UUSIMMAT

Loppuyhteenveto

25.07.2007 15:07 | Juha Kokkonen

Navigointi matkapuhelimella osoittautui testaamisen aikana käytännöllisemmäksi ja toimivammaksi kuin olin odottanut. Siltikin, vaikka TomTomin ohjelmisto on kännykän näytöllä kuin kutistettu versio samaisen valmistajan täysiverisistä navigaattoreista, ei sitä voi asettaa suoralta kädeltä samalle viivalle perinteisten navigointilaitteiden kanssa. Vaikka ohjelmisto pystytäänkin toteuttamaan nykykännyköille näyttäväksi ja monipuoliseksi, ovat rajoittavina tekijöinä matkapuhelimen fyysiset ominaisuudet. Näytöt ovat turhan pieniä heikkonäköisille tai kauempaa katsottaviksi, valikoiden selaaminen näppäimistöllä on kömpelöä kosketusnäyttöön verrattuna ja puhelimen akun varaus hupenee parissa tunnissa Bluetooth-yhteyden ja raskaan suoritintehoa vaativan ohjelmiston myötävaikutuksesta. Myöskään kaikkien puhelimien kaiutinääni ei ole aivan riittävä navigointiohjelman ääniopastusta ajatellen.

Toisaalta taas positiivisina puolina kännykät ovat sen verran pieniä, että niitä pitää mieluusti oppaanaan myös esimerkiksi kävellen liikkuessa. Pienen kokonsa ansiosta kännykkänavigaattori siirtyy myös vaivatta vaikkapa autosta toiseen, puhumattakaan siitä mahdollisuudesta, että aina taskussa majaileva puhelin saattaa toimia yllättäen vastaan tulevissa tilanteissa pelastavana enkelinä, kunhan vain GPS-vastaanotin on sattunut mukaan taskuun tai salkun pohjalle. Tavallista kookasta navigaattoria kukaan tuskin kanniskelee mukanaan ilman erityistä syytä. Kännykän etuihin voidaan myös laskea jatkuvasti käytettävissä oleva langaton datayhteys, jonka avulla saatavilla on esimerkiksi ilmaisohjelmien kartat, säätiedot sekä TomTom PLUS palveluiden reaaliaikaiset liikennetiedot ruuhkista, tietöistä ja kolareista (valitettavasti ei vielä Suomessa). Satunnaiseen käyttöön Bluetooth-GPS-vastaanotin ja ilmaisohjelma ovat lisäksi kiistatta edullisempi ratkaisu kuin useamman sadan euron navigaattori.

Pähkinänkuoreen tiivistettynä päivittäisessä aktiivisessa (auto)käytössä puhelimen käyttäminen navigaattorina ei pärjää selkeydessä ja helppokäyttöisyydessä täysiveriselle navigointilaitteelle. Hieman harvemmin, maksimissaan muutaman kerran viikossa navigointiapua tarvitsevan älypuhelimen omistajan kannattaakin jo harkita navigointilaitteen sijasta TomTomin kaltaista maksullista navigointiohjelmistoa, sillä satunnaisemmassa käytössä puhelimen helpon kuljetettavuuden mukanaan tuomat hyödyt voivat jo peitota käytettävyyden puutteet. Vielä harvemmin, vaikkapa vain kerran kuukaudessa suunnistusapua kaipaavan kannattaakin jo tukeutua Nokia Mapsin kaltaiseen ilmaisratkaisuun. Jos kartanlukutaito on tallella, kelpaa Nokia Maps apuvälineeksi jo ihan sellaisenaan, ilman GPS-vastaanotinta.

 

TomTom NAVIGATOR 6

TomTom NAVIGATOR 6 oli tämänkertaisen testin ainoa maksullinen ohjelmisto, ja se oli nähtävissä lähes kaikilla osa-alueilla. Yksi maailman johtavista navigaattorivalmistajista on onnistunut toteuttamaan mobiililaitteille erittäin toimivan navigointisovelluksen, joka tarjoaa taskukoossa samat ominaisuudet kuin täysiveriset autonavigaattori-isoveljensä. Ohjelma toimii luotettavasti ja selkeästi – navigoinnin saa käyntiin kakistelematta ja valikkotekstit kuvakkeineen ovat helposti ymmärrettävissä. Ohjelma ei tee juurikaan virheellisiä reittivalintoja ja opastus vie poikkeuksetta perille luotettavaa ja loogista reittiä pitkin. Navigointinäyttö on selkeä, vaikka tilapalkin lisätiedot saattavat olla joillekin hieman pientä luettavaa. Jotkut saattavat jäädä kaipaamaan esimerkiksi maksullista TRAFFIC-palvelua, joka ei ainakaan toistaiseksi ole käytössä Suomessa. TomTom NAVIGATOR 6 tarjoaa vakuuttavat perustelut sille, miksi kuluttajan olisi luotettavaa mobiilinavigaattoria etsiessään syytä kaivaa kuvettaan ilmaisvaihtoehtojen sijaan.

Hyvää:

 • Selkeä
 • Informatiivinen
 • Vakaa ja luotettava
 • Ominaisuudet
 • Yllättävän nopeatoiminen

Huonoa:

 • Hinta halvimpien autonavigointilaitteiden luokkaa
 • Aluksi hieman kömpelöt valikot
 • Tärkeimmät maksulliset lisäpalvelut eivät toimi Suomessa

 

Nav4All (7.2.0)

Nav4Allin kotisivuilla suitsutus ohjelmiston ylivertaisuudesta on sitä luokkaa, että odotukset olivat syystäkin korkealla. Tiputus odotuksista todellisuuteen oli valitettavasti kivuliaan pitkä. Vielä beta-asteella oleva ohjelma osoittautui useimmilta osa-alueiltaan erittäin keskeneräiseksi. Vaikka hieman sekavat valikot ja ajoittain ontuvan toimintalogiikan jättäisi vähemmälle painoarvolle, tulevat suurimmat ongelmat vastaan luotettavuudessa ja käytettävyydessä. Navigoinnin aloittaminen pitäisi mielestäni olla yksinkertaista ja vaivatonta, mutta Nav4Allin kanssa ongelmia esiintyi niin GPS-vastaanottimen löytämisen, kohteen löytämisen kuin järkevän reitin muodostamisen kanssa, puhumattakaan ohjelman kaatuilusta ja jumiutumisista. Ohjelman periaate hakea kaikki kartta- ja reittidata verkon kautta ei ole suoranainen miinus, varsinkin kun dataa siirtyy suhteellisen pieniä määriä. Olisi kuitenkin mukavaa, jos käyttäjällä olisi Nokia Mapsin tapaan mahdollisuus ladata kartat paketteina vaihtoehtoisesti tietokoneen kautta, jolloin puhelimen datasiirto saataisiin minimoitua. Tämänhetkisessä tilassaan Nav4Allia on vaikea suositella juuri kenellekään – hyvällä tuurilla reitti perille löytyy Nav4Allin avulla kivutta, mutta vaihtoehtona voi olla yhtä monesti vakavaa turhautumista ja karttakirjaan tyytymistä. Toimivaksi navigointiratkaisuksi Nav4Allia ei nykyisellään voi kutsua.

Hyvää

 • Kevyt sovellus
 • Ilmainen
 • Järkevissä lukemissa pysyvät datasiirrot

Huonoa

 • Ei mahdollisuutta ladata karttoja puhelimeen tietokoneen kautta
 • Ei karttanavigointia
 • Pelkistetyt ääniopastukset
 • Epävakaa
 • Ei löydä kaikkia kohteita
 • Epämääräiset reittivalinnat
 • Informaation vähyys navigointitilassa
 • Liian keskeneräinen jakelussa olevaksi ohjelmaksi

 

Nokia Maps (v1.1)

Vaikka Nokia Maps ei tarjoakaan reaaliaikaista sijainnin mukaan etenevää navigointia ilmaiseksi, toimivat ohjelman kartastot sekä reittisuunnitteluominaisuus yllättävän kätevinä apureina päämäärän löytämisessä. Nokia Mapsin S60-käyttöjärjestelmää mukaileva käyttöliittymä on suhteellisen selkeä ja pienen totuttelun jälkeen sen käyttö sujuu notkeasti. Ohjelman ulkoasu on tyylikäs ja karttapohjat näyttäviä ja selkeitä. Karttojen ulkoasun ja luettavuuden suhteen Nokia Maps pistää jopa TomTomiakin paremmaksi. Ohjelma toimi testijakson aikana luotettavasti, eikä kaatuilua tai jumittelua esiintynyt. Kartat voi hakea joko reittiä muodostettaessa puhelimen datayhteyden kautta, tai suositeltavampana ja edullisempana vaihtoehtona tietokoneen kautta Map Loader -apuohjelman avulla. Maksullinen navigointiominaisuus on edullinen markkinoiden muihin maksullisiin navigointiohjelmiin, kuten TomTomiin tai Navicoreen nähden, mutta valitettavasti myös toimivuudessa on vielä parannettavaa. Reittisuunnittelu on toteutettu kelvollisesti ja navigointinäkymä sekä ääniopasteet ovat selkeitä. Sitä vastoin matkan kestoarviot heittävät usein häränpyllyä ja ohjelma neuvoo turhan usein ajamaan liikennejärjestelyiden vastaisesti. Nokia Mapsin navigaattorin ohjeisiin ei toisin sanoen uskalla luottaa sokeasti. Kun edellä mainitut ongelmat saadaan korjattua tulevissa versioissa, alkaa Nokia Maps olla melkoisen hyvä vaihtoehto kännykkänavigaattoriksi. Nykyisellään en vielä pulittaisi lisämaksua navigointiominaisuudesta, vaan pitäisin ohjelmaa puhelimessa kätevästi mukana kulkevana kartastona, joka hätätapauksessa auttaa varmasti perille.

Hyvää:

 • Näyttävä ja selkeä
 • Kartan pyörittelymahdollisuudet
 • Kartat maksutta netistä
 • Toimii myös ilman GPS:ää
 • Navigointiominaisuuden hinnoittelu
 • Hyvät ja selkeät kartat

Huonoa:

 • Matkan aika-arviot heittävät usein runsaasti
 • Neuvoo aika-ajoin vasten liikennejärjestelyitä
 • Kursori liikkuu kartalla ajoittain pienellä viiveellä

 

Sisältö

 1. GPS-navigointia matkapuhelimella
 2. TomTom NAVIGATOR 6
 3. Blumax Bluetooth GPS Receiver
 4. Nav4All (v7.2.0)
 5. Nokia Maps (v1.1)
 6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Itse vietän n. 8h vuorokaudesta autonratissa ja monenlaista navigointiohjelmistoa on tullut kokeiltua. Parhaaksi on tähän mennessä osoittautunut navicore + nokia e61. Pidän tätä parempana kuin suurinta osaa ns. oikeista navigaattoreista, joista minulla ei ole kovin hyvää sanottavaa.

Itse vietän n. 8h vuorokaudesta autonratissa ja monenlaista navigointiohjelmistoa on tullut kokeiltua. Parhaaksi on tähän mennessä osoittautunut navicore + nokia e61. Pidän tätä parempana kuin suurinta osaa ns. oikeista navigaattoreista, joista minulla ei ole kovin hyvää sanottavaa.

Tosiaan artikkelissa oli enemmänkin tavoitteena testata matkapuhelimen ja GPS-vastaanottimien toimintaa yhdessä, kuin vertailla valmispaketteja keskenään, mutta Navicoresta on tullut sen verran kyselyjä, että voitaisiin palata siihen jossain vaiheessa, yhdessä kenties N800:n kanssa. Valitettavasti toistaiseksi ei pahemmin Nokian suuntaan ole ollut yhteyksiä.

Tosiaan artikkelissa oli enemmänkin tavoitteena testata matkapuhelimen ja GPS-vastaanottimien toimintaa yhdessä, kuin vertailla valmispaketteja keskenään, mutta Navicoresta on tullut sen verran kyselyjä, että voitaisiin palata siihen jossain vaiheessa, yhdessä kenties N800:n kanssa. Valitettavasti toistaiseksi ei pahemmin Nokian suuntaan ole ollut yhteyksiä.

Olisko mahdollista saada testit myös Navicoren ohjelmistosta… Olis kiinnostavaa tietää mihin softaan sitä satsais :) Muuten hyvä artikkeli :)

Olisko mahdollista saada testit myös Navicoren ohjelmistosta… Olis kiinnostavaa tietää mihin softaan sitä satsais :) Muuten hyvä artikkeli :)

@22

En ole vielä erehtynyt älypuhelinta hommaamaan, joten en ole varma tuesta, mutta tuon tomtomin luettelon mukaan se toimii monella muullakin laitteella kuin vain Mokialla.
Bluetoothmokkulan tuki on näköjään aika laaja
Nav4all näyttäisi tukevan myös monia muita puhelimia
Mokia mapsin tukea en jaksa nimen puolesta jaksa edes tutkia.

@22

En ole vielä erehtynyt älypuhelinta hommaamaan, joten en ole varma tuesta, mutta tuon tomtomin luettelon mukaan se toimii monella muullakin laitteella kuin vain Mokialla.
Bluetoothmokkulan tuki on näköjään aika laaja
Nav4all näyttäisi tukevan myös monia muita puhelimia
Mokia mapsin tukea en jaksa nimen puolesta jaksa edes tutkia.

”Molemmat laturit ovat varustettu samalla liitinpäällä kuin mitä uusimmat Nokian matkapuhelimet käyttävät, joka on positiivinen ratkaisu ainakin kyseisen valmistajan puhelimia käyttäville. Valitettavasti emme saaneet ainakaan testialustana toiminutta Nokian N71 -puhelinta latautumaan blumaxin latureiden avulla.”

Ole onnellinen että Nokialla on käytössä latauksen estojärjestelmä mikäli se havaitsee väärän laturin, muuten olisi akku paukahtanut käteesi! Jos katsot tarkkaan sitä Blumaxin laturia niin siinä lukee Output 12VDC 600mA kun taas nokian uusimmissa latureissa Output 5V 350mA! Niissä on aika iso ero! :D Kannattaa olla tarkkana noissa eikä työntää niitä sähköpiuhoja joka paikkaan mihin ne vaan sopii! (^_^)

”Molemmat laturit ovat varustettu samalla liitinpäällä kuin mitä uusimmat Nokian matkapuhelimet käyttävät, joka on positiivinen ratkaisu ainakin kyseisen valmistajan puhelimia käyttäville. Valitettavasti emme saaneet ainakaan testialustana toiminutta Nokian N71 -puhelinta latautumaan blumaxin latureiden avulla.”

Ole onnellinen että Nokialla on käytössä latauksen estojärjestelmä mikäli se havaitsee väärän laturin, muuten olisi akku paukahtanut käteesi! Jos katsot tarkkaan sitä Blumaxin laturia niin siinä lukee Output 12VDC 600mA kun taas nokian uusimmissa latureissa Output 5V 350mA! Niissä on aika iso ero! :D Kannattaa olla tarkkana noissa eikä työntää niitä sähköpiuhoja joka paikkaan mihin ne vaan sopii! (^_^)

http://www.racechrono.com/

Kun on erillisen GPS mokkulan hommannut ja jos kiinnostaa ratailu tms, niin tuolla ilmaisella softalla saa hyvin katseltua nopeuksia ja väliaikoja luuristaan, esim maastopyöräillessä.

http://www.racechrono.com/

Kun on erillisen GPS mokkulan hommannut ja jos kiinnostaa ratailu tms, niin tuolla ilmaisella softalla saa hyvin katseltua nopeuksia ja väliaikoja luuristaan, esim maastopyöräillessä.

Hieman nauratti tuo suuri akun hupenemisongelma. Nimittäin sähköä saa tupakansytytinliitännästä ja samalla tavalla ne dedikoidut autonavigaattorit tarvitsevat sähköä toimiakseen. Esimerkiksi Tomtom One:lle luvataan 2 tuntia toiminta-aikaa.

Toiseksi kaikissa kännyköissä ei ole postimerkin kokoinen näyttö. Mainittu E61(i) hyvä esimerkki. Myös sen kautinääni riittää esim yli 100kmh nopeuksissa ei-niin-hiljaisella autolla. Lisäksi qwerty-näppäimistö helpottaa osoitteiden kirjoittamista, onnistuu jopa ajossakin. Kuvassa näkyvä simpukka-puhelin on kyllä heikoimmasta päästä kännyköitä ulkomuodoltaan navigointikäytön suhteen, mihin sen voi edes kiinnittää tukevasti.

Sille joka kaipaili navigaattoria marjametsään voi tutustua maastonavigointiin sopiviin softiin, joihin saa ihka oikeita topografisia karttoja.

Hieman nauratti tuo suuri akun hupenemisongelma. Nimittäin sähköä saa tupakansytytinliitännästä ja samalla tavalla ne dedikoidut autonavigaattorit tarvitsevat sähköä toimiakseen. Esimerkiksi Tomtom One:lle luvataan 2 tuntia toiminta-aikaa.

Toiseksi kaikissa kännyköissä ei ole postimerkin kokoinen näyttö. Mainittu E61(i) hyvä esimerkki. Myös sen kautinääni riittää esim yli 100kmh nopeuksissa ei-niin-hiljaisella autolla. Lisäksi qwerty-näppäimistö helpottaa osoitteiden kirjoittamista, onnistuu jopa ajossakin. Kuvassa näkyvä simpukka-puhelin on kyllä heikoimmasta päästä kännyköitä ulkomuodoltaan navigointikäytön suhteen, mihin sen voi edes kiinnittää tukevasti.

Sille joka kaipaili navigaattoria marjametsään voi tutustua maastonavigointiin sopiviin softiin, joihin saa ihka oikeita topografisia karttoja.

Hyvä artikkeli. Pieni virhe kuitenkin löytyi:

”Vielä ennen karttojen selailun aloittamista ohjelma pyytää käyttäjältä lupaa käyttää verkkoyhteyttä. Valinta tallentuu ohjelman asetuksiin, eikä sitä kysytä enää seuraavien käynnistyksien yhteydessä.”

Puhelimen asetuksista voi muistaakseni säätää kysyykö se luvan käyttää verkkoyhteyttä joka kerta vai vain 1. kerran.
Eli ohjelman ei pitäisi vaikuttaa siihen vaan asetukset :)

Hyvä artikkeli. Pieni virhe kuitenkin löytyi:

”Vielä ennen karttojen selailun aloittamista ohjelma pyytää käyttäjältä lupaa käyttää verkkoyhteyttä. Valinta tallentuu ohjelman asetuksiin, eikä sitä kysytä enää seuraavien käynnistyksien yhteydessä.”

Puhelimen asetuksista voi muistaakseni säätää kysyykö se luvan käyttää verkkoyhteyttä joka kerta vai vain 1. kerran.
Eli ohjelman ei pitäisi vaikuttaa siihen vaan asetukset :)

Itselläni on SIRF III -piiriin pohjautuva BT-mokkula. Se on lukenut hyvin sijaintitiedot ollessaan taskussa, repussa, auton lattialla ja jopa hansikaslokerossa. Olen ollut mokkulaan erittäin tyytyväinen. Ainut vain, että eihän tällainen BT-autonavilaite oikein geokätkennässä toimi…

Itselläni on SIRF III -piiriin pohjautuva BT-mokkula. Se on lukenut hyvin sijaintitiedot ollessaan taskussa, repussa, auton lattialla ja jopa hansikaslokerossa. Olen ollut mokkulaan erittäin tyytyväinen. Ainut vain, että eihän tällainen BT-autonavilaite oikein geokätkennässä toimi…

ja muistakaapa NOKIAn E61 sekä E61i mallit joissa navigointi on jo näytön puolesta hyvin näkyvää ja kuuluvaa stereo-äänen avulla.

Navicore on kyllä TomTom:ia nopeampi softa, mutta tomi pesee kyllä navicoren luotettavuudessaan penkin alle.

ja testatkaapa ilmaista :
http://www.mgmaps.com/download.php

ja muistakaapa NOKIAn E61 sekä E61i mallit joissa navigointi on jo näytön puolesta hyvin näkyvää ja kuuluvaa stereo-äänen avulla.

Navicore on kyllä TomTom:ia nopeampi softa, mutta tomi pesee kyllä navicoren luotettavuudessaan penkin alle.

ja testatkaapa ilmaista :
http://www.mgmaps.com/download.php

Näytä kaikki kommentit

@19

Sanos miten olisit saanut softan sovitettua muuhun kuin noksuun?

@19

Sanos miten olisit saanut softan sovitettua muuhun kuin noksuun?

Toimiiko tuo Blumax BT palikkaa taskussa? Jos käyttää kävely/pyörä käytössä?

Toimiiko tuo Blumax BT palikkaa taskussa? Jos käyttää kävely/pyörä käytössä?

Koitakaappa vielä samaan testiin saada navicore… ite sitä jo vuoden käyttäneenä… Hyvin on pelannut nokia 9500 kommarissa.

Koitakaappa vielä samaan testiin saada navicore… ite sitä jo vuoden käyttäneenä… Hyvin on pelannut nokia 9500 kommarissa.

Olisi ollut mukavaa jos tässäkin jutussa olisi käytetty muuta kuin Mokian luuria. Vaihtoehtoja nääs.

Olisi ollut mukavaa jos tässäkin jutussa olisi käytetty muuta kuin Mokian luuria. Vaihtoehtoja nääs.

Hyvä testi. Olen käyttänyt TomTomia (v5.2) matkapuhelimessa jo toista vuotta ja mainioksi navigaattoriksi pitää kehua! Kaipaisin siihen kyllä mahdollisuutta myös näyttää suoraa linnunreittiä kohteeseen. Tällöin löytäisi autolle marjametsästä helpommin. Nyt se saattaa opastaa lähimmälle autotielle ja sitä pitkin autolle.

Navicoren omistaa nykyään ruotsalainen Wayfinder. Saa nähdä miten softalle käy tulevaisuudessa.

Toivottavasti joskus tulevaisuudessa aletaan tehdä ”avoimen lähdekoodin” pohjalta koko maailman kattavaa ilmaista karttapalvelua, jota voidaan hyödyntää myös matkapuhelimissa Nokia Mapsin tapaan. Eräs tähän viittaava projekti on OpenStrretMap http://www.openstreetmap.org/

Hyvä testi. Olen käyttänyt TomTomia (v5.2) matkapuhelimessa jo toista vuotta ja mainioksi navigaattoriksi pitää kehua! Kaipaisin siihen kyllä mahdollisuutta myös näyttää suoraa linnunreittiä kohteeseen. Tällöin löytäisi autolle marjametsästä helpommin. Nyt se saattaa opastaa lähimmälle autotielle ja sitä pitkin autolle.

Navicoren omistaa nykyään ruotsalainen Wayfinder. Saa nähdä miten softalle käy tulevaisuudessa.

Toivottavasti joskus tulevaisuudessa aletaan tehdä ”avoimen lähdekoodin” pohjalta koko maailman kattavaa ilmaista karttapalvelua, jota voidaan hyödyntää myös matkapuhelimissa Nokia Mapsin tapaan. Eräs tähän viittaava projekti on OpenStrretMap http://www.openstreetmap.org/

Sain Navicoren käyttööni noin viikko sitten, joten olen sitäkin päässyt testailemaan. Itse pidän enemmän TomTomista, vaikka molemmat kelpo softia ovatkin. Ja Navicorea ei otettu alunperin mukaan siksi, koska tarkoitus oli lähinnä esitellä vaihtoehtoja, ei niinkään tehdä vertailua eri maksullisten softien välillä.

Sain Navicoren käyttööni noin viikko sitten, joten olen sitäkin päässyt testailemaan. Itse pidän enemmän TomTomista, vaikka molemmat kelpo softia ovatkin. Ja Navicorea ei otettu alunperin mukaan siksi, koska tarkoitus oli lähinnä esitellä vaihtoehtoja, ei niinkään tehdä vertailua eri maksullisten softien välillä.

Itse käytän Navicore-ohjelmaa, joka on osoittautunut kotimaan matkailussa erinomaiseksi.

Itse käytän Navicore-ohjelmaa, joka on osoittautunut kotimaan matkailussa erinomaiseksi.

Pystyykö TomTomia kopioimaan toiselle SD/MMC-kortille, vai onko softa sidottu pysyvästi alkuperäisen kortin sarjanumeroon?

Pystyykö TomTomia kopioimaan toiselle SD/MMC-kortille, vai onko softa sidottu pysyvästi alkuperäisen kortin sarjanumeroon?

Nav4Allin myymän GPS-mokkulan (SiRF3+BT myöskin) ja 6230:n kanssa ei ole ollut mainittuja ongelmia mökkylän löytämisessä. Ainoa suurempi miinus softassa on puhelimen muistin loppuminen kun karttoja on selannut jonkin verran. Tällöin softa (ei puhelinta kuitenkaan) pitää restartata, mutta se onneksi osaa suoraan jatkaa navigointia siitä mihin jäätiin. Joskus softa kertoo myös GPRS-yhteyden olevan hukassa tms. yhteysvirheestä, mutta ongelma on harvinainen ja korjaantuu yleensä muutamassa sekunnissa itsekseen. Softa toimii tosiaan ~kaikissa J2ME-tuellisissa puhelimissa, ei vaadi Symbiania.

Mitä tulee reittiopastukseen niin easy driver moodissa tuo antaa kohtuullisen järkeviä reittejä muuten, mutta hieman kiertoa tulee, kun softa haluaa mennä ns. isoa tietä mahdollisimman lähelle kohdetta. Shortest taasen saattaa kurvailla hyvinkin pienten kujien kautta, mutta siitä harvemmin on haittaa. Muut tarjolla olevat reittistrategiat eivät ole oikein vakuuttaneet.

Nav4Allin myymän GPS-mokkulan (SiRF3+BT myöskin) ja 6230:n kanssa ei ole ollut mainittuja ongelmia mökkylän löytämisessä. Ainoa suurempi miinus softassa on puhelimen muistin loppuminen kun karttoja on selannut jonkin verran. Tällöin softa (ei puhelinta kuitenkaan) pitää restartata, mutta se onneksi osaa suoraan jatkaa navigointia siitä mihin jäätiin. Joskus softa kertoo myös GPRS-yhteyden olevan hukassa tms. yhteysvirheestä, mutta ongelma on harvinainen ja korjaantuu yleensä muutamassa sekunnissa itsekseen. Softa toimii tosiaan ~kaikissa J2ME-tuellisissa puhelimissa, ei vaadi Symbiania.

Mitä tulee reittiopastukseen niin easy driver moodissa tuo antaa kohtuullisen järkeviä reittejä muuten, mutta hieman kiertoa tulee, kun softa haluaa mennä ns. isoa tietä mahdollisimman lähelle kohdetta. Shortest taasen saattaa kurvailla hyvinkin pienten kujien kautta, mutta siitä harvemmin on haittaa. Muut tarjolla olevat reittistrategiat eivät ole oikein vakuuttaneet.

Kyllä tuo Nav4All on toiminut minulla ihan hyvin, ainakin suuremmilla teillä. Eikä Nokian oman GPS mokkulan kanssa ole ollut minkäänlaisia ongelmia yhteyksissä. Ehkä Nokia toimii paremmin yhteen toisen Nokialaisen kanssa (puhelimena 6233).

Kyllä tuo Nav4All on toiminut minulla ihan hyvin, ainakin suuremmilla teillä. Eikä Nokian oman GPS mokkulan kanssa ole ollut minkäänlaisia ongelmia yhteyksissä. Ehkä Nokia toimii paremmin yhteen toisen Nokialaisen kanssa (puhelimena 6233).

Matkapuhelinfoorumilla on monilla ollut ainakin n73 puhelimien uusimman ohjelmistoversion kanssa löytää kolmannen osapuolen gps laitteita.
Tiedoksi, että kyseinen blumax vastaanotin toimii ainakin tomtom6:n ja nokia mapsin kanssa moitteetta.
Hyvä artikkeli, mainittavaa myös että tomtomin ärsyttävän naisäänen tilalle on ladattavissa esim matti osoitteessa http://www.tomtom.com/plus/services/voices.php?language=5
Omasta mielestä huomattavasti siedettävämpi.

Matkapuhelinfoorumilla on monilla ollut ainakin n73 puhelimien uusimman ohjelmistoversion kanssa löytää kolmannen osapuolen gps laitteita.
Tiedoksi, että kyseinen blumax vastaanotin toimii ainakin tomtom6:n ja nokia mapsin kanssa moitteetta.
Hyvä artikkeli, mainittavaa myös että tomtomin ärsyttävän naisäänen tilalle on ladattavissa esim matti osoitteessa http://www.tomtom.com/plus/services/voices.php?language=5
Omasta mielestä huomattavasti siedettävämpi.

”Näytöt ovat turhan pieniä heikkonäköisille tai kauempaa katsottaviksi, valikoiden selaaminen näppäimistöllä on kömpelöä kosketusnäyttöön verrattuna ja puhelimen akun varaus hupenee parissa tunnissa Bluetooth-yhteyden ja raskaan suoritintehoa vaativan ohjelmiston myötävaikutuksesta. Myöskään kaikkien puhelimien kaiutinääni ei ole aivan riittävä navigointiohjelman ääniopastusta ajatellen.”

Nokian 7710 ratkaisee ison osan noista ongelmista vaikka puhelimena laite onkin hieman kolho möhkäle. Siitä löytyy iso kosketusnäyttö, tarpeeksi kuuluva kaiutin ja virtaakin saa autolaturista sekä puhelimeet että GPS-palikkaan. Vain autoteline puuttuu nokian valikoimista, mutta ns. tarvikevalmistajat ratkaisevat tämänkin ongelman. TomTomistakin löytyy s90-painos tätä puhelinta varten.

”Näytöt ovat turhan pieniä heikkonäköisille tai kauempaa katsottaviksi, valikoiden selaaminen näppäimistöllä on kömpelöä kosketusnäyttöön verrattuna ja puhelimen akun varaus hupenee parissa tunnissa Bluetooth-yhteyden ja raskaan suoritintehoa vaativan ohjelmiston myötävaikutuksesta. Myöskään kaikkien puhelimien kaiutinääni ei ole aivan riittävä navigointiohjelman ääniopastusta ajatellen.”

Nokian 7710 ratkaisee ison osan noista ongelmista vaikka puhelimena laite onkin hieman kolho möhkäle. Siitä löytyy iso kosketusnäyttö, tarpeeksi kuuluva kaiutin ja virtaakin saa autolaturista sekä puhelimeet että GPS-palikkaan. Vain autoteline puuttuu nokian valikoimista, mutta ns. tarvikevalmistajat ratkaisevat tämänkin ongelman. TomTomistakin löytyy s90-painos tätä puhelinta varten.

Olisipa ollut vielä Navicore mukana, olisi ollut kiva nähdä miten se pesee koko porukan.

Olisipa ollut vielä Navicore mukana, olisi ollut kiva nähdä miten se pesee koko porukan.

Voisiko vertailuun ottaa mukaan N800 ja maemo-mapper sovelluksen?

Voisiko vertailuun ottaa mukaan N800 ja maemo-mapper sovelluksen?

Itsellä tuo Blumaxin GPS palikka myös käytössä, varsin päteväksi osoittautunut ja toimii juurikin niinkuin arvostelussa on mainittu.

Itsellä tuo Blumaxin GPS palikka myös käytössä, varsin päteväksi osoittautunut ja toimii juurikin niinkuin arvostelussa on mainittu.

Muropaketin uusimmat