Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

08.12.2016 11:00 Juha Kokkonen

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

huawei-nova-2

Etukuoren osalta Nova ei tarjoa muotoilullisia erikoisuuksia, vaan on lopulta varsin geneerisen ja pelkistetyn näköinen. Alareunassa voisi olla monen muunkin valmistajan logo Huawei-logon tilalla. Etupuolta peittää kauttaaltaan reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 4 -suojalasi, jonka reunaosat ovat harmaan- ja kullanvärisessä versiossa mustat ja hopeanvärisessä versiossa valkoiset.

Lähempää tarkasteltuna metallirakenteessa on havaittavissa tyylikkäästi toteutettuja yksityiskohtia, kuten etu- ja takareunoja kiertävät kiiltävät viisteet sekä harjatulla kuvioinnilla viimeistellyt pyöristetyt kyljet. Muotoilultaan Nova tuntuu miellyttävältä kädessä ja kokonsa puolesta se sopii melko hyvin yhden käden käyttöön. Alumiini-magnesiumseoksesta tehty kuorirakenne tuntuu laadukkaalta ja erittäin tukevalta. Harmillisesti Novaa ei ole suojattu vedeltä ja pölyltä.

huawei-nova-3

Nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla viisituumainen Nova sijoittuu tarjonnan kompaktimpaan päähän. Sen ulkomitat ovat 141,2 x 69,1 x 7,1 mm, jotka ovat Huawein nykymalliston pienimmät. Käytännössä Nova sijoittuu kokonsa puolesta suunnilleen iPhone 7:n ja Samsung Galaxy S7:n väliin. Painoa laitteella on 146 grammaa, joka on käsituntumalla hyvin linjassa ulkomittojen kanssa. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on tässä kokoluokassa keskinkertainen 70,6 %.

Rautapuolella Huawei on tehnyt järjestelmäpiirin osalta poikkeuksen omasta Kirin-mallistostaan ja päätynyt käyttämään Qualcommin helmikuussa esittelemää 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettua Snapdragon 625 -piiriä. Se sisältää kahdeksan 2,0 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä, Adreno 506 -grafiikkasuorittimen sekä X9 LTE-modeemin.

RAM-muistia Novassa on kolme gigatavua ja eMMC-pohjaista tallennustilaa 32 gigatavua. Lisäksi käytössä on micro-SD-muistikorttipaikka, joka tosin varaa toisen kahdesta nano-SIM-korttipaikasta.

huawei-nova-4

Novan alapäädyssä sijaitsee USB Type-C -liitäntä sekä pieni monokaiuttimen ritilä. Kaiuttimen äänenvoimakkuus ja äänenlaatu ovat älypuhelimien mittapuulla hyvää keskitasoa. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa, ja Huawein aiemmista puhelimista tuttuun tapaan niiden järjestys on käyttäjän muokattavissa. Kuten kuvasta näkyy, näyttölasin ja metallikuoren välissä kulkee kapea musta muovilista.

huawei-nova-5

Novan yläpäädystä löytyvät ainoastaan 3,5 mm kuulokeliitäntä ja pieni vastamelumikrofonin aukko.

Puhelimen metallinen korttikelkka sijaitsee vasemman kyljen yläosassa, ja se sisältää paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Vaihtoehtoisesti toiseen SIM-korttipaikkaan voi asentaa myös micro-SD-muistikortin. On hieman harmillista, ettei kaikkia kolmea korttia saa mahtumaan samanaikaisesti kelkkaan.

Novan kiinteätarkenteisen etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä, ja se kykenee tallentamaan myös 1080p-videokuvaa. Tarkempia tietoja Huawei ei kamerasta kerro. Monivärinen LED-merkkivalo sijaitsee kuulokeritilän oikealla puolella.

huawei-nova-6

Huawei Novan viisituumainen näyttö käyttää IPS LCD -paneelia, ja sen tarkkuus on 1080 x 1920 pikseliä, joka tarkoittaa kohtalaisen hyvää 441 PPI:n pikselitiheyttä. Näytön ominaisuuksiin lukeutuu myös iltakäyttöön tarkoitettu sinisen valon määrää vähentävä ”silmien mukavuus” -tila, virhekosketusten esto taskussa ollessa sekä kosketusten tunnistus käsineet kädessä.

Kuvanlaadultaan Novan näytössä ei ole suurempaa valittamista. Maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa, ja tarvittaessa näytön valaistuksen saa myös erittäin himmeäksi. Tummat sävyt toistuvat hyvin ja kontrastisuhde on IPS-näytöksi erinomainen. Vakioasetuksella värintoisto on keskitasoa, mutta sitä on mahdollista hienosäätää paremmaksi näytön asetusten kautta. Katselukulmissa ei ole valittamista, mutta näkyvyyttä auringonpaisteessa emme päässeet testaamaan Suomen talvessa.

huawei-nova-8

Alumiini-magnesiumseoksesta valmistettu takakuori on ehdottomasti Novan tyylikkäämpi puoli. Mattapinta on saatu aikaan keraamisella puhalluksella ja reunoja kiertää kiiltävä viiste. Metallipinnalle tyypillisesti se on syksyn ja talven kylmillä keleillä ikävän kylmä. Lisäksi mattapintainen metalli on kuivissa käsissä todella liukas. Sormenjäljet eivät metalliosissa juuri näy. Takakuori pyöristyy kevyesti pitkiä sivuja kohden, joka tekee puhelimesta hyvin käteen istuvan.

Pyöreä sormenjälkitunnistin on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa ja se on aavistuksen muuta pintaa syvemmällä. Käytännössä tunnistin on kätevästi etusormen ulottuvilla ja se toimii erittäin nopeasti ja luotettavasti herättäen samalla puhelimen, jos näyttö on pois päältä. Lisäksi tunnistin tukee muiden Huawein viimeaikaisten mallien tapaan kosketuseleitä, kuten ilmoitusvalikon avaamista alaspäin pyyhkäisemällä. Takakuoren yläosaan on sijoitettu myös NFC-vastaanotin.

huawei-nova-12

Huawei Novan takakuorta katsellessa ei voi olla huomaamatta yhdennäköisyyttä erääseen melko tasan vuosi sitten TaskuMurossa testattuun älypuhelimeen. Kyseessä on tietenkin Nexus 6P, joka on Google-brändäyksestään huolimatta Huawein suunnittelema ja valmistama. Taustapuolelta muotoilu on ilmeisen samannäköistä ja kuten kuvasta voi huomata, Nova näyttää kuin Nexus 6P:n pienennetyltä versiolta.

huawei-nova-7

Novan fyysiset painikkeet on sijoitettu oikean kyljen yläpuoliskoon. Ne ovat metallia ja tuntumaltaan miellyttävän terävät ja vasteikkaat. Virta-/lukituspainikkeen reunaan on toteutettu kapea punainen koristeviiva.

Kiinteän takakuoren alla majailee integroitu 3020 mAh (13,29 Wh) litium-polymeeriakku, jonka valmistaja lupaa kestävän yhdellä latauksella jopa kaksi päivää tavallista käyttöä. Akun ei mainosteta tukevan erityistä pikalatausta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & EMUI 4.1
  5. Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat