Uusimmat

Nokia Maps (v1.1)

25.07.2007 15:07 Juha Kokkonen

Nokia Maps on Nokian tarjoama ilmainen karttasovellus, jonka hieman muokattu versio löytyy esiasennettuna esimerkiksi Nokian sisäisellä GPS-ominaisuudella varustetuista puhelinmalleista. Ohjelmaan liittyvän navigointimahdollisuuden saa aktivoitua käyttöön lisämaksusta. Artikkelin kirjoitushetkellä ladattavissa oli esijulkaisuversio, joka tukee virallisesti Nokian 6110, 6120, N70, N72, N73 ja N93i -malleja sekä Windows Mobile 5 -puhelimia. Käytännössä ohjelma toimii kuitenkin useimmissa muissakin vastaavissa Nokian S60-puhelimissa, kuten tässä artikkelissa alustana käytetyssä N71:ssa. Nokia Maps pohjautuu Navteqin ja Tele Atlaksen karttapohjiin, jonka lisäksi jokaisen maan karttojen kanssa on tehty yhteistyötä paikallisten osaajien kanssa (Suomen kartastossa Eniro ja Fonecta). Noin neljän megatavun asennuspaketin saa ladattua http://mobilesearch.nokia.com ja http://www.smart2go.com osoitteista.

Nokia Maps lataa kartat oletuksena puhelimen verkkoyhteyden kautta, mutta fiksuna vaihtoehtona käyttäjä voi ladata haluamansa kartat tietokoneen kautta puhelimeen Map Loader -nimisen apuohjelman avulla. Jos vain puhelimen muistikortilta löytyy tilaa, on karttapaketin lataaminen Map Loaderin avulla järkevä ratkaisu, sillä karttojen lataaminen puhelimen avulla kartuttaa nopeasti puhelinlaskua, jos käytössä ei ole kiinteähintaista datapakettia. Windows XP:n kanssa yhteensopivan ohjelman saa ladattua runsaan viiden megatavun asennustiedostona edellisessä kappaleessa mainituilta sivustoilta.

Map Loader on erittäin yksinkertainen käyttää. Ensin joko matkapuhelin kytketään tietokoneeseen tiedonsiirtotilassa, tai vaihtoehtoisesti muistikortti asetetaan muistikortinlukijaan. Ohjelman auettua se tarjoaa kaksi välilehteä, josta toiselta löytyy karttavaihtoehdot ja toiselta äänivaihtoehdot. Karttavaihtoehdot ovat jaettu pääryhmiin maanosittain, jotka voi valita ladattavaksi joko sellaisenaan, tai vaihtoehtoisesti ladata maanosan sisältä vain yhden tai useamman maan karttapaketit. Suurimmat maat, kuten esimerkiksi Ranska ja Saksa, ovat jaettu vielä useampiin pienempiin osiin. Suomen karttapaketin koko on 60 megatavua. Halutut kartat valitaan latauslistalle painamalla kartan nimen perästä löytyvää plus-painiketta. Periaate on sama myös äänien kanssa. Valitut paketit ilmestyvät oikean reunan ”Selection”-listaan.

Kun halutut paketit on valittu, painetaan ”Download”-painiketta, jonka jälkeen ohjelma alkaa ladata valittuja komponentteja nettiyhteyden kautta. Latausikkuna kertoo käyttäjälle oletetun jäljellä olevan ajan sekä toimenpiteiden edistymisen. Kun tiedostot on ladattu ja asennettu puhelimen muistikortille, ilmoittaa ohjelma toimenpiteen valmistuneen.

Heti ensimmäisen käynnistyskerran alkuun ruudulle avautuu ohjelman käyttöehdot, jotka käyttäjän on hyväksyttävä. Seuraavaksi näkyviin tulee Nokia Maps -logo, maapallon kuva sekä latauspalkki. Ohjelman käynnistäminen kestää muutamia sekunteja. Vielä ennen karttojen selailun aloittamista ohjelma pyytää käyttäjältä lupaa käyttää verkkoyhteyttä. Valinta tallentuu ohjelman asetuksiin, eikä sitä kysytä enää seuraavien käynnistyksien yhteydessä. Koska muistikortilta löytyi Map Loaderin avulla ladatut Suomen kartat, keskittyi karttanäkymä ensimmäisellä kerralla Helsingin kohdalle. Seuraavilla aloituskerroilla ruudulle avautuu näkymä siitä kohdasta, mihin edellisellä selailukerralla jäätiin.

Nokia Mapsin päävalikko löytyy vasemman funktionäppäimen takaa (”Valinnat”) ja se koostuu kahdeksasta kohdasta. Valikon ensimmäinen kohta on ”Etsi paikka”, joka tarjoaa kohteen etsimiselle seitsemän eri vaihtoehtoa. GPS-vastaanottimen ollessa käytössä, ylimmäinen ”GPS-sijainti” päivittää kartan senhetkiseen sijaintipaikkaan. Karttatilassa sama toiminto löytyy pikanäppäimenä toimivan numero-0:n takaa.

Päävalikosta toisena löytyvä ”Käytä tätä paikkaa” on valinta karttakursorin senhetkistä sijaintia koskien, ja sama toiminto aukeaa myös keskimmäistä valintanäppäintä painamalla. Tästä toiminnosta lisää hieman myöhemmin navigointiominaisuuden esittelyn yhteydessä.

”Lisäpalvelut” valikosta löytyy maksulliset lisäpalvelut, eli kaupunkikohtaiset matkaoppaat sekä navigointiominaisuuden aktivoiminen. Navigointiominaisuuden saa aktivoitua kolmen päivän tutustumisjaksoksi ilmaiseksi, joten aivan tyhjältä pöydältä maksullista lisäominaisuutta ei tarvitse hankkia. Navigointiominaisuus on rajoitettu tietyille ympäri maapalloa löytyville alueille, joita löytyy kaikkiaan 23 kappaletta. Kun alue on valittu, päivittää ohjelma ruudulle navigointilisenssin hintatiedot viikon, kuukauden, vuoden ja kolmen vuoden jaksoille. Hinnoittelu on tehty houkuttelevaksi: esimerkiksi Pohjoismaiden navigointilisenssi maksaa viikolta 5,95, kuukaudelta 7,65, vuodelta 59,99 ja kolmelta vuodelta 69,99 euroa. Esimerkiksi kesälomamatkalla opastusta kaipaava voi hankkia lisenssin vain viikoksi, ja toisaalta kolmen vuoden paketilla vuoden hinnaksi muodostuu vain runsaat 23 euroa. Maksun voi liittää puhelinlaskuun tai veloittaa luottokortilta.

Päävalikon neljäs pääkohta koskee karttaan liittyviä valintoja. Lähennys- ja loitonnusvalinnat löytyvät valikon ohella myös *- ja #-näppäinten takaa. ”Luokat”-kohdan takaa käyttäjä voi valita kartalla kuvakkeina näkyvät POI-luokat. Karttavalikon tarjontaan kuuluu myös kartan muuntaminen tummasävyiseen yötilaan sekä näkymän valinta kaksi- ja kolmiulotteisen välillä. Jos käytössä on GPS-vastaanotin, on käytössä olevien satelliittien signaalivahvuudet nähtävissä ”Satelliittitiedot”-vaihtoehdon kautta.

Viidentenä päävalikosta löytyvä asetusvalikko on jaettu kolmeen lohkoon: ”Verkko”, ”Reititys” ja ”Yleistä”. Näistä ensimmäinen käsittelee verkkoyhteyteen liittyviä valintoja, toinen reitin muodostukseen liittyviä yksityiskohtia ja kolmas yleisiä seikkoja, kuten käytettävää mittayksikköä.
Päävalikon kolme viimeistä valintavaihtoehtoa ovat ”Tietoja”, ”Ohje” ja ohjelman sulkeva ”Poistu”.

Reittisuunnitelman voi muodostaa Nokia Mapsilla useammallakin eri tavalla, joista henkilökohtaisesti totesin parhaaksi seuraavanlaisen. Ensin kartta keskitetään omaan sijaintiin – GPS-yhteyden ollessa käytössä tämä onnistuu nopeasti painamalla 0-näppäintä. Seuraavaksi valitaan joko keskipainiketta painamalla tai päävalikon kautta ”Käytä tätä paikkaa” ja ”Reitti kohteesta”. Tämän jälkeen senhetkinen sijainti ilmestyy reittivalinnan lähtöpisteeksi ja valittavaksi jää reitin päämäärä. Päämäärän voi valita viidellä eri tavalla (Maamerkki, Äskeinen, Kartalta, Osoite ja Oppaasta), joista tässä esimerkissä käytämme osoitteen syöttöä. Osoite syötetään antamalla maa, kaupunki, katu ja talonumero, joista kaksi ensimmäistä ovat pakollisia. Tämän jälkeen ohjelma hakee osoitteen tietokannasta ja antaa hakutulokset käyttäjän valittavaksi. Kun oikea osoite on löytynyt, on reitti valmis laskettavaksi.

Seuraavaksi reitti lasketaan ja käyttäjä saa sen nähtäväkseen vaiheittaisena reittilistana ja reittiyhteenvetona. Nyt laskettu reitti on mahdollista joko näyttää kartalla, tai aloittaa navigointi sen pohjalta. Jos navigointiominaisuus on otettu käyttöön, saa sen käyntiin valitsemalla valikosta ”Aloita Navigointi”.

Nokia Mapsin karttojen liikuttelu tapahtuu nuolinäppäimin ja kohdistimena toimii neljästä väkäsestä koostuva sininen neliö. Kuten jo aiemmin mainittiin, zoomailu onnistuu helpoiten *- ja #-näppäimillä. Esimerkkikuvista ylärivi ja alarivin vasemmanpuolimmainen ovat eri zoomausasteita samasta risteyksestä – alarivin kuva on lähin mahdollinen aste. Alarivin kaksi oikeanpuolimmaista kuvaa esittävät puolestaan kaksi- ja kolmiulotteisen tilan eroja. Molemmat kuvat ovat samasta kohteesta, tosin hieman eri mittakaavalla. Kolmiulotteisessa tilassa ”kamera” liikkuu eteen ja taakse ylä- ja alanuolista, ja pyörittää kuvakulmaa valitun pisteen ympäri sivunuolista. Selailu 3D-tilassa on tökkivää, mutta suoranaisia pidempiä lataustaukoja ei ilmene kartalla liikuttaessa.

Nokia Mapsin peruskarttanäkymässä (oikeanpuoleinen ruudunkaappaus) on näkyvillä kursorin osoittaman kohdan osoitetiedot ruudun ylälaidassa. Käytössä oleva verkkotyyppi ja siirretyn datan määrä, kartan mittakaava sekä GPS-paikantimen tilakuvake löytyvät puolestaan alareunasta. Käytetyt karttapohjat ovat todella selkeitä ja väritykseltään erinomaisia. Kartalla näkyvän teksti-informaation määrä riippuu zoomausasteesta. Kaukaa katsottuna näkyvillä ovat vain kaupungin tai kaupunginosien nimet ja lähemmäs mentäessä yhä pienempien teiden ja katujen nimet tulevat näkyviin.

Ruudunkaappauksista vasemmanpuoleinen on reittinäkymästä. Reitti näkyy kartalla paksuna tummanharmaana viivana ja kaikki käännökset näkyvät numeroituina sinisinä laatikoina. Ylä- ja alanuolta käyttäen reitin voi käydä läpi näytöllä vaihe kerrallaan. Kussakin vaiheessa vaadittava toimenpide näkyy ruudun vasemmassa ylänurkassa nuoliopasteena ja reitin edistyminen näkyy palkkina ja kilometreinä ruudun alalaidassa. Reitin saa myös halutessaan simuloituna ääniopasteiden kera.

Navigointitilassa nuoliopasteet sijaitsevat ruudun vasemmassa ylänurkassa ja seuraavaksi vuorossa olevan kadun nimi näkyy ruudun ylälaidassa. Ruudun alalaidasta löytyy kaksi palkkia, joista ylempi kertoo senhetkisen kadun nimen, ja alempi nopeuden sekä matkan ja arvioidun ajan kohteeseen. Palkkien yläpuolelle vasempaan reunaan on sijoitettu pohjoiseen osoittava kompassinuoli ja oikeaan reunaan GPS-yhteyden signaalikuvake. Valikoitu reitti näkyy reittitilan tavoin tummanharmaana viivana ja seuraavana vuorossa olevat käännökset punaisina nuolina. Oma sijainti on toteutettu sinisellä nuolella. Päälle saa kytkettyä myös yksinkertaisemman ”turvallisuustilan”, jossa vilistävä karttakuva ei ole häiritsemässä kuljettajan keskittymistä. Tällöin ruutua hallitsee seuraavan käännöksen nuolisymboli ja etäisyys.

TomTomin ja Nav4Allin tavoin myös Nokia Maps seurasi mukana allekirjoittaneen reissuilla ympäri kesäistä Suomea runsaan kuukauden ajan. Ilmaisohjelmaksi jo liiankin täydelliseltä vaikuttaneen kartta-apurin navigointiominaisuuden merkittävimmät heikkoudet tulivat esille jo lähes alkumetreillä. Kohteiden löytämisessä ja reittien laskemisessa ei esiintynyt ongelmia, mutta suurimmat puutteet liittyivät reittien luotettavuuteen ja matkan aika-arvioiden paikkansapitävyyteen. Ensinnäkin Nokia Maps tekee reittivalinnoissaan hieman turhan usein pieniä virheitä, jotka vaativat kuljettajalta tarkkaavaisuutta. Ohjelma saattaa esimerkiksi surutta neuvoa ajamaan yksisuuntaista vastavirtaan tai laskeutumaan valtatielle tieltä nousevien ramppia pitkin. Navigaattorin opasteisiin ei siis voi luottaa sokeasti, vaan liikennejärjestelyjä ja liikennemerkkejä on seurailtava tavallista tarkemmin. Myös ohjelman laskemissa matka-aika-arvioissa on vielä paljon parantamisen varaa, sillä ohjelma kertoo monesti matkan kestävän aivan liian pitkään. Ohjelman tietokantaan tallennetut teiden nopeusrajoitustiedot ovat mitä ilmeisimmin jopa isompien teiden osalta hataria, matka-ajat ovat laskettu monesti noin 50 kilometrin tuntinopeuden mukaan. Kun edellä mainitut seikat jätetään huomioimatta, toimii Nokia Maps mainiona ja selkeänä ajo-oppaana. Menoa on helppo seurata kartalta ja nuoli-opasteet ovat selkeitä. Ääniopasteet ovat selkeää ja miellyttävää suomenkieltä, vaikkakin äänessä on hieman huvittava välinpitämätön sävy. Kartalla sijainnista kertova nuolisymboli ei liiku aivan yhtä jouhevasti kuin TomTomin vastaava. Ajoittain on havaittavissa pientä tökkimistä ja nuoli liikkuu todelliseen sijaintiin nähden pienellä viiveellä.

TomTomin tavoin myös Nokia Mapsin avulla on helppo löytää esimerkiksi lähin huoltoasema. Päävalikosta ensimmäisenä löytyvästä ”Etsi paikka”-valikosta valitaan kohta ”Lähellä”, jonka jälkeen päästään käsiksi POI-luokkiin. Pääluokkia on seitsemän, joista jokaisesta löytyy useampia alaluokkia. Huoltoasemat löytyvät pääluokasta ”Auto” ja ohjelma listaa kaikki lähellä sijaitsevat kohteet etäisyysjärjestyksessä. GPS:n täytyy tällöin olla luonnollisesti käytössä. Halutun kohteen sijainnin saa näkymään kartalla, sitä voidaan käyttää navigoinnin määränpäänä, tai siitä on mahdollista saada näkyville tärkeimmät tiedot, mukaan lukien puhelinnumero.

Sisältö

  1. GPS-navigointia matkapuhelimella
  2. TomTom NAVIGATOR 6
  3. Blumax Bluetooth GPS Receiver
  4. Nav4All (v7.2.0)
  5. Nokia Maps (v1.1)
  6. Loppuyhteenveto