Uusimmat

Kokeiltua: Microsoft Lumia 435 ja 532

27.03.2015 14:02 Juha Kokkonen

Microsoft on viime aikoina keskittynyt laajentamaan lähinnä mallistonsa edullisinta päätä, joka on aiheuttanut harmitusta erityisesti seuraajaa omille Lumia 930 ja 1520 -malleilleen odottavia käyttäjiä. Lumia-malliston alapää suorastaan pursuaa erilaisia viimeisen vuoden aikana julkaistuja malleja, mutta high-end-puoli on vanhentunut käsiin. Malliston edullisimpaan päähän sijoittuvat myös uudet Lumia 532- ja 435-mallit, jotka Microsoft julkisti tammikuun alussa.

Mallinimensä ja ominaisuuksiensa puolesta uusi Lumia 532 on seuraaja viime syksynä kauppoihin tulleelle Lumia 530 -mallille, mutta ainakin Suomessa molemmat mallit pysyvät toistaiseksi rinnakkain markkinoilla. Lumia 532:n suositushinta on sama kuin edeltäjällään, eli 89 euroa. Sama hinta löytyy edullisimmillaan myös Muropaketin hintavertailusta. Kauppoihin 532 saapui Suomessa 5. päivä maaliskuuta.

Lumia 435 on puolestaan Lumia-malliston uusi hinnat-alkaen-malli, eikä sillä ole suoranaista edeltäjää, sillä kyseessä on ensimmäinen 400-sarjan Lumia. 435:n suositushinta on Suomessa 79 euroa ja Muropaketin hintavertailun mukaan se irtoaa edullisimmillaan 69 euroon. Kauppoihin 435 saapui samanaikaisesti 532:n kanssa.

Tässä artikkelissa tutustumme Lumia 532- ja 435-malleihin lyhyen katsauksen muodossa.

 

Lumia 532

Lumia 532:n litteä pakkaus noudattaa muista uudemmista Lumia-malleista tuttua vaaleansävyistä linjaa. Pakkauksen kannessa on kookas värikuva puhelimesta ja taustapuolelle on printattu tärkeimmät speksit sekä kuvat värivaihtoehdoista. Pakkauksen toisessa päädyssä sijaitsevasta pienestä kurkistusreiästä käy selville sisällä olevan puhelimen väri. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu vain välttämättömyydet: kiinteällä johdolla varustettu AC-18E-micro-USB-laturi (latausvirta 550 mA) sekä pikakäyttöohjeet seitsemällä kielellä. Vaikka kyse onkin edullisesta puhelimesta, on kiinteäjohtoinen laturi harmillinen suuntaus käytettävyyden kannalta.

Lumia 532:n erottaa heti ensisilmäyksellä 530:sta, sillä muotoilussa on siirrytty kulmikkaisiin linjoihin. Kulmikkaat kyljet sekä niissä käytetty läpikuultava muovi tuo itse asiassa mieleen Microsoftin Asha-tuoteperheen 500-sarjan mallit. Unibody-rakenteen ansiosta Lumia 532 tuntuu varsin tukevalta eikä rakenne natise tai vääntyile. Premium-tuntumaa tämän hintaluokan laite ei luonnollisestikaan tarjoa, mutta puhelin tuntuu hyvin tehdyltä ja näyttää leikkisän hauskalta.

Lumia 532:n ulkomitat ovat 118,9 x 65,5 x 11,6 mm, eli kyseessä on nelituumaiseksi melko pullea kapistus. 136 gramman paino ei ole erityisen vähän, mutta ei myöskään häiritsevän paljon. Värivaihtoehtoja on neljä – oranssi, vihreä, musta ja valkoinen.

”Pellin alta” Lumia 532:sta löytyy edeltäjästä tuttu 1,2 GHz neliytiminen Snapdragon 200 (MSM8212), gigatavu RAM-muistia sekä kahdeksan gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennuskapasiteettia järjestyy lisää jopa 128 gigatavun muistikortilla sekä 15 Gt OneDrive-pilvitallennustilan muodossa. Mobiiliverkon kanssa laite keskustelee HSDPA-yhteyden avulla tarjoten maksimissaan 42,2 Mbit/s lataus- ja 5,76 Mbit/s lähetysnopeuden.

Lumia 532:n LCD-näyttö on kooltaan tasan neljä tuumaa ja tarkkuudeltaan 800×480 pikseliä (233 PPI). Näyttöpaneelissa on jo sammutettuna hopeanvivahteinen kiiltävä sävy, joten musta toistuu lähinnä harmaana ja luettavuus auringossa on heikohko. Tämän hintaluokan puhelimeksi näytön värintoisto on kohtalaisen eläväistä. Katselukulmat ovat sivusuunnassa melko hyvät, mutta pystysuunnassa kontrasti muuttuu nopeasti hyvin radikaalilla tavalla. Positiivisena ominaisuutena aiempiin tämän hintaluokan Lumioihin verrattuna näytöstä löytyy myös automaattinen taustavalaistuksen säätö. Tuettuina ovat myös käteväksi todetut vilkaisunäyttö sekä näytön herättäminen tuplanäpäytyksellä, jotka puuttuvat monista kalliimmistakin Lumioista.

Lumia 532:ssa on päädytty jälleen käyttämään fyysisiä navigointipainikkeita, joka on ainakin allekirjoittaneen mielestä hyvä ratkaisu. Niiden myötä näyttö sijaitsee hieman ylempänä ja käytettävyys on parempi. Näytön yläpuolelta löytyy videopuheluita varten myös VGA-tasoinen kamera, joka pystyy taltioimaan 480p-tarkkuuden videokuvaa. Virta-/lukituspainike sekä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat oikean kyljen yläpuoliskossa, micro-USB-liitäntä on keskellä alapäätyä ja 3,5 mm ääniliitäntä vastaavasti keskellä yläpäätyä.

Polykarbonaattimuovista valmistettu takakuori on valmistettu dual-shot-tekniikalla, eli siinä on käytetty kahta erityyppistä muovia. Keskiosa on hieman karheaa mattapintaista laatua ja reunoja kiertävä kaistale puolestaan läpikuultavaa kirkkaanvihertävää muovia. Läpinäkyvät reunat ovat hauska yksityiskohta, mutta samalla ne kasvattavat turhaan puhelimen ulkomittoja. Takakuori saattaa tuntua kuivissa käsissä varsin liukkaalta. Laitteen kyljet ovat melko kulmikkaat, mutta takakuori on pyöristetty keskiosastaan tyynymäisesti, joten reunat eivät paina ikävästi käteen. Takakuori ylettyy yhtenäisenä näyttölasin reunoille asti.

Takakuoren alaosassa sijaitsee viirumainen kaiutin, josta lähtee varsin mukavasti meteliä, mutta puhelimille tyypillisesti harmillisen diskanttivoittoisesti. Kaiuttimen aukko on sijoitettu hieman viistolle pinnalle niin, ettei se vaimennu, vaikka puhelinta pidettäisiin pöytätasolla. Takakuoren yläpäässä sijaitsee viiden megapikselin (1/4″, 2592 x 1944) kamera, joka on uloimman suojalinssin alla varsin syvässä kuopassa. Kamerassa ei valitettavasti ole automaattitarkennusta ja sen pienin tarkennusetäisyys on 60 cm, joten lähikuvaus ei onnistu. LED-salamaa ei myöskään ole. Kameran objektiivin tekniset tiedot ovat 28 mm (kinovastaava) ja f2.4. Videokuvaa takakameralla voi tallentaa 480p-tarkkuudella (30 FPS), joka on nykypäivänä turhan vähän, sillä laitteen järjestelmäpiirikin tukisi 720p-videotallennusta.

Kamerasovelluksena toimii kalliimmistakin Lumioista tuttu Lumia Camera, jonka ominaisuudet ovat kuitenkin tiettyjen suoritintehoa vaativien ominaisuuksien osalta karsittuja. Käyttöliittymä on kuitenkin toimiva ja onpa käyttäjälle tarjolla myös muutamia manuaalisäätöjä. Kameran toiminta ei ole erityisen nopeaa, mutta parannusta on silti tapahtunut vanhempiin Lumioihin nähden. Kuvanlaatu (MALLIKUVA) ei aiheuta riemunkiljahduksia, eikä automaattitarkennuksen puuttuminen ainakaan helpota asiaa. Kuvat näyttävät hieman sumeilta ja yksityiskohdat ovat puuroutuneita sekä värimaailmasta tulee helposti lattean näköinen. Satunnaiseen näppäilyyn kamera kuitenkin kelpaa, kunhan ennakko-odotukset eivät ole korkealla.

Takakuori irtoaa näppärästi oikealla tekniikalla – kynnet yläreunaan kuoren reunan väliin ja painallus peukalolla kameran linssin alapuolelta. Takakuoren sisäpinta on pelkkää muovia. Sekä micro-SD-muistikortin että micro-SIM-kortin asentamiseksi akku on irrotettava. Akku on malliltaan BV-5J ja sen kapasiteetiksi ilmoitetaan 1560 mAh (5,8 Wh). Valmistaja lupaa valmiusajaksi jopa 22 päivää, puheajaksi 3G-verkossa 12 tuntia, musiikkitoistoajaksi 61 tuntia, videotoistoajaksi 7,4 tuntia ja selaimen toiminta-ajaksi 12,5 tuntia WLAN-verkossa.

 

Lumia 435

Lumia 435

Vasta saatuamme Lumia 435:n käteen huomasimme, että kyseessä on käytännössä rautaominaisuuksiltaan karsittu versio Lumia 532:sta. Tästä syystä käymmekin Lumia 435:n läpi tässä artikkelissa erittäin lyhyesti. Lumia 435:n kuoret ovat mattapintaista polykarbonaattimuovia eikä niiden reunoissa ole siis käytetty läpikuultavaa muovia dual-shot-tekniikan avulla. Kylkien muotoilu on aavistuksen kulmikkaampaa kuin sisarmalli 532:ssa ja tästä syystä käsituntuma on hieman epämukavampi. Lumia 435:n ulkomitat ovat 118,1 x 64,7 x 11,7 mm ja paino 134 grammaa. Värivaihtoehdot ovat samat kuin 532:ssa – oranssi, vihreä, musta ja valkoinen.

435:n näyttö on täysin sama nelituumainen 480×800 pikselin LCD-paneeli, joka löytyy myös 532:sta. Sisältä löytyy kaksiytiminen Snapdragon 200 (MSM8210) -järjestelmäpiiri, gigatavu RAM-muistia ja kahdeksan gigatavua tallennustilaa. Näytön yläpuolella on myös sama VGA-tasoinen etukamera kuin 532:ssa ja onkin mukava nähdä, ettei Microsoft ole enää unohtanut Skypettäjiä edes malliston edullisimmassa puhelimessa.

Lumia 435

Lumia 435:n takakuori on 532:n tapaan yhtä ja samaa muovikappaletta näytön reunoille asti. Takakuoressa on tyynymäinen pyöristys, mutta kylkien kulmat ovat terävämmät kuin 532:ssa. Takakameran tarkkuus on yksi pienimmistä, joita nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla on nähty. Kamera perustuu kahden megapikselin kuvakennoon (1/5″) ja kapeakuvakulmaiseen (36 mm kinovastaava, f2.7) objektiiviin. Kuvanlaatu ei ymmärrettävästi ole kummoinen (MALLIKUVA). Takakuoren alta löytyy sama 1560 mAh akku kuin 532:ssa.

 

Puhelimien vertailua

Rinnatusten Lumia 530:n kanssa vertailtuna muotoilullinen eroavaisuus on ilmeinen – 530 on pyöristetty, 532 taasen kulmikas. Käsituntumaltaan pyöristetympi 530 on aavistuksen miellyttävämpi. Molempien takakuori on saman tuntuista karheaa polykarbonaattia, mutta 532:n näyttävyyttä lisää kylkien läpikuultava koriste. Valitettavasti se on myös kasvattanut hieman ulkomittoja, sillä 532 on jopa 3,2 mm edeltäjäänsä leveämpi. Pituutta on puolestaan 0,8 mm ja paksuutta 0,1 mm vähemmän. Paino on kasvanut seitsemän grammaa, jota ei kuitenkaan juuri huomaa käytännössä. Microsoft ei olisi ollut mahdoton tehtävä tehdä 532:sta edeltäjäänsä kompaktimpi.

Lumia 530:n näyttö on 54 pikseliä korkeampi, johtuen näytön alaosaan sijoitetuista navigointipainikkeista. 532:n fyysiset painikkeet tarjoavat kuitenkin hieman paremman käytettävyyden. Näyttöjen kuvanlaadussa 532 pistää hieman paremmaksi ja käyttökokemusta parantaa huomattavasti kirkkauden automaattisäätö, vilkaisunäyttö-ominaisuus sekä näytön herätys tuplanäpäytyksellä. Lisäksi etukamera mahdollistaa videopuhelut, jotka 530:lla eivät onnistu.

Sisuskalujen osalta molemmissa puhelimissa käytetään samaa vaatimatonta järjestelmäpiiriä, mutta 532 pistää muilta osin paremmaksi tuplasti suuremman RAM-muistin sekä tallennustilan avulla. Myös akku on 532:ssa 130 mAh eli noin yhdeksän prosenttia suurempi. Kameraosastolla ei valitettavasti ole tapahtunut 532:ssa parannusta ja automaattitarkennus sekä 720p-videokuvaus puuttuvat edelleen.

Lumia 435

Käytännössä Lumia 532 ja Lumia 435 perustuvat samaan runkorakenteeseen ja erona on ainoastaan muutama tekninen yksityiskohta sekä takakuoren toteutus. Puhelimet ovat itse asiassa yhteensopivia toistensa kuorien kanssa ja ylläolevassa kuvassakin ne ovat istutettuina toistensa kuoriin. Lumia 532:n dual-shot-tekniikalla valmistetut kaksikerroskuoret ovat ulkomitoiltaan hieman pulleammat, joten 435 on sisarmalliaan 0,8 mm lyhyempi, 0,8 mm kapeampi sekä kaksi grammaa kevyempi. Halutessaan 532-mallin käyttäjillä onkin mahdollisuus tehdä puhelimestaan aavistuksen pienempi ja 435-mallin omistajilla vastaavasti hieman näyttävämpi sisarmallin vaihtokuorien avulla.

Teknisissä ominaisuuksissa ainoat erot löytyvät järjestelmäpiiristä ja kamerasta. Lisäksi 435:n näyttö ei tue vilkaisutoimintoa, mutta herättäminen tuplanäpäytyksellä on tuettuna. 435:ssa Snapdragon 200 -järjestelmäpiirin ytimien määrä on karsittu neljästä kahteen ja jo valmiiksi kiinteätarkenteisen kameran tarkkuus on pudotettu viidestä kahteen megapikseliin. Puhelimia rinnatusten vertailtaessa emme huomanneet mallien välillä mitään eroa käyttöjärjestelmän nopeudessa tai sovellusten avautumisviiveissä.

Tällä hetkellä Lumia 530 maksaa noin 20 euroa vähemmän, kuin uusi Lumia 532. Kyseinen lisäsijoitus on suositeltava, sillä 532 tarjoaa selvästi paremman käyttökokemuksen. Toisaalta vielä 10 euron lisäpanostuksella saatavilla olisi LTE:llä ja automaattitarkenteisella kameralla varustettu 635 ja siitä vielä noin viiden euron lisäpanostuksella TaskuMuron suositukset saanut Lumia 535, joten päätös saattaa muodostua hankalaksi. Valintaa ei ainakaan helpota se, että Lumia 635:stä uupuu mm. etukamera ja vilkaisunäyttö, jotka löytyy 532:sta. Lumia 435 maksaa puolestaan edullisimmillaan 69 euroa, eli saman verran kuin 530. Tämän kaksikon välillä valinta on hankala, sillä 530:ssa on parempi kamera ja enemmän suoritinytimiä, mutta 435:stä löytyy puolestaan tuplasti enemmän tallennustilaa ja RAM-muistia, suurempi akku sekä etukamera.

 

Yhteenveto

Lumia 532 on varsin pätevän tuntuinen laite markkinoiden edullisimpaan älypuhelinhintaluokkaan, mutta Microsoftin mallistostrategia jaksaa edelleenkin ihmetyttää suuresti. Luulisi peruskäyttäjän pään menevän vähemmästäkin pyörälle, kun kaupoista löytyy samanaikaisesti alle 100 euron hintaluokasta Lumia 435, 530, 532, 630 ja 635 -mallit, joiden väliset erot ovat varsin pieniä ja paikoin epäloogisia. Esimerkiksi 532:sta löytyy enemmän RAM-muistia ja etukamera, joita saman hintainen 630 ei pysty tarjoamaan.

Lumia 532:n Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmä pyörii yhtä miellyttävästi kuin on aiemmissakin edullisen hintaluokan Lumioissa ollut tapana. Sovellusten avausviiveet ovat samaa luokkaa kuin Lumia 530:ssa, mutta kun moniajossa on useampia sovelluksia, selviää 532 tehtävästä selvästi paremmin gigatavun RAM-muistinsa ansiosta. Puhelimen ei esimerkiksi tarvitse sammuttaa aiempia sovelluksia niin hanakasti muistitilan vapauttamiseksi. Myös Microsoftin oma sovellusvalikoima on tuttuun tapaan mukavan kattava ja käyttäjällä on apunaan esimerkiksi täysiverinen Here Drive+ -navigointisovellus.

Teknisesti Lumia 532 tarjoaa 530:een nähden muutamia mukavia parannuksia, jotka vaikuttavat suoraan käyttökokemukseen. Tärkeimpinä mainittakoon gigatavun RAM-muisti, vilkaisunäyttö, näytön kirkkauden automaattisäätö, etukamera sekä kahdeksan gigatavun tallennustila. Teknisiin heikkouksiin lukeutuu erityisesti kamera, joka kelpaa lähinnä satunnaiseen tarpeeseen. Myöskään Snapdragon 200 -piirin suorituskyky ei aiheuta riemunkiljahduksia esimerkiksi mobiilipelaamista silmälläpitäen.

Kokonaisuudessaan Lumia 532 on mukava päivitys 530:een nähden, sillä muutamalla melko pieneltä vaikuttavalla seikalla käyttökokemusta on saatu parannettua kouriintuntuvasti. Kyseessä ei toki ole täydellinen puhelin, mutta rahoilleen saa siitä huolimatta erinomaisen vastineen tässä hintaluokassa. Kuitenkin teknisesti Lumia 532 ei sisällä mitään niin uutta tai edistyksellistä, että on hölmöä, miksei sitä julkaistu jo runsas puoli vuotta sitten hieman väliinputoajaksi jääneen Lumia 530:n sijaan.

LISÄYS 30.3 klo 23:50: Lumia 435 on karsittu versio Lumia 532:sta ja siihen päätymällä säästää parikymmentä euroa johonkin muuhun tarkoitukseen. Jos kuorien tylsemmällä toteutuksella ja heikolla kahden megapikselin kameralla ei ole suurta painoarvoa ostopäätöksen suhteen, saattaa 435:n hankinta hyvinkin olla oikea valinta 532:n sijaan. Kannattaa kuitenkin harkita tarkasti, kannattaako parin kympin säästö oikeasti, vai löytyisikö Lumia-malliston alle 100 euron tarjonnasta parempaa vastinetta rahoille.

 

Vahvuudet

  • Gigatavun RAM-muisti
  • Vilkaisunäyttö ja näytön herättäminen tuplanäpäytyksellä (vain Lumia 532)
  • Kaiuttimen äänenvoimakkuus
  • RDS FM-radio
  • Tukeva rakenne
  • Hyvä Lumia Camera -kuvaussovellus
  • Loistavasti toimiva pyyhkäisynäppäimistö
  • Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän kaivatut uudistukset
  • Microsoftin kattava oma sovellusvalikoima
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä (hintaluokka huomioiden)
  • Hinta

Heikkoudet

  • Kamera tukee vain 480p-videokuvausta
  • Kamerassa ei automaattitarkennusta eikä salamaa
  • Kameran kuvanlaatu
  • Vain kahden megapikselin takakamera (Lumia 435)
  • Dual-shot-kuorirakenne kasvattaa turhaan ulkomittoja (Lumia 532)
  • Paksuus ja paino varauksin
  • Vanhahtavan Snapdragon 200 -piirin suorituskyky varauksin
  • Ei fyysistä kameranäppäintä
  • Laturin kiinteä USB-kaapeli