Uusimmat

Zenfone 4

26.09.2017 15:00 Juha Uotila

Zenfone 4

Asus Zenfone 4 sijoittuu hinnaltaan ylempään keskiluokkaan ja sen sisuksista löytyy Qualcommin uusi Snapdragon 630 -piiri ja neljä gigatavua RAM-muistia. Puhelimesta on myös tietyille markkinoille tuotu Snapdragon 660 -piirillä ja kuuden gigatavun RAM-muistilla varustettu versio.

Puhelimessa on 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota voi vielä kasvattaa erikseen microSD-muistikortilla. Laitteessa on tuki myös kahden SIM-kortin käytöllä, mutta muistikortin käyttö syö toisen SIM-korttipaikoista.

Laitteen näyttö on 5,5-tuumainen IPS LCD, jonka resoluutio on 1920 x 1080 pikseliä. Näytön maksimikirkkaus on 600 nitiä. Näyttö vaikutti pikaisella testauksella laadukkaalta, ja maksimikirkkaudellakin vaikuttaisi pärjäävän myös kirkkaammallakin kelillä.

Puhelimen sormenjälkilukija on sijoitettu etupuolelle näytön alle. Julkaisutilaisuudessa testattu sormenjälkitunnistin tuntui toimivan moitteetta ja vikkelästi, eikä virhetunnistuksia lyhyen testijakson aikana saatu aikaiseksi.

Zenfone 4:n design ei juuri Zenfone 4 Pro -mallista eroa, ja ainoa näkyvä ero onkin laitteen takakameran ulkonäössä. Laitteen rakenne pohjautuu myös lasiseen etu- ja takakanteen sekä alumiinista valmistettuun runkoon.

Kuten Zenfone 4 Pro’ssa, myöskään Zenfone 4:n rakenteessa ei ole moittimista vaan puhelin tuntuu jykevältä. Käsituntuma on myös pyöristettyjen reunojen johdosta hyvä ja laitteen käsittely yhdellä kädellä onnistuu suuremmitta ongelmitta. Painoa Zenfone 4:llä on hiukan Zenfone 4 Pro’ta vähemmän eli 165 grammaa, joka käsituntumalla on onnistuttu jakamaan koko laitteen rungon mitalle.

Ainoan miinuksen tässä vaiheessa voi antaa laitteen oikealla sivulla olevalle virtapainikkeelle, joka on tunnoton eikä kunnollista palautetta painalluksista saa. Painikkeen tunnottomuus aiheuttikin jo heti hetken testien jälkeen ”tuplapainalluksia”.

Zenfone 4:n tuplakameraratkaisu pohjautuu pääkamerassa olevaan Sonyn IMX362 -kennoon, jonka aukko on valovoimainen f1.8. Tarkennukseen käytetään samaa TriTech+ -tekniikkaa. Pääkamera on myös varustettu optisella kuvanvakaimella, ja pikselikoko on pidetty myös samana Zenfone 4 Pro’n kanssa eli 1,4 mikrometrissä.

Zenfone 4:n toinen kamera pohjautuu Omnivisionin 8856 -kennoon, ja se tarjoaa 120 asteen superlaajakuvan. Kennon tarkkuus on harmittavan alhainen kahdeksan megapikseliä ja kameran aukko on f2.2. Itse tuplakamera ratkaisu muistuttaakin hyvin paljon esimerkiksi LG G6 -mallissa nähtyä ratkaisua.

Asus on tuonut kameraan myös oman superresoluutio-tilan. Tässä tilassa kamera ottaa viisi kuvaa, jotka sitten ladotaan yhteen ja tuloksena saadaan yksi 48 megapikselin kuva. Asus kertoi, että tila on tuotu kuvien tulostamista ajatellen, jolloin yhdestä superkuvasta voidaan helposti ja laadun pahemmin kärsimättä tulostaa A3-kokoisia kuvia.

Otimme Zenfone 4 -tuplakameralla muutamia testikuvia niin valoisissa kuin hieman hämärämmissäkin tilanteissa. Kunnollista arvioita kameran tuottamasta laadusta on vielä mahdoton antaa, mutta alustavien kuvien perusteella kamerassa vaikuttaa olevan potentiaalia.

Testikuvat on otettu samasta paikasta erikseen pääkameralla sekä sen jälkeen toinen kuva käyttäen 120 asteen superlaajakulmakameraa. Lisäksi mukana on yksi kuva käyttäen Asuksen omaa superresoluutio-kuvaustilaa.

Ohjelmistona toimii Android 7.1.1 ja ZenUI 4.0 -kombinaatio. Uusi ZenUI 4.0 vaikuttaa pikaisella testauksella sutjakkaalta ja yleinen ilme on mukavan raikas. Värimaailma on tietysti henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni, mutta monet valmistajat ovat viime vuosina muokanneet omia käyttöliittymiään pirteämpään ja puhtaan Androidin värimaailmojen suuntaan. Googlen tietoturvapäivitykset on päivätty elokuulle. Laitteelle tarjottiin heti paketista ottaessa järjestelmäpäivitys, jossa oli korjauksia kameraan ja yleiseen käyttöjärjestelmän vakauteen.

Qualcommin tuottama uusi Snapdragon 630 -piiri tuntuu jaksavan raskaimmissakin tilanteissa, eikä päivän testikäytön jälkeen raudan ja ohjelmiston yhteistyössä huomattu ongelmia.

Snapdragon 630 ja Zenfone 4:n kiinteä 3000 milliampeeritunnin akku kuulostaa, ainakin lähtökohtaisesti, hyvältä yhdistelmältä akkukestoa ajatellen. Palaamme akkukestoon myöhemmin syksyn aikana julkaistavassa Zenfone 4 -arvostelussa.

Zenfone 4:n myynti alkaa heti ja sen suositushinta on 499 euroa. Värivaihtoehtoina on musta sekä valkoinen.

Zenfone 4:n tekniset tiedot

  • Käyttöjärjestelmä: Android 7 Nougat + ZenUI 4.0
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 630 (tietyillä markkina-alueilla Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri)
  • Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia (tietyillä markkina-alueilla Snapdragon 660 -varianttissa 6 gigatavun RAM-muisti), 64 gigatavua tallennusmuistia
  • Näyttö: 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö, 1920 × 1080 pikseliä, kirkkaus 600 nitiä
  • Kamerat: Kaksoistakakamerassa 12 megapikseliä (optinen kuvanvakain, 25 mm f1,8, Sony IMX362, 1,4 mikrometriä, dual pixel PDAF) ja 8 megapikseliä (f2,2, OmniVision 8856, 120 asteen laajakulma)
  • 4K 30 FPS -videokuvaus. Etukamerassa 8 megapikseliä (f2,0, OmniVision 8856, 1,12 mikrometriä, PDAF, 84 asteen laajakulma)
  • Korttipaikat: Kaksi SIM-korttipaikkaa, jaettu microSD-muistikorttipaikka
  • Yhteydet: 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (600 Mbit/s, kat. 12, 3CA), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • Äänentoisto: Stereokaiuttimet ja DTS headphone:X 7.1 -tilaäänituki kuulokkeille
  • Akku: 3 300 milliampeerituntia (15 W -pikalataus)
  • Mitat ja paino: 155,4 x 75,2 x 7,5 millimetriä, 165 grammaa
  • Muuta: Alumiini- ja lasirakenne, Sormenjälkitunnistin edessä, USB-C-liitäntä

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Zenfone 4 Pro
  3. Zenfone 4
  4. Zenfone 4 Selfie Pro
  5. Zenfone 4 Max
  6. Yhteenveto