UUSIMMAT

Ensituntumissa Samsung Galaxy Watch – Nyt älykellossa on mukana myös puhelin  

31.08.2018 11:00 | Kai Taipale

Uusi Samsungin Galaxy Watch sisältää eSIM-toiminnon eli kellon yhteydet toimivat ilman puhelimen apua. Tämä on merkittävä harppaus käytettävyydessä, joten Muropaketti otti IFA 2018 -messuilla asiakseen selvittää, miltä uusi älykello yleisesti ottaen vaikuttaa.

Samsung on valmistanut älykellojaan jo viiden vuoden ajan. Mikä uudessa Galaxy Watchissa on sitten aiempaa parempaa?

Valmistajan mukaan luvassa on pidempää akkukestoa, sirompaa olemusta, tarkempaa mittausta ja helpompaa yhdistettävyyttä.

Eli käytännössä mitään radikaalia muutosta ei ole luvassa ulkonäössä tai käyttöliittymässä, mutta jotain aidosti merkittävääkin on tarjolla: Galaxy Watchin myötä päästään myös Suomessa eSIM-kortin ominaisuudet sisältävään aikaan.

Uudessa Galaxy Watchissa on  siis sisäänrakennettuna eSIM. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että älykellossa on sisäänrakennettu SIM-kortti, jonka ansiosta laite toimii itsenäisesti, ilman puhelimen yhteysapua. Kellolla voi siis soittaa ja vastaanottaa puheluita, viestitellä ja korvata muitakin puhelin toimintoja.

Spotify Unlimited –tilin omistajat voivat myös ladata musiikkia kelloon offline-tilassa kuunneltavaksi.

Galaxy Watchia on saatavilla kahdessa koossa: 42 ja 46 millimetrin malleina. Mitään rajuja uudistuksia ei kellon olemukseen ole tehty. Muotoilu on kuitenkin nyt hieman pyöreämpänä sopivan kellomainen, ei liian silmiinpistävä.

Värivalikoimaa löytyy ruusukultaisesta tavanomaisempiin mustaan ja harmaaseen.

Isompi malliversio oli omaan ranteeseeni selkeästi liian iso, mutta pienempi tuntui käyttökelpoisemmalta. Sekin voi tuntua hieman painavalta mikäli on tottunut vaikka muovikuoriseen kelloon tai sykemittariin. Sukeltajakellojen käyttäjille Galaxy Watchin paino on kaikkea muuta kuin ongelma. Uniseurannan mahdollistamiseksi kelloa pitäisi pitää myös nukkuessa, mutta siihen koko ja paino tuntuvat epämiellyttäviltä. 

IP68- ja MIL-STD-810G-standardien mukainen suojaus herättää luottamusta, samoin kuin laitteen aivan kelvolliselta vaikuttava viimeistely. Pohjan muovinen materiaali tuntuisi kuitenkin budjettiluokkaan paremmin soveltuvalta.

Samsung käyttää älykelloissaan edelleen omaa Tizen OS -käyttöjärjestelmää.

Kierrettävä kehys on selkeä ja nopea käyttää ja valikon kuvakkeet isoina helppo nähdä. Kotinäppäin on alalaidassa, yläpainike toimii paluu-painikkeena.

Pikaisen kokeilusession aikana sovellukset avautuivat viiveettä.

Pyöritys- ja painiketuntuma on hyvä, mitään epämääräisyyttä tai komentojen perille menemättömyyttä ei ilmennyt.

Kosketusnäyttö on isommassakin versiossa riittävän tarkka ja kirkas, vaikka ympärillä olisi spottivaloja. 

Nykyaikaisen älykellon toimintoihin kuuluu entistä vankemmin erilaiset aktiivisuus- ja terveystoiminnot. Galaxy Watchin pitäisi tunnistaa nyt automaattisesti kuusi erilaista liikuntasuoritusta, mutta tätä ei messuolosuhteissa onneksi pääse kokeilemaan.

Unesta Galaxy Watch osaa nyt tunnistaa myös REM-vaiheen, ei pelkästään unen kokonaiskestoa.

Älykello osaa myös seurata käyttäjän stressitasoa.

Akkukestoa pienemmälle mallille on luvassa pari päivää, isommalle vielä yli päivän verran lisää.  

Samsung Galaxy Watch on kaikinpuolin pätevän oloinen älykello, mutta aiempien versioiden omistajille uudistukset jäävät eSIM-toimintoa lukuun ottamatta miedoiksi. Muille eSIM tuo mukanaan käyttöön rutkasti aiempaa enemmän joustavuutta. 

Android- kuin iOS-laitteita tukevan kellon ennakkomyynti alkaa Suomessa alkaa 14.9.2018 ja varsinainen myynti 28.9.2018 Suomessa tarjolle tulee vain sekä 4G että Bluetooth -yhteydet sisältävät versiot, joiden hinnat alkavat 379 eurosta. 

Tekniset tiedot Samsung Galaxy Watch  

  • Hinta: 379 € (42 mm), 399 € (46 mm)  
  • värit: Musta, ruusukulta, hopea 
  • Koot: 42 ja 46 mm 
  • Näyttö: 1,2″/1,3” Corning Gorilla DX+ -lasi, 360 x 360 pikseliä (amoled) 
  • Suoritin: Exonys 9110 (kaksiytiminen 1,15 GHz) 
  • Muisti: 1,5 +  4 Gt 
  • Akku: 270 mAh (42 mm), 472 mAh (46 mm) 
  • Käyttöjärjestelmä: Tizen OS 4.0 
  • Muuta: GPS, sykemittaus, Samsung Pay, Spotify Offline