Uusimmat

Jolla Sailfish OS 2.1.1 Jämsänjoki saatavilla kaikille Jolla-laitteille

30.08.2017 14:42 Muropaketin toimitus

Suomalainen Jolla ei ole vielä saanut merkittävää jalansijaa älypuhelimissa tai tablettilaitteissa. Vastoinkäymisistä huolimatta yritystä löytyy edelleen, ja uusi Sailfish OS -versio on nyt päivitettävissä kaikkiin Jolla-laitteisiin.

Suomalaisittain nimetty Jolla 2.1.1 Jämsänjoki -päivitys tuo mukanaan muutamia uusia ominaisuuksia ja parantelee tukuttain vanhoja. Yrityskäyttöä varten mukaan on tuotu MDM-ominaisuus eli Mobile Device Management. Sen ansiosta yrityksen Jolla-laitteita voidaan hallinnoida järkevästi keskitetysti.

Peruskäyttäjälle näkyvämpi uudistus on uusi käyttöliittymä kamerasovellukseen. Kameran saa nyt myös käynnistettyä suoraan puhelimen lukitusruudusta vain pyyhkäisemällä näyttöä sormella alhaalta ylöspäin. Kameraan pääsyn voi toki myös estää asetuksista.

Kalenterisovellusta on päivitetty, esimerkiksi kalenteriin kirjatut tapahtumat näkyvät nyt suoraan puhelimen ilmoitusalueella. Kielituki laajenee tataarin kielelle, jota maailmassa puhuu noin seitsemän miljoonaa ihmistä, suurin osa venäjällä. Jolla tavoittelee tunnetusti osaansa myös Venäjän markkinoista, joten eksoottiselta vaikuttava kielivalinta on sitä taustaa vasten hyvinkin ymmärrettävä.

Langattomien yhteyksien osalta mukaan tuodaan Bluetooth Low Energy säästämään laitteiden akkua. Ominaisuus on tosin käytettävissä vain Jolla C -laitteissa. Wlan-yhteyksien hallintaa on myös viilattu, esimerkiksi puhelimen kantaman ulkopuolella olevien verkkojen asetuksia voi nyt säätää. VPN-yhteyksien tukea laajennetaan kattamaan myös L2TP- ja PPTP-yhteydet.

Lista kaikista käyttöjärjestelmään tehdyistä muutoksista löytyy täältä.