Uusimmat

Käyttökokemukset

11.08.2019 10:00 Ilari Hauhia

Käyttökokemukset

 

Paperilla erikoiselta kuulostavaa ominaisuutta esitellään Nuraphonejen mainoksissa hämmästyneillä reaktioilla, joita ihmiset kokevat kun nämä laittavat kuulokkeet päähänsä ensi kertaa. Myös testien perusteella uniikki käyttäjäprofiili todellakin toimii ja Nuraphonejen äänenlaatu on jopa hämmästyttävän hyvä.

Kuunteluprofiili luodaan puhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. Uutta profiilia luodessa sovellus tarkistaa, että kuulokkeet ovat päässä tiiviisti. Mikäli ei, tulee kuulokkeiden mukana eri kokoisia in-ear-osan sovittimia, joiden vaihtamista kannattaa kokeilla. Myös mahdolliset silmälasit tulee poistaa korvien skannaamisen ajaksi.

Itse korvien testaus tapahtuu muutamassa minuutissa erilaisten piipitysten ja koputusten sekä kuulokkeiden tarkkojen mikrofonien avulla. Prosessi on täysin automaattinen, eikä käyttäjän tarvitse tehdä muuta kuin istua hiljaa paikallaan.

 

Kun profiili on valmis, alkaa sovelluksesta kuulua musiikkia ja se tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden testata uutta kuunteluprofiilia napin painalluksella. Kun profiilin ottaa käyttöön, muuttuu ääni heti huomattavasti täyteläisemmäksi ja miellyttävämmäksi.

Kuulokkeet suoriutuvat hyvin musiikkilajista tai genrestä riippumatta ja Nuraphonet toistavat mallikkaasti niin korkeat kuin matalatkin äänet. Musiikki kuulostaa selkältä, kirkkaalta ja kuunteluprofiilin tekemistä muutoksista huolimatta hyvin luonnolliselta.

Nuraphoneja testattiin useiden useiden henkilöiden toimesta ja heistä suurin osa kertoi oman ääniprofiilin olevan huima parannus tavalliseen kuulokkeista kuuluvaan ääneen. Jokainen testaaja myös valitsi sokkona useista vaihtoehdoista parhaana vaihtoehtona oman ääniprofiilinsa, mikä todistaa ääniprofiilien olevan uniikkeja ja personoinnin toimivan hyvin. Aivan jokaista oma ääniprofiili ei kuitenkaan miellyttänyt, joten aina Nuraphonet eivät onnistu tehtävässään.

Nuraphone-sovelluksen avulla voi myös säätää, haluaako musiikkia kuunnella ”eturivissä”. Käytännössä säädin määrittää, kuinka lujaa basso kuuluu musiikissa. Täysille säädettynä Nuraphonejen tarjoama basso on erittäin voimakas ja paljon esimerkiksi QuietComfort 35 II ja MX-WH1000xM3-kuulokkeita kovempi, mutta ääni ei silti ala särkymään.

Kuulokkeiden avulla voi eristäytyä ulkomaailman äänistä hyvin tehokkaasti. Nuraphonejen uniikki muotoilu vaimentaa melua hyvin jo passiivisesti, jonka päälle on lisätty tehokas vastamelutoiminto. Mikäli musiikkia kuuntelee edes hiljaisella äänenvoimakkuudella, jää muu häly taatusti ulkopuolelle.

Kuulokkeet päässä ei kuule edes voimakkaalla äänellä lähellä käytävää keskustelua, jonka lisäksi esimerkiksi lentokoneessa tai bussissa taustahurina ei vaivaa käyttäjää. Äänen eristyksen kannalta Nuraphonet ovat sekä Bosen QuietComfort 35 II että Sonyn MX-WH1000XM3 -kuulokkeita edellä, mikä on erittäin hyvä suoritus. Vaikka kuulokkeet eristävät käyttäjän ulkomaailmasta, ei niiden tuottama ääni ole silti tukahtunutta.

Nuraphonejen omintakeinen muotoilu tuo selvää etua sekä äänenlaadun että melun eristyksen kannalta. Ikävä kyllä käyttömukavuudessa on jouduttu tekemään isoja uhrauksia. Siinä missä Bosen ja Sonyn huippuluokan vastamelukuulokkeet tuntuvat niin hyviltä että on helppo unohtaa niiden olevan edes päässä, muistuttavat Nuraphonet olemassaolostaan jatkuvalla painamisella, erityisesti silmälaseja käytettäessä. Myös korvan sisään tunkeutuva tappi voi tuntua ainakin aluksi vieraalta.

Varsinkin pidemmän aikaa päässä olleet Nuraphonet aiheuttavat helposti kuulokeväsymystä. 329 grammaa painavat Nuraphonet ovat sekä fyysisesti isokokoiset että hieman raskaat, sillä esimerkiksi QuietComfort 35 II:t painavat 235 grammaa ja MW-WH1000XM3:t 255 grammaa.

Kuulokkeiden kanssa on  hankala maata kyljellään tai nojata seinään esimerkiksi autossa tai lentokoneessa. Myös kävely on ikävää, sillä kuulokkeet tärähtelevät jokaisen askeleen mukana hieman, mikä aiheuttaa musiikkiin ikävää häiriötä.

Nuraphoneissa ei ole yhtäkään fyysistä näppäintä, ei edes virtanäppäintä. Kuulokkeiden pitäisi mennä päälle automaattisesti, kun ne asetetaan päähän. Aina näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan kuulokkeet pitää välillä ottaa päästä uudestaan pois ja laittaa takaisin useamman kerran. Mikäli tämäkään ei auta, voi kuulokkeet herättää henkiin yhdistämällä niihin johdon.

Musiikin toistoon voi vaikuttaa kuulokkeisiin ohjelmoitavien kosketusleiden avulla. Esimerksi yksi taputus oikeaan kuulokkeeseen voi nostaa äänen voimakkuutta, kun taas kahdella taputuksella kuulokkeet vaihtavat kappaletta. Kosketuseleet eivät kuitenkaan toimi kovin hyvin ja esimerksi kuulokkeiden asennon korjaaminen rekisteröityy helposti taputukseksi. Kosketuseleet voi ottaa pois päältä, mutta sen jälkeen musiikin toistoa voi kontrolloida vain äänilähteestä.

Kuulokkeissa ei ole myöskään ulkoista indikaattoria, joka kertoisi kuinka paljon akkua on jäljellä. Naisääni kertoo kuulokkeiden varauksen käyttäjälle joka kerta, kun kuulokkeet asetetaan päähän. Sen lisäksi varauksen voi nähdä puhelimesta. Esimerkiksi pienelle näytölle olisi silti tarvetta, sillä jos akku pääsee aivan tyhjäksi, on vaikea sanoa onko akku tyhjä vai temppuileeko kuulokkeiden käynnistyminen jälleen kerran.

Nuraphonejen akkukesto on onneksi erinomainen. Akun luvataan kestävän 20 tuntia kuuntelua yhdellä latauksella ja testien perusteella arvio ei ole ainakaan kaukana todellisuudesta. Kohtuullisella käytöllä yhdellä latauksella voi selvitä jopa yli viikon. Kuulokkeiden akun lataa täyteen noin kolmessa tunnissa, eivätkä ne tue pikalatausta.

Varsinkin Bosen vastamelukuulokkeet taittuvat tarvittaessa kohtuullisen pieneen matkakoteloon. Nuraphoneja ei voi taittaa kasaan ja niiden kuljetuskotelo on suurikokoinen. Kuljetuskotelo pysyy kiinni magneettiläpällä ja sen sisällä on magneetin avulla paikallaan pysyvä tasku, jossa voi säilyttää esimerkiksi kuulokkeiden vaihtopäitä ja kaapelia.

Nuraphoneissa on mikrofoni, joka soveltuu hyvin puhelimella käytäviin äänipuheluihin. Syystä tai toisesta mikrofoni toimii kuitenkin vain puhelimeen Bluetoothilla yhdistettynä, eikä lainkaan johdolla äänilähteeseen liitettynä. Nuraphoneja ei voi myöskään käyttää kuulokemikrofonina esimerkiksi PC- tai konsolipelejä pelatessa, sillä Windows, PlayStation 4 tai Xbox One eivät pysty hyödyntämään mikrofonia.

Äänen puolesta Nuraphonet sopivat toki hyvin myös pelikäyttöön ja esimerksi räiskintäpeleissä vihollisten askeleet on helppo paikantaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat