Ensituntumat: Xiaomi Mi 9 -puhelin on erittäin varteenotettava ehdokas budjettilippulaivojen kuninkaaksi

28.02.2019 13:00 | Kai Taipale

 

Xiaomi iskee nimenomaan OnePlussan ja Honorin kannoille tarjoamalla lippulaivatason suorituskykyä ja viimeistelyä järkevällä hinnalla. Sen uudesta Mi 9 -puhelinmallista löytyykin alle 500 euron hintaluokkaan erinomaisen mielenkiintoinen kattaus ominaisuuksia, kuten upouusi Snapdragon 855 -suoritin, kolmoiskamera ja 27-wattinen QC4+ -pikalataus. Harvinaista herkkua on myös peräti 20 watin langaton lataus.

Suomessa edelleen hieman heikommin tunnettu Xiaomi julkaisi MWC 2019 -tapahtumassa myös Euroopan markkinoille uuden Xiaomi Mi 9 -puhelinmallinsa. Kiinnostavaksi sen tekee alle 500 euron hinta ja monipuolisen modernit ominaisuudet.

Heti ensimmäisenä puhelin tuntuu käteen miellyttävältä käsitellä. Näppituntuma tarjoaa pitoa, sillä laitteen lasipinta ei tunnu erityisen liukkaalta. Valitettavasti muuten kiitettävän ohuen olemuksen pilaa kamerakyhmy. Se tuntuu ja näyttää turhan paksulta, ja saa puhelimen keikkumaan pöydällä näppäillessä. Aivan parasta luokkaa viimeistelyssä eivät tarjonneet myöskään laitteen painikkeet, joiden tuntuma jäi ainakin messudemoissa etäiseksi.

Puhelimen näytön reunukset ovat erittäin kapeat ja pisaramainen näyttölovi on pienemmästä päästä. Pyöreäreunaisesta puhelimesta on myös helppo ottaa kiinni.

Messuhallin kirkkaiden valojen alla Xiaomin 6,39 tuuman AMOLED-näyttö hoiti hommansa. 2340 x 1080 pikselin tarkkuus ajaa hyvin asiansa. Lippulaivaluokan yläpäässä on toki tarkempiakin ruutuja, mutta todellista vikaa tarkkuudessa ei ole. Värikylläisyys oli sekin riittävä ja musta odotetun mustaa. Kuvasuhde on täysin moderni 19,5:9.

Näyttö on miellyttävän kirkas myös hankalissa valaistusolosuhteissa. Lisäuskoa tuo vielä HDR10-laajasävytuki.  Kestävyyttä on varmistamassa Gorilla Glass -pinnan kuutosversio, ja näytön alta löytyy myös laitteen sormenjälkilukija.

MIUI 10 -käyttöliittymä yrittää olla korea, mutta valikoiden jaottelut ja messuyksilön sekavasti sijoitellut kuvakkeet eivät tee Xiaomi Mi 9:stä aivan helpoimmin lähestyttävää Android-puhelinta. Ulkoasu on toki helposti muokattavissa, joten paras hinta/teho/ominaisuus-suhdetta hakeva sulattaa sen helposti. Pohjalla on kuitenkin nykytyyliin Android 9.0 Pie. Snapdragon 855 ja kuusi gigatavua muistia tekevät käytettävyydestä sulavaa, mitään tahmailuja ei kokeilulaite suostunut tekemään.

Pääkamerassa on käytössä puolituumainen Sonyn IMX586 -kenno. Perustilassa ja valon vähetessä kamera yhdistää kennon neljä pikseliä yhdeksi 12 megapikselin kuvaksi. Tämä tuntuisikin myös pitävän värikohinan kohtuullisen hyvin kurissa.

Äärimmäistä tarkkuutta haettaessa pitää 48 megapikselin kuvaustila kytkeä erikseen päälle. Sen myötä kuvat ovat kirkkaassa valossa hieman tarkemman oloisia, mutta ilman tutkimista isommalta ruudulta, ei mitään dramaattista eroa ole havaittavissa.

Kameran tarkennus osui nopeasti ja luotettavasti kirkkaassa valossa, mutta pimeämpään kuvauskohtaan tähdätessä pientä hakemista ilmeni. Näissä otoksissa myös dynamiikka jäi kennon ominaisuuksiin nähden yllättävän vaisuksi.

Laajakulmakamera avartaa kuva-alaa kiitettävästi, sillä se vastaa kinokoon 17 millimetrin objektiivia. Laajakuvut tallentuvat 16 megapikselin tarkkuudella, ja niiden tarkkuus jää pääkameralle. Kolmoiskameran tavanomaisinta antia edustaa sen 12 megapikselin telekamera, joka tarjoaa 2x-zoomin. Kokonaisuutena Mi 9:n kameravarustus edustaa kaikilta osin hyvää nykytasoa. Pääkameralla saa tarkimmat kuvat, mutta rinnalla olevat tarjoavat riittävää laatua, jotta niitä voi käyttää tuomaan kuvaamiseen lisäulottuvuutta.

Muutamat asiat paljastavat miten puhelimen hintaa on saatu painettua alas. Siitä on jätetty pois esimerkiksi niin kameran optinen kuvanvakain, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä kuin muistikorttipaikkakin. Myös monen arvostama IP-luokitus puuttuu ominaisuuslistalta. Ja ikävästi täysi latausnopeus kummallakin pikalataustavalla (20 ja 27 wattia) vaatii lisävarusteena hankittavan latauslaitteen.

Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi 9 on hieno puhelin erityisesti hintaansa nähden. Mitään mullistavaa se ei tarjoa, mutta budjettilippulaivojen luokassa se ei ehkä ole tarpeenkaan.

Nyt Xiaomi Mi 9 asettuu 469 euron suositushinnallaan erittäin mielenkiintoiseen ja kilpailtuun hintaluokkaan. Muilla kilpailijoilla laadukkaat kolmoiskamerat tai Snapdragon 855 nostavat hinnan vähintäänkin seuraavalle sataluvulle, monet vielä selvästi kalliimmiksi. Käyttöjärjestelmän päivitettävyys ja MIUI 10 -käyttöliittymä voivat silti osoittautua kauppaa hidastaviksi tekijöiksi, kun puhelin maaliskuun aikana saapuu myyntiin.

Tekniset tiedot Xiaomi Mi 9

 • Hinta: alkaen 469 euroa
 • Näyttö: 6,39″ Full HD+ (AMOLED), 403 PPI, 19.5:9
 • Suoritin: Snapdragon 855 (8 ydintä, 7 nm, enintään 2,84 GHz)
 • GPU: Adreno 640
 • Takakamerat: 48 megapikselin pääkamera f1.75 (Sony IMX586), 16 megapikselin laajakulma f2.2, 12 megapikselin telekamera f2.2
 • Etukamera: 20 megapikseliä f2.0
 • Muisti: 6 Gt
 • Tallennustila 64/128 Gt
 • KÄyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + MIUI 10
 • Liitännät: Bluetooth 5.0, NFC, USB-C
 • Akku: 3300 mAh
 • Mitat: 157,5 x 74,7 x 7,7 mm, 173 g