttämät 128 gigatavua. Esisarjan laitteet tuntuivatkin peruskäytössä vikkeliltä, mitään erityistä tahmaamista ei esiintynyt.

Lisäplussaa voi antaa 6,3-tuumaisesta super AMOLED -näytöstä, jonka tarkkuus on 1080 x 2220 pikseliä. Se on kirkas ja selkeä, mutta valmistajalle tyypilliseen tapaan värimaailma on hieman ylisaturoituneen oloinen. Myös muodikas näyttölovi loistaa poissaolollaan, mikä miellyttänee monia käyttäjiä.

Puhelinta ei myöskään ole pyritty ohentamaan liikaa. Näin mukaan mahtuu USB-C-liitännän rinnalle tuttu ja turvallinen 3,5 millimetrin ääniliitäntä. Samalla puhelin on syönyt sisäänsä 3720 milliampeeritunnin akun, joka lupailee miellyttävää akkukestoa.

Samsung Galaxy A9 tulee myyntiin sinisenä ja mustana marraskuun loppupuolella. Laitteen voi Suomessa hankkia Gigantista ja Samsungin verkkokaupasta. Suositushinta on 649 euroa.

Samsung Galaxy A9

  • Hinta: 649 €
  • Näyttö: 6.3” (1080×2220) Super AMOLED
  • Kamera: Takakamerat: 24 MP AF (f1.7), Tele 10 MP (f2.4), laajakulma 8 MP (f2.4), syvyys 5 MP (f2.2) ja etukamera: 24 MP (f2.0)
  • Mitat: 162.5 x 77 x 7.8 mm, 183g
  • Suoritin: Snapdragon 660 (4 x 2,2 GHz Quad + 4 x 1, 8 GHz)
  • Muisti: 6 Gt RAM, 128 Gt sisäistä tallennustilaa + MicroSD-korttipaikka (Enintään 512 Gt)
  • Akku: 3,720mAh
  • Käyttöjärjestelmä: Android 8.0
  • Verkko: LTE Cat.9, 3CA
  • Yhteydet: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80, Bluetooth 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC, GPS, Galileo, Glonass

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat