Uusimmat

Huawein edulliset Android-puhelimet pikatestissä

31.08.2011 23:50 Juha Kokkonen

Kiinalainen Huawei on varsin suuri tekijä televiestintälaitteiden markkinoilla – 1988 perustetun Huawein pääkonttori sijaitsee Kiinan Shenzhenissä ja yhtiön palveluksessa on jo lähes 100 000 työntekijää maailmanlaajuisesti. Suomeksi vapaasti käännettynä kiinankielinen sana Huawei tarkoittaa ”upeaa saavutusta”. Yritys on maailman toiseksi suurin matkapuhelinverkkojen valmistaja ja se toimittaa verkkotukiasemia valtaosalle maailman matkapuhelinoperaattoreista. Tästä huolimatta Huawei ei ole ollut vielä toistaiseksi kovin näkyvästi esillä Suomen kuluttajamarkkinoilla ja monelle tavalliselle tallaajalle se onkin täysin tuntematon yritys.

Suomessa Huawein matkapuhelintarjonta on ollut tähän mennessä varsin heikkoa ja yrityksen tuotteista lähinnä 3G-modeemit ovat tulleet tutuiksi muutaman viime vuoden aikana. Vuonna 2010 Huawei toimitti 3,3 miljoonaa älypuhelinta ja yrityksen tämän vuoden tavoite on huimat 20 miljoonaa toimitettua laitetta. Myös Suomen markkinat ovat nyt osana Huawein suunnitelmia ja yritys aikookin rantautua Suomeen kilpailukykyisesti hinnoiteltujen Android-puhelimien voimin.

TaskuMuro sai Huaweilta tutkittavaksi neljä edullista 99-149 euron hintaluokkaan sijoittuvaa Android-puhelinta, joiden kehutaan tarjoavan luokassaan ennennäkemättömiä ominaisuuksia. Päätimme ottaa selvää mistä on kyse ja tutustummekin tässä pikatestissä Huawein tänä syksynä markkinoille tuleviin Ideos X1, U8350-, Ideos X3- ja Sonic-malleihin. TaskuMurossa on käsitelty yleensä vain high-end-luokan älypuhelimia, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä murto-osalla niiden hinnasta on mahdollista nykypäivän saada. TaskuMuron testiin saapuneet kappaleet olivat esituotantomalleja, eivätkä niiden ohjelmistot vastanneet vielä kaikilta osin lopullisia julkaisuversioita.

Huawei Ideos X1 (U8180)

Huawei U8180, eli Ideos X1, on nelikon edullisin malli ja sen suositushinta tulee asettumaan 99 euroon. Nykypäivän suurinäyttöisiin älypuhelimiin tottuneelle U8180 on hellyttävän pienikokoinen tuttavuus. Sen kuoret ovat muovia ja pinnoissa yhdistyvät kiiltävän musta, mattamusta ja krominkiiltoinen värimaailma. Muovisuudestaan huolimatta puhelin tuntuu tukevalta eikä laatuvaikutelmassa ole valittamisen varaa. U8180 ei nitise eikä natise väänneltäessä.

Puhelimen etupuolella näytön alapuolella on runsaasti tyhjää tilaa ja se pitää sisällään kolme hipaisunäppäintä sekä alareunassa sijaitsevan fyysisen koti-painikkeen. Hipaisunäppäimet ovat taustavalaistuja. Etukuoren reunoja kiertää krominen kehys, joka on leveimmillään puhelimen alareunassa. Näytön yläpuolella on ainoastaan kiiltävä metallinen kuulokeritilä.

U8180 kädessä

Ideos X1 tukee GSM-verkkoja neljällä taajuudella (850/900/1800/1900 MHz) ja 3G-verkkoja kahdella (900/2100 MHz). Käyttöjärjestelmänä puhelimessa toimii Android 2.2, jonka yhteydessä käytetään Huawein kevyesti muokkaamaa käyttöliittymää. Näytön koko on 2,8 tuumaa ja tarkkuus 320×240 pikseliä. Näyttö on värintoistoltaan kohtalainen, mutta tarkkuudeltaan hieman pehmeä ja katselukulmiltaan etenkin pystysuunnassa melko vaatimaton. Näytön kosketuksentunnistus ei tue monikosketusta, eli esimerkiksi kahden sormen zoomauseleitä.

Järjestelmäpiirinä Huawei on käyttänyt Qualcommin MSM7225-piiriä, jonka suoritin tikittää vaatimattomalla 528 MHz kellotaajuudella. Laitteen ulkomitat ovat noin 104x56x12 mm ja paino 99 grammaa. Merkittäviä ominaisuuksia tässä hintaluokassa ovat HSDPA 7,2 Mbit/s -tuki, 802.11bgn WLAN, Bluetooth 2.1 + EDR, 256 Mt RAM-muistia, 3,5 mm kuulokeliitäntä, microSD-muistikorttipaikka, 3,2 megapikselin kamera sekä 1200 mAh Li-ion-akku.

Painikkeiden ja liitäntöjen osalta U8180 on varsin simppeli laite. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat oikeassa kyljessä ja 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä lukitus-/virtapainike yläpäädyssä. Puhelimen pienen koon ansiosta oikeakätinen ylettyy lukituspainikkeeseen helposti etusormellaan ja vasenkätinen vastaavasti peukalollaan. Näppäinten tuntumassa ei ole valittamista. MicroUSB-liitäntä on sijoitettu puhelimen alapäätyyn.

Ideos X1:n takakuori on umpinainen ja aukeaa liu’uttamalla alaspäin. Takakuori on pinnoitettu pehmeällä ja pitävällä soft touch -materiaalilla, joka tekee puhelimesta mukavan ja helpon kädessä pidettävän. Keskellä takakuorta sijaitsee Huawein logo ja yläreunaan on sijoitettu 3,2 megapikselin kiinteätarkenteisen kameran linssi sekä kaiuttimen ritilä. Kuvanlaadultaan kamera on melko vaatimaton (MALLIKUVA), mutta kelpaa satunnaisiin näppäilyihin. Kuvat ovat optisesti vääristyneitä ja hieman sumeita, mutta ohjelmallista jälkikäsittelyä on havaittavissa vähiten testinelikosta.

Takakuoren alta paljastuu 1200 mAh Li-ion-akku, jonka kapasiteetti on 4,4 Wh. TaskuMuron testeissä akku kesti kevyenpuoleisessa sekakäytössä 2-3 vuorokautta. SIM-korttipaikkaan sekä microSD-muistikorttipaikkaan pääsee käsiksi vain akun irrottamalla. Ulkokuorien tapaan myös puhelimen runko on muovia.

 

 

Huawei U8350

Huawei U8350 on nelikon ainoa puhelin, joka on varustettu fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä. Tämä on selkeä myyntivaltti, sillä noin 150 euron hintaluokassa ei ole juurikaan valinnanvaraa näppäimistöllisistä Android-puhelimista. Perusominaisuuksiltaan se vastaa edellä esiteltyä U8180-mallia, mutta lisänä ominaisuuslistalta löytyy A-GPS-satelliittipaikannus. U8350:n suositushinta on 149 euroa.
U8350
U8180:n tapaan myös U8350:n kuoret ovat muovia, mutta laatuvaikutelmassa ei ole silti valittamisen varaa. Laite tuntuu tukevalta ja natisemattomalta. Etupuolen yläosaa hallitseva kosketusnäyttö on kooltaan 2,6 tuumaa ja tarkkuudeltaan 320×240 pikseliä. Näytön värimaailma on hieman lattea ja terävyydessä on pienestä resoluutiosta johtuen parantamisen varaa. Käyttöliittymä on muokattu vaakasuuntaisella kuvasuhteelle sopivaksi ja toimintopalkki sijaitsee ruudun oikeassa reunassa. Näytön pienestä koosta johtuen joidenkin toimintojen käyttäminen saattaa olla suurisormiselle hieman tarkkuutta vaativaa.

Näytön alapuolelta löytyy kookkaat puhelun aloitus- ja lopetusnäppäimet sekä pyöreä suuntanäppäin, jonka keskellä sijaitsee valintapainike. Sen alapuolelle on puolestaan sijoitettu myöskin suurikokoiset koti-, valikko-, paluu- ja hakunäppäimet. QWERTY-näppäimistön näppäimet on sijoitettu neljään riviin ja näppäimet ovat muodoltaan voimakkaasti kuperia. Näppäintuntuma on kohtalainen, vaikkakin liike on ehkäpä hieman turhan pitkä, josta aiheutuu pienoista tahmeutta. Suomalaisittain suurempi harmituksen aihe lienee kuitenkin erillisten ääkkösnäppäinten puuttuminen, joilla varustettua mallia ei ole ilmeisesti tulossa myöhemminkään saataville.

U8350:n kaikki painikkeet ja liitännät sijaitsevat puhelimen yläosassa. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat oikean kyljen yläpuoliskossa, virta-/lukitusnäppäin yläpäädyn oikeassa reunassa ja microUSB- sekä 3,5 mm ääniliitännät myöskin puhelimen yläpäädyssä.

U8350:n tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat nelitaajuus-GSM- ja kaksitaajuus-3G-yhteydet, 7,2 Mbit/s HSDPA, Android 2.2 -käyttöjärjestelmä, Qualcomm MSM7225 -järjestelmäpiiri 528 MHz suorittimella, 256 Mt RAM-muistia, 3,2 megapikselin kamera, 802.11bgn WLAN, Bluetooth 2.1 + EDR, 3,5 mm ääniliitäntä sekä microSD-muistikorttipaikka. Puhelimen ulkomitat ovat 115 x 62,8 x 9,9 mm ja paino 122 grammaa.

U8350:n takakuori on yllätyksettömästi muotoiltu ja päällystetty pitävällä ja pehmeällä soft touch -pinnoitteella. Keskellä komeilee Huawein logo ja yläosassa sijaitsevat kameran linssi sekä kaiuttimen aukko. 3,2 megapikselin kameramoduli on kiinteätarkenteinen, joten se tarjoaa lähinnä satunnaiseen näppäilyyn riittävän kuvanlaadun (MALLIKUVA). Kuvissa näkyy päällimmäisenä raju ohjelmallinen käsittely lähinnä terävöinnin muodossa – tällä on ilmeisesti tavoiteltu puhelimen näytöllä paremmalta näyttäviä otoksia.

Takakuori irtoaa yksinkertaisesti alareunasta vääntämällä ja alta paljastuu korttipaikat sekä Li-ion-akku. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 1200 mAh (4,4 Wh). Sekä SIM- että microSD-muistikortti on mahdollista asentaa akun ollessa paikallaan.

Huawei Ideos X3 (U8510)

Huawei U8510, eli kauppanimeltään Ideos X3, muistuttaa ulkomuodoiltaan pienempää U8180-mallia, mutta on hieman kookkaampi ja solakampi tapaus. Valmistajan mukaan 149 euron suositushinnalla myytävän puhelimen valttina on Android 2.3 Gingerbread -käyttöjärjestelmä, jota harvemmin toistaiseksi löytyy tämän hintaluokan puhelimista. Ideos X3:n kuoret ja ovat muovia ja resepti on tuttu – näytön ympäristö kiiltävän mustaa, sitä ympäröi puolikiiltävä hopeanvärinen kehys ja takakuori on pehmeäpintaista mattamustaa soft touch -materiaalia. Rakenne tuntuu asialliselta, vaikka väännellessä onkin saatavissa irti pieniä natinoita.

Ideos X3
Ideos X3:n kapasitiivinen kosketusnäyttö on kooltaan 3,2 tuumaa ja sen tarkkuus on 320×480 pikseliä. Näytön kuvanlaatu on melko ”hajutonta ja mautonta” keskitasoa. Se ei häikäise millään osa-alueella, muttei myöskään anna aihetta suuremmalle kritiikille. Näytön alapuolella sijaitsevat varsin kookkaat hipaisunäppäimet ja niiden alapuolella kapea fyysinen painike, joka toimii kotinäppäimenä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana puhelimen takakuori jatkuu laitteen alareunan ympäri etupuolelle asti.

Ideos X3:n vasen kylki on täysin umpinainen ja oikeassa kyljessä sijaitsee ainoastaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Näytön yläpuolella etukuoressa sijaitsevat hopeinen kuulokeritilä, etäisyys- ja valoisuusanturit sekä videopuhelukamera. Yläpäätyyn on sijoitettu virta-/lukitusnäppäin sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä.

Ideos X3 tukee sisarmalliensa tapaan nelitaajuus-GSM-yhteksiä sekä 3G-verkkoja 900 ja 2100 MHz taajuuksilla. Datasiirto onnistuu 3G-verkossa HSDPA 7,2 Mbit/s -yhteyden avulla. Muita käytettävissä olevia yhteystapoja ovat A-GPS, 802.11b/g/n WLAN ja Bluetooth 2.1 + EDR. Suorituskyvystä vastaa melko vaatimaton Qualcomm MSM 7227 -järjestelmäpiiri, jonka prosessori toimii 600 MHz kellotaajuudella. RAM-muistia löytyy 256 Mt ja tallennustila on toteutettu microSD-muistikorttipaikan avulla. Puhelimen ulkomitat ovat 110 x 56,5 x 11,2 mm ja paino 110 grammaa.

Edellisten mallien tapaan myös X3:n takakuori on pinnoitettu pehmeällä kumimaisella materiaalilla. Huawein logo sijaitsee kuitenkin alhaalla ja keskelle on löytänyt tiensä Googlen logo. Kaiuttimen aukko on takakuoren alaosassa ja kameran linssi sijaitsee keskellä yläosaa. Kameran tarkkuus on 3,2 megapikseliä ja se on kiinteätarkenteinen. Kuvat näyttävät tietokoneella tarkasteltuina raskaasti ohjelmallisesti käsitellyiltä ja värit ovat ylikorostuneita (MALLIKUVA). Lähes identtisten testikuvien perusteella kameramoduli on sama, kuin U8350-mallissa.

Puhelimen alaosan ympärille kietoutuvan takakuoren takaa paljastuu 1200 mAh (4,4 Wh) Li-ion-akku, joka on samaa mallia kuin pienemmässä Ideos X1 -mallissa. SIM-kortin irrottaminen ei onnistu akun ollessa kiinni, mutta puhelimen yläosan sivussa sijaitseva microSD-muistikorttipaikka mahdollistaa kortin vaihtamisen akkua irrottamatta.

Huawei Sonic (U8650)

Huawei Sonic (U8650) on testinelikon suurinäyttöisin laite, vaikka sen suositushinta onkin sama 149 euroa, kuin U8510- ja U8350-malleissa. Muotoilultaan Sonic tuo hieman mieleen HTC:n puhelimet. Rakenteeltaan laite tuntuu tukevalta ja hyvin tehdyltä. Etukuorta reunustaa krominkiiltoinen koristelista, joka on leveimmillään puhelimen alaosassa. Näytön alapuolelle on sijoitettu neljä hipaisunäppäintä, jotka ovat taustavalaistu valkoiseksi.
Sonic
Sonicin kapasitiivinen kosketusnäyttö on kooltaan 3,5 tuumaa ja sen tarkkuus on 320×480 pikseliä. Kuvanlaadultaan näyttö on nelikon parasta antia – katselukulmat ovat melko hyvät ja värintoisto kohtalaista. Matalasta resoluutiosta johtuen kuvan tarkkuus ei ole aivan veitsenterävällä tasolla, muttei myöskään haittaa erityisesti käytössä.

Huawei mainostaa Sonicin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Android 2.3 Gingerbread -käyttöjärjestelmää, A-GPS-vastaanotinta sekä 1400 mAh akkua. Sonic on kolmitaajuus-GSM- sekä kaksitaajuus-3G-puhelin. Muita ominaisuuksia ovat HSDPA 7,2 Mbit/s, 802.11bgn WLAN, Bluetooth 2.1 + EDR, microSD-muistikorttipaikka, kaksi mikrofonia taustamelun vaimennuksella, 3,5 mm ääniliitäntä sekä 3,2 megapikselin kamera. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcomm MSM7227, jonka suoritin toimii nykypäivän mittapuulla vaatimattomalla 600 MHz kellotaajuudella. RAM-muistia Sonicista löytyy 256 Mt. Laitteen ulkomitat ovat noin 116 x 60 x 11 mm ja paino 117 grammaa.

Sonic ei ylimääräisillä painikkeilla tai liitännöillä koreile. Yläpäätyyn on sijoitettu lukitus-/virtanäppäin sekä 3,5 mm ääniliitäntä. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat muista Huawei-malleista poiketen vasemmassa kyljessä. Näytön yläpuolelta löytyy metallinen kuulokeritilä sekä valoisuus- ja etäisyysanturit. MicroUSB-liitäntä sijaitsee puhelimen alapäädyssä mikrofonin vieressä.

Myös Sonicin takakuori on soft touch -pinnoitettua muovia ja sen pyöristetyt reunat tekevät puhelimesta mukavan kädessä pidettävän. Yllättävän lujaa soivan kaiuttimen ritilä on sijoitettu takakuoren alaosaan vasempaan reunaan ja kamera on tyypillisellä paikallaan takakuoren yläosassa. Kameran vierestä löytyy ”3,2 megapixel” merkintä. Kamera on kiinteätarkenteinen, aivan kuten muissakin tämän testin puhelimissa. Kuvanlaatu (MALLIKUVA) näyttää testikuvien perusteella nelikon tarkimmalta, vaikkakin kuvissa on nähtävissä rajua ohjelmallista terävöitystä sekä optista vääristymää varsinkin kuvien vasemmassa laidassa.

Takakuori irtoaa vääntämällä ja takaa löytyy 1400 mAh (5,2 Wh) Li-ion-akku. SIM-korttipaikka on puhelimen alaosassa ja muistikorttipaikka puolestaan yläosassa oikeassa sivussa. Muistikortin vaihtaminen onnistuu ilman akun irrottamista.

Käyttökokemukset ja yhteenveto

Vaikka TaskuMuron yleinen fokus kohdistuukin markkinoiden high-end-hintaluokan älypuhelimiin, otimme Huawein edulliset Android-puhelimet mielenkiinnolla testiin. Ehdimme testata niitä päivittäisessä käytössä muutaman viikon ajan ja totesimme niiden tarjoavan hinnalleen yllättävän hyvän vastineen. Toki karsitut rautatason ominaisuudet tuovat mukanaan omat jyrkät rajoituksensa ja esimerkiksi tuplasti tai triplasti kalliimpien Android-puhelimien kaltaiset multimediaominaisuudet voidaan unohtaa heti kättelyssä. Näyttävien pelien pelaamiseen, laadukkaiden kuvien ja videoiden tallentamiseen tai korkeatasoisen videokuvan toistamiseen Huawein uudet hinnat-alkaen-mallit eivät sovellu, vaikka Ideos X3 ja Sonic jaksavatkin pyörittää YouTube-sovelluksen HQ-tasoista videokuvaa häntimättä.

Huawein edullisissa malleissa käyttöliittymä on valmistajan pieniä kustomointeja lukuun ottamatta lähes Androidin perusasussa. Eroa perus-Androidiin on lähinnä alapalkki sekä kuvakkeet. Sovelluspuolella esiasennettuna on muutama Huawein oma sovellus ja suunnitteilla on myös maakohtaista sisältöä tarjoavia palveluita. Käyttöjärjestelmän käytettävyys on kaikissa malleissa yllättävän hyvällä tasolla vaatimattomasta suoritintehosta huolimatta. Sulavista siirtymäanimaatioista ei voida suoranaisesti puhua, mutta käyttöliittymä toimii silti riittävän ripeästi sujuvaa peruskäyttöä ajatellen. Raskaammilla sovelluksilla puhelimet on toki mahdollista saada polvilleen. Kaikilla testissä olleilla Huawei-malleilla vaikkapa satunnainen nettisurffailu ja sähköpostin käyttö onnistui vähintäänkin kohtalaisesti. Jopa edullisimman U8180-mallin pienellä näytöllä Muropaketin raskaan etusivun selaaminen onnistui kohtuudella, vaikka sulavaa tai täysin viiveetöntä selaimen toiminta ei ollutkaan.

Älypuhelimet ovat leviämässä hiljalleen edullisempiin hintaluokkiin ja Huawein uudet Android-mallit tuovat mukavasti säpinää alle 150 euron hintaluokkaan. Ne tarjoavat monia kalliimmista malleista tuttuja ominaisuuksia ja tarjoavat peruspuhelinten käyttäjille ensimmäisen askeleen Androidin maailmaan. Käyttäjän on kuitenkin hyvä muistaa perusmallien suorituskyvyn rajallisuus. Kevyeen älypuhelinkäyttöön, eli sosiaalisen median seuraamiseen, sähköpostitteluun ja pikaviestittelyyn sekä kevyeen nettisurffailuun Huawein edulliset mallit sopivat mainiosti.

Hieman tehokkaampia älypuhelimia kaipaaville Huaweilta on luvassa loppuvuodesta uusia erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltuja malleja, kuten gigahertsin Snapdragon-järjestelmäpiiriä käyttävä Vision, joihin TaskuMuro pääsee toivottavasti tutustumaan. On mielenkiintoista nähdä, onnistuuko suuri kiinalaisyritys vakiinnuttamaan paikkansa Suomen puhelinmarkkinoilla. Edullisille Android-puhelimille on ainakin kysyntää, kuten suuren myyntimenestyksen Suomessa saavuttanut ZTE Blade on jo osoittanut.