Uusimmat

Fleeceware-sovellukset onnistuvat viemään laillisesti käyttäjien rahat – ovat tehneet kehittäjille jo satoja miljoonia euroja

27.03.2021 17:07 Markku Leppilampi

Fleeceware-sovelluksista on hyvä olla tietoinen, sillä niitä riittää sekä Google Playssa että Applen App Storessa. Ne eivät riko sovelluskauppojen sääntöjä, vaikka saattavat viedä huimia summia käyttäjien rahoja.

TechSpotin mukaan fleeceware-sovellukset ovat tehneet niiden kehittäjille noin 339 miljoonaa euroa rahaa. Kyseessä eivät ole malware-sovellukset tai muunkaanlaiset hakkerointisovellukset. Ehkä niitä voisi varauksin pitää kuitenkin haittaohjelmina.

Fleecewareksi kutsutaan sovelluksia, joiden tilaushinnat ovat järjettömän suuria – jopa tuhansia euroja vuodessa. Sovellukset liittyvät useimmiten aihepiireihin astrologia, horoskoopit, musiikkitunnit, kuvamuokkaimet, QR tai PDF -skannerit ja videoeditointi. Rahalleen ei saa vastinetta, sillä sovelluksille löytyy usein halvempi tai ilmainen vaihtoehto, joka on parempi.

Avastin tutkijoiden mukaan Applen ja Googlen sovelluskaupoissa on tällä hetkellä yhteensä 204 fleeceware-sovellusta, joita on ladattu yli miljardi kertaa. Osa miljardista käyttäjästä on epäilemättä maksanut tai maksaa edelleen erehdyksessä tai tietämättömyyttään kallista tilausmaksua. Riskiryhmässä painaa maksunappia ovat lapset ja nuoret sekä ehkä myös iäkkäät käyttäjät. Koska sovelluksia ei ole luokiteltu haittaohjelmiksi, niitä voi mainostaa sosiaalisessa mediassa ja luoda niille uskottavuutta.

Sovellusten arvosteluista voi päätellä, että kehittäjät eivät välitä huijatuksi tulleiden asiakkaiden valituksista tai vaihtoehtoisesti väittävät, että käyttäjien olisi pitänyt olla tietoinen tilaushinnasta. Sovellusten uhreiksi joutuneet eivät välttämättä saa rahojaan takaisin, sillä Google ja Apple ottavat mahdollisen vastuun vain tietyn aikaa maksamishetkestä.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat