Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

20.12.2017 15:00 Kai Taipale

Olemus ja ominaisuudet

Sonyt näyttävät keskenään hyvin samankaltaisilta. Sama pätee myös Sony Xperia XZ1 Compact -malliin. Jotkut voivat tästä sukunäöstä pitää, mutta omaan makuun erityisesti laitteen paksuus suhteessa muihin mittoihin, tekee siitä kömpelön oloisen.

Runko on lasikuituvahvisteista muovia, mutta päätykappaleet on valmistettu metallista. Mattapintainen viimeistely ei ole käytössä mitenkään sormenjälkiarka, joka on virkistävä poikkeus monen lippulaivamallin kiiltäviin pintoihin verrattuna. Laitteen vesitiiviys on määritetty IP65/68-luokkaan.

Yleisolemus on muutenkin vanhahtava. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö moni asia puhelimessa toimisi hyvin. Hallintaan tarvittavat painikkeet on keskitetty puhelimen oikeaan kylkeen. Äänenvoimakkuuspainike on matala ja hieman lyhyehkö, mutta siitä huolimatta käyttö on kohtuullisen luontevaa.

Sen alapuolella on virtakytkin, joka toimii samalla puhelimen sormenjälkilukijana. Paikka tuntuu aluksi oudolta, mutta pienellä käytöllä siihen osuu kätevästi oikean käden peukalolla tai vasemman käden keskisormella. Lukija tunnisti sormet kohtuullisen luotettavasti ja nopeasti, mutta esimerkiksi erittäin nopeaksi sormenjälkilukijaksi havaittu OnePlus 5 suoriutuu tehtävästi vielä havaittavasti nopeammin.

Laitteen suorat päätykappaleet saavat puhelimen tuntumaan tavanomaista enemmän siltä, että se on rakennettu paloista. Nykymalleista tuttu ”yhdestä puusta” -fiilis puuttuu. Tämä ei tarkoita sitä, ettei XZ1 Compact olisi tukeva. Se nimittäin on erittäinkin tukevan ja vääntöjäykän oloinen kokonaisuus. Puhelimen näytön suojana on käytetty Corning Gorilla 5 -lasia.

Kulmikkuus ei käytössä juuri muuten tunnu, mutta taskussa sen kulmat kyllä tuntuvat. Paksuus tekee puhelimesta muutenkin huomattavasti vähemmän sujuvasti taskuun solahtavan kuin mitä ohuemmat kilpailijat ovat.

RAM-muistia laitteessa on neljä gigatavua, ja tallennustilaa on tarjolla 32 gigatavua (UFS), josta käytettävissä on noin 22 gigatavua. Sen kasvattaminen onnistuu enintään 256 gigatavun microSD(XC)-muistikortilla. SIM-korttipaikkoja on käytettävissä yksi kappale.

Järjestelmäalusta on Qualcomm Snapdragon 835 ja sen parina Adreno 540 GPU-piiri. Syksyksi odotettua päivitysversiota suorittimesta ei koskaan nähty, joten Sonyn käyttämä Snapdragon edustaa edelleen Android-maailman tehokärkeä.

Triluminos-näyttö on 4,6-tuumainen, ja sen tarkkuus on ”vain” HD eli 1280 x 720 pikseliä (319 ppi). Nykymittapuulla IPS-paneelinen näyttö on pieni ja resoluutio vaatimaton. Nämä kuitenkin samalla mahdollistavat varsin maltillisen kapasiteetin akun, jossa on 2700 milliampeerituntia.

Siinä käytetään muista Sonyn huippumalleista tuttua X-Reality-kuvanparannusta sekä dynaamista kontrastia. Näytön kerrotaan ylittävän myös sRGB-väriavaruuden, sillä kattavuudeksi ilmoitetaan 138 prosenttia siitä. HDR-tukea siinä ei kuitenkaan XZ1- tai XZ Premium -malleista poiketen ole.

Sisältö

  1. Johdanto 
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Käyttö ja käyttöjärjestelmä 
  4. Kamera ja suorituskyky 
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat