Facebook päättikin julkaista kohututkimuksensa – aiheena Instagramin mielenterveysvaikutukset nuoriin

01.10.2021 20:49 Muropaketin toimitus

Kerroimme aiemmin Facebookin sisäisestä tutkimuksesta, jossa tutkittiin Instagramin mielenterveysvaikutuksia. Facebook vaikutti aiemmin pimittävän Wall Street Journalin haltuunsa saamaa tutkimusta, mutta on laajan uutisoinnin jälkeen päätynyt julkaisemaan ainakin osan materiaalista itsekin.

Tech Crunchin mukaan Facebook ei kuitenkaan ole julkaissut tutkimusta sellaisena kuin se oli aiemmin yhtiön sisäisessä käytössä, sillä tutkimukseen on lisätty kommentointia. Kyseisten kommenttien punaisena lankana on Facebookin oman tutkimuksen havaintojen kyseenalaistaminen.

Facebook esimerkiksi sanoo, että mielenterveysongelmista kertoneiden, tutkimukseen osallistuneiden teinien osallistujamäärä oli hyvin pieni. Lisäksi julkaistu materiaali alkaa sanoilla: ”Menetelmä ei sovellu tilastolliseen arviointiin Instagramin ja mielenterveyden välisestä korrelaatiosta tai arvioimaan sosiaalisen median ja terveyden/hyvinvoinnin välisiä syy-yhteyksiä,”

Facebook niin ikään kirjoittaa tutkimuksessa, että tutkimus oli osa laajempaa, työn alla olevaa projektia, jonka tarkoituksena on taata Instagramin mahdollisimman positiiviset vaikutukset.

Tutkimuksesta noussut kohu on saanut Instagramin hyllyttämään suunnitelmansa julkaista Instagramista oma versio esiteini-ikäisille, eli 8-12-vuotiaille käyttäjille. Lisäksi Yhdysvaltalaiset poliitikot vaativat Facebookilta vastauksia tutkimukseen liittyen.

Voit lukea Facebookin tutkimuksen havainnoista täältä: Facebookin omankin tutkimuksen mukaan Instagram on haitallinen nuorten tyttöjen mielenterveydelle – joka kolmas kärsii negatiivisista vaikutuksista – Muropaketti.com