Uusimmat

Kokeilu: Samsung Galaxy Watch Active 2 -älykello – Hienosti viimeistelty älykäs aikarauta

18.12.2019 18:00 Kai Taipale

Parhaat älykellot ovat hiljalleen saavuttaneet pisteen, jossa niiden käyttämisestä on tullut miellyttävää ja mielekästä. Samsungin viimeisin Samsung Galaxy Watch Active 2 -malli on selkeästi valmistajan taidonnäyte, ja edustaa oikeastaan Android-käyttäjille parasta saatavilla olevaa vaihtoehtoa.

Samsung Galaxy Watch Active 2 julkaistiin loppukesästä ja myyntiin se ehti lokakuussa. Muropaketti onkin ehtinyt käyttää älykelloa jo selvästi yli kuukauden, joten sen luonne on ehtinyt tulla tutuksi.

Älykelloa saa kahdessa eri kokoluokassa eli 40 ja 44 millimetrin halkaisijalla. Suomessa virallisessa myynnissä on vain 4G-versioita. Isokokoisemman mallin suositushinta on 499 euroa ja pienemmän 479 euroa. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, hopea ja kulta. Testilaitteemme oli isokokoisempi versio mustana, nahkaisella rannekkeella.

Laitteen lähimmät kilpailijat tulevat oikeastaan valmistajan omista malleista – Apple-käyttäjille ensisijainen vaihtoehto tulee oman leirin Watch-malleista.

Vielä saatavissa oleva kellon edeltäjäversio eli Watch Active sekä isokokoisempi, mutta myös täysiverinen älykello eli Samsung Galaxy Watch. Edullisempia maleja löytyy esimerkiksi Huawei-leiristä, mutta niiden vahvuudet ovat pikemminkin aktiivisuuden seurannassa ja akkukestossa.

Galaxy Watch Active 2 -kellon olemus on yksinkertaisuudessaan suorastaan tyylikäs. Itse runko on ruostumattomasta teräksestä. Kellotaulu eli näyttö on luonnollisesti peitetty lasilla, mutta samaa materiaalia on myös kellon tausta. Näyttö peittää kiitettävän osan pinta-alasta, joten ilme on hyvin kellomainen ja keveä.

Mukana tulevan nahkarannekkeen kiinnittäminen on erittäin helppoa, sillä jousiviritteiset klipsit ovat sopivan jäykät, mutta kuitenkin helposti kynnellä siirrettäessä. Myös kellon päässä olevat reiät ovat juuri sopivasti hollilla, jotta rannekkeen kiinnittämien onnistuu helposti.

Rannekekoko ja kiinnitys ovat perinteisemmistä rannekelloista tutut, joten kelloon sopivat myös muut kuin Samsungin omat rannekevaihtoehdot.

Testin ajan kello oli yhdistettynä Samsung Galaxy 10+ -puhelimeen, jotta kaikki ominaisuudet olisivat käytössä.

Kellon käyttöönotto hoituu asentamalla Samsung Galaxy Wearables -sovellus puhelimeen. Asennuksen aikana pitää lähinnä varmistaa, että ollaan pariliittämässä oikeaa laitetta. Ensimmäinen oudompi vastaantuleva kysymys liittyy mobiilisopimukseen, jollaisen käyttöönottoa tarjotaan heti asennusvaiheessa. Kyseessä on siis laitteen eSim-ominaisuus, eli kellolle on mahdollista hankkia oma mobiililiittymä.

Omassa käytössä olevaan Telian liittymään oli eSim-toiminnon käyttöönotto superhelppoa. Puhelimen liittymän rinnakkaisliittymän saamiseksi käyttöön riitti operaattorilta saadun QR-koodi luku Galaxy Wearable -ohjelmalla. Tämän jälkeen kello vain käynnisti itsensä kertaalleen ja liittymä oli heti käytössä.

Käyttöönoton jälkeen oli heti tarjolla ensimmäinen ohjelmistopäivitys.

Samsungin Galaxy Watch -mallien käyttäjille käyttöliittymä on tuttu. Pyöreä, erittäin laadukkaaseen Super AMOLED -näyttöön perustuva kellotaulu on siis laitteen kotinäyttö, josta pääsee ilmoituksiin pyyhkäisemällä oikealla ja pienoisohjelmiin pyyhkäisemällä vasemmalle. Sama hoituu myös virtuaalista kiertämällä kehää, jonka käytöstä hieman myöhemmin. Pika-asetuksiin siirrytään pyyhkäisemällä ylhäältä alas.

Kellossa on lisäksi kaksi painiketta. Näistä ylempi on paluunäppäin, jolla pääsee edelliseen näyttöön. Alempi näppäin on kotipainike, sitä painamalla pääsee kotinäytölle. Jälkimmäinen toimii myös virtapainikkeena.

Esimerkiksi Galaxy Watch -älykellomallin käyttö perustuu olennaisilta osin mekaaniseen, pyörivään kehään, joka ympäröi kellotaulua. Sen avulla ilmoitukset ja sovellukset löytyvät nopeasti ja sisältöä on muutenkin helppo ja kätevä selata.

Samsung pudotti kuitenkin kellokehän pois ensimmäisestä Active-kellostaan. Mekaanista versioita ei uusi Watch Active 2 sekään sisällä, mutta nyt näytön reunus toimii kapasitiivisena kiekkona. Ja hyvin toimiikin.

Galaxy Watch Active 2:n reunus näyttää niin kapealta, ettei sen käyttäminen voisi olla miellyttävää. Tässä kohdassa ulkonäkö selvästi hämää. Sormea voi aika surutta siirrellä kellon ulkolaidalla, ja kiertoliike rekisteröityy tarkasti ja tehokkaasti. Ohjelmisto viritetty nopeasti reagoivaksi. Kello myös antaa tuntopalautteen, joten toiminta myös tuntuu loogiselta.

Kehää voi kiertää niin myötä- kuin vastapäivään. Mekaaninen vaihtoehto on edelleen tarkempi, mutta tämäkin ratkaisu on täysin toimiva. Ainoa varsinainen heikkous on kun kelloa pitäisi käyttää hanskat kädessä, tämä ei onnistu.

Kello käytössä nopea, eikä yleensä tahmaa ollenkaan. Käytössä tuli silti vastaan vajaa kymmenkunta kertaa, kun kello lopetti täysin reagoimasta. Tätä saattoi kestää kymmenisen sekuntia kerrallaan, jonka jälkeen toiminta on palautunut täysin normaaliksi. Mitään yhdistävää toimintaa ei ole ollut havaittavissa, joten ongelma voi johtua yksittäisten sovellusten tilapäisistä ongelmista.

Samsungin sovelluskaupassa on iso liuta kellotauluja ladattavaksi. Samsungin omat tuotokset ovat hyvin viimeisteltyjä ja toimivia, muiden myynnissä olevien kohdalla tilanne voi poiketa tästä merkittävästi. Valinnassa onkin syytä käyttää harkintaa. Vaihtoehtoja löytynee kuitenkin jokaiseen kuviteltavaan käyttötarkoitukseen.

Näytön saa pysymään aina käytössä, mikä toki rokottaa akkukestoa. Tämä on kuitenkin erittäin hyvä vaihtoehto perinteiseen rannekelloon tottuneille.

Valmistaja kertoo Galaxy Watch Active 2:n tunnistavan yli 39 liikuntamuotoa, joista seitsemän automaattisesti. Käytännössä kello tunnistikin kiitettävän luotettavasti niin kävelyn, juoksun kuin pyöräilyn. Sen sijaan kaikki yhdessä paikassa tapahtuva liikunta toimii varmimmin, kun kertoo kellolle mitä on tekemässä.

Kellon takana on aiempaan nähden kaksinkertainen määrä terveysantureita. Valmistaja kertoo laitteessa olevan parannetut unen ja stressin seuranta-algoritmit.

Unen osalta tämä on helppo uskoa. Muutaman yön jälkeen mittaukset tuntuivat kohtuullisen hyvin vastaavan sitä, miten unen uskoi itse sujuneen. Kello havaitsee vaihtelevasti yölliset heräilyt, mutta syvän- ja REM-unen määrät vaikuttivat jossain määrin uskottavilta.

Stressin mittaamisen osalta kelloa ei kannata ottaa kovin tosissaan. Itseltäni kello havaitsi kohonneen vain kipeänä ollessa, muuten mittari pysyin tasaisen varmasti stressittömässä päädyssä, mikä ei taatusti aina vastannut todellisuutta.

Liikuntasuorituksen aikana GPS-mittauksen tarkkuutta ei voi pitää erityisen tarkkana. Kelloa käytettiin syksyllä useamman kerran samaan vakiolenkkiin, jonka etäisyydet ovat hyvin tiedossa. Pääsääntöisesti etäisyydet olivat kuntoliikkujalle täysin riittävällä tasolla, mutta yksittäiset kilometrin pätkät saattoivat heittää jopa 200 sataa metriä – eli kilometri olikin lähinnä 800 metriä tai sitten reippaasti yli kilometrin. Kokonaismatkassa heitto jäi yleensä silti merkittävästi pienemmäksi, joten mistään suuren suuresta ongelmasta ei ole kyse, mutta tarkkaan tahtiin tähtäävälle kuitenkin todellinen riesa.

Askelmittauksessa kello on myös poikkeuksellisen palkitseva. Sen tulkitsee hyvinkin pienet liikkeet askeleiksi, joten askelmäärät tuntuvat herkästi olevan yltiöpositiivisia, joskin varsin johdonmukaisesti. Juostessa askelmäärät tuntuivat kuitenkni osuvan hyvinkin tarkasti kohdalleen, joten nimenomaan arkiset liikkeet kirjautuvat herkästi askeleiksi, joita ei oikeasti ole otettu.

Sykemittaus on tarkentunut esimerkiksi Galaxy Watch -mallista. Käyttöönoton jälkeen kello saattaa näyttää muutaman ensimmäisen suorituksen ajan varsin outoja lukemia, mutta laite selvästi oppii käytön mukaan. Tämän jälkeen kellon tarkkuus on rannesykkeenmittauksessa täysin kelvollinen. Sen lukemat noudattavat hyvin varsinaisen urheilukellon tuloksia. Ranteesta mitatun sykkeen luotettavuus on aina hieman yksilökohtaista, mutta Samsung ei tunnu ainakaan muita huonommalta.

Miksikään absoluuttisen totuuden mittariksi Samsung Galaxy Watch Active 2 ei oikein sovellu, mutta oman toiminnan trendien seuraaminen onnistuu silti hyvin. Watch Active 2 muistutteleekin tasaisin väliajoin käyttäjänsä passiivisuudesta, mikä voi ärsyttää tai sitten oikeasti pistää nousemaan tuolista.

Samsung Galaxy Watch Active 2 sisältää liudan sovelluksia, joista voisi mainita vaikkapa puhelimen, maailmankellon, gallerian, sähköposti, musiikkisoittimen, puhelimen etsimistoiminnon, sään, kalenterin, korkeusmittarin ja barometrin, sekä ajastimen ja laskimen.

Sovelluksia on siis valmiiksi kohtuullisen riittävästi, ja kolmansien osapuolienkin sovelluksia on tarjolla – muttei kovinkaan runsaasti varsinaisilta isoilta nimiltä. Käytännöllisimmät ovat urheilulliset Strava ja Endomondo sekä Spotify ja Here WeGo.

Näistä esimerkiksi Spotifyn käyttäminen on varsin sujuvaa. Mikäli käyttäjä sallii, osaa kello poimia tilitiedot puhelimesta. Tämän jälkeen palvelun käyttäminen onnistuu kellon omasta sovelluksesta. Tämä on erityisen kätevää, mikäli Active 2:n kanssa on paritettu langattomat kuulokkeet – ominaisuus joka tekee myös puheluista helppoja.

Kello osaa hyödyntää mobiilidataa toistamiseen, joten esimerkiksi lenkkikäytössä voi surutta Spotifysta hakea fiilikseen soveltuvaa musiikkia. Samalla on kuitenkin todettava, että samanaikainen Bluetooth, GPS ja mobiilidata ovat varma tapa imaista akku tyhjäksi todella vauhdikkaasti, joten mitään ultramaratonin mittoja on turha haaveilla tällä yhdistelmällä suorittavansa.

Here WeGo -navigointisovellust on sekin kiva lisä erityisesti kaupunkioloissa – tosin mukavammin kesäisissä olosuhteissa. Kello on sovellusta käytettäessä hidas löytämään GPS-signaalia, mutta mikäli puhelin on mukana, osaa Here WeGo käyttää sen sijaintia. Kellon näyttö on riittävän selkeä ja kirkas, jotta perusnavigointi onnistuu ihan mukavasti. Jopa osoitteiden syöttö virtuaalinäppikseltä onnistuu riittävän nopeasti.

Edellä tulikin jo vähän viitteitä Samsung Galaxy Watch Active 2:n todellisesta heikkoudesta, joka on akkukesto. Iso osa laitteen käyttöjaksosta osui kohtuullisen aktiiviseen vaiheeseen: tällöin aktiivisuustavoitteet täyttyivät päivittäin, ja jotain suoritusta mitattiin vähintään puolisen tuntia vuorokaudessa. Tämä näkyi akkukäytössä. Mikäli akku ladattiin aamulla täyteen, niin sitä sai olla lataamassa viimeistään seuraavana iltana.

Tyhjästä täyteen lataaminen kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Tämä on sinänsä hieman turhauttavaa, sillä hereillä ollessa ei mielellään näin pitkäksi aikaa jätä aktiivisuutta mittaamatta, mutta toisaalta lataaminen yöllä tarkoittaisi unenseurannasta luopumista. Käytännössä kuitenkin kellon kanssa pärjää, kunhan lataa sitä pari kertaa päivässä lyhyemmän ajan, esimerkiksi noin 20-30 minuuttia kerrallaan. Ahkerja liikkuja tai mobiilidatan käyttäjä saa varautua päivittäiseen latailuun.

Suurimmat yllätykset kellon käytössä liittyivät sen ajoittaiseen lämpenemiseen. Kello ehti käytettäessä useammankin kerran ilmoittaa, että laitteen täytyy jäähtyä toimiakseen normaalisti. Tätä ennen mitään omituista käytöstä ei kuitenkaan ollut havaittavissa, eikä kellon pinta kuumentunut havaittavasti. Ainoa mikä selkeästi kieli ongelmasta, oli reilusta kadonnut akun varaus. Tapahtuman epäsäännöllisyys antaa kuitenkin viitteitä sen olevan vain ohjelmisto-ongelma, joka voi hyvinkin kadota tulevien päivitysten myötä.

Mikäli älykello menettää Bluetooth-yhteyden puhelimeen, eikä käytössä ole tunnettua WiFi-verkkoa osaa Galaxy Watch Active 2 siirtyä automaattisesti mobiilidatan käyttöön. Tämän muodostuminen vie kylläkin aikaa. Välillä kulua minuutti tai parikin ennen kuin yhteys oli käytettävissä. Käyttäjälle jää tunne, että kello pyrkii viimeiseen saakka etsimään muita verkkovaihtoehtoja. Mobiililiittymän varassa akku kuluukin nopeammin, joten ratkaisu saattaa olla ihan perusteltukin akun säästämiseksi.

Watch Active 2 on merkittävästi sirompi kuin saman valmistajan Galaxy Watch, joka pitää sisällään pitkälti samat ominaisuudet. Pienempi kello on kädessä miellyttävämpi ja huomaamattomampi. Samsung Galaxy Watch Active 2 edustaakin tällä hetkellä Android-puolelle käytännössä miellyttävintä vaihtoehtoa, mikäli hakusessa on nimenomaan älykello, johon on mahdollista lisätä sovelluksia – olkoonkin että todella käytännöllisten kolmansien osapuolien tarjonta niiden osalta on kovin niukkaa.

Pelkkään urheilukäyttöön kannattaa valita tarkoitukseen ensisijaisesti suunnattu laite, mutta mikäli muokkaaminen sovellukset ja erityisesti oma mobiiliyhteys tuntuvat tarpeellisilta, ei parempaa ja tyylikkäämpää vaihtoehtoa Android-maailmaan oikeastaan tällä hetkellä ole.

Hyvää

  • Hillitty ja eleetön ulkoasu
  • Mukavuus ranteessa
  • Käytön nopeus
  • Mainio näyttö

Huonoa

  • Akkukesto
  • Satunnaiset lämpeämiset
  • Hitaahko lataus

Tekniset tiedot Samsung Galaxy Watch Active 2

  • Hinta: 499 €
  • Näyttö: 1,4″ (360 X 360 pikseliä, Super Amoled, Gorilla Glass DX+)
  • Mitat, massa: 44 x 44 x 10,9 mm, 44 g
  • Akku: 340 mAh (langaton lataus)
  • Hihna: 20 mm (vaihdettavissa)
  • Suoritin: Exynos 9110 (kaksiydin, 1,15 GHz)
  • Muisti: 1,5 Gt + 4 Gt (RAM + sisäinen muisti)
  • Käyttöjärjestelmä: OS Tizen
  • Yhteensopivuus: Android 5.0 ja uudemmat (väh. 1,5 Gt RAM), iOS: iPhone 5 tai uudempi ja iOS 9.0 tai uudempi
  • Yhteydet: LTE (eSIM), Bluetooth 5.0 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP, HSP), WiFi b/g/n, NFC, A-GPS, Glonass, Galileo, Beidou
  • Anturit: Rannesyke / EKG / Kiihdytysanturi / Gyroskooppi / Barometri
  • Muuta: Hyväksyntä IP68 / MIL-STD-810G -standardeille

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat