Uusimmat

Kokeilussa Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeet – Helposti ja varmasti omaan kuplaan

02.11.2018 19:00 Kai Taipale

Hyvät vastamelukuulokkeet tarjoavat hyvän pakotien hälyisässä ympäristössä. Sonyn uusien WH-1000XM3 -kuulokkeiden tapauksessa omasta rauhasta joutuu valitettavasti maksamaan paljon, mutta ne ovat silti hintansa arvoiset.

Sonyn uusien vastamelukuulokkeiden kilpailijoita ovat esimerkiksi valmistajan edellinen malliversio, mutta erityisesti Bosen QuietComfort-mallit. Mainioita kilpailijoita ovat myös Bowers & Wilkins PX Wireless, ja miksei myös Plantronicsin Voyager 8200 UC. Myös monilta muilta kuulokevalmistajilta Skullcandystä Sennheiseriin löytyy mallistostaan vastamelukuulokkeita.

Sonyn WF-1000X-mallisarjan vastamelukuulokkeet näkivät päivänvalon vuonna 2016. Nyt kokeiltu valmistajan uusin, kolmannen sukupolven versio julkaistiin elokuun lopussa IFA-messuilla. Mistään edullisesta mallista ei ole kyse, sillä Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeilla hintaa on peräti 380 euroa.

Testikappaleen harmahtavan beige väritys ei tee oikeutta korkean hinnan edellyttämälle laatumielikuvalle: väri on vanhahtava ja suorastaan tylsä. Vaihtoehtona on tarjolla musta versio, joka olisi ehdottomasti oma valintani. Värin myötä korostuu myös hieman muovinen yleisolemus, joka ei varsinkaan tässä hintaluokassa miellytä silmää.

Sony WH-1000XM3:n varustukseen kuuluu kuulokkeiden lisäksi kotelo, äänikaapeli, USB-latausjohto ja lentokoneadapteri.

Kuulokkeita on erittäin miellyttävä käyttää. Hyvin pehmustetussa ja tukevassa pannassa riittää säätövaraa. Panta myös puristaa miellyttävästi. Mitään ahdistusta ei aiheudu, mutta samanaikaisesti kuulokkeet pysyvät täysin ongelmitta päässä. Mikäli niiden kanssa yrittää vaikkapa joukkoliikenteessä torkkua, niin silloin sentään kuulokkeet siirtyvät korvalta sivuun.

Painoa on Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeille on kertynyt 255 grammaa, mutta se ei käytännössä tunnu missään. Tältäkin osin kuulokkeet ovat hyvin miellyttävät.

Korvan päälle asettuville vastamelukuulokkeille tyypilliseen tapaan kuppien asettaminen paikoilleen luo välittömästi korviin lievää paineen tunnetta. Samalla ympäristön äänistä suodattuu jo osa pois, vaikkei vastamelutoiminto olisi käytössäkään. Ilmiöön tottuu, eikä sitä voi pitää häiritsevänä.

Korvakupeissa on kuitenkin yksi kiusallinen piirre.

Kun päätä kääntää, aiheutuu lievää, mutta kiusallista narinaa. Ei tarvita kovinkaan suurta pään pyörittelyä, kun pehmusteista kuuluu korviin selkeää narinaa. Mitä kovemmalla musiikki soi, sitä vähemmän asiaan kiinnittää huomiota, mutta matalilla äänenvoimakkuuksilla ilmiö on selkeä. Materiaali kerää myös lämpöä, joten pidempään käytettäessä hiostavalta vaikutukselta ei voi välttyä.

Kokeilun aikana pääpaino oli nimenomaan kuulokkeiden mobiilikäytössä. Käytöstä noin kolme neljäsosaa oli langatonta, kaapelilla kytketty käyttö rajoittui lähinnä lentokoneeseen. Pääasiallisina äänenlähteinä olivat Apple iPad Pro -tabletti ja Samsung Galaxy S9+ -puhelin.

Langattomien kuulokkeiden kanssa on luontevaa käyttää Bluetooth-yhteyttä, Sonyssa tuetaankin versiota 4.2 ja esimerkiksi hyvään äänenlaatuun tähtääviä aptX HD- ja LDAC -koodekkeja.

Käyttöönotto NFC-tuetun Android-laitteen kanssa on erittäin helppoa. Puhelin vain kiinni kuulokkeisiin ja Bluetooth-yhteys on muodostettu. Kuulokkeet menevät samalla päälle. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä tarkistaa äänilähteestä käytössä olevan mahdollisimman hyvä Bluetooth-koodekki. Oletuksena näin ei välttämättä ole.

Mikäli NFC-toimintoa ei kytkettävässä laitteessa tueta, Bluetooth-haku käynnistyy virtapainikkeesta.

Langattomassa käytössä oikeanpuoleisen korvakupin pinta on kosketusalusta, jolla voi ohjata toistoa. Ylä-/alasuuntainen pyyhkäisy säätää äänenvoimakkuutta, sivusuuntaisella pyyhkäisyllä voi vaihtaa kappaletta. Tuplanäpäytys aloittaa tai lopettaa toiston sekä mahdollistaa soittoon vastaamisen. Peittämällä korvakupin kämmenellä, kuulokkeet siirtyvät Ambient-tilaan, jolloin esimerkiksi kuulijan puhuttelu tai vaikka kuulutukset kuuluvat erittäin selkeästi. Vaihtoehtoisesti toiminto on määritettävissä myös käynnistämään Androidin kanssa Google Assistantin, Applen tapauksessa Sirin.

Kosketusalustan toteutus toimii. Mattapinnassa on juuri sopivasti kitkaa, joten vahinkopyyhkäisyt olivat harvassa, mutta vastaavasti toivotut komennon menivät lähes poikkeuksetta perille.

Vasemmassa korvakupissa on myös kaksi fyysistä painiketta. Toinen on virtakytkin, ja toisella vaihdetaan kuuntelutilojen välillä. Jälkimmäisiä on käytössä kolme: Vastamelu, ympäröivän äänen huomioiva Ambient-tila sekä nämä ohittava peusvaihtoehto.

Kuulokkeissa käytetään vastamelun, DACin ja analogivahvistimen yhdistävää QN1-piiriä, joka on selvästi onnistuttu virittämään toimivaksi kokonaisuudeksi.

Ääni on kokonaisuutena hyvin miellyttävä. Ei virheetön, mutta hyvin rasittamaton. Matalien äänien ylärekisterissä on hienoista korostumaa, eikä tarkkuus pärjää parhaille vastameluttomille kuulokkeille. Aivan äärimmäinen tarkkuus jää siis puuttumaan.

Keski- ja ylä-äänet ovat hienosti tasapainossa, mitään pistäviä korostumia ei ilmennyt, oli sitten kuuntelussa kirkassointisempi konemusiikki tai raskaampää äänimattoa tuuttaava bändi. Äänen perusvire on pikemminkin aavistuksen lämmin kuin ylikirkas.

Äänikenttä ei Sony WH-1000XM3:n perustilassa ole aivan avarin mitä kuulokkeet tarjoavat. Äänet kuitenkin tulevat selkeästi omista suunnistaan, mutta tuntuvat pysyvän aavistuksen turhan lähellä kuuntelijaa.

Sony tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden muokata äänensävyä ja äänikenttää omalla Headphones-appilla. Osa esiasetuksista vääristää kuitenkin ääntä reippaasti, joten maltti niiden käytössä on valttia.

Vastamelutoimintoa voi käyttää ilman että kuuntelee mitään äänilähdettä. Tällöin esimerkiksi lentokoneen voimakas taustamelu muuttuu taustahuminaksi, joka rasittaa kuulijaansa merkittävästi kovaa ääntä vähemmän. Myös toimistoympäristön taustahälyt katoavat tehokkaammin kuin yhdelläkään aiemmin kokeilemallani vastamelukuulokkeella. Sony on tältä osin aivan ehdotonta huippuluokkaa.

Kuulokkeita voi käyttää hyvin myös puheluissa. Mikrofonin ääni kuuluu selkeästi vastapuolelle. Ulkokäytössä tuulensuhina pääsee kuitenkin hieman tekemään kiusaa. Erityisen miellyttävää on kuitenkin kuunnella vastapuolta. Kuunteluympäristön ulkopuolisten äänten eristäminen auttaa saamaan selvää, vaikkei puhelun puhuja itse olisikaan missään optimaalisessa ympäristössä.

Akku kestää hyvin käyttöä. Pisin käyttöaika latausten välillä oli noin kymmenen tuntia, eikä akku missään vaiheessa ollut pudonnut sovelluksen karkean akkutilailmaisimen mukaan alle 70 prosenttiin. Tämä antaa uskoa valmistajan lupaukselle 30 tunnin käyttöajasta yhdellä latauksella. Lataaminen hoituu USB-C-liitännän kautta. Kuulokkeita ei tällä kertaa ladattu tyhjästä täydeksi, mutta valmistajan ilmoittamaan kolmen tunnin latausaikaa voi pitää uskottavana.

Sony WH-1000XM3 -kuulokkeet ovat kalliit, mutta silti niiden huippuluokan vastamelutoiminto tekee hinnasta suorastaan siedettävän. Vielä kun vastaavan suorituskyvyn saisi kutistettua aavistuksen paremmin mukana kulkevaan muotoon, niin hyvää ääntä arvostava matkailija olisi onnensa kukkuloilla.

Hyvää

  • Mukavat käyttää
  • Vastamelun ylivertainen teho
  • Toimivat kontrollit
  • Riittävä akkukesto
  • Tukeva matkakotelo
  • Vastemelusta iloa myös puhelukäytössä

Huonoa

  • Kunpa nämä saisi kutistettua edes hieman pienemmiksi
  • Hinta on korkea
  • Kuppien hiostavuus ja narina

 

Tekniset tiedot Sony WH-1000XM3

  • Hinta: 380 euroa
  • Kaiutinelementit: 40 mm, suljettu
  • Taajuusvaste: 4 – 40000 Hz (kaapeli), 20 – 40000 Hz (LDAC)
  • Impedanssi: 47 ohmia (kuulokekaapelilla, virta kytkettynä), 16 ohmia (kuulokekaapelilla, virta katkaistuna)
  • Paino: 255 g
  • Johdon pituus: 1,5 m
  • Akkukesto (ilmoitettu): 30 tuntia vastamelulla
  • Bluetooth (profiilit): v.4.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP)
  • Tuetut äänimuodot: SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat