Uusimmat

Kamera ja suorituskyky 

20.12.2017 15:00 Kai Taipale

Kamera ja suorituskyky

Takakameran kenno on Sonyn omaa tuotantoa edustava IMX400. Se on 19-megapikselinen ja kooltaan 1/2,3″ ja aukkoarvoksi ilmoitetaan f2.0. Tarkennuksesta huolehtii niin laseria, vaihetarkennusta kuin kontrastia hyödyntävä automaattitarkennus. Kameran avuksi on tarjolla myös LED-salama.

Kameran ominaisuuksiin ja esimerkiksi superhidastukseen tutustuimme tarkemmin jo Sony XZ Premium -testissä, josta voi lukea lisää sen ominaisuuksista.

Kuvat ovat tarkkoja, ja valon riittäessä myös hyvin yksityiskohtaisia. Väritoistossa Sonylla on taipumus liioitteluun, mikä voi miellyttää, mutta monia se myös ärsyttää.

Valon vähetessä kuviin ilmestyy kohinaa, mutta yksityiskohdat säilyvät vähintään kohtuullisesti. Siirryttäessä oikeasti hämärään valaistukseen, tilanne muuttuu ja kuvat myös pehmenevät.

Video tallentuu 4K-tarkkuudella 30 FPS:n nopeudella, Sonyn erikoisuus on 720p-tarkkuus, jolla on mahdollista tallentaa jopa 960 FPS:n hidastusvideoita.

Etukamera on kahdeksan megapikselinen laajakulma, ja lippulaivaosastoon hyvinkin sopiva. Etukameran käytössä on myös LED-salama, mikä on kieltämättä oiva apu valon vähetessä. Etukameran kuvat ovat tarkkoja, mutta oletuksena käytössä olevan ihon silottelu –toiminto kannattaa ottaa pois käytöstä. Kameran kuvakulma on miellyttävän laaja, joten sillä onnistuu helposti myös ryhmä-selfiet.

Sonyn Xperia XZ1 -mallien uutuus on mahdollisuus luoda omia 3D-kuvatallenteita, joita voi käyttää esimerkiksi somessa tai niistä voi toteuttaa fyysisiä 3D-tulosteita. Jälkimmäiseen voi käyttää Sculpteo- tai Shapeways-palvelua.

Eri skannausvaihtoehtoja on neljä: Kasvo-, pää-, ruoka- ja vapaa skannaus. Kotioloissa 3D-kuvaustoiminon käyttäminen on kuitenkin hieman haastavaa. Skannauksen liikeradat on kyllä hyvin opastettu, ja esimerkiksi pelkkä kasvojen skannaus on nopeasti opittavissa.

Käytännön olosuhdevaatimukset, erityisesti valaistukselle, ovat kuitenkin turhan kovat. Mikäli valo ei oikein riitä, tulee lopputuloksesta herkästi epätarkka, tai tallennus yksinkertaisesti epäonnistuu. Valo ei myöskään saisi vaihdella kovin paljon kohteen ympärillä. Oman vaikeutensa pääskannaukseen tuo myös vaatimus liikkumattomuudesta, mikä voi lasten kohdalla olla vähän liikaa.

Peruskäyttäjälle todellista käyttöä luoduille 3D-malleille on tällä hetkellä aika vaikea keksiä, joten heille ominaisuus tarjoaa lähinnä satunnaista hupia, mutta 3D-tulostajat ja -mallintajat osaavat aivan varmasti arvostaa reaaliaikaista mallinnusta.

Sony Xperia XZ1 Compact pitää sisällään markkinoiden kärkitekniikkaa, joten suorituskyvyltäkin osattiin odottaa hyvää tasoa. Uusin Android-versio ja riittävän maltilliset muokkaukset mahdollistavat puhelimen sulavan toiminnan, eikä testijaksolla huomattu minkäänlaisia pätkintää tai hidasteluja.

Puhelimelle ajettiin myös tuttuun tapaan synteettiset sovellustestit, joissa kilpakumppaneiksi otettiin Nokia 8 sekä isovelimalli XZ Premium.

Androbench-testissä testataan sisäisen tallennustilan kirjoitus- sekä lukunopeuksia. Tuloksien osalta kaikki kolme pärjäävät hienosti, ja erot jäävät pääosin huomaamattomaksi. XZ1 Compact notkahtaa vain satunnaiskirjoituksessa, mutta tältäkään osin ei huomattu mitään käytännön vaikeuksia.

Graafista suorituskykyä testattiin Antutu-sovelluksella. Siinä XZ1 Compact jää viimeiseksi, mutta ero isoveljeen tai Nokiaan ei ole suuri. Pisteet ovat teoreettiset ja todellisessa käytössä erot ovat niin olemattomia, että käytössä niitä ei huomaa.

Suorittimen vääntökyvyn testaamiseen käytettiin GeekBench-sovellusta, joka antaa pisteytyksen yhden ytimen sekä useamman ytimen suorituskyvylle. Myös tässä kolmikko esittää hyvin yhtenevät tulokset, kuten kaikissa käytetty Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri antaa luvan olettaa.

GFXBenchilla ajettiin tutut testit, ja kuten aikaisemmissa testeissä, koko kolmikko selvittää testit kunnialla, mutta tässä testissä Nokia jää kaikissa osioissa tasaisen varmasti Sony-kaksikosta.

Jokapäiväistä käyttöä simuloitiin PCMark-sovelluksen Work 2.0 -testillä. Sen ja käytännön perusteella kaikki laitteet selviytyvät arkipäiväisista haasteista lähes leikiten.

JavaScript-suorituskykyä testattiin vielä Sunspider-testilla, jossa pienempi tulos on parempi. Tämä osoittautui testeistä ainoaksi, jossa Compact jää mittausten valossa kilpakumppaneistaan.

Synteettiset testit antavat aina suorituskyvystä vain toisen puolen ja testiemme perusteella kaikki kolme laitetta pärjäävät raskaammissakin tehtävissä loistavasti.

Näytön kutistaminen ja akun kapasiteetin pitäminen kohtuullisessa 2700 milliampeeritunnissa vaikuttaa toimivalta yhdistelmältä akkukestoa ajatellen. Rankassakin käytössä ruutuajan ylittäessä kolmen tunnin rajan, riittää aamulla täyteen ladatussa akussa illalla vielä lähes puolet. Kevyemmällä käytöllä puhelimella voisi nippa nappa pärjätä kaksi päivää, mikä on hyvä saavutus.

Käytettävissä pitäisi olla Quick Charge 3.0 -pikalataus, mutta testilaitteen mukana ei tullut latauslaitetta, joten sen tarkka toiminta jäi kokeilematta. Akun kuntoa pyritään optimoimaan myös Qnovo -lataustekniikalla, jonka luvataan pidentävän akun elinikää merkittävästi.

Testijakson aikana havaittiin, ettei Samsung Galaxy S8+:n latauslaite suostunut järkevään yhteistyöhän puhelimen kanssa, vaan pätki latausta jatkuvalla syötöllä. Sen sijaan muut käytössä olleet latauslaitteet OnePlussan Dash-pikalaturia myöten toimivat moitteetta.

Sisältö

  1. Johdanto 
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Käyttö ja käyttöjärjestelmä 
  4. Kamera ja suorituskyky 
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat