Blumax Bluetooth GPS Receiver

25.07.2007 15:07 | Juha Kokkonen

TomTomin paketin mukana toimitettavan kaltaisia GPS-vastaanottimia on saatavilla myös erikseen ja valikoimaakin alkaa jo löytyä markkinoilta mukavanlaisesti. Yleinen hintataso pyörii karkeasti ottaen 50-100 euron haarukassa, johon Jimm’s PC-Storen toimittama blumax sijoittuu keskitason alapuolelle. Jimm’sin valikoimista blumax irtoaa 69 euron hintaan. Pelkän vastaanottimen mukana ei luonnollisesti toimiteta mitään ohjelmistoja, joten käyttäjän on itse hankittava haluamansa ohjelmistot.

Blumax on pakattu mukavasti kuvitettuun pieneen pahvipakkaukseen, jonka kannesta löytyvä läpinäkyvä kurkistusikkuna tarjoaa mahdollisuuden nähdä vastaanotin ennen pakkauksen avaamista. Tuotteen tärkeimmät speksit on printattu pakkauksen kanteen ja kylkiin.

Paketin sisältö on selvästi TomTomin lähettimen vastaavaa laihempi. Mukaan on pakattu GPS-vastaanotin, ohut käyttöohjelappunen, autolaturi ja verkkovirtalaturi.

Blumaxin mukana toimitetaan siis laturit niin koti- kuin autokäyttöönkin. Molemmat laturit ovat varustettu samalla liitinpäällä kuin mitä uusimmat Nokian matkapuhelimet käyttävät, joka on positiivinen ratkaisu ainakin kyseisen valmistajan puhelimia käyttäville. Valitettavasti emme saaneet ainakaan testialustana toiminutta Nokian N71 -puhelinta latautumaan blumaxin latureiden avulla. Itse GPS-vastaanotin latautui puolestaan moitteetta.

Blumaxin GPS-vastaanotin on hieman TomTomin vastaanotinta kevyempi ja ohuempi. Se painaa 57 grammaa ja on mitoiltaan 90 x 45 x 12,5 millimteriä. Ohuuden ja miellyttävän muotoilun ansiosta vastaanotin on erittäin mukava kädessä tai taskussa pidettävä. Jämerät alumiiniset kuoret on päällystetty mustalla kumimaisella muoviseoksella, joka estää hieman vastaanottimen liukumista tasaisella pinnalla. Myös blumax perustuu SiRFstar III -piiriin. Käyttöohjeissa mitta-arvojen maksimiksi kerrotaan korkeuden osalta 18000 metriä, nopeuden osalta 515 m/s ja kiihtyvyyden osalta 4 G:tä. Mittaustarkkuudeksi kerrotaan puolestaan 5-25 metriä korkeuden osalta ja 0,1 m/s nopeuden osalta. Parina käytettävältä laitteelta vaaditaan vähintään Bluetooth 1.2 tuki. Käyttölämpötila on -10 ja 60 asteen välillä.

Blumaxin merkkivalot löytyvät kuorien päältä, ympyrän mallisen kiiltävämuovisen kiekon keskeltä. Vasemmanpuolimmaisen Bluetooth-logon taakse syttyvä sininen valo kertoo vastaanottimen olevan päällä ja Bluetooth yhteyden olevan käytössä. Keskimmäinen vihreä valo löytyy pienen satelliittilogon takaa. Valo vilkkuu vastaanottimen etsiessä satelliitteja ja syttyy palamaan, kun yhteys on muodostettu. Oikeanpuolimmainen valo on varustettu paristologolla ja on väriltään oranssi-punainen. Kun akku on vähissä, vilkkuu valo punaisena. Puolestaan, kun akkua ladataan, palaa valo oranssina ja akun ollessa täynnä, sammuu valo automaattisesti.

Pyöreä virtapainike on sijoitettu oikeaan kylkeen ja sen tuntuma on erinomainen. Vastaanottimen käynnistämiseksi painiketta on pidettävä pohjassa noin kolmen sekunnin ajan. Jos vastaanotin ei havaitse Bluetooth-yhteyttä viiteen minuuttiin, se sammuttaa itsensä automaattisesti. Vastaanottimen toisesta päädystä löytyy kiinnityslenkki esimerkiksi kaulahihnaa varten.

Vastaanottimen sisältä löytyy uudelleenladattava Litium Polymeeri -akku, jonka avulla valmistaja lupaa kymmenen tunnin valmiusajan. Suurpiirteisissä käytännön mittauksissa valmistajan lupaus tuntui pitävän paikkaansa. Akun latauspistoke on sijoitettu vasempaan kylkeen ja se on suojattu kumisella tulpalla. Liitin on identtinen Nokian uusimpien puhelinmallien kanssa (kolmannen sukupolven pieni pistoke) ja näin ollen blumax latautuu kätevästi Nokian puhelinten latureilla. Tämä on plussaa, sillä Nokian latureita löytyy lähes joka taloudesta, joten GPS-vastaanottimen omia latauslaitteita ei ole aina pakko kantaa mukana.

Valmistaja kertoo ohjekirjassa laitteen kylmäkäynnistysajaksi keskimäärin 42 sekuntia ja kuumakäynnistysajaksi keskimäärin yhden sekunnin. Numeroarvot ovat hieman parempia kuin TomTomin vastaanottimessa, mutta käytännössä havaittavia eroja ei näiden kahden välille ilmaantunut. TomTomin vastaanottimen tavoin blumax löysi satelliittiyhteyden kylmäkäynnistyksen yhteydessä noin runsaassa puolessa minuutissa ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen maksimissaan parissa sekunnissa. Liikkuvassa ajoneuvossa viiveet olivat huomattavasti pidempiä. Muiltakaan osin blumaxin käyttö tai toimivuus ei eronnut suuntaan tai toiseen TomTomin vastaanottimesta.

Sisältö

  1. GPS-navigointia matkapuhelimella
  2. TomTom NAVIGATOR 6
  3. Blumax Bluetooth GPS Receiver
  4. Nav4All (v7.2.0)
  5. Nokia Maps (v1.1)
  6. Loppuyhteenveto