UUSIMMAT

Google Assistant tunkeutuu kuulokkeisiin ja palovaroittimiin

09.01.2018 20:22 | Muropaketin toimitus

Googlen ääniapuri on tutuin Suomessa joistakin Android-puhelimista ja Yhdysvalloissa Google Home -älykaiuttimista. Pian se leviää kodissa kaikkialle, siitä kertovat uudet CES-julkistukset.

Äänentoistolaitteista tunnettu JBL,  joka kuuluu Samsungiin kuuluvaan Harman-konserniin, joka on nykyisin osa Samsungia – on julkaissut kolme uutta kuulokemallia, joissa kaikissa on sisäänrakennettu Google Assistant.  JBL Everest -sarjan mallit 710GA, 310GA  ja 110GA pyrkivät kattamaan kaikenlaiset kuuloketarpeet.

Luurien akkukestoksi valmistaja lupaa 8 – 25 tuntia mallista riippuen. Akut tukevat jonkinlaista pikalatausta, mutta tarkempaa tietoa siitä ei vielä ole. Assistant kutsutaan apuun hipaisemalla kuuloketta sormella, sen jälkeen Googlea voi pyytää esimerkiksi soittamaan tiettyä musiikkia, säätämään äänenvoimakkuutta tai kertomaan kalenterimerkinnöistä. JBL pitää merkittävänä innovaationa myös uudenlaista pantaa, jonka ansiosta kuulokkeiden kupit eivät paina korvalehtiä.

Huomattavasti erikoisempi tuote on 9to5googlen CES-esitilaisuudesta bongaama OneLink Safe&Sound. Google Assistentin avulla perinteinen palovaroitin on viety aivan uudelle tasolle. Laite toimii luonnollisesti aivan kuten tavallinen palovaroitin, ja kattoon sijoitettu kaiutin ottaa vastaan äänikomentoja ja haluttaessa soittelee vaikkapa musiikkia, tai ohjaa kodin älylaitteita.

Laitteen palohälytystä ei kuitenkaan voi kuitata pois ääntä käyttämällä. Erikoiselta vaikuttava rajoitus on tarkemmin ajateltuna kelpo varmistus onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Hälytyksen saa sammutettua laitteen omaa mobiilisovellusta käyttämällä. Samaan sovellukseen tulee myös ilmoitus tulipalosta, vaikka käyttäjä olisi poissa kotoa. Hintaa laitteella on tavanomaiseen palovaroittimeen verrattuna suolaisesti, 250 dollaria (noin 210 euroa).

Esittelyvideolla laitetta käytetään Amazonin Alexa -tekoälyn avulla, mutta sen toiminta on valmistajan mukaan samanlaista myös Google Assistantin kanssa.