UUSIMMAT

Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä

31.12.2008 23:49 | Juha Kokkonen

Kosketusnäytölliset matkapuhelimet ovat nyt ”kuuminta hottia”, sillä kaikki suurimmat valmistajat ovat vihdoin saaneet omat uuden sukupolven laitteensa markkinoille. Tietämättömämmät luulevat kosketusnäytön olevan puhelimissa uusinta uutta, mutta näin ei suinkaan ole asian laita. Esimerkiksi Ericssonilla on ollut mallistossaan mustavalkoisella kosketusnäytöllä varustettu R380-malli jo vuosituhannen vaihteessa ja puhelinominaisuudet sisältäviä kosketusvärinäytöllä varustettuja kämmentietokoneita on löytynyt 2003 vuoden tienoilta esimerkiksi HP:lta ja Palmilta. Myös HTC:n valmistamia Qtek-älypuhelimia on ollut tarjolla kosketusnäytöllisinä jo vuodesta 2003 asti.

Edellämainitut kosketusnäyttöpuhelimet olivat kuitenkin lähinnä bisneskäyttöön suunniteltuja ja käytännössä mahdottomia käyttää ilman kosketuskynää eli stylusta. Nykyinen kosketusnäyttöpuhelinvillitys sai puolestaan kipinänsä vuoden 2007 alussa, kun Apple esitteli iPhonen ja LG heti kannoilla KE850 Prada -mallinsa. Muut matkapuhelinvalmistajat heräsivät kosketusnäyttöjen aikakauteen viimeistään kesällä 2007, kun Apple teki debyyttinsä matkapuhelinmarkkinoille aloittamalla iPhonen myynnin hurjien myyntilukemien saattelemana. Uuden sukupolven kosketusnäyttöpuhelin ei ollut enää kömpelön kokoinen ja hankala käyttää, vaan sirosti ja tyylikkäästi muotoiltu sekä sormilla helposti käytettävissä.

Vaikka iPhonen saapumisesta on kulunut jo lähes puolitoista vuotta, saivat Nokia ja Sony Ericsson vastineensa uuden sukupolven kosketusnäyttöpuhelinkilpaan markkinoille vasta tämän vuoden loppupuolella. iPhoneen on tutustuttu Muropaketissa ja TaskuMurossa pariinkin otteeseen, joten näin vuoden loppuun päätimme ottaa testattavaksi Applen pahimpien kilpailijoiden tuotteet Suomen markkinoilla. Vertailuun saatiin mukaan HTC Touch Diamond, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung SGH-i900 Omnia sekä Sony Ericsson Xperia X1. HTC:lta oli alun perin tarkoitus testata uudempi Touch HD -malli, mutta saatavuusongelmista johtuen testiin saatiin edellä mainittu Touch Diamond -malli.

Tässä vertailussa tutustutaan puhelimien fyysisiin ominaisuuksiin, käyttöliittymään sekä kosketusnäytön käytettävyyteen. Onko fyysisten näppäimistöjen aika lopuillaan, vai onko kosketusnäyttö vain ohimenevä muotivillitys? Kosketusnäytön avulla käyttöliittymästä saadaan intuitiivisempi ja suoraviivaisempi, mutta toisaalta ihmisen luonnostaan kaipaama fyysinen palaute jää heikommalle. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän ja missä tällä hetkellä ollaan menossa? Toivottavasti näihin kysymyksiin löydetään vastauksia tässä vertailussa.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat