Uusimmat

Kokeilu: Koronavilkku-sovelluksen saa otettua käyttöön helposti, eikä se vaivaa käyttäjää kuin tositilanteessa

01.09.2020 19:45 Ilari Hauhia

THL:n ja Solitan kehittämä Koronavilkku tuli ladattavaksi eilen. Testasimme, millaisesta sovelluksesta onkaan kyse.

Koronavilkun tarkoituksena on seurata mahdollisia altistumisia koronavirukselle. Sovelluksen toimintaperiaate on yksinkertainen ja sen kanssa on kiinnitetty erityistä huomiota yksityisyyteen ja tietoturvaan. Kuten Solitan blogissa kerrotaan, tallentaa Koronavilkku Bluetoothin avulla numerosarjan kohtaamisista, joissa altistuminen olisi mahdollista. Sovellukseen ei tallennu henkilö- tai paikkatietoa, ainoastaan anonyymit ns. avainkoodit. Myös käyttäjän numerosarja vaihtuu vartin välein.

Sovellus ei tosiaankaan pyydä asennusprosessin aikana minkäänlaisia henkilötietoja, vaan käyttäjän täytyy vain kertoa lukeneensa palvelun käyttöehdot.

Jos käyttäjä saa terveydenhuollosta positiivisen koronatestituloksen, annetaan käyttäjälle tarkistuskoodi, jonka avulla käyttäjä voi varoittaa taudin itämisaikana kohdattuja henkilöitä anonyymisti mahdollisesta altistumisesta.

Koodin avulla estetään sovelluksen väärinkäyttö, eivätkä käyttäjät voi tehdä sovelluksen avulla vääriä hälytyksiä koronaviruksesta. Sovelluksen taustajärjestelmä tarkistaa, onko positiivisen testituloksen saanut henkilö lähettänyt käyttäjälle varoituksen mahdollisesta altistumisesta. Tietosuojan ja taustajärjestelmän kuormituksen hallitsemiseksi tallennetut tiedot tyhjennetään 21 vuorokauden jälkeen.

Kun Koronavilkun on kerran asentanut, voi sen käytännössä unohtaa kokonaan. Sovellus toimii taustalla ja hälyttää ainoastaan siinä tapauksessa, jos käyttäjä on altistunut koronavirukselle. Testijakson aikana hälytyksiä ei onneksi tullut.

Sovelluksen avulla käyttäjä ohjataan myös tekemään tarvittaessa oirearvio Omaolo-palvelun kautta, jonka lisäksi sovellus ohjeistaa käyttäjää koronavirukselta suojautumiseen ja mahdollistaa Suomen tautitilanteen seuraamisen. Kielivaihtoehtoja ovat suomi ja ruotsi, joskin englanti on tulossa mukaan myöhemmin.

Koronavilkku on asennettavissa iOS 13.5 -päivityksen saaneisiin Applen laitteisiin sekä Android-puhelimiin, joissa on Android 6 tai uudempi käyttöjärjestelmä. Sovellus hyödyntää Applen ja Googlen koronaviruksen seurantaohjelmia varten kehittämää Exposure Notification -rajapintaa, jonka avulla avainkoodien vaihtaminen jatkuu, vaikka Koronavilkku-ohjelma sammuisi taustalta.

Bluetoothin on kuitenkin oltava aina päällä jotta sovellus toimisi, mutta Koronavilkku käyttää vähävirtaista BLE-teknologiaa, joten puhelimen akkukestoon sovelluksen käyttö ei juuri vaikuta. Sovellus seuraa niitä ihmiskontakteja, jotka ovat olleet käyttäjän läheisyydessä kahden metrin etäisyydellä vähintään 15 minuuttia.

Androidilla sovellus saattaa pyytää lupaa seurata käyttäjän sijaintia, sillä Androidilla GPS ja Bluetooth on yhdistetty osassa Android-versioista saman sijaintidatan yksityisyysasetuksen alle. Avoimen lähdekoodin Koronavilkku ei kuitenkaan käytä GPS:ää toiminnassaan, eikä sovelluksella ole mahdollista seurata käyttäjien liikkeitä. Aiheesta voi lukea tarkemmin Kyberturvallisuuskeskuksen artikkelista, jossa Koronavilkun käyttö vahvistetaan turvalliseksi.

Kokonaisuudessaan Koronavilkku vaikutti toimivalta ja ennen kaikkea turvalliselta sovellukselta, jonka asentaminen oli helppoa ja mutkatonta. Sovelluksesta tulee sitä tehokkaampi, mitä useammat ottavat sen käyttöön, joten sovelluksen lataamista suositellaan mahdollisimman monelle. Artikkelin kirjoittamishetkellä sovellusta onkin ladattu jo yli miljoona kertaa – tahti on siis kiivas ja viranomaisten toivoma.

Koronavilkun voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Play Storesta.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat