Uusimmat

Katsauksessa Samsung Galaxy Alpha

22.10.2014 23:09 Juha Kokkonen

Samsung on jo vuosia saanut kritiikkiä älypuhelimiensa – ja erityisesti huippumallien – muovisesta rakenteesta. Eikä täysin syyttä. Viime vuoden lopulla Samsungin huhuttiin valmistelevan metallirakenteisen puhelimen tuomista markkinoille ja malttamattomimmat odottivat sellaisen löytyvän jo Galaxy S5 -mallista. Muovirakenteinen GS5 saapui ja huomio kiinnittyi kesän korvilla huhumyllyyn liittyneeseen Galaxy F -malliin, jonka sanottiin olevan Samsungin tuleva premium-huippumalli.

Huhut osoittautuivat kuitenkin vääriksi ja lopulta Samsung esitteli elokuun puolivälissä uuden Galaxy Alpha -mallin. Se oli metallirunkoinen ja ainoastaan 6,7 mm paksu. Vaikka Alpha lanseerattiin huippumallin statuksella, olivat sen tekniset ominaisuudet monelle metallirunkoista GS5-versiota odottaneelle melkoinen pettymys. Samsung suuntasikin ensimmäisen metallirunkoisen Galaxy-puhelimensa tyylikästä muotoilua ja premium-materiaaleja arvostaville kuluttajille teknologianörttien sijaan.

Poikkeuksellisen merkittävän mallin Galaxy Alphasta tekee se, että se on ensimmäinen puhelin, joka käyttää Samsungin uutta alumiinirakennetta Galaxy-mallistossa. Vaikka toteutustapa ja muotokieli on uutta, ei Samsung kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa tekemisissä alumiinin kanssa. Toisin kuin moni saattaa virheellisesti luulla, Galaxy Alpha ei suinkaan ole Samsungin ensimmäinen metallirakenteinen älypuhelin, sillä muutaman vuoden takaa löytyy mm. kolme alumiinikuorista Wave-mallia Bada-käyttöjärjestelmällä sekä Windows Phone -pohjainen Omnia 7 -malli. Lisäksi Samsungin mallistosta on aiemminkin löytynyt useita alumiinirakenteisia matkapuhelimia, kuten liukuläppämallinen SGH-D900 vuodelta 2006.

Galaxy Alphan myynti alkoi Suomessa syys-lokakuun taitteessa ja sen suositushinta on 649 euroa. Muropaketin hintavertailun mukaan hinta on kuitenkin laskenut jo hieman maltillisemmalle tasolle ollen edullisimmillaan 558 euroa. Artikkelin julkaisuhetkellä lokakuun loppupuolella Galaxy Alphan saatavuus on varsin hyvä.

Tässä artikkelissa tutustumme Galaxy Alphaan hieman lyhyemmän kaavan mukaan testikatsauksen muodossa. Käymme läpi laitteen merkittävimmät uudet ominaisuudet, kameran kuvanlaadun, suorituskyvyn verrattuna Galaxy S 5:een sekä viikon mittaisen testijakson käyttökokemukset.

Galaxy Alpha toimitetaan muista viimeaikaisista Galaxy-tuoteperheen laitteista poiketen harmaassa pakkauksessa, jonka pinnasta ei siis löydy jo tutuksi tullutta puukuviointia. Pakkaus on kuitenkin edelleen tehty kokonaan kierrätysmateriaalista ja painomuste on soijapohjaista, joten ekologisuuteen on kiinnitetty entiseen tapaan huomiota. Pakkauksen toimitussisältöön lukeutuu puhelimen ohella akku, verkkovirtalaturi, micro-USB-kaapeli, tulppamalliset nappikuulokkeet, pikakäyttöoppaat kaikilla pohjoismaisilla kielillä sekä takuukortti.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Galaxy Alphan ensivaikutelma on kylkien ja sivuprofiilin osalta solakka ja tyylikäs, mutta etu- ja takapinnan kuvioinnin osalta hieman kaksijakoinen. Sen sijaan että etu- ja takapaneelissa olisi esitelty jotain uutta, on Samsung päätynyt käyttämään aiemmista Galaxy-malleista tuttuja vanhoja kikkoja. Muotoilun puolesta Samsung on siirtynyt aiempaa kulmikkaampaan suuntaan, sillä Alpha tuo erehdyttävästi mieleen kolmen ja puolen vuoden takaisen Galaxy S II -mallin. Rakenteellisesti Alpha tuntuu laadukkaalta ja tukevalta, eikä se taivu tai natise väänneltäessä.

Samsung mainostaa Alphan ulkokuoren olevan alumiinia, mutta lopulta vain kohtalaisen pieni prosentti laitteen ulkopinta-alasta on alumiinin peitossa. Tuo kyseinen osa on kuitenkin varsin ratkaisevassa osassa sillä puhelimen kylkiä kiertävä alumiininen kehä on aina kontaktissa ihon kanssa. Mattapintaisten alumiinikehyksen reunat ovat viistetty kiiltäviksi ja pitkien sivujen päätyihin on muotoiltu pienet levennykset. Vaikka kyljet ovat alumiinia, on puhelimen sisärakenne muovia. Iskunkestävyyden kannalta ratkaisu saattaa olla jopa täysalumiinivaihtoehtoa parempi. Jostain syystä Samsung ei ole tehnyt Alphasta veden- tai pölynkestävää Galaxy S5:n tapaan.

Galaxy Alphan ulkomitat ovat 132,4 x 65,5 x 6,7 mm, joka on 4,7 tuumaisella näytöllä varustetulta puhelimelta kompakti suoritus. Rakenne on huippuohut ja lisäksi myös muut mitat ovat selvästi pienemmät, kuin esimerkiksi saman kokoluokan HTC Onessa tai iPhone 6:ssa. Painoa Alphalla on 115 grammaa, joka on nykypäivän älypuhelimelle erittäin vähän. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, kulta ja sähkönsininen.

Galaxy Alphan sisältä löytyy lähes uunituoretta rautaa, sillä kyseessä on ensimmäinen Exynos 5 Octa 5430 -järjestelmäpiiriä käyttävä laite. 5430 on ensimmäinen 20 nanometrin viivanleveydellä valmistettava järjestelmäpiiri ja sen valmistuksessa hyödynnetään HKMG-tekniikkaa (High-K Metal Gate). Se käyttää ARMin kahta eri prosessoriydintyyppiä hyödyntävää big-LITTLE-arkkitehtuuria sekä kaikkien suoritinytimien samanaikaisen käyttämisen mahdollistavaa HMP:tä (Heterogeneous Multi-Processing). Piiri koostuu neljästä 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A15-ytimestä sekä neljästä 1,3 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A7-ytimestä. Mali-T628 MP6 -grafiikkaohjain toimii 600 MHz:n kellotaajuudella.

Laitteen sisään on pakattu lisäksi kaksi gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavun tallennustila. Muistikorttipaikkaa Samsung ei ole jostain syystä nähnyt tarpeelliseksi. 4G LTE -yhteys tukee seitsemää eri taajuutta ja jopa 300 Mbit/s latausnopeutta (Cat 6). Lisäksi Alpha käyttää MIMO (2×2) -antennitekniikkaa WiFi 802.11ac:n parina.

Alphan näyttö on kooltaan 4,7 tuumaa ja tarkkuudeltaan 720×1280 pikseliä (312 PPI). Näyttö perustuu Samsungin aiempien high-end-mallien tapaan Super AMOLED -tekniikkaan ja sen alipikseliasetteluna toimii timanttimuodostelmaa käyttävä PenTile. Näytön päällä on TBC-pinnoitettu (Thermal Barrier Coating) lasi, joka on sovitettu hyvin tiiviisti yhteen alumiinireunojen kanssa. Halutessaan käyttäjä voi kytkeä päälle korkean herkkyyden tilan, joka mahdollistaa näytön käyttämisen sormikkaat kädessä.

Näytön tarkkuus ei ehkä ole aivan nykypäivän high-end-standardien mukainen, mutta siitä huolimatta sitä ei voi laskea suoranaiseksi heikkoudeksi, sillä kuvan terävyys on normaalilta katseluetäisyydeltä täysin riittävä. Tarkkasilmäinen ja asiaan perehtynyt kykenee myös huomaamaan PenTile-alipikseliasettelun heikkoudet, mutta ongelmana niitä ei tavalliselta katseluetäisyydeltä voi pitää. Muilta osin Alphan näyttö on erittäin onnistunut kokonaisuus. Se on värintoistoltaan rikas ja halutessaan käyttäjä voi säätää värejä mieleisekseen näyttöasetusten kautta. Tummat sävyt toistuvat AMOLED-tekniikalle tyypillisesti erinomaisesti. Katselukulmat ovat erittäin laajat, vaikka aivan äärirajoilla kuvassa on havaittavissa pieniä sateenkaarimaisia heijastumia. Näytön kirkkaus on kohtalaisen hyvä ja auringonvalossa sen luettavuus on erinomainen.

Näytön ulkopuolelle näyttölasin alle jäävä alue on mustassa versiossa todelliselta väriltään tumman harmaa ja koristeltu pienellä plus-kuvioinnilla. Kuvioinnin tyylikkyydestä voi olla montaa mieltä, mutta ainakaan allekirjoittanutta se ei täysin vakuuttanut. Näytön yläpuolelle jäävään noin 14 mm kaistaleeseen on sijoitettu mm. 2,1 megapikselin etukamera ja toisella reunalla samaan kohtaan on piilotettuna monivärinen LED-merkkivalo.

Myös näytön alapuolelle jäävä kaistale on noin 14 mm korkea ja sen keskellä on Samsungin puhelimille ikoninen fyysinen kotinäppäin, jonka sisään on piilotettu alaspäin pyyhkäisemällä toimiva sormenjälkitunnistin. Sormenjälkitunnistimen toiminta on melko sulavaa ja se onnistuu tunnistuksessa useimmiten ensimmäisellä yrittämällä. Ohjelmistoon voi tallentaa kahdeksan jälkeä kolmesta eri sormesta ja niitä voi hyödyntää puhelimen lukituksessa, Samsung-tilissä sekä PayPal-maksuissa.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu pienin rei’in toteutettu kaiuttimen ritilä, micro-USB 2.0 -liitäntä sekä pieni mikrofonin aukko. Kaiuttimen äänenlaatu ja -voimakkuus ovat keskitasoa selvästi heikompia. USB-liitäntä tarjoaa OTG-tuen oheislaitteille, mutta ei sen sijaan tue MHL:ää, joten puhelimesta ei saa kuvaa ulos johtoa pitkin.

Galaxy Alphan takakuori on lasikuituvahvistettua polykarbonaattimuovia, jonka ulkopinta on viimeistelty kumimaisella materiaalilla. Pinnan pito vaihtelee värivaihtoehdosta riippuen – musta on erittäin pitävä ja valkoisessa kumimainen pinta puuttuu lähes kokonaan. Takakuori on reunoiltaan kevyesti pyöristetty ja muovi sekä alumiini istuvat toisiinsa nähden lähes portaattomasti. Läheltä katsottuna takakuoren pinnasta on havaittavissa etupuolelta tuttu plus-kuviointi. Muovinen takakuori ei ehkä edusta aivan samaa premium-tasoa kuin alumiinikyljet, mutta käytännöllisyydessään se sopii varsin hyvin Alphan takakuoreen. Takakuoren yläosasta kameran vierestä löytyy optiseen tunnistukseen perustuva sykemittari, joka on tuttu Galaxy S5 -mallista. Sormesta mittaava sensori on toiminnaltaan melko hidas ja epävarma ja jää täten monilla unholaan muutaman kokeilukerran jälkeen.

Alumiinikyljet ovat viistettyjä reunoja lukuun ottamatta täysin suorat. Kyljet levenevät hieman molemmissa päädyissä, jonka tarkoituksena on estää otteen lipsahtaminen laitteen kulmien yli. Pienet levennykset niin näyttävät kuin tuntuvatkin hyvältä kädessä. Lukitusnäppäin on sijoitettu oikean kyljen yläosaan ja äänenvoimakkuuspainike vastaavaan paikkaan vasempaan kylkeen. Metallisten näppäinten tuntuma on terävä ja maininnan arvoisena seikkana äänenvoimakkuuspainike on varustettu molemmista päistään pienillä kohoumilla, joka parantaa sen käyttötuntumaa.

Ohut ja taipuisa takakuori irtoaa vasemmasta ylänurkasta löytyvästä lovesta kynnellä kampeamalla ja se on reunoiltaan tukevasti kiinni pienillä muovikynsillä. Takakuoreen ei ole integroitu ominaisuuksia eikä myöskään Galaxy S5:stä tuttuja tiivisteitä, jotka pitäisivät kosteuden poissa puhelimen sisuskaluista. Takakuoren alta paljastuu puhelimen vaaleanharmaa muovirunko, jonka sisään toispuoleisesti on upotettuna puhelimen akku. Akku on käyttäjän irrotettavissa ja sen alta puhelimen yläosasta löytyy nano-SIM-korttipaikka. Akkuun on integroitu laitteen NFC-antenni.

Alphan Li-ion-akun kapasiteetti on 1860 mAh (7,17 Wh), joka on nykypäivänä poikkeuksellisen vähän erityisesti tämän luokan puhelimessa. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 9 tuntia nettiselausaikaa matkapuhelinverkossa, 11 tuntia nettiselausaikaa WLAN-verkossa, 10 tuntia videotoistoaikaa, 37 tuntia äänentoistoaikaa tai 11 tuntia puheaikaa 3G-verkossa. Alphassa ei ole sisäänrakennettua langatonta latausmahdollisuutta, mutta se on toteutettavissa myöhemmin saataville tulevalla Qi-lataustakakuorella.

 

Kamera ja kuvanlaatu

Galaxy Alphan kamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa ja se on vajaa 1,5 milliä muusta takakuoresta kohollaan. Kameran uloin suojalinssi on varsin suurikokoinen ja hieman alttiina naarmuuntumiselle, jos puhelinta säilyttää varomattomasti. Kameran vasemmalla puolella takakuoren tasalla sijaitsevat LED-salama sekä sykemittarin sensori.

Kamera perustuu 12 megapikselin (4608 x 2592) kuvasensoriin, joka on valmistettu ISOCELL-tekniikalla. Samsungin kehittämä tekniikka on tuttua Galaxy S5:n kamerasta ja se hyödyntää toisistaan eristettyjä kuvapikseleitä kuvanlaadun parantamiseen. Kuvasensorin kuvasuhde on 16:9, eli se ottaa täydellä tarkkuudella laajakuvia. Kameran objektiivin f-arvo on 2.2 ja kinovastaava polttoväli melko suuri 31 mm, joka tarkoittaa kuvakulman olevan tavallista suppeampi. Kamera pystyy myös taltioimaan 4K-tarkkuuden videokuvaa stereoäänellä.

Galaxy Alphan kamerasovellus on sama kuin Galaxy S5:ssä. Näkymän vasemmassa laidassa sijaitsevat kolme keskimmäistä kuvaketta ovat käyttäjän mukautettavissa ja oikeassa laidassa sijaitsevat suljin- ja videokuvausnäppäimet sekä tilanvalintapainike. Kuvaustiloja on oletuksena kuusi ja lisää voi ladata Samsungin sovelluskaupasta. Kuva-asetusten manuaalisäädöt eivät ole erityisen laajat, mutta tarjolla on kuitenkin mm. ISO-arvon valinta, valkotasapaino, valotusarvon kompensointi sekä mittaustavan valinta.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Alphan kamerasovellus käynnistyy runsaassa sekunnissa, jonka jälkeen se kykenee ottamaan käytännössä heti ensimmäisen valokuvan. Kuvan ottamisen jälkeen kamera on lähes välittömästi valmiina ottamaan uutta kuvaa ja myös tarkennus toimii erittäin nopeasti. Puhelimen ollessa lukittuna kameraan pääsee käsiksi suoraan lukitusnäkymästä käsin. Maininnan arvoisena yksityiskohtana HDR-kuvaustila on erittäin nopeatoiminen ja jäljeltään luonnollinen, joten sen käyttö on monissa tilanteissa luontevaa.

Kuvanlaadultaan Alphan kamera muistuttaa melko paljon Galaxy S5:ttä, jonka kamera perustuu myös ISOCELL-tekniikkaan. Kuvat ovat kokoluokassaan tarkkoja ja yksityiskohtaisia, mutta lähempää tarkasteltuna yksityiskohdissa on havaittavissa hieman liiallista käsittelyä ja terävöitystä. Jälkikäsittelyn määrää on kuitenkin vähennetty GS5:een verrattuna. Värimaailma on eläväinen, joskin välillä hieman liian ylikorostunut. Kohinan määrä pysyy hyvässä valaistuksessa matalana. Valon määrän vähentyessä kuvat muuttuvat nopeasti pehmentyneiksi.

Heikossa valaistuksessa ja pimeässä Alphalla otettujen kuvien luonne muistuttaa GS5:ttä. Kamera ei kaappaa otoksiin erityisen paljon valoja, jonka myötä ne pysyvät varsin tummina. Värit taltioituvat melko hyvin, mutta yksityiskohdat ovat lähempää tarkasteltuina melko sumeita. Kohinan määrä pysyy myös pimeällä varsin hyvin kurissa. Optisen kuvanvakaimen puuttuminen vaatii erityisen huomion kiinnittämistä käden vakauteen.

 

Galaxy Alpha tallentaa liikkuvaa kuvaa haluttaessa 3840×2160 pikselin tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, mutta silloin videon maksimipituus on neljä minuuttia. Kuva tallentuu vajaan 50 Mbit/s bittivirralla ja stereoääni hyvällä 256 kbit/s laadulla. Kuvanlaatu on erittäin hyvää ja jälki on tarkkaa sekä sulavaa. Jossain tilanteissa värimaailma saattaa esiintyä hieman ylikorostuneena, joka ei kuitenkaan haittaa useimpia käyttäjiä. 1080p-tarkkuudella videota pystyy ottamaan 30 ja 60 FPS päivitysnopeudella. 720p-tarkkuudella on mahdollista tallentaa hidastettua materiaalia 4x (30 FPS) ja 8x (15 FPS) vaihtoehtoina.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Galaxy Alpha vieraili syksyn artikkeliruuhkan keskellä TaskuMuron käytännön testissä noin viikon ajan, jolloin sitä koeteltiin ympärivuorokautisesti arkikäytössä. Mitään teknisiä tai ohjelmistopohjaisia ongelmia ei havaittu kuluneen viikon aikana.

Yksi kiinnostavimmista kysymyksistä Galaxy Alphan kohdalla on tietysti se, miltä uusi alumiinirakenne tuntuu käytössä. Kuten jo ulkonäöstä voi päätellä, Alphan reunat ovat melko terävät eivätkä siten erityisen miellyttävän tuntuiset sormia ja kämmentä vasten. Viistetyt reunat eivät auta asiaa juurikaan. Kylmissä olosuhteissa metallipinnat tuntuvat vähemmän yllättäen hyytävältä ihoa vasten. Käyttötuntuman kannalta pelastava seikka on takakuori, jonka kumimainen pinta on kuin metalliosien vastakohta. Se on pitävä ja heijastaa ihon lämpöä takaisin sekä tuntuu sormiin miellyttävältä. Galaxy Alphan takakuori on tuntuman kannalta lähes paras mahdollinen valinta alumiinikehyksen pariksi. Lisäksi kumimainen pinta ei kerää juurikaan sormenjälkiä, joten puhelin pysyy siistin näköisenä.

Kooltaan Alpha sopii erinomaisesti yhden käden käyttöön, sillä peukalo ylettyy melko hyvin kattamaan suurimman osan näytöstä ja kevyttä sekä pitävällä takakuorella varustettua puhelinta on helppo tarpeen vaatiessa liikutella sormien varassa. Keveytensä ja ohuutensa ansiosta Alpha sujahtaa erittäin vaivattomasti taskuun, eikä häiritse tiukemmissakaan pöksyissä. Näyttölukituksen avaaminen sormenjälkitunnistimen avulla osoittautui testijaksolla varsin toimivaksi ominaisuudeksi – toisin kuin viime keväänä Galaxy S5:n kanssa.

Ohjelmistopuolella Galaxy Alpha ei tarjoa oikeastaan mitään uutta Galaxy S5:een nähden. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.4.4 ja sen parina on Samsungin paljon tunteita herättävä TouchWiz-käyttöliittymä. Eroa Galaxy S5:een löytyy lähinnä muutamista olemattomista yksityiskohdista, kuten taustakuvista sekä lukitusnäkymän avausanimaatiosta. Käyttöliittymä on melko vahvasti Samsungin kustomoima ja se sisältää runsaasti erilaisia erikoisominaisuuksia sekä lisäsovelluksia, joista kaikki eivät valitettavasti ole käyttäjän poistettavissa. Maininnan arvoisena ominaisuutena Note 3- ja GS5-malleista tuttu kahden sovelluksen käyttämisen samanaikaisesti mahdollistava Moni-ikkuna-ominaisuus löytyy myös Alphasta.

Käytännön suorituskyvyltään Alphan käyttöjärjestelmä vastaa hyvin pitkälti Galaxy S5:ttä. Se on pääosin nopeatoiminen ja sulava, mutta ei kuitenkaan pärjää aivan markkinoiden ripeimpien Android-puhelimien tasolle. Muutamaan otteeseen puhelimen havaittiin hieman hidastelevan moniajossa aktiivisesti käytettyjen sovellusten välillä ees taas liikkuessa. Lisäksi päivityksissä vilahtaneet Samsungin piilotetut sovellustoiminnot, kuten ”Samsung In-App Purchase”, jaksoivat ihmetyttää ja hieman jopa ärsyttää useampaan otteeseen.

Mittasimme Galaxy Alphan suorituskykyä myös muutamalla synteettisellä testisovelluksella, joiden tulokset noudattelivat pitkälti markkinoiden kärkipään tasoa. Huippuluokan tulos kirjattiin AnTuTusta, kun taasen GLBench 3.0:ssa grafiikkasuorituskyky ei yltänyt aivan Snapdragon 801 -puhelimien tasolle. Myös Sunspider 1.0.2 -selaintestissä Alpha sai huipputuloksen. Ohessa kirjaamamme testitulokset (sulkeissa Galaxy S5:n tulokset):

  • AnTuTu 5.1.5 47346 (41194)
  • Vellamo 3.1 Browser 3052
  • Vellamo 3.1 Metal 1559 (1484)
  • Vellamo 3.1 Multicore 1783 (1688)
  • GFXBench 3.0 T-Rex 1080p offscreen 18,8 FPS (27,7)
  • GFXBench 3.0 Manhattan 1080p offscreen 7,3 FPS (11,7)
  • Sunspider 1.0.2 460,8 ms (395,1)
  • Linpack Multi 449,778 MFLOPS (963,81)
  • Linpack Single 408,943 MFLOPS

Epäilimme ennakkoon Galaxy Alphan akunkeston olevan suoranainen katastrofi, mutta testiviikon myötä tilanne ei osoittautunut aivan niin toivottomaksi. 1860 mAh akkukapasiteetti on nykypäivän high-end-puhelimelle erittäin vaatimaton, mutta puhelimen toiminta-aikaan vaikuttaa oleellisesti myös virran kulutuspuoli. Mitä ilmeisimmin Samsung on tehnyt hyvää työtä Exynos 5 Octa 5430 -piirinsä virrankulutuksen kanssa, sillä Alphalla ei ollut kertaakaan ongelmia selviytyä päivän yli aamusta iltaan. Keskimäärin akusta oli illalla jäljellä noin 35-45 % ja virrankulutuksesta noin 30 % muodostui näytöstä. Kertaalleen yhdellä latauksella selvittiin myös toisen päivän iltaan, mutta tuolloin puhelimen käyttö oli vähäistä (näytön osuus noin 10 %). Kokonaisuudessaan Alphan akunkesto on nykypäivän mittapuulla alempaa keskitasoa. Testijaksolla puhelimen käyttö sisälsi pääosin teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, lyhytjaksoista nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Yhteenveto

Galaxy-tuoteperheeseen ehdittiin odottaa ensimmäistä alumiinia rakenteissaan käyttävää mallia varsin pitkään, mutta kovinkaan moni ei varmasti olisi osannut arvata sen tapahtuvan Galaxy Alphan kaltaisessa muodossa. Alpha on siitä erikoinen puhelin, että vaikka se ei pärjää kaikilta teknisiltä ominaisuuksiltaan Samsungin muille huippumalleille (Galaxy S5 ja Note 4), sijoittuu se hinnaltaan Android-tarjonnan kalleimpaan päähän. Samsung on selvästi ajatellut solakan ja alumiinia hyödyntävän rakenteen tuovan lisäarvoa Alphaan, mutta samalla se tuntuu unohtaneen, että kilpailijoiden lippulaivamalleissa metallirakenteet ovat olleet jo vuosia arkipäivää. Toki metallirakenteen voi ajatella tarjoavan muutaman kympin arvosta lisää premiumia, mutta mielestämme Alphan suositushinnassa ilmaa on 150-200 euron edestä.

Toinen merkittävä heikkous hinnan lisäksi on akku, joka on nykymittapuulla kohtuuttoman pieni. Lisäämällä esimerkiksi laitteen paksuutta millillä Alpha olisi edelleen ohut, mutta akun kapasiteettia olisi ollut mahdollista kasvattaa kymmenillä prosenteilla. Myös näytön tarkkuus saattaa epäilyttää, mutta vielä tässä kokoluokassa se menettelee, etenkin kun näyttö muuten teknisesti hyvä. Muilta osin Alpha on varsin toimiva paketti ja erityisesti näppärä koko ansaitsee kehuja nykypäivän high-end-markkinoilla. Harmi vain, että korkean hinnan ja muutamien teknisten puutteiden takia Alphaa on lähes mahdoton suositella Xperia Z3 Compactin ja HTC One M7:n kaltaisten vaihtoehtojen edelle.

 

Vahvuudet

  • Solakat ulkomitat ja keveys
  • Laadukkaan ja tukevan tuntuinen rakenne
  • Pitävä takakuori (ei valkoinen versio)
  • Suorituskyky tässä kokoluokassa
  • 4K-videokuvausmahdollisuus
  • Kameran nopeus ja kuvanlaatu etenkin valoisassa
  • HDR-kuvauksen nopeus ja melko luonnollinen lopputulos
  • Ohjelmistopuolen laaja ominaisuuskattaus
  • Näytön kuvanlaatu varauksin
  • Sujuvasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • Irrotettavissa oleva akku

Heikkoudet

  • Hinta
  • Näytön HD-resoluutio varauksin
  • Kaiuttimen äänenlaatu
  • Raskaanpuoleinen TouchWiz-käyttöliittymä
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Akun koko ja toiminta-aika varauksin
  • Ei langatonta latausta vakiona
  • Ei MHL-tukea tai muuta kuvaulostuloa
  • Ei fyysistä kameranäppäintä
  • Ei pöly- ja vesisuojattua rakennetta