Uusimmat

Nav4All (v7.2.0)

25.07.2007 15:07 Juha Kokkonen

Nav4All on yleisessä testikäytössä oleva matkapuhelinnavigointiohjelma, joka on näillä näkymin datasiirtokuluja lukuun ottamatta ilmainen ainakin vuoteen 2008 asti. Tämän jälkeen Nav4Allista on tarkoitus alkaa pyytää muutaman euron kuukausittaista käyttömaksua. Nav4All on artikkelin julkaisuhetkellä saatavilla 56 eri kielellä, mukaan lukien suomi. Ohjelma on yhteensopiva yli 500 matkapuhelimen kanssa, joiden joukosta löytyy myös lukuisia tavallisia Java-tuella varustettuja kännyköitä. Ohjelman kotisivuilla lupaukset ovat suuria, joten lähdimme mielenkiinnolla testaamaan ensimmäistä artikkelimme kahdesta navigointisoftasta. Osoitteesta www.nav4all.com löytyy ohjeet ohjelman asennustiedoston lataamiseen suoraan matkapuhelimeen. Vajaan 400 kilotavun kokoisen paketin voi imaista myös ensin koneelleen täältä.

Nav4All asennetaan tavallisen S60-sovelluksen tapaan joko PC Suiten kautta tai suoraan muistikortilta, jonka jälkeen sen käynnistyskuvake ilmestyy puhelimen Omat Ohjelmat -kansioon. Heti alkuun ohjelmaa käynnistettäessä Nav4All kysyy lupaa verkon käyttöön tietojen lähettämiseksi ja vastaanottamiseksi. Nav4Allin toiminnan kannalta luvan antaminen on ehdotonta, sillä ohjelma lataa kartat ja reittitiedot verkon kautta. Seuraavaksi näytölle aukeaa käynnistysruudun virkaa hoitava nauravan naishenkilön kuva – ruudun oikeassa alakulmassa näkyy ohjelman versionumero. Ensimmäisellä käynnistyskerralla Nav4All haluaa ladata kielipaketin ja äänitiedostot. Lataaminen tapahtuu nopeasti ja vaivatta. Seuraavaksi ohjelma haluaa asentaa GPS-vastaanottimen, joka onkin hyvä kytkeä viimeistään tässä vaiheessa päälle. Jostain syystä ohjelma onnistui löytämään blumaxin vastaanottimen vasta usean yrityskerran jälkeen. Ensikäynnistyksen viimeisenä vaiheena ohjelma hyväksyttää käyttäjällä Nav4Allin käyttöehdot.

Nav4Allin yleisilme on erittäin yksinkertainen. Värimaailma koostuu mustasta tekstistä valkoisella, harmaalla ja sinisellä höystettynä. Päävalikko on jaettu kahdeksaantoista alakohtaan, joista oletusasetuksilla kerrallaan näkyvillä on yhdeksän kappaletta. Fonttia voi pienentää niin, että ruudussa näkyy kerrallaan 12 valintaa. Päävalikko näyttää vielä kohtalaisen selkeältä ja navigoinnin aloittava ”Navigoi”-valinta löytyy listasta toisena. Myös asetusvalikosta löytyy kaikkiaan 18 vaihtoehtoa, mutta tällä kertaa käyttäjälle onkin jo tarjolla selvästi sekavampaa sillisalaattia. Valintojen nimeäminen ei ole kovin havainnollista ja kääntötyö on jäänyt osaksi kesken, sillä seasta löytyy myös raakaa englantia.

Nav4Allilla aloitetaan siis valitsemalla päävalikon toinen vaihtoehto, ”Navigoi”. Ensimmäisenä ohjelma kysyy kulkutapaa – tarjolla on omat moodit autolla liikkumisen lisäksi myös kävelijöille ja pyöräilijöille. Tämän jälkeen on päätettävä millä tavoin kohde halutaan valita. Vaihtoehdot ovat pitkälti vastaavat kuin TomTomin ohjelmistossa. Tässä esimerkissä valitsemme kohteen syöttämällä osoitteen. Ohjelma kysyy ensin kaupungin, sitten kadun ja lopuksi talonumeron. Osoitetta kirjoitettaessa ohjelma ei anna vaihtoehtoja näpyteltyjen kirjainten perusteella, vaan osoite on annettava kokonaisuudessaan. Edelliset valinnat ovat kuitenkin näppärästi käsillä kirjoitusrivin alapuolella. Kun osoite on syötetty, näyttää Nav4All sen ruudulla kokonaisuudessaan ennen reitin laskemista ja navigointiin siirtymistä. Nav4Allin navigointinäkymä näyttää oikean yläkuvan ruudunkaappauksen mukaiselta – näkyvillä on siis pelkästään symboliopasteet ja etäisyydet. Moni jää kaipaamaan esimerkiksi nopeuslukemaa ja arvioitua saapumisaikaa.

Oikeanpuolesta valintanäppäintä painettaessa ruudulle aukeaa ”Navigointivalinnat”-valikko. Valikosta voi mm. pysäyttää navigoinnin, tarkastella reittiä tiivistelmän, luettelon tai kartan muodossa, näyttää kartan ja senhetkisen sijainnin sekä näyttää kartan määränpäästä. Ohjelman keskeneräisyydestä kertoo puolestaan ”Vaihtoehto”-kohta, jonka valitsemalla ruudulle tulee ilmoitus, joka kertoo ettei toimintoa ole vielä saatavilla. ”Navigointivalinnat”-valikon sisältöön pääsee käsiksi myös numeronäppäinten kautta, jotka toimivat navigointitilassa pikavalintapainikkeina.

Nav4All ei siis sisällä itsessään karttatietokantaa, vaan tarvittavat kartat ja reittitiedot ladataan aina puhelimen datayhteyden kautta. Muutetaanpa karttanäkymää sitten liikuttamalla tai zoomaamalla, lataa ohjelma verkkoyhteyden kautta aina uuden karttakuvan. Karttojen koko pyörii muutamassa kilotavussa, sisällöstä riippuen. Ratkaisun etuna on se, että saatavilla on käytännössä koko maailman kartat, ja haittana taasen jatkuva riippuvuus verkkoyhteydestä uutta karttaa tarvittaessa. On myöskin tärkeää muistaa, ettei puhelin saa olla navigointia aloittaessa katvealueella, sillä ohjelmisto on täysin riippuvainen verkosta saatavasta informaatiosta reittiä suunnitellessa. Kun reitti on suunniteltu, ei verkkoyhteys ole enää välttämättömyys navigoinnin etenemisen kannalta, kunhan reittiä ei muuteta tai käyttäjällä ole tarvetta katsella karttoja.

Karttojen zoomailu onnistuu niin nollan molemmin puolin löytyvillä tähti- ja risuaita-näppäimillä, kuin valikonkin kautta ruudun vasempaan laitaan avautuvalla zoomauspalkilla. Kartan mittakaava näkyy lähemmillä zoomaustasoilla ruudun vasemmassa alanurkassa. Nav4Allin käyttämät Navteqin karttapohjat ovat varsin yksinkertaistettuja, eikä niistä löydy muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kaupunkien, kaupunginosien tai katujen nimiä. Katujen ja teiden nimet saa tosin näkyville osoittamalla niitä kursorilla, jolloin nimi ilmestyy näytön yläreunaan keltaiseen laatikkoon.

Nuoliopastein ja etäisyystiedoin varustetusta navigointiruudusta pääsee karttatilaan helpoimmin painamalla 0-näppäintä. Senhetkinen sijainti näkyy kartalla ympyröitynä sinisenä nuolena, joka ei liikuttaessa pysy kartan keskipisteessä. Esimerkiksi vasemman yläkulman kuvankaappauksessa valtatietä oikealle edettäessä nuoli etenee ruudun poikki, jonka jälkeen ohjelma lataa automaattisesti uuden kartan ja nuoli ilmestyy sen vasempaan reunaan. Ratkaisu on kömpelö, mutta säästää huomattavasti siirrettävän datan määrässä. Jokaisella käyttökerralla, ennen ensimmäistä karttalatausta, ohjelma pyytää lupaa karttakuvan lataamiseen. Kolmiulotteista karttanäkymää ei Nav4Allista löydy lainkaan.

Kaiken edellä mainitun perusteella summattuna kyseessä pitäisi siis olla askeettisesti toteutettu kevyt navigointiohjelma, mutta käytäntö osoitti testijakson aikana jotain selvästi masentavampaa. Päälinjauksena voitaneen sanoa, että pääsin Nav4Allin avulla tyytyväisesti perille noin joka neljännellä käyttökerralla. Ensimmäiset ongelmat tulivat monesti vastaan jo osoitetta valittaessa, sillä ohjelma ei tuntunut ajoittain löytävän GPS-vastaanotinta millään ilveellä. Useamman kerran turhauduin jo tässä vaiheessa ja päädyin vaihtamaan ohjelmaa. Jos osoite saatiin valittua ongelmitta, ilmenivät seuraavat ongelmat reitin laskemisen kanssa. Yllä olevan kuvan oikean alakulman ruutu kävi useasti enemmän kuin tutuksi. ”Ei reittiä” ilmoituksen esiintymisellä ei kaiken lisäksi tuntunut olevan juurikaan tekemistä määränpään sijainnin kanssa – esimerkiksi Tampereen ydinkeskustaan, Hämeenkadulle, suunnistettaessa kyseinen ruutu ilmestyi näytölle useamman kerran, eikä reittiä saatu monesti löytymään edes navigointitietojen uudelleensyöttämisellä. Niillä onnellisilla kerroilla, kun navigointi saatiin onnistuneesti alulle, saattoi reitti osoittautua kummallisia kiertoteitä tai kinttupolkuja pitkin kulkevaksi ratkaisuksi. Neuvoipa Nav4All eräällä kerralla kuskia kääntymään moottoritieltä oikealle, vaikka liittymiä ei ollut lähellä useamman kilometrin säteellä. Tähän kun lisätään vielä ajoittain viimetinkaan tulevat niukkasanaiset ääniopasteet, ei suuhun jää kovinkaan hyvä maku. Positiivisena seikkana sanottakoon kuitenkin, että ääniopasteet ovat puhuttu TomTomia miellyttävämmällä Suomenkielellä, vaikkakin kova pakkausaste on kuultavissa äänen metallisena sointina.

Sisältö

  1. GPS-navigointia matkapuhelimella
  2. TomTom NAVIGATOR 6
  3. Blumax Bluetooth GPS Receiver
  4. Nav4All (v7.2.0)
  5. Nokia Maps (v1.1)
  6. Loppuyhteenveto