Uusimmat

Käytätkö ennustavaa tekstinsyöttöä puhelimessasi? Se saattaa olla turhaa

05.10.2019 08:40 Muropaketin toimitus

Aalto-yliopiston, Cambridgen yliopiston ja ETH Zürichin tutkijat analysoivat tutkimuksessaan ainutlaatuisen suurta aineistoa: yli 37 000 ihmisen älypuhelimella tekemän kirjoitustestin tuloksia. Tutkimuksen perusteella kosketusnäytöllä kirjoitetaan nykyään entistä nopeammin, mutta ennustavasta tekstinsyötöstä ei ole juuri hyötyä.

”Testissä ne, jotka käyttivät kirjoittamiseen molempia peukaloita, ylsivät keskimäärin 38 sanaan minuutissa. Se on vain 25 prosenttia vähemmän kuin keskimääräinen nopeus perinteisellä näppäimistöllä, mikä on hämmästyttävä tulos”, kertoo tutkijatohtori Anna Feit ETH Zürichista.

Testit suoritettiin Typingmasterin avulla. Parhaimmillaan kosketusnäytöllä saavutettiin 85 sanan minuuttivauhti, kun taas perinteisellä näppäimistöllä tottuneimmat kirjoittajat naputtelivat menemään noin 100 sanaa minuutissa.

Kosketusnäytöllä automaattisen korjauksen hyödyntäminen vauhditti kirjoittamista, mutta ennustava tekstinsyöttö ei.

”Huomasimme, että tarjottujen sanojen miettimiseen käytetty aika oli suurempi kuin se, mikä niiden kirjoittamiseen olisi kulunut”, sanoo tutkijatohtori Sunjun KimAalto-yliopistosta. Eniten nopeusetua antoi kahden peukalon käyttäminen yhden sormen sijasta.

Tutkijoiden mukaan ero perinteisellä näppäimistöllä ja kosketusnäytöllä kirjoittavien nopeudessa on kutistunut monesta syystä. Yksi niistä on älypuhelin kädessä vietetty aika. Testin tehneet kertoivat käyttävänsä puhelinta keskimäärin kuusi tuntia päivässä. Tämä näkyi erityisesti nuorten kirjoitusvauhdissa.

”10–19-vuotiaat kirjoittivat noin kymmenen sanaa enemmän minuutissa kuin heidän vanhempiensa ikäluokka eli noin 40-vuotiaat”, sanoo Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirta.