Uusimmat

Kamera

08.12.2016 11:00 Juha Kokkonen

Kamera

huawei-nova-9

Novan takakamera on sijoitettu takakuoren vasempaan ylänurkkaan keskelle muovista koristepaneelia. Ratkaisu muistuttaa hyvin paljon Nexus 6P -puhelinta. Kameralinssin oikealle puolelle on sijoitettu yksisävyinen LED-salama.

Novan kameran resoluutio on 12 megapikseliä ja se perustuu Sonyn 1/2,9-tuumaiseen IMX286 -sensoriin, jota käytetään myös  P9- ja Honor 8 -mallien kaksoiskameroissa. Kamerasensorin pikselikoko on 1,25 mikrometriä eli aavistuksen perustasoa suurempi. Objektiivin aukkosuhteeksi kerrotaan f2.2, mutta optista vakainta siitä ei valitettavasti löydy.

Kamera käyttää automaattitarkennuksessa hyväkseen vaiheentunnistusta (PDAF) sekä kontrastieroja (CAF). Hieman huvittavasti Nova tukee videokuvausta 4K-tarkkuudella, vaikka Huawei huippumalleihin lukeutuva P9 ei siihen pysty. Uusista Mate 9 -malleista se sentään jo löytyy. On joka tapauksessa positiivista, että Huawei on pääsemässä videokuvauksessa vihdoin 4K-aikaan.

Jostain syystä Huawei on päätynyt käyttämään Novassa vanhaa kömpelömpää kuvaussovellusta, vaikka kaikissa muissa tämän vuoden Huawei-malleissa on jo ollut käytössä uudistettu selkeämpi kamerakäyttöliittymä, jossa kuvaustila- ja asetusvalikot aukeavat näkymän reunoilta pyyhkäisemällä.

Novan kamerasovelluksen käyttöliittymä on melko pelkistetty, mutta sen käyttölogiikassa on puutteita. Osa kuvaustilojen valinnoista sijaitsee pystysuuntaisena tekstinä suljinpainikkeen vieressä ja loput löytyvät omasta valikostaan. Lisäksi on suorastaan käsittämätöntä, että kameran asetusvalikko ei osaa edelleenkään kääntyä vaaka-asentoon, vaikka se on luonnollisin asento kameraa käyttäessä.

Kuvaustiloja on kaikkiaan 15 kappaletta ja mukana myös manuaalitila, joka mahdollistaa tarkennuksen, herkkyyden, suljinajan, valotuksen mittauspisteen, valotuksen kompensoinnin ja valkotasapainon manuaalisen säätämisen.

hdr

dav

hdr

hdr

dav

dav

dav

mde

hdr

mde

Yllä on Huawei Novalla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Nopein tapa käynnistää Novan kamera on painaa äänenvoimakkuuden pienentämisnäppäintä kahdesti alaspäin. Tällöin kamera käynnistyy heti, vaikka näyttö olisi poissa päältä. Myös kuvakkeesta käynnistettäessä kamerasovellus avautuu nopeasti kuvausvalmiuteen. Tarkennusnopeus on keskitasoa eikä häiritsevän hidas. Kuvat tallentuvat suljinpainiketta painaessa välittömästi ja kamera on heti valmis uuden kuvan ottamiseen.

Hyvissä valaistusolosuhteissa Novalla otetut kuvat näyttävät kokonaisuutena tarkasteltuna useimmiten hyviltä ja melko teräviltä, mutta lähemmäs yksityiskohtiin mentäessä löytyy parannettavaa. Yksityiskohdat toistuvat hieman pehmeinä, ja niissä on havaittavissa maalausmaista käsittelyjälkeä. Väritoisto on kuvissa miellyttävän luonnollista ja dynamiikka älypuhelimeksi varsin hyvällä tasolla. HDR-kuvaustilassa kamera avaa lähinnä kevyesti kuvien tummaa päätä, eikä efekti ole kokonaisuudessaan kovin voimakas. Emme päässeet syksyisellä testijaksolla testaamaan kameraa kirkkaassa auringonpaisteessa, sillä sää oli päivisin pilvinen.

Heikommassa valaistuksessa Novan tuottama jälki on keskinkertaista, mutta kuvista tulee helposti valitettavan pehmeitä ja yksityiskohdat mössööntyvät. Värit taltioituvat melko hyvin ja kohina pysyy kurissa. Pisimmillään kamera venyttää suljinajan 1/17 sekuntiin, jonka jälkeen se pyrkii vangitsemaan lisää valoa ISO-arvoa nostamalla.

Novan 4K-videokuva taltioituu noin 40 Mbit/s laadulla ja stereoääni 96 kbit/s bittivirralla. 4K-video näyttää kokonaisuudessaan kohtalaiselta. Se on melko terävää ja yksityiskohtaista – värimaailma on aavistuksen ylikorostunut ja dynamiikka vain keskinkertaista. Elektroninen vakautus ei toimi valitettavasti 4K-tilassa, joten tärähdysten kanssa kannattaa olla tarkkana.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & EMUI 4.1
  5. Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto