UUSIMMAT

EU lätkäisi Googlelle 4,3 miljardin euron sakot markkina-aseman väärinkäytöstä Android-laitteissa

19.07.2018 08:47 | Muropaketin toimitus

Euroopan komissio on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakot määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä Android-laitteissa. Komission mukaan Google on rikkonut EU:n kilpailulainsäädäntöä sementoidakseen asemaansa internet-hauissa.

Euroopan komissio on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakot EU:n kilpailulainsäädännön rikkomisesta. Komission julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan Google on käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa estämällä valmistajia käyttämästä omissa laitteissaan muita kuin Googlen internet-hakukonetta ja Chrome-selainta. Mikäli valmistajat eivät ole esiasentaneet Googlen sovelluksia laitteisiinsa, ei niillä ole voinut käyttää Play Store -sovelluskauppaa.

Kommission syytösten mukaan Google on maksanut valmistajille ja operaattoreille jotta laitteissa olisi ainoastaan Googlen hakukone. Lisäksi Google on estänyt mobiililaitteiden valmistajia käyttämästä laitteissaan kilpailevia Androidin lähdekoodiin perustuvia käyttöjärjestelmiä, kuten Amazonin Fire OS:ää.

Miljardisakkojen ohella Euroopan komissio on antanut Googlelle 90 päivää aikaa muuttaa toimintatapojaan uhkasakon uhalla. Uhkasakko lankeaisi maksettavaksi jokaiselta päivältä jona Google jättää noudattamatta komission päätöstä. Sakon suuruus olisi jopa viisi prosenttia Googlen emoyhtiön Alphabetin päivittäisestä liikevaihdosta. Alphabetin liikevaihto oli viime vuonna kokonaisuudessaan noin 95 miljardia euroa. Google on kertonut valittavansa komission päätöksestä.

Aiheesta on uutisoinut myös muun muassa BBC News.