Uusimmat

Uudet käyttöominaisuudet

10.10.2017 16:00 Joonas Koivisto

Uudet käyttöominaisuudet

Todennäköisesti Android Oreon odotetuin uusi käyttöominaisuus on mahdollisuus toistaa videot kuva kuvassa -toiminnolla. Ominaisuutta voi käyttää hyväksi videotoistoon tarkoitettujen ohjelmien tai selaimen kautta. Nexus-sarjalla ominaisuus ei toimi YouTuben kanssa, vaan se vaatii toistaiseksi maksullisen YouTube Red -tilauksen.

Selaimilla ja esimerkiksi VLC-toistimella ominaisuus kuitenkin toimii, mikä mahdollistaa esimerkiksi videon katselun ja toisella selaimella verkon selaamisen samanaikaisesti. Tilaukseton YouTuben katsominen myös selaimen kautta on kuitenkin estetty ainakin Firefoxilla ja Chromella.

Kuva kuvassa -tila toimii luvattuun tapaan, muttei pari vuotta vanhalla Nexuksella täydellisen sulavasti. Kuva kuvassa on mielestäni paperilla todella hyvänkuuloinen ominaisuus, mutten ole päätynyt tabletillanikaan sitä reilun parin vuoden aikana käytännössä käyttämään. Mielenkiintoista nähdä, ottaako ominaisuus tuulta alleen.

Ilmoitusten hallintaa on Oreossa parannettu parilla oleellisella tavalla. Ilmoituksia voi nyt torkuttaa, jos ei halua esimerkiksi varttiin, tuntiin tai vuorokauteen kyseisen ohjelman lähettämiä ilmoituksia.

Lisäksi sovellusten on mahdollista kategorisoida ilmoituksiaan. Esimerkiksi Twitter on kategorisoinut muun muassa suositut twiitit, uudet seuraajat, tykkäykset ja uudelleentwiittaukset omikseen. Tämän myötä sovelluksen erityyppisille ilmoituksille voi asettaa erilaiset prioriteetit ja asettaa esimerkiksi sen, mitkä ilmoitukset pitävät ääntä ja mitkä ei.

Aloitusnäytöllä tai sovellusvalikossa voi sovelluksen kuvaketta pohjassa pitämällä nähdä nyt pikavalintoja, joista voi hypätä suoraan sovelluksen tiettyihin toimintoihin: Kamerassa voi siirtyä nopeammin videotilaan tai etukameran käyttöön, Twitter tarjoaa suoraa twiitin kirjoitusta tai hakukentän avaamista, Maps reittiohjeita tallennettuihin sijainteihin.

Vielä ei läheskään kaikissa kolmansien osapuolien sovelluksissa ole toiminta käytössä, esimerkiksi suosituissa Snapchat-, Instagram-, Facebook- tai Whatsapp-sovelluksista sitä ei ainakaan vielä hyödynnetä. Kyseessä on mukava pieni lisä, josta on varmasti hyötyä, kunhan sen olemassaolon ylipäänsä oppii muistamaan.

Käyttöjärjestelmän oma tiedostojenhallinta on myös saanut oikein pätevän kasvojenkohotuksen. Ulkoasu on laitettu uusiksi ja asiat on kategorisoitu huomattavasti älykkäämmin. Lisäksi tiedostot-napin kautta avautuvaa kansionäkymää on optimoitu paremmin ja erityisesti tiedostojen siirtely on helpompaa. Tiedostojenhallinta on kuitenkin yhä piilotettu, joten kiusaus erillisen sovelluksen lataamiseen löytyy edelleen.

Kaiken kaikkiaan käyttöön liittyvät uudistukset ovat hyviä, joskin melko vähäisiä. Kyse vaikuttaa olevan ennenkaikkea täsmäiskuista, optimoinnista ja hieman paremmasta asioiden hallinnasta suoraan puhtaasta Androidista.

Sisältö

  1. Aloitus
  2. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset sekä muutokset pinnan alla
  3. Uudet käyttöominaisuudet
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto