Uusimmat

Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset sekä muutokset pinnan alla

10.10.2017 16:00 Joonas Koivisto

Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset sekä muutokset pinnan alla

Google on aiemmissakin isoissa Android-päivityksissä koittanut suitsia sovelluksia, jotka jäävät taustalle aktiivisiksi ja saattavat näin kuluttaa runsaasti akkua. Background Execution Limit -säännöstö rajoittaa keskusmuistista löytyviä sovelluksia, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä tai etualalla.

Näiden sovellusten ei enää Oreossa anneta esimerkiksi päivittää tietojaan tai käyttäjän sijaintia yhtä usein ja vapaasti kuin ennen. Kun sovelluksesta siirtyy toiseen tai sulkee näytön, sovellus saa toimia vapaasti edelleen muutaman minuutin ajan, mutta kun se on ollut riittävän pitkään taustalla, käyttöjärjestelmä rajoittaa sen toimintaa akun säästämiseksi.

Parin viikon käytön perusteella uusien sääntöjen uskaltaa todeta toimivan hyvin. En huomannut sovellusten laahaavan tai jättävän ilmoituksia väliin. Rajoitukset lienevät siis onnistunutta optimointia, joka jättää enemmän keskusmuistia ja laskentatehoa aktiivista käyttöä varten.

Oreon julkaisun myötä sormenjälkitunnistimien eleitä on mahdollista sisällyttää myös kolmannen osapuolen sovelluksiin. Toistaiseksi Nexus 6P-, 5X- ja Pixel -puhelimilla on voinut vetää ilmoituspalkin alas sormenjälkitunnistinta hipaisemalla. Tulevaisuudessa saatetaan nähdä lisää toimintoja, sillä sovelluskehittäjien on nyt mahdollista ohjelmoida komentoja sormenjäkitunnistimen sivulta-sivulle tai ylös-alas kulkevien hipaisujen taakse.

Oreon myötä Androidin ulkoasu on uudistunut. Yleisilme asetusvalikoita kahlatessa on oletuksena entistäkin vaaleampi. Lisäksi asetusvalikkoa on viilattu selkeämmäksi varsinkin yksinkertaisuutta arvostavia käyttäjiä varten. Oleellisimmat asetukset näkyvät omissa kategorioissaan heti, mutta enemmänkin tehokäyttäjiä kiinnostavat asetukset on laitettu Lisää asetuksia (Advanced) -napin taakse.

Yläpalkki ilmoituksineen on saanut yhä kulmikkaamman ilmeen ja ilmaisimien asettelua on hieman muuteltu. Akun varaus löytyy nyt oikeasta yläkulmasta, kellon ja akun ikonin vierestä.

Niistä ilmoituksista, jotka eivät mahdu näkymään kerralla, jää ikoni palkin alaosaan ilmoituksen merkiksi. Uutta ulkoasua on myös mahdollisuus muuttaa sovelluskuvakkeiden muotoa, mutta tätä ei valitettavasti Nexuksella tueta, vaan ainoastaan Pixel-sarjan malleilla.

Oreossa uuden ulkoasun ovat saaneet myös käyttöjärjestelmän omat emojit. Vanhat ”hyytelömäiset” oliot ovat väistyneet uusien enemmän perinteisiä hymiöitä muistuttavien versioiden tieltä.

Yksi merkittävistä taustaominaisuuksista on Sonyn Googlelle Android-järjestelmää varten antama uusi Bluetooth-äänikoodekki. Kyseisen LDAC-koodekin luvataan tarjoavan sitä tukeville kuulokkeille entistä paremman 24-bittisen 96 kHz:n äänenlaadun. Bluetoothiin liittyen on Android Oreoon lisätty myös käyttöjärjestelmään suoraan tuki Bluetooth 5 -standardille.

Asetusta koodekin määrittämiseen ei löydy oletuksena. Sen käyttämiseksi pitää kaivaa kehittäjäasetusten (Developer options) -valikko aktiiviseksi. Sieltä asetus kuitenkin löytyy, ja uusia vaihtoehtoja on tullut Sonyn koodekin lisäksi muutama muu.

Myös akun asetukset ja sen tilan seurantaan käytettävä valikko on uudistunut selkeämpään suuntaan. Edellisestä versiosta tuttu kuvaaja ei ole heti näkyvissä, mikä selkeyttää valikkoa ja tekee siitä tilavamman tuntuisen.

Sisältö

  1. Aloitus
  2. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset sekä muutokset pinnan alla
  3. Uudet käyttöominaisuudet
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto