Kokeilussa Sony Xperia XZ1 Compact – Rutkasti potkua kompaktissa mutta vanhahtavassa paketissa 

20.12.2017 15:00 | Kai Taipale | 5

Erottautuminen on kovassa kilpailussa aina hyvä asia. Harva valmistaja uskaltautuu sukeltamaan pieniruutuisten mallien maailmaan – ainakaan käytännössä lippulaivamallin tehoilla. Sony on tehnyt sen taas, joten Muropaketti päätti kokeilla, jääkö pieniruutuisen mallin kanssa jostain paitsi.

Sony on tehnyt tämän aiemminkin: pakannut uusinta tekniikkaa mutta pitäytynyt nykymittapuulla pienissä kuorissa. Xperia Z1 Compactin idea oli sama kuin nyt kokeiltavan uutuusmallin eli tehossa löytyy. Siinä missä alkuperäinen versio oli vielä muotoilultaan lähellä kilpailijoita, on aika nyt jo tehnyt tehtävänsä, ja vanhahtava ulkonäkö tökkii.

Kirjoitushetkellä valmistajan hinta Compactille on 599 euroa, mikä asemoi sen sujuvasti lippulaivaluokkaan. Samalla hinnalla voi tarjouksesta saada Samsung Galaxy S8:n, ja sitä hieman edullisempia ovat esimerkiksi Honor 9 tai OnePlus 5. Kaikissa jälkimmäisistä on kuitenkin merkittävästi isompi näyttö ja samalla suuremmat ulkomitat. Vain hieman Sonya suurempi on Huawei P10, jota voisikin pitää Android-malleista sen ykköskilpailijana. Sonyn etuna on kuitenkin se, että laitteen käytännön hinta on kuitenkin asettunut noin viiden sadan euron paikkeille, ja onpa sitä myyty vielä sata euroa tätäkin halvemmalla.

Xperia XZ1 Compactin ulkomitat ovatkin paksuutta lukuun ottamatta maltilliset 129 x 65 x 9,3 millimetriä, ja painoa sillä on kohtuullisen vaatimattomat 143 grammaa. Se, missä Sony jää kaikista edellä mainituista, on näytön koko. Se on kovin vaatimattoman kuuloisesti 4,6 tuumaa.

Kokonsa ja hintansa puolesta luontevimmat todelliset kilpailijat löytyvät Applen leiristä. IPhone SE on 4,7-tuumaisella näytöllään samaa kokoluokkaa, mutta on vanhempana mallina Sonya edullisempi. Applelta löytyy myös vastaavan kokoisella näytöllä aivan uusi iPhone 8, mutta se on Sonya reilusti kalliimpi. Näiden väliin jäävät samankokoiset 6s- ja 7-mallit, jotka ovat myös hinnaltaan lähempänä XZ1 Compactia.

Värivalinnan voi tehdä valkohopeisen, mustan, sinisen ja pinkin väliltä. Testikappaleemme edustaa näistä sinistä, vaikka sävy on vahvasti vihertävänsininen.

Testilaite saapui myyntivarustuksesta poiketen ilman latauslaitetta ja sen kaapelia.

Kokeilussamme käymme läpi laitteen olemuksen, ominaisuudet ja suorituskyvyn. Yhteenveto paljastaa, tuleeko pieniruutuisella Android-puhelimella vielä tänä päivänä hyvin toimeen.

Sisältö

  1. Johdanto 
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Käyttö ja käyttöjärjestelmä 
  4. Kamera ja suorituskyky 
  5. Yhteenveto
Keskustelu

Pienen koon vuoksi känny sopii harvinaisen hyvin taskuun, kuin taskuun. Nopeuttakin tuntuu olevan enemmän kuin riittävästi. Matalamman resoluution näyttö on näytön kokoon nähden enemmän kuin riittävä ja mahdollistaa jäätävän kovan akunkeston, jonka lisäksi pelit pyörii ihan omalla tasollaan. Yli kahden päivän akunkesto on helppo saavuttaa. Sen lisäksi pelit pyörivät itselläni selkeästi paremmin kuin edellisellä kännyllä, joka minulla oli Snapdragon 820 piirillä. Sony myös jatkaa erinomaiselle ohjelmistotuella. Oreo oli ensimmäisten kännyjen joukossa jonka lisäksi kännyyn on tullut joulukuun tietoturvapäivitykset. Itse maksoin kännystä alle 390 euroa, joka ei todellakaan ole paha hinta pienestä kännystä joka sisältää huippurautaa.

Olipas subjektiivinen arvostelu. Ulkonäköä haukutaan joka käänteessä, lopussa otetaan omia sanoja takaisin, mutta haukutaan sitten vielä lisää. Samaan tapaan pienet puhelimet lytätään useasti: "Kerran isompinäyttöiseen puhelimeen totuttuaan paluu pienempään ei oikeastaan ole mikään todellinen vaihtoehto."
Omalla kohdalla tilanne on päin vastoin, Z5 Compactin jälkeen piti kokeilla Xiaomin 5.5" näytöllä oleva akkujätti, Redmi Note 4. Ei niin laajaan puhelimeen vain osannut tottua ja se lähti 3kk jälkeen vaihtoon kun Black Friday tiputti XZ1 Comapctin hinnan alle 400 euroon (kiitti BF koosteesta, ois muuten varmaan mennyt tarjous ohi :))
Pieniä asia- ja kirjoitusvirheitä siellä täällä, mut kyllähän tuossa ihan hyvää sisältöä oli, vaikkei ollutkaan kirjoitettu yhtä myyvästi kuin OnePlussaa koskevat artikkelit ja lukuisat uutiset.

"Jos näytön pienestä koosta pääsee yli…"
Ihanko tosissaan joku yllättyy puhelimen koosta? Eiköhän tätä puhelinta osteta juuri siitä syystä, että on PIENI! Aivan käsittämätöntä, ettei tämän kokoluokan teholuureja ole enempää. Ei tarvitsisi olla edes aivan kärkeä tehoiltaan, mutta ei mikään X Compact, jonka ominaisuudet eivät istuneet tähän sarjaan.

Paras omistamani puhelin edelleen Z3 Compact magneettilaturilla. Meni rikki takuuaikana ja sain rahat takaisin, mutta yhtä hyvää puhelinta Z5 Compactista en saanut :(

Itse myös kovin tyytyväinen tähän luuriin. Sopivan kokoinen ja akku kestää oikeasti hyvinkin sen pari päivää… valitettavasti viikon kestoaikoihin on vielä matkaa…
tämä luuri mahtuu taskuun metsäretkillekkin eikä säikähdä Suomen säätäkään. Valitettavasti vain varavirtapankki pitää ottaa matkaa mukaan jos reissu kestää useamman päivän viikon reissusta puhumattakaan. Siihen tarvitaan joku wanha Symbian Noksu uudella akulla.

Nähtävästi artikkelin kirjoittajalla on joku pienuuskompleksi.

Muropaketin uusimmat