Uusimmat

TomTom NAVIGATOR 6

25.07.2007 15:07 Juha Kokkonen

Valmista navigointiratkaisua edustaa TomTom NAVIGATOR 6 -paketti, joka sisältää kaiken tarvittavan matkapuhelimella (Symbian S60 tai Windows Mobile) tai kämmentietokoneella navigoimiseen. Pääpiirteissään paketin sisältä löytyy siis miniSD-muistikortille valmiiksi ladattu ohjelmisto ja Skandinavian kartat sekä Bluetooth-liitäntäinen GPS-vastaanotin. Testiin saapuneen paketin hinta on hieman alle parisataa euroa. TomTomilla on tarjolla myös pelkkä NAVIGATOR 6 -ohjelmisto lukuisilla eri karttavaihtoehdoilla, valinnan mukaan niin muistikortilla kuin DVD-levylläkin toimitettuna. Esimerkiksi TomTom NAVIGATOR 6 Skandinavian kartoilla ja miniSD-muistikortille tallennettuna maksaa hieman runsaat sata euroa. Myös erikseen ostettuna ohjelmisto vaatii toimiakseen luonnollisesti kaverikseen ulkoisen GPS-vastaanottimen. Ainakaan toistaiseksi TomTom NAVIGATOR 6:sta ei löydy tukea Nokian puhelimien (E90 Communicator, N95 ja 6110 Navigator) sisäänrakennetuille GPS-vastaanottimille.

TomTom NAVIGATOR 6 toimitetaan kuutiota muistuttavassa pahvipakkauksessa, joka koostuu todellisuudessa kahdesta erillisestä yhteen kääräistystä tuotepaketista. Paketeista toinen pitää sisällään itse navigointiohjelmiston ja toinen satelliittiyhteyteen tarvittavan GPS-vastaanottimen.

Ohjelmistopakkauksen sisältä paljastuu esiladatulla ohjelmistolla ja kartoilla varustettu miniSD-muistikortti, SD-sovitin miniSD-kortille, TomTom HOME -ohjelmiston ja laajemmat käyttöohjeet sisältävä CD-levy, aktivointikoodilla varustettu muovikortti, yksinkertaistettu asennusjuliste, pikaopaskirjanen (jossa kielenä myös suomi), ohjelmiston käyttöoikeussopimus sekä PLUS-palveluista kertova lehtinen.

GPS-vastaanottimen paketista löytyy puolestaan itse vastaanottimen ja ohjevihkosen ohella varsin monipuolinen kasa erilaisia oheistarvikkeita. Latureita löytyy sekä auto- että seinämallia – seinälaturiin on tarjolla neljä erilaista irrotettavaa pistokevaihtoehtoa (Eurooppa, USA, Australia ja Iso-Britannia). Laturit on varustettu pyöreällä GPS-vastaanottimeen sopivalla liitinpäällä, mutta laturien käytettävyyttä voi laajentaa neljän irrotettavan adapteripään avulla. Mukana on adapterit iPaq- ja Palm-kämmentietokoneille, mini-USB:tä käyttäville laitteille sekä uusimmille pientä latauspäätä käyttäville Nokian puhelinmalleille.

Navigointiohjelmiston ja Skandinavian kartat sisältävä muistikortti sekä aktivointikortti löytyvät siististi muoviseen taustalevyyn kiinnitettyinä ohjelmistopakkauksen sisäpinnalta. Mini-SD-muistikortin mukana toimitetaan myös adapteri, jolla se saadaan sopimaan tavalliseen SD-muistikorttipaikkaan. Kolmiosainen viidentoista merkin aktivointikoodi on painettu muoviseen aktivointikorttiin. Koodi on ehdottoman tärkeä ohjelman käytön kannalta, joten kortti kannattaa pitää visusti tallessa. Kuvassa näkyvä koodi on luonnollisesti muokattu käyttökelvottomaksi.

Pakkauksen mukana toimitettava Bluetooth-GPS-vastaanotin on kooltaan pienen matkapuhelimen luokkaa. Se painaa 68 grammaa ja sen mitat ovat 88 x 43 x 15,1 mm – näin ollen se kulkee suhteellisen huomaamatta esimerkiksi taskussa tai salkussa. Laitteen runko on jämerää muovia ja päällis- ja taustapuoli on päällystetty tummalla kumimaisella kerroksella. Tämä kerros ei kuitenkaan paranna vastaanottimen paikallaan pysyvyyttä tasaisella pinnalla. Vastaanotin perustuu SiRF Technologyn SiRFstar III -piirisarjaan, jonka on kehuttu olevan paras markkinoilta löytyvä GPS-paikannuspiiri tällä hetkellä. Piirin vahvuuksia ovat herkkyys, tarkkuus, nopeus ja sen kykenevyys säilyttää signaali vaikeammissakin olosuhteissa, kuten korkeita rakennuksia käsittävillä kaupunkialueilla sekä tiheäpuustoisilla metsäalueilla. Vastaanottimen käyttölämpötilaksi suositellaan -10 ja 60 celsiusasteen välistä haarukkaa.

TomTomin vastaanottimen vasemmalta kyljeltä löytyy latauspistoke, joka on suojattu kumisella tulpalla. Laitteen sisälle on piilotettu 1200 mAh litium-ioniakku, jonka luvataan tarjoavan noin kymmenen tunnin toiminta-ajan. Latautumisen tyhjästä täyteen luvataan tapahtuvan alle neljässä tunnissa. Keskeltä vastaanottimen yläosaa löytyy soikea aukko, jonka avulla laitteen saa turvallisesti kiinnitettyä esimerkiksi vaellukselle lähdettäessä.

Laitteen toiselta kyljeltä löytyvät virtapainike ja kaksi merkkivaloa. Virtojen kytkemiseksi virtapainiketta on painettava pohjassa noin sekunnin ajan. Jos vastaanottimeen ei oteta yhteyttä Bluetoothin kautta viiden minuutin aikana, se sammuttaa itsensä virran säästämiseksi. Merkkivaloista toinen on GPS-merkkivalo ja se syttyy vihreänä, kun vastaanottimeen kytketään virta. Kun vastaanotin on saanut lukittua sijainnin, alkaa kyseinen vihreä valo vilkkua. Valoista toinen on latausta varten. Kun vastaanotin kaipaa lataamista, syttyy merkkivalo punaisena. Vastaavasti kun akkua ladataan valo palaa oranssina.

TomTomin GPS-vastaanottimen parittaminen puhelimen kanssa käy samalla tavalla kuin minkä tahansa muun Bluetooth-laitteen tapauksessa. Vastaanottimeen kytketään virrat ja kännykkä asetetaan etsimään uusia Bluetooth-laitteita. Puhelimen löydettyä vastaanottimen ja käyttäjän valittua sen puhelin pyytää salasanaa, joka löytyy GPS-vastaanottimen ohjekirjasta. Tämän jälkeen vastaanottimen pitäisi löytyä laiteparilistasta ja olla täysin käytettävissä GPS-yhteyttä hyödyntävien ohjelmien kanssa. Myös käytännössä TomTomin vastaanottimen asennus sujui näiden vaiheiden mukaisesti, eikä ongelmia esiintynyt.

Valmistaja ilmoittaa vastaanottimen ”kylmäkäynnistysajaksi” alle minuutin ja ”kuumakäynnistysajaksi” alle kymmenen sekuntia. Käytännössä nämä ajat siis kertovat viiveestä, jolla laite saa yhteyden satelliitteihin käynnistyksen jälkeen. Käytännön testeissä kylmäkäynnistysaika, eli yhteyden muodostamiseen kulunut aika pidemmän käyttämättömyyden jälkeen, pyöri paikasta riippuen noin puolen minuutin tienoilla. Poikkeuksena, jos vastaanotin käynnistettiin liikkuvassa ajoneuvossa, saattoi signaalin löytymiseen tuhraantua useampikin minuutti. Jos vastaanotin oli ollut käytössä ja se sammutettiin hetkeksi, löysi se yhteyden uudelleenkäynnistyksen jälkeen (kuumakäynnistys) muutaman sekunnin viiveellä, eli käytännössä välittömästi.

Testijakson aikana valmistajan ilmoittama 10 tunnin valmiusaikalupaus täyttyi keskimäärin tunnin tarkkuudella. Suurpiirteisten mittausten perusteella vastaanotin jaksoi yhdellä latauksella keskimäärin runsaat yhdeksän tuntia. Yhteyden vakaudessa ei ollut valittamista edes kaupunkialueella (Tampereen keskusta) tai pienillä metsäteillä. Käyttöjakson aikana yhteys satelliittiin hukkui yhteensä alle viisi kertaa, joista jokaisella yhteys palasi parin sekunnin sisään. Käyttöohjeessa varoitetaan yhteysongelmista lämpösuojakalvotetulla tuulilasilla varustettujen autojen kanssa ja tällaisissa tapauksissa suositellaan sijoittamaan vastaanotin auton takaikkunalle. Testasimme TomTomin vastaanotinta noin kymmenen auton kanssa, eikä mainittuja ongelmia esiintynyt yhdessäkään tapauksessa.

TomTom NAVIGATOR 6 käytössä

Valmiiksi muistikortille ladatun ohjelmiston ja kartaston asennus aloitetaan yksinkertaisesti laittamalla muistikortti kännykän muistikorttipaikkaan ja yhdistämällä GPS-vastaanotin puhelimeen. Jos kyseessä olisi DVD-levyllä toimitettu versio, ladattaisiin navigointiohjelma ja halutut kartat ensin levyltä itse hankitulle muistikortille. Kun muistikortti on kytketty puhelimen sisään, alkaa ohjelmiston asennus automaattisesti. Hetken kuluttua asennusta on jatkettava sovellusten hallinnan kautta ja lopuksi puhelin on vielä käynnistettävä uudelleen. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen TomTomin kuvake löytyy valikosta Omat ohjelmat -kansiosta. Ensimmäisellä käynnistyskerralla ohjelmisto täytyy aktivoida syöttämällä aktivointikortista löytyvä salasana. Aktivoinnin automaattisessa versiossa salasanan kelvollisuus tarkistetaan puhelimen oman datayhteyden yli, kun taasen manuaalisesti aktivoidessa homma täytyy käydä hoitamassa tietokoneella TomTomin nettisivuilla. Me käytimme automaattista aktivointia, joka toimi moitteetta. Huvittavana yksityiskohtana kaikki alkutekstit olivat jostain syystä ruotsiksi.

Kun ohjelma on aktivoitu, voi sitä alkaa käyttää ilman lisätoimenpiteitä. TomTom NAVIGATOR 6 tervehtii käynnistyessään käyttäjää valkopohjaisen logolla ja pyörivällä maapallolla koristellun ruudun kanssa. Aloitusruutu pyörii näytössä muutaman sekunnin ajan, jonka jälkeen tulee muistutus ohjelmiston käyttämistä puhelimen ominaisuuksista. Seuraavaksi näyttöön aukeaa navigointitila ilman määriteltyä määränpäätä tai reittiä. Keskimmäistä tai oikeanpuoleista valintanäppäintä painamalla päästään käsiksi päävalikkoon.

240×320 kuvapisteen näytöllä päävalikko on jaettu kolmelle sivulle, joista jokaiselta löytyy viisi eri valintaa. Fontti on melko suurta ja ainakin omille silmilleni valikon kutistaminen esimerkiksi kahdelle sivulle olisi ollut vielä täysin toimiva ratkaisu. Jokaisen sivun kuudes valintavaihtoehto on ”seuraava”, jolla pääsee siirtymään valikon seuraavalle sivulle. Vaihtoehto on mielestäni hieman turha, sillä edellisen ja seuraavan sivun välillä pääsee hyppimään sivunuolia painelemalla.

Jokainen valikon vaihtoehto on varustettu pienellä havainnollisella kuvakkeella, ja myös itse valikkotekstit ovat selkeitä ja havainnollisia. Pelkästään päävalikkoa silmäilemällä saa hyvän kuvan siitä, mitä ohjelma tarjoaa. Ensimmäisen sivun ensimmäisellä vaihtoehdolla aloitetaan navigointi ja toisella tehdään muutoksia valittuun reittiin. Kolmantena oleva TomTom Liikenne -palvelu ei valitettavasti toimi Suomessa. Neloskohdasta pääsee lisäämään osoitteen, KP:n (Kiinnostava Paikka eli englanniksi POI = Point Of Interest), senhetkisen sijainnin tai vaikkapa kohdan kartalla omalle suosikkilistalle. Viitoskohdan lenkkiavaimen takaa löytyy asetusvalikko. Toisen sivun viides vaihtoehto mahdollistaa tarkemman reittisuunnitelman toteuttamisen välietappeineen – siitä myöhemmin lisää. Kolmossivun sää-palvelu tarjoaa viiden päivän säätiedot halutusta kohteesta ilmaiseksi data-yhteyden kautta ladattuna. TomTom PLUS -valikko käsittää maksullisia lisäpalveluita.

Asetusvalikko (”Määritykset”) koostuu viidestä sivusta, joista jokaiselta löytyy päävalikon tapaan viisi kohdetta. Selkeän otsikoinnin ja kuvakkeiden ansiosta vaihtoehtojen merkitykset eivät jää juurikaan epäselviksi. Tästä huolimatta käydäänpä läpi osa asetusvalikon vaihtoehdoista:

”Käytä yövärejä” kääntää kartan värit tummansävyisiksi, jolloin ne rasittavat vähemmän silmiä yökäytössä. ”Turvalukko” poistaa käytöstä useimmat ominaisuudet ja valikot navigoinnin aikana. Lisäksi karttanäytön saa kytkettyä pois joko kokonaan, tai vaihtoehtoisesti tietyn nopeuden ylityttyä. Toisen sivun ”Ylläpidä KP:t” pitää sisällään Kiinnostavien Pisteiden, eli POI:den, hallintaan tarvittavat työkalut. Valikosta saa lisättyä, muokattua ja poistettua KP:ita sekä lisättyä ja poistettua kokonaisia KP-luokkia (esim. oma tietokoneliikkeet-luokka). Lisäksi haluamilleen lähestyville KP:ille saa asetettua kuvallisen ja äänellisen varoituksen. KP:than ovat käyttäjää kiinnostavia kohteita, kuten korjaamoita, ravintoloita ja huoltoasemia, ja ne saa halutessaan näkymään kartalla havainnollisina kuvakkeina. Kolmannen sivun ”Tilapalkin määritykset” antaa käyttäjän valita mitä tietoja ruudun alareunassa näytetään navigoinnin aikana. ”Nimi määritykset” kohdassa pääsee vaikuttamaan siihen, kuinka kadun- ja maanteiden nimet sekä talonumerot esitetään.

Navigointi paikkaan X onnistuu yksinkertaisimmin päävalikon ensimmäisen kohdan, ”Navigoi kohteeseen”, avulla. Ensin valitaan tapa jolla kohde määritetään. Vaihtoehtoja on kahdeksan: ennalta määritelty kotiosoite, oma suosikkilista, osoite, viimekerroilla käytetyt kohteet, KP:t, GPS-sijainti, kartalta valittu kohta, leveys- ja pituusasteiden mukaan määritelty kohta, TomTom kaveri ja puhelimen osoitekirjasta löytyvä osoitetieto. Tässä esimerkissä valitsemme kohteen osoitteen perusteella. Osoite-vaihtoehdon takaa löytyy neljä lisävaihtoehtoa (Keskusta, Katu ja talonumero, Postinumero ja Risteys), joista valitsemme tällä kertaa ”Katu ja talonumero”-vaihtoehdon. Seuraavaksi ohjelma kysyy kaupunkia ja katua. Haluttu kaupunki ja katu haetaan kirjoittamalla näytön ylälaidasta löytyvälle tekstiriville ja ohjelma ehdottaa vaihtoehtoja näppäiltyjen kirjainten mukaan. Jos hakuriville ei kirjoita mitään, näyttää ohjelma aiemmin käytetyt kohteet. Lopuksi näppäillään vielä talonumero ja valitaan ”valmis”. Tämän jälkeen ohjelma analysoi ja laskee matkan pituudesta riippuen muutamissa sekunneissa reitin, sekä esittää matkan pituuden, ajan ja yleiskarttakuvan reitistä. Seuraavaksi on vuorossa joko navigoinnin aloittaminen, tai vaihtoehtoisesti reitin tarkempi tarkastelu tekstilistana, kuvina, zoomailtavan reittikartan avulla tai reittidemona.

Reitin voi suunnitella myös tarkemmin ja monipuolisemmin päävalikon toiselta sivulta löytyvän ”Reittisuunnitelma”-vaihtoehdon avulla. Kohteita lisätään reittisuunnitelmalistaan etenemisjärjestyksessä, jonka jälkeen halutut kohteet voidaan merkitä välietapeiksi. Esimerkkikuvissa on suunniteltu reitti Tampereelta Hämeenlinnan ja Lahden kautta Helsinkiin ilman tarkempia katumäärityksiä. Ennen reitin laskemista ohjelma kysyy haluaako käyttäjä edetä nopeinta vai jotain muuta reittivaihtoehtoa pitkin. Kun reitti on laskettu, tulee ruudulle reittiyhteenveto käyttäjän ihmeteltäväksi.

Navigoinnin ollessa käynnissä TomTom NAVIGATOR 6:n ruutu on käytännössä kuin kutistettu ja kännykän näyttöön sovitettu versio TomTomin navigointilaitteista. Näytön alareunassa sijaitsee tummansininen, noin neljänneksen ruudusta peittävä tilapalkki, jonka vasemmasta puoliskosta löytyy nuolisymboli sekä etäisyys seuraavaan reittivaiheeseen. Aivan ruudun alalaidasta löytyy parhaillaan kuljettavan tien tai kadun nimi. Tilapalkin oikeaan reunaan on sijoitettu asetusvalikosta valitut tiedot – etäisyys kohteeseen, kellonaika, jäljellä oleva matka-aika, odotettu saapumisaika sekä nopeus ja tien nopeusrajoitus. Alakulman palkisto kertoo GPS-signaalin vahvuudesta. Vasemmassa laidassa, tilapalkin yläpuolella, sijaitsee kompassi, jonka toimintaa on mahdollista mukauttaa. Nuolen saa näyttämään joko pohjoiseen, menosuuntaan tai määränpäähän ja kompassin sisällä saa näkymään joko ilmansuunnan tai asteet.

GPS-vastaanottimen sijainti näkyy kartalla sinisenä nuolena ja valittu kulkureitti punaisena täplikkäänä viivana. Kartta on ulkoasultaan selkeä mutta yksinkertaistettu. Kaikki tärkeä informaatio, kuten kadut, tiet ja kaupunginosien nimet ovat selkeästi näkyvissä. Grafiikka pyörii tökkimättä. Nuolen sijainti päivittyy noin puolen sekunnin viiveellä, josta ei ole erityistapauksia lukuun ottamatta mitään haittaa. Jos kuljettavan tien nopeusrajoitus on tiedossa, näkyy se tilapalkissa nopeuden perässä. Kun nopeus ylittää rajoituksen viidellä tuntikilometrillä, muuttuu nopeuden väri punaiseksi. Kun rajoitus ylittyy kymmenellä, alkaa nopeuslukema vilkkua punaisena. Valitettavasti nopeusrajoitustietoja ei ole kuin suuremmilta teiltä.

TomTom NAVIGATOR 6 seurasi allekirjoittaneen mukana noin kuukauden ajan, yhteensä useamman tuhannen kilometrin matkan ympäri suomea, eikä reittivalinnoissa ollut kertaakaan valitettavaa tai merkittävää parannettavaa. Yksisuuntaisten kanssa ei esiintynyt ongelmia ja reitit tuntuivat fiksuilta ja loogisilta. Muutamia pieniä puutteita kartastosta sentään löytyi: esimerkiksi Nokian jo useamman vuoden pystyssä ollut Citymarket parkkialueineen puuttui kartalta kokonaan (kts. kuva). Navigaattorin puheopasteet ovat selkeitä ja informatiivisia ja ne informoivat käyttäjää tulevista käännöksistä riittävän aikaisin. Joitain opasteiden yliselkeästi artikuloitu puhe saattaa ärsyttää.

Navigointitilassa kartan saa asetettua joko 2D- tai 3D-tilaan (ylärivin kuvankaappaukset). On lähinnä henkilökohtainen mielipide kumpaa vaihtoehtoa pitää parempana, sillä molemmissa on omat hyvät puolensa. Kartta tarkentuu automaattisesti ajonopeuden mukaan niin, että kovempaa ajettaessa ”kamera” zoomautuu kauemmaksi, jolloin reitti on nähtävissä pidemmälle. Karttanäkymää on mahdollista lähentää ja loitontaa myös käsin, ylä- ja alanuolen avulla. Vasemman alakulman kuvankaappauksessa on nähtävissä navigointinäkymä hieman kauemmas loitonnettuna. Kuljettava reitti näkyy punaisella ja käännökset vihreinä nuolina. Oikeassa alakulmassa näkyy karttanäkymä, jota pääsee tutkimaan päävalikon toisen sivun ”Selaa karttaa”-valinnan kautta. Suosikkikohteet näkyvät kartalla tähtinä, kotiosoite talo-logona ja kohdistin Etelä-Pohjanmaan tienoilla sinisenä kursorina. Zoomauksen mittakaavan voi valita numeronäppäimillä (1-9), jonka lisäksi OK-näppäin lähentää ja 0-näppäin loitontaa askeleen kerrallaan. Kartan senhetkinen mittakaava näkyy näytön ylälaidassa.

TomTom PLUS -palveluiden alavalikko löytyy päävalikon viimeiseltä sivulta. Useimmat PLUS-palveluista, kuten liikennepalvelu, liikennekamerapäivitykset, lisäkartat, uudet opastusäänet, uudet KP:t, Kaveri-palvelu ja väriteemat, ovat maksullisia, mutta valikosta löytyvät valvontakameravaroitukset ovat otettavissa käyttöön, sillä ohjelman mukana tulee esiladatut kamerasijainnit. Kamerasijaintien päivitys on kuitenkin maksullinen palvelu. Myös suoraan päävalikosta löytyvä sääpalvelu on ilmainen ja sen kautta on ladattavissa halutun paikan säätiedot viiden päivän ajanjaksolta. Lämpötilojen ja tuulennopeuden ohella tarjolla on mielenkiintoisempia tietoja, kuten sateen ja auringon todennäköisyydet.

Uusien kiinnostavien pisteiden (KP) GPS-koordinaatteja on mahdollista lisäillä myös jälkikäteen omin päin ja koordinaatteja voi latailla ilmaiseksi kätevästi vaikkapa osoitteesta www.gps-waypoints.net. Kyseiseltä sivustolta löytyy esimerkiksi yli 30000 suomalaisen kohteen koordinaatit. Henkilökohtaisesti tykästyin kuitenkin valmiiseen TomTomille räätälöityyn KP-pakettiin, jonka mukana tulee kohteille myös omat 22×22 pikselin kokoiset kuvakkeet. Kyseinen paketti löytyy täältä (http://konttinen.1g.fi/tomtompoi/) ja sisältää kauppoja, ruokapaikkoja, huoltoasemia, autohuoltoja sekä ainakin omakohtaisesti tärkeimpänä seikkana kaikki kotimaan kameratolpat. Paketista löytyvät .ov2-tiedostot sekä .bmp-kuvaketiedostot kopioidaan muistikortille TomTomin karttahakemistoon, jonka jälkeen uudet kohteet näkyvät KP-hakemistossa uusina luokkina. Asetusvalikon ”Ylläpidä KP:t” kohdan takaa mille tahansa KP:lle, kuten esimerkiksi ohjelmaan lisätyille kameratolpille, valittua varoitusäänen ja etäisyyden jolloin varoitus annetaan. Näin kameratolppia ei tarvitse jännittää tuntemattomammilla tieosuuksilla ja kuski voi keskittyä itse ajamiseen.

Sisältö

  1. GPS-navigointia matkapuhelimella
  2. TomTom NAVIGATOR 6
  3. Blumax Bluetooth GPS Receiver
  4. Nav4All (v7.2.0)
  5. Nokia Maps (v1.1)
  6. Loppuyhteenveto