Uusimmat

Loppuyhteenveto

25.07.2007 15:07 Juha Kokkonen

Navigointi matkapuhelimella osoittautui testaamisen aikana käytännöllisemmäksi ja toimivammaksi kuin olin odottanut. Siltikin, vaikka TomTomin ohjelmisto on kännykän näytöllä kuin kutistettu versio samaisen valmistajan täysiverisistä navigaattoreista, ei sitä voi asettaa suoralta kädeltä samalle viivalle perinteisten navigointilaitteiden kanssa. Vaikka ohjelmisto pystytäänkin toteuttamaan nykykännyköille näyttäväksi ja monipuoliseksi, ovat rajoittavina tekijöinä matkapuhelimen fyysiset ominaisuudet. Näytöt ovat turhan pieniä heikkonäköisille tai kauempaa katsottaviksi, valikoiden selaaminen näppäimistöllä on kömpelöä kosketusnäyttöön verrattuna ja puhelimen akun varaus hupenee parissa tunnissa Bluetooth-yhteyden ja raskaan suoritintehoa vaativan ohjelmiston myötävaikutuksesta. Myöskään kaikkien puhelimien kaiutinääni ei ole aivan riittävä navigointiohjelman ääniopastusta ajatellen.

Toisaalta taas positiivisina puolina kännykät ovat sen verran pieniä, että niitä pitää mieluusti oppaanaan myös esimerkiksi kävellen liikkuessa. Pienen kokonsa ansiosta kännykkänavigaattori siirtyy myös vaivatta vaikkapa autosta toiseen, puhumattakaan siitä mahdollisuudesta, että aina taskussa majaileva puhelin saattaa toimia yllättäen vastaan tulevissa tilanteissa pelastavana enkelinä, kunhan vain GPS-vastaanotin on sattunut mukaan taskuun tai salkun pohjalle. Tavallista kookasta navigaattoria kukaan tuskin kanniskelee mukanaan ilman erityistä syytä. Kännykän etuihin voidaan myös laskea jatkuvasti käytettävissä oleva langaton datayhteys, jonka avulla saatavilla on esimerkiksi ilmaisohjelmien kartat, säätiedot sekä TomTom PLUS palveluiden reaaliaikaiset liikennetiedot ruuhkista, tietöistä ja kolareista (valitettavasti ei vielä Suomessa). Satunnaiseen käyttöön Bluetooth-GPS-vastaanotin ja ilmaisohjelma ovat lisäksi kiistatta edullisempi ratkaisu kuin useamman sadan euron navigaattori.

Pähkinänkuoreen tiivistettynä päivittäisessä aktiivisessa (auto)käytössä puhelimen käyttäminen navigaattorina ei pärjää selkeydessä ja helppokäyttöisyydessä täysiveriselle navigointilaitteelle. Hieman harvemmin, maksimissaan muutaman kerran viikossa navigointiapua tarvitsevan älypuhelimen omistajan kannattaakin jo harkita navigointilaitteen sijasta TomTomin kaltaista maksullista navigointiohjelmistoa, sillä satunnaisemmassa käytössä puhelimen helpon kuljetettavuuden mukanaan tuomat hyödyt voivat jo peitota käytettävyyden puutteet. Vielä harvemmin, vaikkapa vain kerran kuukaudessa suunnistusapua kaipaavan kannattaakin jo tukeutua Nokia Mapsin kaltaiseen ilmaisratkaisuun. Jos kartanlukutaito on tallella, kelpaa Nokia Maps apuvälineeksi jo ihan sellaisenaan, ilman GPS-vastaanotinta.

 

TomTom NAVIGATOR 6

TomTom NAVIGATOR 6 oli tämänkertaisen testin ainoa maksullinen ohjelmisto, ja se oli nähtävissä lähes kaikilla osa-alueilla. Yksi maailman johtavista navigaattorivalmistajista on onnistunut toteuttamaan mobiililaitteille erittäin toimivan navigointisovelluksen, joka tarjoaa taskukoossa samat ominaisuudet kuin täysiveriset autonavigaattori-isoveljensä. Ohjelma toimii luotettavasti ja selkeästi – navigoinnin saa käyntiin kakistelematta ja valikkotekstit kuvakkeineen ovat helposti ymmärrettävissä. Ohjelma ei tee juurikaan virheellisiä reittivalintoja ja opastus vie poikkeuksetta perille luotettavaa ja loogista reittiä pitkin. Navigointinäyttö on selkeä, vaikka tilapalkin lisätiedot saattavat olla joillekin hieman pientä luettavaa. Jotkut saattavat jäädä kaipaamaan esimerkiksi maksullista TRAFFIC-palvelua, joka ei ainakaan toistaiseksi ole käytössä Suomessa. TomTom NAVIGATOR 6 tarjoaa vakuuttavat perustelut sille, miksi kuluttajan olisi luotettavaa mobiilinavigaattoria etsiessään syytä kaivaa kuvettaan ilmaisvaihtoehtojen sijaan.

Hyvää:

  • Selkeä
  • Informatiivinen
  • Vakaa ja luotettava
  • Ominaisuudet
  • Yllättävän nopeatoiminen

Huonoa:

  • Hinta halvimpien autonavigointilaitteiden luokkaa
  • Aluksi hieman kömpelöt valikot
  • Tärkeimmät maksulliset lisäpalvelut eivät toimi Suomessa

 

Nav4All (7.2.0)

Nav4Allin kotisivuilla suitsutus ohjelmiston ylivertaisuudesta on sitä luokkaa, että odotukset olivat syystäkin korkealla. Tiputus odotuksista todellisuuteen oli valitettavasti kivuliaan pitkä. Vielä beta-asteella oleva ohjelma osoittautui useimmilta osa-alueiltaan erittäin keskeneräiseksi. Vaikka hieman sekavat valikot ja ajoittain ontuvan toimintalogiikan jättäisi vähemmälle painoarvolle, tulevat suurimmat ongelmat vastaan luotettavuudessa ja käytettävyydessä. Navigoinnin aloittaminen pitäisi mielestäni olla yksinkertaista ja vaivatonta, mutta Nav4Allin kanssa ongelmia esiintyi niin GPS-vastaanottimen löytämisen, kohteen löytämisen kuin järkevän reitin muodostamisen kanssa, puhumattakaan ohjelman kaatuilusta ja jumiutumisista. Ohjelman periaate hakea kaikki kartta- ja reittidata verkon kautta ei ole suoranainen miinus, varsinkin kun dataa siirtyy suhteellisen pieniä määriä. Olisi kuitenkin mukavaa, jos käyttäjällä olisi Nokia Mapsin tapaan mahdollisuus ladata kartat paketteina vaihtoehtoisesti tietokoneen kautta, jolloin puhelimen datasiirto saataisiin minimoitua. Tämänhetkisessä tilassaan Nav4Allia on vaikea suositella juuri kenellekään – hyvällä tuurilla reitti perille löytyy Nav4Allin avulla kivutta, mutta vaihtoehtona voi olla yhtä monesti vakavaa turhautumista ja karttakirjaan tyytymistä. Toimivaksi navigointiratkaisuksi Nav4Allia ei nykyisellään voi kutsua.

Hyvää

  • Kevyt sovellus
  • Ilmainen
  • Järkevissä lukemissa pysyvät datasiirrot

Huonoa

  • Ei mahdollisuutta ladata karttoja puhelimeen tietokoneen kautta
  • Ei karttanavigointia
  • Pelkistetyt ääniopastukset
  • Epävakaa
  • Ei löydä kaikkia kohteita
  • Epämääräiset reittivalinnat
  • Informaation vähyys navigointitilassa
  • Liian keskeneräinen jakelussa olevaksi ohjelmaksi

 

Nokia Maps (v1.1)

Vaikka Nokia Maps ei tarjoakaan reaaliaikaista sijainnin mukaan etenevää navigointia ilmaiseksi, toimivat ohjelman kartastot sekä reittisuunnitteluominaisuus yllättävän kätevinä apureina päämäärän löytämisessä. Nokia Mapsin S60-käyttöjärjestelmää mukaileva käyttöliittymä on suhteellisen selkeä ja pienen totuttelun jälkeen sen käyttö sujuu notkeasti. Ohjelman ulkoasu on tyylikäs ja karttapohjat näyttäviä ja selkeitä. Karttojen ulkoasun ja luettavuuden suhteen Nokia Maps pistää jopa TomTomiakin paremmaksi. Ohjelma toimi testijakson aikana luotettavasti, eikä kaatuilua tai jumittelua esiintynyt. Kartat voi hakea joko reittiä muodostettaessa puhelimen datayhteyden kautta, tai suositeltavampana ja edullisempana vaihtoehtona tietokoneen kautta Map Loader -apuohjelman avulla. Maksullinen navigointiominaisuus on edullinen markkinoiden muihin maksullisiin navigointiohjelmiin, kuten TomTomiin tai Navicoreen nähden, mutta valitettavasti myös toimivuudessa on vielä parannettavaa. Reittisuunnittelu on toteutettu kelvollisesti ja navigointinäkymä sekä ääniopasteet ovat selkeitä. Sitä vastoin matkan kestoarviot heittävät usein häränpyllyä ja ohjelma neuvoo turhan usein ajamaan liikennejärjestelyiden vastaisesti. Nokia Mapsin navigaattorin ohjeisiin ei toisin sanoen uskalla luottaa sokeasti. Kun edellä mainitut ongelmat saadaan korjattua tulevissa versioissa, alkaa Nokia Maps olla melkoisen hyvä vaihtoehto kännykkänavigaattoriksi. Nykyisellään en vielä pulittaisi lisämaksua navigointiominaisuudesta, vaan pitäisin ohjelmaa puhelimessa kätevästi mukana kulkevana kartastona, joka hätätapauksessa auttaa varmasti perille.

Hyvää:

  • Näyttävä ja selkeä
  • Kartan pyörittelymahdollisuudet
  • Kartat maksutta netistä
  • Toimii myös ilman GPS:ää
  • Navigointiominaisuuden hinnoittelu
  • Hyvät ja selkeät kartat

Huonoa:

  • Matkan aika-arviot heittävät usein runsaasti
  • Neuvoo aika-ajoin vasten liikennejärjestelyitä
  • Kursori liikkuu kartalla ajoittain pienellä viiveellä

 

Sisältö

  1. GPS-navigointia matkapuhelimella
  2. TomTom NAVIGATOR 6
  3. Blumax Bluetooth GPS Receiver
  4. Nav4All (v7.2.0)
  5. Nokia Maps (v1.1)
  6. Loppuyhteenveto