Uusimmat

Kasvojentunnistus kiellettiin San Franciscossa – poliisin väärinkäytökset eivät tunnistustekniikan suosiota ainakaan kasvata

25.05.2019 19:45 Muropaketin toimitus

Kasvojentunnistus on parantunut vuosi vuodelta ja se on Yhdysvalloissa ollut jo vuosia viranomaiskäytössä. Maassa käydään parhaillaan kiivasta väittelyä kasvojentunnistuksen hyödyistä sekä haitoista.

Virkavallan edustajien mielestä kasvojentunnistus on välttämätön ja käänteentekevä työkalu, jolla saadaan rikolliset kiinni. Vastustajien mielestä kasvojentunnistusta pidetään sen sijaan vaarallisena enteenä siitä, miten viranomaisten harjoittama vakoilu ja holhoaminen kansalaisia kohtaan voi kasvaa liiallisiin mittasuhteisiin.

San Franciscosta on tulossa ensimmäinen kaupunki Yhdysvalloissa, jossa kielletään viranomaisilta kasvojentunnistuteknologian käyttäminen. Oakland, Berkeley, Somerville sekä Massachusettsin osavaltio saattavat seurata esimerkkiä myöhemmin tänä vuonna.

New Yorkissa puolestaan on suunnitteilla kyseisen teknologian kieltäminen julkisissa kouluissa. Kielto saattaa vielä laajeta tästä.

Kansalaisten oikeuksista ja vapauksista huolissaan olevilla tahoilla on muitakin syitä kasvojentunnistuksen hyljeksimiseen kuin mahdollinen viranomaisten harjoittama vakoilu. Erilaisia pelkoja aiheuttaa myös teknologian kaupallinen käyttö – esimerkiksi markkinoinnin tarpeisiin.

Tunnistus ei ole myöskään vielä kovinkaan toimivaa etenkään tummaihoisten ihmisten kohdalla. Tunnistusvirheet voivat johtaa väärinkäsityksiin ja syyttömät henkilöt voivat joutua tekemisiin virkavallan kanssa entistä useammin.

New Yorkin poliisia onkin syytetty kasvontunnistusjärjestelmien väärinkäytöstä. Yksi vastikään julkisuutta saanut tapaus oli, kun poliisi syötti järjestelmään epäillyn sijasta Hollywood-tähden kuvan.

Tunnistusjärjestelmä ei kyennyt yhdistämään epäiltyä poliisin tietokantaan tallennettuihin kuviin, sillä tallentunut videokuva oli heikkolaatuista. Poliisien mielestä epäilty kuitenkin näytti Hollywood-tähti Woody Harrelsonilta, joten he syöttivät järjestelmään korkearesoluutioisen kuvan näyttelijästä epäillyn sijaan. Tämän jälkeen he saivat listan henkilöistä, jonka avulla varas saatiin lopulta kiinni.

Kyseessä ei raportoidusti myöskään ole yksittäistapaus – virkavalta on väitetysti aiemminkin käyttänyt julkisuuden henkilöiden kuvia samaan tarkoitukseen – tai manipuloinut epäiltyjen kuvia. Vaikka järjestelmän harhauttaminen voikin tuoda hyvän lopputuloksen, toimintatapaa on myös kritisoitu. Moinen kun voi jälleen johtaa vääriin pidätyksiin sekä kansalaisten oikeusturvan heikkenemiseen.

Virkavalta on puolustautunut ainakin sanomalla, että kasvojentunnistusta käytetään tutkinnallisena välineenä, eikä se ole ainut syy pidätykseen. Teknologian avulla on poliisin mukaan saatu kiinni rikollisia murhaajista raiskaajiin sekä ratkottu rikoksia, jotka olisivat muutoin jääneet selvittämättä.