Uusimmat

Visuaaliset muutokset ja moniajo

21.07.2019 10:00 Osku Kannisto

Visuaaliset muutokset ja monipuolistunut moniajo

Heti käynnistyksen jälkeen huomaa eron vanhaan iOS12 -käyttöjärjestelmäversioon. Sovellusruudukko on kasvanut 6×5 kuvakkeeseen vanhan 5×4-asetelman sijaan.

Valitettavasti sovelluskuvakkeiden sijaintia ruudulla ei edelleenkään voi vapaasti valita, vaan ne täytetään ruudulle vasemmalta oikealle ylhäältä alas. Toki edelleen kuvakkeiden paikkaa toisten kanssa voi vaihdella vapaasti ja luoda kansioita.

Aloitusruudusta vasemmalle siirryttäessä ei enää siirrytä erilliseen widget-näkymään. Nyt widgetit tulevat esiin päänäytön kuvakkeiden vasemmalle puolelle. Päänäyttöön saa siis vihdoin räätälöityä tietoa sovellusten ohella.

Kolmas suuri muutos ulkonäössä on tumma tila eli Dark Mode, joka säästää silmiä hämärässä (ja näyttää hienolle). Tumman tilan valinta vaihtaa kaikki käyttöjärjestelmän omat sovellukset toimimaan tummalla taustalla vaalealla tekstillä tutun valkoisen taustan sijaan.

Tumman tilan tuki on sovelluskohtaista, joten kolmansien osapuolten yhteensopivuus sille on vielä puutteellista.

Apple iPadin suurimpia kompastuskiviä on ollut puutteellinen tai vähintään kömpelö moniajo, johon iPadOS tuo helpotusta. Sovellusten asettelu vierekkäin ruudulle on entistä joustavampaa ja yhä useampi sovellus tukee sitä. Valitettavasti sovellusten poiminta rinnakkaisnäkymään on edelleen hankalaa ja vaatii kuvakkeen vedon alalaidan valikosta ruudun reunaan.

Esimerkiksi Excel-taulukon ja Word-asiakirjan ajo rinnakkain 11- tai 12,9-tuuman iPadilla on mielekästä hyppimättä näytöltä toiselle. Konkreettisena uutuutena Mail-sovelluksessa saa vihdoin uuden viestin kirjoitettua postilistan tai jopa muiden sovellusten vieressä.

Vapaata ikkunointia iPadOS ei kuitenkaan tuo, vaan sovellukset toimivat vain rinnakkain ruudulla tai päällä leijuvina pienoisversioina. Tehokäyttäjille tuttuja näkymiä, jossa koko ruudun pinta-ala on valjastettu tilkkutäkkimäisesti eri sovelluksille, ei voi edelleenkään käyttää.

Tästäkin huolimatta moniajon mahdollisuudet ovat merkittävä parannus. Nyt iPad toimii työkäytössä pienen harjoittelun jälkeen, kunhan kaikki tarvittavat ohjelmat on sille ladattavissa. Palkintoja harjoittelusta laukun paino kevenee pysyvästi, kun läppäriä ei tarvitse enää kantaa mukana. Tosin työkäyttöön näppäimistön hankinta on lähes pakollista.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Visuaaliset muutokset ja moniajo
  3. Sovellusten uudet ominaisuudet ja parantuneet ohjausmahdollisuudet
  4. Yhteenveto