UUSIMMAT

HTC Touch Diamond

31.12.2008 23:49 | Juha Kokkonen

 

Vaikka 1997 perustettu HTC ei olekaan vielä erityisen tunnettu matkapuhelinvalmistaja suurien massojen keskuudessa, on kyseessä yksi markkinoiden perinteikkäimmistä älypuhelinvalmistajista. Aiemmin HTC valmisti kämmentietokoneita ja puhelimia matkapuhelinoperaattoreille brändättyinä sekä esimerkiksi tuotenimikkeen Qtek alla. Ensimmäisen Microsoft-älypuhelimensa HTC valmisti vuonna 2002. Vuonna 2006 HTC toi markkinoille puhelimet oman brändinsä nimissä. Alkukesästä 2008 markkinoille tullut Touch Diamond oli HTC:n ensimmäinen erityisesti tyyliseikat silmällä pitäen muotoiltu puhelinmalli, joka on jo onnistunut voittamaan EISA:n ”Vuoden Eurooppalainen älypuhelin 2008-2009″-palkinnon. Tänä syksynä HTC esitteli Touch HD -mallin, joka on varustettu tarkalla ja suurella 3,8” näytöllä. Tähän vertailuun saatiin mukaan Touch Diamond -malli, jonka hinta liikkuu 500-550 euron tietämillä.

HTC Touch Diamond toimitetaan todella erikoisesti muotoillussa pakkauksessa. Pakkauksen päällä on todella tyylikkäät mustansävyiset pahvikuoret, joiden alta paljastuu kiiltävästä muovista valmistettu, pienin logoin varustettu rasia. Rasian kyljet viistoutuvat kohti pohjaa, joten pakkaus on vähintäänkin mielenkiintoisen näköinen. Kun rasian kansi avataan, alta paljastuu tyylikkäästi esille aseteltu puhelin sekä kehykseen upotetut nappikuulokkeet. CD-levyt ja osa paperitavarasta on piilotettu rasian kanteen ja loput tarvikkeet löytyvät välipohjien alta.

Touch Diamondin mukana toimitetaan itse puhelimen lisäksi akku, vara-stylus-kynä, USB-kaapeli, laturi irrotettavalla pistokepäällä, handsfree-kuulokkeet, kuulokkeiden pehmusteet, näytön suojakalvo, kaksi ohjelmisto CD-levyä sekä pikaopas ja muuta paperitavaraa.

Touch Diamondin mustat vakiokuulokkeet kytketään puhelimen USB-liitäntään, joten niitä ei saa helposti korvattua tavallisilla kuulokkeilla, mikä on sääli. Melko vaatimattomasti muotoillut muovisen oloiset pehmustetut nappikuulokkeet eivät ole äänenlaadultaan kummoiset, sillä toisto on jännittyneen ja terävän kuuloista, vaikka bassoa tuntuukin löytyvän välillä kohtalaisesti. Keskeltä kuulokejohtoa löytyy pieni musta mokkula, joka toimii handsfreen vastausnappulana ja mikkinä.

Verkkovirtalaturi on varustettu irrotettavalla pistokepäällä, mutta ainakaan testikappaleen mukana ei toimitettu kuin kotoisessa suomessa käytettävä pistoke. Laturin päällispuoli on kiiltävää mustaa muovia ja laturin ollessa kytkettynä seinään siihen syttyy valkoinen HTC-logo. Laturin pyrstöstä löytyy USB-liitäntä, johon pakkauksen mukana toimitettava USB-kaapeli kytketään. Puhelimen lataus ja datasiirto hoituu siis yhdellä ja samalla kaapelilla. HTC on päätynyt käyttämään kaapelin päässä epästandardia mini-USB:ia muistuttavaa liitintä, joten johtoa ei voi käyttää muiden laitteiden kanssa.

HTC Touch Diamond on älypuhelimeksi erittäin solakka tapaus ja samalla se onkin vertailun pienikokoisin laite. Ulkomitoiksi valmistaja ilmoittaa 102 x 51 x 11,35 mm ja painoksi 110 grammaa. Käyttöjärjestelmänä pyörii Windows Mobile 6.1 Professional ja sen päälle HTC on asentanut oman TouchFLO 3D -käyttöliittymän. 2,8 tuuman TFT-LCD-värinäyttö kykenee VGA-resoluutioon (480×640) ja on varustettu kosketustuella. Prosessorina häärii 528 MHz Qualcomm MSM7201A ja työmuistina toimii 192 megatavua DDR-SDRAM:ia. Käyttöjärjestelmän sisältävää ROM-muistia on 256 megatavua, jonka lisäksi erillistä sisäistä tallennustilaa löytyy vielä 4 gigatavua. Muistikorttipaikkaa laitteesta ei löydy.

Matkapuhelinverkoista ja datansiirtoprotokollista tuettuina ovat kolmitaajuus-GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS, EDGE, HSDPA ja WCDMA (3G). Käytännössä tämä tarkoittaa datasiirrossa maksimissaan 384 kb/s lähetysnopeutta ja 7,2 Mb/s latausnopeutta. Muita Touch Diamondin ominaisuuksia ovat A-GPS-vastaanotin, Bluetooth 2.0, WLAN IEEE 802.11 b/g, FM-RDS-radio, 3,2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella sekä videopuheluille etupuolen VGA CMOS -kamera. 900 mAh Li-Ion akulla valmistaja lupaa 270 minuutin puheajan tai 396 tunnin valmiusajan 3G-verkossa, sekä 330 minuutin puheajan tai 285 tunnin valmiusajan GSM-verkossa. Värivaihtoina ovat musta sekä hiljattain lanseerattu valkoinen.

Touch Diamondin kuoret ovat muovia, kyljissä näytön ympärillä kulkevia metallikaistaleita lukuun ottamatta. Ohut ja kompaktin kokoinen puhelin sujahtaa vaivatta housuntaskuun. Etupuolta hallitsee kookas resistiivinen (paineen tunnistukseen perustuva) 2,8″ kosketusnäyttö sekä alaosan näppäimet. Vaikka näyttö on yleisesti ottaen varsin kookas, on se kosketusnäytöksi sieltä pienimmästä päästä. Valmistajan pressikuvissa mustalta näyttävä etukuori on todellisuudessa tumman hopeanharmaata hieman peilipintaista muovia. Muotoilu on yksinkertaista ja hieman kulmikasta – siitä joko pitää tai ei pidä. Kiiltävä ja sileä pinta on todellinen sormenjälkimagneetti, ja jo muutaman minuutin hypistelyn jälkeen pinta on täynnä rasvaisia jälkiä.

Näytön alapuolelta löytyvä näppäinkaistale vie karkeasti ottaen noin neljäsosan puhelimen etupaneelista, joka on kosketusnäytöllisessä puhelimessa melko paljon. Toisaalta kaistale helpottaa laitteen pitämistä kädessä, sillä peukaloa voi lepuuttaa sen päällä. Näppäimistö koostuu koti-näppäimestä, paluu-näppäimestä, puhelun vastaus- ja lopetusnäppäimistä sekä keskellä sijaitsevasta HTC Navista. Kaikki näppäimet ovat yhtenäistä muovilevyä, lukuun ottamatta keskellä pienessä kuopassa sijaitsevaa pyöreää valintanäppäintä. HTC Navi koostuu valintanäppäimestä, sen sivuilla sekä ylä ja alapuolella sijaitsevista neljästä suuntanäppäimestä sekä kosketuksen tunnistavasta kehästä valintanäppäimen ympärillä.

Valintanäppäimen tuntuma on hyvä ja pienen kuopan ansiosta siihen osuu helposti suuremmallakin peukalolla. Muiden näppäinten liike on lyhyt ja näpäkkä, mutta tuntuma on tietyllä tapaa hieman epämääräinen, koska näppäimillä ei ole selviä rajoja. Esimerkiksi sivusuuntanäppäintä voi painaa lähes puhelimen reunasta asti ja tuntuma muuttuu tahmeammaksi keskustaa lähestyttäessä. Kosketuksen tunnistava kehä toimii musiikki- ja videopätkien kelaamisessa sekä zoomaamisessa esimerkiksi webbiselaimessa, kuvia katsellessa sekä Word- ja Excel-dokumentteja selatessa. Kosketuskehän tuntuma on kuitenkin hieman epämääräinen ja sitä olisi voitu hyödyntää vielä useammissa yhteyksissä.

Näppäimet ovat taustavalaistu valkoisella valolla ja keskellä sijaitsevaa valintanäppäintä on valaisemassa neljä valkoista valopistettä. Valintanäppäimen valaistus toimii merkkivalona eri toimintojen yhteydessä. Valo on animoitu tyylikkäästi ja esimerkiksi puhelimen ollessa latauksessa valot ”pyyhkäisevät” valintapainikkeen yli pehmeästi kerta toisensa jälkeen. Lisäksi esimerkiksi puhelun saapuessa luurinäppäinten valot syttyvät palamaan tarjoten vaihtoehdon vastata tai hylätä puhelu.

Näytön yläpuolelta löytyy valoisuussensori, kuulokeaukko sekä VGA-tasoinen (640×480) CMOS-kamera videopuheluita varten. Terävästi muotoiltu kuulokkeen aukko kerää ikävästi pölyä sekä muuta likaa ja on hankala puhdistettava.

”Kliiniä” muotoilua mukaillen Touch Diamondin kylkiin on ripoteltu vain vähänlaisesti painikkeita. Puhelimen yläpäädyn vasempaan reunaan on sijoitettu virtapainike, joka on lähes muun pinnan tasolla, liikkeeltään pieni ja tuntumaltaan harmillisen epämääräinen. Keskellä virtanäppäimen vieressä on kaiuttimen aukko. Vasemman kyljen yläosasta löytyvät puolestaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, jotka ovat myöskin tuntumaltaan hieman epämääräiset. Kyljen puoliväliä koristaa metallireunukseen laserilla kaiverrettu ”HTC Innovation”-teksti.

Oikea kylki on täysin koskematon, lukuun ottamatta metalliin kaiverrettua ”4GB Internal Storage”-tekstiä. Lisäksi stylus-kosketuskynä löytyy oikeasta alakulmasta. Puhelimen pohjaan on sijoitettu standardin mukainen mini-USB-liitin, jonka kautta hoituu lataus, datayhteys tietokoneeseen sekä kuulokkeiden kytkeminen. Puhelimen lataus onnistuu myös tietokoneen USB-liitännän kautta.

Touch Diamondin takakuori on mustaa kiiltävää muovia ja täynnä erisuuntaisia kaltevia pintoja. Muodot tukevat puhelimen tyyliteemaa ja matkivat hiottua timanttia mallinimeen viitaten. Takakuoren muodot ovat mukavan erikoiset, mutta pinnan korkeimmat kulmakohdat kuluvat harmillisen nopeasti naarmuisen näköiseksi. Takakuoren viistoksi pyöristetyt kulmat korostavat puhelimen ohuutta entisestään ja helpottavat esimerkiksi taskuun sujauttamista. Kosketuskynän paikka on takakuoren vasemmassa alakulmassa ja se lukittuu paikalleen pehmeästi magneetin avulla. Lisäksi kosketuskynän paikka on ”aktiivinen”, eli lukittuna tai valmiustilassa oleva puhelin herää eloon vetämällä kynän ulos.

3,2 megapikselin automaattitarkenteisen kameran linssi on keskellä takakuoren yläosaa. Kameraa ympäröi harjattua metallia imitoiva hopeinen kolmio, eikä linssillä ole erillistä suojaa.

Takakuori irtoaa ylöspäin liu’uttamalla. Alta paljastuu muovinen runko sekä paikat akulle ja SIM-kortille. Akun paikka on yllättävän pieni, sillä se vie vain noin kolmasosan taustapuolen alasta. SIM-kortti asetetaan paikalleen liu’uttamalla ilman erityisiä kikkailuja.

Touch Diamondissa käytetään 900 mAh Litium-ioni polymeeriakkua, jonka käyttöjännite on perinteinen 3,7 volttia. Akun kapasiteetti on vertailujoukon pienin ja erityisen pieni virtasyöppöön älypuhelimeen.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat
Keskustelu

Tuohon out-of-the-box ominaisuuslistaan olis voinu myös lisätä iPhonen :) Ihan vaan vertailun vuoksi.

51: Tokihan ohjelmia löytyy, mutta nämä vertailut on tehtävä out-of-box periaatteella, eli mitä puhelimista löytyy oletuksena. Muuten homma kävisi mahdottomaksi, sillä varsinkin Windows Mobile -puhelimille voi tehdä melkeinpä mitä vaan, kunhan jaksaa perehtyä ja nähdä tarpeeksi vaivaa.

53: Ei ole tulossa. Touch Pro saatetaan testata yksinään tai jonkun toisen uuden mallin kanssa.

Hyvä arvostelu, mutta Touch Pron puuttuminen jäi harmittamaan. Onko kenties tulossa Xperia vs Touch Pro arvostelua joskus tulevaisuudessa?

Tässä lähiaikoina ollut käytössä e90, iphone ja touch pro, joista viimeisin käytössä parasta aikaa. iPhonessa häiritsi muutama ominaisuuksien puute ja se että sitä ei nyt hirveästi voinut viritellä itse. Mutta sellaisenaankin makea ja toimiva laite, ei ihme että suosiossa löytyy. HTC on toista maata, siihen löytyy valtavasti räplättävää ja eri ROMmeja testailtavaksi. Eihän tuosta olisi mihinkään ilman xda-developersia.. Joten sopii enempi tälläiselle nördelle. E90 oli oikein loistava laite kanssa, ei pahaa sanottavaa, erittäin toimiva.

@39 & @40
Itsellänihän kans 5800 red, youtube toimii moitteettomasti.

Myös Office- ja pdftuki löytyy ohjelmien kanssa. RSS-lukija on nokian omassa selaimessa jos viitsii katsoa valikosta.

49: Fiksua tekstiä, olen pitkälti samaa mieltä. Porukka tuntuu yleisesti olevan ihmeen fanaattisia näihin älypuhelinasiohin liittyen – kyse on kuinkin vain kännyköistä!:) Kun markkinoiden kosketusnäyttöpuhelimien tarjontaan tutustuu hieman pintaa syvemmältä, voi huomata, etteivät esimerkiksi Nokian, Applen ja WinMo -mallit ole vastineita toisilleen.

Ensin käyttäjän pitäisi määrittää mitä haluaa puhelimeltaan ja sen jälkeen valita paras vaihtoehto. Windows Mobile puhelimet ovat se teknisin vaihtoehto ja tarjoavat eniten säätövaraa ja mukautettavaa. iPhone puolestaan on käytettävyyden riemuvoitto ja on varmasti paras vaihtoehto monipuolisemmaksi laitteeksi peruspuhelinta korvaamaan. Esimerkiksi itse taas olen päätynyt omissa tarpeissani Nokian kannalle, joka sijoittuu tavallaan kahden edellämainitun välimaastoon. iPhonen rajoitukset ja Applen holhous ahdistavat minua ja toisaalta Windows Mobile -puhelimet tuntuvat liian teknisiltä ja kömpelöiltä päivittäiseen peruskäyttöön. Jokaiselle tämä valinta on tietysti henkilökohtainen, omien tarpeiden mukaan. Siksi onkin lähinnä naurettavaa, kun ihmiset julistavat ”Nokia on paras, iPhone paska”, tai päinvastoin :)

Itsellä nyt on luureja ollut ihan tarpeeksi ja nyt on käytössä iPhone.

iPhonessa on puutteita, jotkut niistä ovat aivan selkeästi ”uuden ajattelun ominaisuuksia” tuolla tarkoitan sitä, että opetetaan käyttäjä uuten tapaan toteuttaa asia. Jotkut puutteista on taas miltein täysin käsittämättömiä ja ellei syy ole kolmannen osapuolen niin en tajua niiden puuttumista (patentit, sopimusasiat yms.). Mikäli ne on Applen ihan omia päätöksiä, niin en tajua. En todellakaan tajua.

Sikäli myönnän kyllä aivan suoraan, että käyttöliittymältään (jos ei nyt oteta huomioon ominaisuuksia, koska ne on eri asia) niin Apple vie muita ja reippaasti. Suurin syy kenties tuohon on juurikin se, että he suunnittelivat puhelimen kosketusnäytön ympärille, eivätkä kosketusnäyttöä puhelimeen. He aloittivat eri kohdasta ja omasta mielestäni tuo toimi paremmin ja hyvänä esimerkkinä on kilpailijoiden rankka petraaminen tuolla osa-alueella. Hyvä esimerkki on se, että monet valmistajat ovat nyt pistäneet suuria summia/muutoksia juurikin tuohon puoleen.

Applen pitää saada ominaisuudet kuntoon (juurikin nämä idioottimaiset puutokset), joiden syitä voi vaan arvailla. Se heidän pitää myös tehdä ENNEN kuin muut valmistajat saavat etumatkaa kiinni käyttöliittymissä. Ominaisuuksilla en todellakaan tarkoita mitään parempaa kameraa yms. vaan ihan konkreettisia älypuhelin ominaisuuksia. Itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa kun Nokia lanseeraa uutukaista ja suurin haloo nousee hyvästä kamerasta, jonka ainoa hyvyys on suurempi pixelimäärä.

iPhonen etu on se, että vanha mummokin osaa käyttää jokaista sen tarjoamaa ominaisuutta ilman pojanpojan apua tai erillistä puhelinkäytön kurssia. Iskeppä Communikaattori mummolle ja voit odotella kun se soittelee lankaluurilla ja kyseleee, että miten tällä soitetaan. iPhonen etu kun ei ole se rauta, vaan nimenomaan käyttöliittymä.

Tuo ”Suomalaistaustainen Nokia” on mielestäni vähän epämääräinen, kyllä sitä voidaan ihan hyvällä mielellä sanoa vielä suomalaiseksi :)

Mutta joo, hyvä artikkeli. Eipä ole tarvinnut 5800 ostoa katua, erittäin tyytyväinen on ollut. Muutamia bugeja on, mutta eiköhän uusi firmis ne korjaa.

Jopas oli taas kattava ja hyvä artikkeli, vierähti taas mukavasti aikaa kun tämän luki. Itseltäni löytyy toi Nokia 5800 Xpressmusic ja kyllä mie tähän olen tyytyväinen. Hinta/laatusuhde on kohdallaan.

aika huonosti selvisi omnia vertailussa, vaikka minusta on paras näistä, ja itse sellaiseen päädyin. Kameran takia pitkälti, puhelimessa pitää olla kunnollinen, ja communikaattorista ei viitsinut ottaa sen suhteen takapakkia. QWERTY:ksi näytöllä näkyvä näppis riittää ja toimii samsungissa. Optinen nappi toimii mielestäni myös hyvin ja akkukesto on hyvä. Commuun verrattuna GPS ja WLAN ovat epäherkempiä.

Kiitos erinomaisesta artikkelista. Nyt tiedän myös muiden valmistajien älypuhelimien ominaisuuksia Nokia 5800:n lisäksi. Tätä lukiessani tuli ainakin selväksi enemmän kuin yksi asiaa, miksi en tule Windows pohjasta luuria heti ostamaan. Kohta kaksi vuotta N95 käyttäneenä tämä kosketus näytöllä varustettu Nokian uutukainen on kyllä yllättänyt minua nopeudella, helpolla ja suoraviivaisella käytettävyydellä. Tikkua olen käyttänyt vain asetusten viilaamiseen, muuten olen sormi tuntumalla operoinut. Seuraavan työkännykän hankiminenkaan ei tuota vaikeuskia ja se on N97.

Pelaamisesta kiinnostuneille puhelimenomistajille. Olen tässä pari päivää pelaillut loistavaa (ja ilmaista) gpfce nes emua, ja tuli lukiessa tätä mieleen, että saattaa pelaaminen olla vaikeaa kosketusnäytöllä. Esimerkkinä kun mariossa pitää samaa aikaa painaa juoksunappia ja hypätä. Saakohan tällaista toteutettua tasaiselle kosketusnäytölle kunnialla.

Mielenkiintoinen artikkeli, näitä lisää ;)

Heti nappasi tekstistä silmiin kohta ”vaikka erityisesti iPhonen käyttäjät tyrmäävät kaikki muut…”

On nimittäin aika mielenkiintoista lukea vaikkapa Afterdawn:in tuotevertailusivustoa (tai yleensä mitä tahansa asiaan liittyvää kommenttiosiota jne.), joissa aina löytyy useampi kommentti haukkuen (varsinkin Nokialaisia) muita puhelimia. Yleensä tyypit ovat haukkuneet (ja ”arvostelleet”) esim. Nokialaiset aivan pa**oiksi ja kun tarkistat tilannetta, he ovat ”arvostelleet” 2 tuotetta… iPhonen, jonka omistavat, täydet pisteet ja Nokialaisen (jota eivät ilmeisesti ole edes nähneet), jolle on annettu alin mahdollinen pistemäärä. Ja lisäksi verbaaliset haukut.

Aika mielenkiintoista, onko oikeita asiakkaita vai esim. Applen tai Soneran palkkaamia trolleja ;D

Noh, se oli vain huomio.

@35.
Noup, piste sinne loppuun on tosiaankin laitettava.

@38.
80-luvulta.

@39
Mitä tarkoitat tuolla että löytyy youtube? Selaimella kun tubea selaa niin videot ja ääni pätkii kyllä pahasti. Jos kuva on paikoillaan niin ääni tulee kunnolla, mutta jos kuvaan tulee pientäkin liikettä niin aloittaa ääni pätkimisen. Eiköhän jokaisesta 5800:sesta löydy täysimittainen qwerty näppäimistö. Päivitystä ja kunnon selainta odotellessa.

itelläni on toi nokia ja siitä kyllä löytyy youtube ja täysmittanen näppäimistö

@34.
Mistä lähtien Suomessa muka on käytetty pistettä desimaalierottimena?

34: varmaan tarkoitti tuota että pitäisi olla 21.12. - piste myös lopussa.

31: Terävä huomio. Elikkä HTC:n kaapelissa oleva miniUSB-liitin on epästandardi, koska siitä on yksi kulma tehty suuremmaksi, eli se on liian suuri standardiin liitäntään. Puhelimen päässä siitä ei ole taas haittaa, koska tavallinen miniUSB-liitin sopii kyllä kiinni puhelimen ”isompikehyksiseen” liitäntään. Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti selvisi :)

32: Nojuu, Opera mini varmasti toimiikin, mutta se nyt ei ole vielä ”täysiverinen” selain, vaan karsittu versio peruspuhelimiin. Tuo mobile on kuitenkin vielä aivan eri maata…

34: En välttämättä ymmärtänyt mitä tarkoitat, mutta jos tuota päivien järjestystä, niin nuo kalenterimerkinnät ja tehtävät eivät ole keskenään rinnastettavia. Eli kalenterimerkinnät listautuvat ensin ja sitten alapuolelle kaikki tehtävät.

Näytä kaikki kommentit

@34
Mitä tarkoitat viestilläsi? Eikös tuo ole ihan standardi tapa ilmoittaa päivämääriä?

jeps varmaan useimman mukaan lähtee nokialainen :smoke:

”24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.”

Opera Mini 4.2.13337 päivitys toi natiivin tuen x5800 puhelimeen. Itse olen tuota operaa käyttänyt x5800:lla, ja se toimii huomattavasti nopeammin kuin nokian oma selain.

Mites, HTC:n katsauksessa sanotaan toisessa kohdassa että siinä on epästandardi usb ja toisessa kohdassa että siinä on standardi usb.

”HTC on päätynyt käyttämään kaapelin päässä epästandardia mini-USB:ia muistuttavaa liitintä, joten johtoa ei voi käyttää muiden laitteiden kanssa.”

”Puhelimen pohjaan on sijoitettu standardin mukainen mini-USB-liitin, jonka kautta hoituu lataus, datayhteys tietokoneeseen sekä kuulokkeiden kytkeminen.”

Onhan tuo 5800 ihan huippu luuri. Itse yllätyin vakaudesta ja käytettävyys todella lähellä iphonea, värinä palaute on hyvä. Ominaisuudet ratkaisivat lopulta sen miksi vaihdoin Iphoneni Nokiaan.

21: Joo, kiitoksia huomiosta. ”Vaan”-sana puuttuu pilkun jälkeen. Korjaillaan…

24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.

27: Koko?:) Kaippa Nokia sen puhelimeksi on luokitellut, mutta enemmän kyseessä on mobiilitietokone puhelinominaisuuksilla. Paremminkin se osuu samaan kategoriaan Nokian Internet Tablet -mallien kanssa, kuin matkapuhelimien. Ei tuon kokoista vehjettä pysty kantamaan kuin laukussa. Mutta kuten sanoit, jos sitä nyt pikkuseikkoihin haluaa jämähtää, niin kaikilla on tietysti omat huvinsa. Siitä tuskin on juuri kellekään haittaa, jos tekstissä jättää mainitsematta erikoislaatuisen kokeiluluontoisen mallin, jota ei voi verrata näihin laitteisiin ja joka ei ollut kummoinenkaan myyntimenestys.

[email protected] itse ostin iPhonen 3G verson siksi kun oli ennestää 2G versio. Kun kuulin soneran yksinoikeudesta nousi armoton vidutus no kuitenki ostin luurin 430e sonera pisteestä ekanapäivänä. Kokeilin alkuu soneran liittymää en tykänny (sika overhinnat) – vaihdoin 2kk jälkee telefinlandii ja maksoin soneralle loput 22kk x 2e.

Telefinland on sentää hinnallisesti Dna kanssa samoilla aalloilla.
– tämän kanssa pärjää mutta heti kun mahd. Siirryn dna leiriin takaisin.

( – kirjoitettu iPhonella ).

@13
Mikä tekee 5800:sta enemmän ”PUHELIMEN” kuin 7710:sta?

Kyllä mielellään itse ottaisin tuon 5800 XpressMusicin kuin iPhonen. Ei vaan oikeasti kiinnosta olla 24kk Soneran kytkyssä ja maksaa siitä toista tuhatta euroa, kun voisi hankkia haluamansa halvan liittymän ja kolmen sadan euron Nokialaisen.

Jep kannattaa varmaan huomioida se seikka myös, että Nokialainen on huomattavasti muita halvempi. Kyllä tuota on helppo käyttää hetken opettelun jälkeen. :)

5800:lle on ollut saatavilla opera selain jo pitkään, mutta arvostelussa lukee että tällä hetkellä ei voi muuta käyttää kuin nokian omaa.

Tuolla sanottiin, että 5800 valikossa pitää tuplaklikata. Nykyisin pärjää yhdellä klikautuksella ainakin oletuksena.

Onneks on iphone ja multitouch, resistiivisestä näytöstä tikkuineen ja käsialatunnistuksineen en välitä joten tuli onneks hommattua oikea laite itselle ennenkuin edes oli perehtyny noihin näyttötekniikoiden eroihin.

Oikein hyvä roundup. Xperia vaan vähän ihmetyttää..

Ainiin ja tästä taitaa puuttua joku sana välistä:
”Näytön kuva ei käänny automaattisesti puhelimen asennon mukaan, puhelimesta löytyvän QWERTY-näppäimistön avaamalla.”

Tänki olis suoraa voinu kyl heittää tonne Taskumuron puolelle eikä turhaa tänne, noh jos nyt yks erehys sallittakoo :D
Kuhan ei vaa ala muistuttaa MB/HIFI toimintaa tääl ni hyvin menee…
[happy new year]

Tuo nokia on todellakin kömpelön oloinen vaikka sutjakan laiha onkin, kokeilin sitä puhelinkaupassa, mieluummin ottaisin kuitenkin sen apple/sony:n matkaani. Hyvä artikkeli.

Excel-taulukon olisi voinut sovittaa niin että teksteistä saa selvän.
Kiitos muuten hyvästä testistä!

Omalla Nokia 5800:lla selaan nettiä Operalla. Hyvin tuntuu toimivan. Tähän mennessä olen erittäin tyytyväinen. 312€ hintaan ei mielestäni parempaa tällä hetkellä löydy.

Tuo HTC Touch Diamond ollut elokuusta asti käytössä ja on kyllä hyväksi havaittu kampe. Aluksi oli vähän ongelmaa kun ei ollut tuota uutta sohtaa saatavilla, mutta 1.93 paransi koko laitteen. Eniten tykkään tuossa tuosta mainiosta TouchFLO- käyttöliittymästä.

Kaveri vaimoineen otti tuollaiset Noikialaiset,molemmat vaihdettiin viikon sisällä juuri akun nopean tyhjenemisen vuoksi,Uddet,tilalle saadut,toimivat hyvin.Tuntuu olevan jonkinlainen tyyppivika!
Mukavan oloinen puhelin pienen testisession perusteella.Itse odottelen N97:kaa!
Hyvin tehty artikkeli hienoine kuvineen,Kiitos!

11: Saattaapi olla eroja noissa esisarjan puhelimissa. Kaverin sinisessä 5800:ssa on myöskin raitakuviota takakuoressa.

9: Ei tuota oikein PUHELIMEKSI voi kutsua…:) Mutta mikäs siinä jos pilkkua tahtoo n***ia…

Tässä näkyi tämän eteen nähty vaiva. Hyvä luettava, selvä ja informatiivinen. Kiitoksia.

Ihan pakko kyllä sanoa, että Nokian 5800:ssa ei tarvitse ottaa Stylus-kynää pois takakuoresta, että takakuoren voi irroittaa. Lisäksi takakuori ei ole samanlainen kuin kuvassa oleva matta vaan siihen on laitettu hieman kuviota. Voi olla, että kuvissa kuvio ei vain näy.

Huonoimpana puolena olen itse havainnut Nokia 5800:ssa surkean kameran. Jopa hyvässä valossa kameralla ei saa kovin tarkkoja kuvia. Ehkä pitää paneutua todella asetuksiin jos saisin hieman enemmän kamerasta irti. :P

tairan pysytellä iPuhelimessani

(kun en tarvitse hyvää puhelin-ominaisuutta (mms jne.., riittää että voi soittaa ja lähettää tekstiviestiä) – (mutta tarvin loistavan medialaitteen johon on yhdistetty puhelin)

Näytti aika kaooottiselta noi käyttöliittymät. Kävin myös kokeilemassa puolisentuntia paikallisessa Hirvoxissa tuota nokialaista. Hirveesti ”ominaisuuksia” Hirveä käyttää.. – Ainut minkä huolisin nokialaisesta –> iphoneen on tuo 3.2mpix kamera.

Puhelimena tuo nokialainen tuntui muuten jäpäkältä, harkitsin jopa työpuhelimeksi sitä. Käyttöliittymä ei oikein tuntunut mun jutulta. HUOM! kynällä ohjaaminen tuntui paljon nopeammalta kuin sormilla ohjaaminen nokialaisessa.. dunno.. ei ollut sitä i -kosketusta. ;)

Ei siinä.-. varmasti kyseistä kapulaa haluava siihen myös tyytyväinen.

Tuo Nokialaisen nihkeä taustamateriaali on mitä ilmeisimmin erittäin kestävää sorttia, sillä omassa 6233:ssa on samankaltainen takakansi, eikä se ole kulunut mihinkään. Muu puhelin sen sijaan on.

Mielenkiintoista on nähdä miten seuraavat nokian kosketuspuhelimet sijoittuvat. Tämä xpressmusichan on keskisarjaa, ei varsinaisesti nokian high-endiä. Tulossahan on ainakin yksi wqerty-näppiksen sisältävä kalliimpi kosketuspuhelin.

Toimittaja hyvä nokialla on ennekin ollut kosketusnäytöllinen puhelin ennen 5800 expressmusic laitetta. Nokia 7710 anyone?!

Kiva artikkeli, jossain noissa vertailukuvissa missä on tekstiä, niin ne tekstit on vähän outoja, johtuen varmaan fontista tai siitä että joku on pienentäny ne ;E
Epämukava lukea meinaan.

Muropaketin uusimmat