UUSIMMAT

HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset

31.12.2008 23:49 | Juha Kokkonen

 

Käyttöliittymä

Touch Diamondin käyttöjärjestelmänä pyörii siis Microsoftin Windows Mobile 6.1 Professional, joka on monipuolinen ja monitaitoinen ohjelmisto, muttei missään nimessä paras ratkaisu keskiverto puhelimenkäyttäjälle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Windows Mobilelle ja HTC:n puhelimille on saatavilla lukuisia kolmansien osapuolien päivityksiä ja lisäohjelmia, jotka parantavat puutteita ja ongelmia, mutta joita ei luonnollisestikaan voida ottaa huomioon laitteen arvioinnissa. Lääkkeenä Windowsin teknisyyteen HTC:n uusimpien puhelinmallien ylpeys on TouchFLO 3D -käyttöliittymä, jonka tarkoituksena on muuntaa Windows Mobile helppokäyttöisemmäksi ja sormiystävällisemmäksi kosketusnäytöllisissä puhelimissa. Kyseessä on eräänlainen ”kuori”, joka peittää alleen Windows Mobilen yleisimmin käytetyt toiminnot, tai ainakin osia niistä. Testikappaleen käyttöliittymä oli kieleltään englanninkielinen, mutta Suomen malleissa TouchFLO on käännetty suomeksi. Sen sijaan itse käyttöjärjestelmän kieli on kaikissa Touch Diamondeissa englanti.

TouchFLO 3D:n rakenne muodostuu ruudun alalaidassa sijaitsevista peukalolla valittavista välilehdistä sekä ruudun keskelle avautuvasta välilehden sisällöstä, joka muodostuu tyylikkäästi ja näyttävästi toteutetusta 3D-grafiikasta. Ruudussa on samalla näkyvissä myös Windows Mobilen normaalit ylä- ja alapalkki. Alapalkin valinnat liittyvät välilehden sisältöön. TouchFLO:n välilehtiä on yhteensä kymmenen, joista samanaikaisesti on näkyvillä viisi. Välilehdillä liikutaan joko yksinkertaisesti halutun välilehden kuvaketta peukalolla painamalla tai peukaloa välilehtipalkin päällä liu’uttamalla, jolloin kursori liukuu välilehtien läpi tyylikkäästi animoituna.

TouchFLO 3D:n koti-välilehdellä näkyy päivämäärä, hauskoin ”läppänumeroin” animoitu kellonaika, mahdolliset aktiiviset hälytykset sekä linkit puheluhistoriaan ja kalenteriin. Jos puheluhistoriassa on uusia tapahtumia tai kalenterissa ajankohtaisia merkintöjä, ne näkyvät koti-ikkunassa. Kellonaikaa painamalla avautuu Windowsin oma hälytykset-sovellus, jonne käyttäjä voi asettaa haluamansa määrän kustomoituja hälytyksiä ja herätyksiä.

Puheluhistoriavalikko on HTC:n omaa käsialaa ja tarkasteltavana ovat kaikki puhelut, vastaamatta jääneet, vastatut ja soitetut.

Koti-välilehden kalenterilinkkiä painamalla ruudulle avautuu Windows Mobilen kalenteri, jonka ulkonäköön HTC ei ole koskenut. Selkeässä kalenterissa on tarjolla päivä, viikko, kuukausi sekä vuosinäkymät ja merkinnät ovat synkronoitavissa Outlookin kanssa. Monet kalenterin objektit ovat kooltaan sen verran pieniä, että kynän kaivaminen esiin kalenteria käyttäessä on lähes välttämättömyys.

Kotiruudussa alapalkin vasemmassa reunassa sijaitsevaa ”Phone”-valintaa painamalla näytölle avautuu perinteinen ”puheluruutu”. Numerot voi näppäillä ruudulle ilmestyvän kookkaan näppäimistön avulla tai vaihtoehtoisesti kaivaa yhteystieto sormin selattavasta yhteystietolistasta. Näppäimistön yläpuolella on myöskin näkyvillä pari viimeksi käytettyä numeroa.

Koti-välilehdestä seuraava oikealle on ”People”-välilehti, johon käyttäjä saa lisätä pikavalintoja haluamiensa ystävien yhteystietoihin. Ystävien pikavalinnat näkyvät ruudulla ”polaroid”-kuvia muistuttavina läpysköinä, joita käyttäjä voi selata sormella pyyhkäisemällä tyylikkään kolmiulotteisen selausanimoinnin siivittämänä. Osoitekirjaan käyttäjä voi siirtyä painamalla alapalkin vasemman reunan ”All People”-valintaa. Näytölle avautuva osoitekirja on HTC:n muokkaama – sormella selaamista on helpotettu oikean reunan aakkosrivistöllä. Sormea liu’utetaan rivistön päällä ja keskellä ruutua näkyy isolla minkä kirjaimen kohdalla kulloinkin ollaan. Yhteystiedot saisivat olla ruudulla hieman suurempia, jotta virhepainalluksilta vältyttäisiin.

Tekstiviestien välilehdellä saapuneet viestit ovat esillä yksinkertaisessa tekstimuodossa, jota klikkaamalla viesti aukeaa Windows Mobilen viestintäsovellukseen. Jos teksti on niin pitkä, ettei se mahdu kokonaan ruudulle, on ulkopuolelle jäävä loppuosa luettava viestintäsovelluksen puolella. Ruudun oikeassa reunassa on myös suora pikanäppäin uuden viestin luomiseen. Kun puhelimeen on saapunut uusia viestejä, ilmestyy viestivälilehden logon viereen vihreä luku kertomaan lukemattomien viestien määrästä.

Viestien hallinta tapahtuu Windows Mobilen vakioasussa olevassa sovelluksessa. Windows Mobile näyttää viestit keskusteluina, eli kaikki samasta numerosta tulleet viestit järjestyvät oman otsikkonsa alle. Viestiin voi vastata pikaviestintätyyliin kirjoittamalla aiempien viestien alapuolella sijaitsevaan tekstikenttään ja painamalla alapalkin lähetysnappia.

Uutta viestiä kirjoitettaessa vastaanottajan numero joko näpytellään manuaalisesti tai valitaan osoitekirjasta. Valitettavasti viestisovelluksen yhteydessä ruudulle aukeaa Windows Mobilen oma osoitekirja, eikä HTC:n oma sormella paremmin selattavissa oleva versio. Windows Mobilen tekstinsyöttövaihtoehtojen (pienikokoinen qwerty ja kolme eri tekstintunnistusvaihtoehtoa) lisäksi HTC:lla on onneksi tarjota kolme omaa vaihtoehtoa. Näppäimistötyyppi valitaan alapalkin keskelle ilmestyvästä kuvakkeesta. Täysikokoinen QWERTY, Compact QWERTY jossa samassa näppäimessä on useampi kirjain sekä Phone Keypad, joka vastaa tavallisen puhelimen näppäimistöä. T9 tekstintunnistus on tuettuna. Täysikokoisen QWERTY:n näppäily sormilla onnistuu pienikätiseltä, mutta moni turvautuu ennemmin kosketuskynään. Näytön kääntäminen vaaka-asentoon ei valitettavasti ole kirjoitettaessa tuettuna, mikä on harmi, sillä se olisi yksi keino parantaa kuvaruutunäppäimistön kokoa. Kuvissa näytillä on kolmannen osapuolen muokkaamat näppäimistölayoutit, sillä englanninkielisestä testipuhelimesta ei luonnollisestikaan löytynyt skandinäppistä vakiona.

Saapuneet viestit näkyvät ruudulla animoituna kolmiulotteisina kirjekuorikuvina, joita klikkaamalla ne avautuvat Windows Mobilen sähköpostisovellukseen. Sähköpostisovellus on tarkemmin ottaen samaa kokonaisuutta viestisovelluksen kanssa, sillä viestit näkyvät vain omana kansiohaaranaan sähköpostisovelluksen kansiopuussa. Kansiopuu mahdollistaa tehokkaan usean sähköpostitilin samanaikaisen hallinnan. Ulkoasultaan sähköpostisovellus näyttää siis samalta kuin tekstiviestisovellus.

 

Viides välilehti on varustettu maapallo-logolla ja se sisältää pikavalinnat puhelimen internet-toimintoihin. Suurta maapallon kuvaa näpäyttämällä aukeaa Opera-selain ja sen alapuolella on linkit erilliseen YouTube-sovellukseen sekä usealle hyödylliselle nettisivustolle, kuten Wikipediaan, Facebookiin ja Googleen.

 

HTC on asentanut Touch Diamondiin Mobile Explorerin rinnalle Opera Mobile 9.5 selaimen, joka onkin hyvä ratkaisu. Opera toimii ripeästi ja sujuvasti ja useimmat sivustot latautuvat puhelimen näytölle moitteetta. Sivujen pikazoomaus onnistuu tuplakosketuksella tai Navi-kosketuskehää pyörittämällä. Selain osaa monia tietokoneselaimen temppuja, kuten suosikkisivujen tallennuksen ja useat samanaikaiset välilehdet. Sivujen selaus onnistuu niin vaaka- kuin pystynäytölläkin.

Koska Opera ja Explorer eivät tue Flash 3:a, on Touch Diamondissa YouTube-videoiden katsomiseen oma ohjelmansa. Ohjelma mahdollistaa koko YouTuben sisällön selaamisen, oman videohistorian tarkastelun sekä suosikkivideoiden tallentamisen.

Kuudes välilehti on pyhitetty kuville ja videoille, jotka näkyvät ruudulla tyylikkäinä animoituina ”paperikuvina”, joita on mahdollista selata sormella pyyhkäisemällä. Kuvaa klikkaamalla se avautuu koko ruudun täyttävään katselutilaan. Videot puolestaan avautuvat toistosovellukseen. Ruudun oikean laidan kahdesta kuvakkeesta saa avattua kameran ja videokuvauksen. Alapalkin vasemmasta reunasta aukeaa kuva-albumi, jolla on mahdollista katsella puhelimen eri kansioista löytyviä kuvavalikoimia. Alapalkin oikean reunan valinta avaa puolestaan vaakatasoon kääntyvälle ruudulle automaattisesti kuvia vaihtavan diashown.

Kamerasovelluksen kontrollit ovat yksinkertaiset ja selkeät. Digitaalinen zoomi sijaitsee ruudun vasemmassa reunassa ja alareunaan on ripoteltu kuvagallerian, video/valokuvatilan ja asetusvalikon painikkeet. Oikeassa yläkulmassa on jäljellä olevan kuvatilan määrä sekä kamerasovelluksen sulkemispainike. Kamerasovellus toimii vain näytön vaaka-asennossa ja laukaisimena käytetään Navin valintanäppäintä.

Musiikki-välilehdellä on esillä rivi valittujen kappaleiden levynkansikuvia, joita on mahdollista selata sormella pyyhkäisemällä. Halutun kappaleen voi pyöräyttää käyntiin painamalla oikean reunan play-painiketta. Soitettavan kappaleen eteneminen näkyy albumin kannen alareunassa vihertyvänä palkkina.

Kappalekirjasto avautuu alapalkin vasemman reunan ”Library”-valintaa painamalla. Musiikkikirjastoa voi tarkastella mm. artistin tai levyn mukaan ja mieleisistä kappaleista voi muodostaa soittolistan. Alapalkin oikean reunan valintaa painamalla avautuu puolestaan musiikkitoiston asetusvalikko.

Yksi näyttävimmistä TouchFLO 3D -välilehdistä on sää-välilehti, joka kertoo käyttäjän asettamien kohteiden lämpötila- ja säätiedot numeroin, sanoin ja animoitujen kuvien avulla. Säätyypistä kertovat kuvat ovat siis animoituja ja esimerkiksi sadekelillä ruutuun ilmestyy pisaroita jotka tuulilasinpyyhin pyyhkäisee tasaisin väliajoin pois. Halutessaan näkyville saa myös kohteen viiden päivän ennusteen. Säätietojen päivityksen saa toimimaan joko automaattisesti tai manuaalisesti.

Settings-välilehti tarjoaa työkalut mm. ääni- ja tiedonsiirtotoimintojen hallintaan. Alakohdista aukeavat valikot ovat myöskin HTC:n käsialaa. Esimerkkikuvana ”Communications”-valikko, josta käyttäjä pääsee näppärästi kytkemään puhelimen yhteystoimintoja päälle ja pois.

Yläpalkin status-kuvakkeita milloin tahansa painamalla näytölle aukeaa System Status -ruutu, josta pääsee mm. juuri edellä mainittuun Communications-valikkoon, sekä virranhallinta-asetuksiin ja esimerkkikuvassa näkyvään System Volume -valikkoon. HTC on lisäksi esiasentanut Touch Diamondiin Task Manager -sovellukseen, johon pääsee käsiksi näytön oikean yläkulman kuvakkeesta TouchFLO:n perustilassa. Task Manager näyttää mm. käytössä olevan muistin sekä mahdollistaa avoimien sovellusten nopean sulkemisen.

Viimeinen välilehti sisältää pikavalintoja käyttäjän lempiohjelmiin. Käyttäjä saa valita haluamansa kaikista puhelimesta löytyvistä ohjelmista yhteensä kahdeksaantoista pikavalintapaikkaan. Alapalkin vasemmasta reunasta pääsee Windowsin ohjelmakansioon.

Käyttökokemukset

Pienen kokonsa ansiosta HTC Touch Diamond on helppo ja kevyt pitää kädessä. Pienempikätinenkin käyttäjä ylettyy kattamaan peukalollaan suurimman osan näytöstä. Näytön tarjoama fyysinen tuntuma on kohtalainen, muttei riitä vertailun kärkikastiin. Kosketukset menevät myöskin perille tarkasti, mutta haptista palautetta esimerkiksi värinän muodossa jää silti kaipaamaan. Näyttö on erittäin tarkka ja sitä on suoranainen ilo katsella. Pienestä 2,8″ koosta johtuen tietyt ruudulle ajoittain ilmestyvät objektit kuitenkin lähes huutavat kosketuskynää avuksi. Pieni näyttö on ongelma myös sormin tekstiä syötettäessä, sillä vaikka HTC onkin asentanut puhelimeen kolme onnistunutta on-screen-näppäimistöä, on näpyttely isoilla sormilla hankalaa, varsinkin kun puhelin ei anna haptista palautetta värinän avulla. Kynän käyttäjät arvostavat aktiivista kynänpaikkaa, joka imaisee kynän paikalleen magneetin avulla ja poistaa puhelimen lukituksesta kun kynä vedetään ulos. Musiikin ystävät ovat puolestaan varmasti harmissaan 3,5 mm kuulokepaikan sekä kuulokesovitteen puutteesta. Touch Diamodin pieni akku näkyy armotta toiminta-ajassa. Keskitasoisessa kaikkia ominaisuuksia hyödyntävässä käytössä tyypillinen latausväli oli 1-2 vuorokautta.

TouchFLO 3D on erittäin näyttävä ja idealtaan onnistunut käyttöliittymä teknisen Windows Mobilen päällä. Valitettavasti se on kuitenkin ajoittain harmillisen hidas sujuvaan peruskäyttöön. Saapuessaan testikappaleessa oli alkuperäinen 1.35.401.3 ohjelmistoversio, jonka on yleisesti todettu toimivan erittäin hitaasti. Puhelin päivitettiinkin uusimpaan viralliseen 1.39.x.x ohjelmistoversioon, joka nopeutti TouchFLO 3D:n toimintaa selvästi, muttei poistanut tökkimistä kokonaan. Tuntuukin, että hyvä konsepti on tietyissä määrin pilattu liialla näyttävyydellä, jonka pyörittämiseen luurissa ei ajoittain riitä potku. Lisäksi etenkin tehokäyttäjälle saattaa nopeasti tulla sellainen vaikutelma, että TouchFLO 3D on liian ohut kuori armottoman Windowsin päällä. Puhelinta käyttäessä korean TouchFLO:n alta paljastuu nimittäin helposti Windowsin karuus, esimerkiksi viestien hallinnan ja kalenterin kohdalla.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat
Keskustelu

Tuohon out-of-the-box ominaisuuslistaan olis voinu myös lisätä iPhonen :) Ihan vaan vertailun vuoksi.

51: Tokihan ohjelmia löytyy, mutta nämä vertailut on tehtävä out-of-box periaatteella, eli mitä puhelimista löytyy oletuksena. Muuten homma kävisi mahdottomaksi, sillä varsinkin Windows Mobile -puhelimille voi tehdä melkeinpä mitä vaan, kunhan jaksaa perehtyä ja nähdä tarpeeksi vaivaa.

53: Ei ole tulossa. Touch Pro saatetaan testata yksinään tai jonkun toisen uuden mallin kanssa.

Hyvä arvostelu, mutta Touch Pron puuttuminen jäi harmittamaan. Onko kenties tulossa Xperia vs Touch Pro arvostelua joskus tulevaisuudessa?

Tässä lähiaikoina ollut käytössä e90, iphone ja touch pro, joista viimeisin käytössä parasta aikaa. iPhonessa häiritsi muutama ominaisuuksien puute ja se että sitä ei nyt hirveästi voinut viritellä itse. Mutta sellaisenaankin makea ja toimiva laite, ei ihme että suosiossa löytyy. HTC on toista maata, siihen löytyy valtavasti räplättävää ja eri ROMmeja testailtavaksi. Eihän tuosta olisi mihinkään ilman xda-developersia.. Joten sopii enempi tälläiselle nördelle. E90 oli oikein loistava laite kanssa, ei pahaa sanottavaa, erittäin toimiva.

@39 & @40
Itsellänihän kans 5800 red, youtube toimii moitteettomasti.

Myös Office- ja pdftuki löytyy ohjelmien kanssa. RSS-lukija on nokian omassa selaimessa jos viitsii katsoa valikosta.

49: Fiksua tekstiä, olen pitkälti samaa mieltä. Porukka tuntuu yleisesti olevan ihmeen fanaattisia näihin älypuhelinasiohin liittyen – kyse on kuinkin vain kännyköistä!:) Kun markkinoiden kosketusnäyttöpuhelimien tarjontaan tutustuu hieman pintaa syvemmältä, voi huomata, etteivät esimerkiksi Nokian, Applen ja WinMo -mallit ole vastineita toisilleen.

Ensin käyttäjän pitäisi määrittää mitä haluaa puhelimeltaan ja sen jälkeen valita paras vaihtoehto. Windows Mobile puhelimet ovat se teknisin vaihtoehto ja tarjoavat eniten säätövaraa ja mukautettavaa. iPhone puolestaan on käytettävyyden riemuvoitto ja on varmasti paras vaihtoehto monipuolisemmaksi laitteeksi peruspuhelinta korvaamaan. Esimerkiksi itse taas olen päätynyt omissa tarpeissani Nokian kannalle, joka sijoittuu tavallaan kahden edellämainitun välimaastoon. iPhonen rajoitukset ja Applen holhous ahdistavat minua ja toisaalta Windows Mobile -puhelimet tuntuvat liian teknisiltä ja kömpelöiltä päivittäiseen peruskäyttöön. Jokaiselle tämä valinta on tietysti henkilökohtainen, omien tarpeiden mukaan. Siksi onkin lähinnä naurettavaa, kun ihmiset julistavat ”Nokia on paras, iPhone paska”, tai päinvastoin :)

Itsellä nyt on luureja ollut ihan tarpeeksi ja nyt on käytössä iPhone.

iPhonessa on puutteita, jotkut niistä ovat aivan selkeästi ”uuden ajattelun ominaisuuksia” tuolla tarkoitan sitä, että opetetaan käyttäjä uuten tapaan toteuttaa asia. Jotkut puutteista on taas miltein täysin käsittämättömiä ja ellei syy ole kolmannen osapuolen niin en tajua niiden puuttumista (patentit, sopimusasiat yms.). Mikäli ne on Applen ihan omia päätöksiä, niin en tajua. En todellakaan tajua.

Sikäli myönnän kyllä aivan suoraan, että käyttöliittymältään (jos ei nyt oteta huomioon ominaisuuksia, koska ne on eri asia) niin Apple vie muita ja reippaasti. Suurin syy kenties tuohon on juurikin se, että he suunnittelivat puhelimen kosketusnäytön ympärille, eivätkä kosketusnäyttöä puhelimeen. He aloittivat eri kohdasta ja omasta mielestäni tuo toimi paremmin ja hyvänä esimerkkinä on kilpailijoiden rankka petraaminen tuolla osa-alueella. Hyvä esimerkki on se, että monet valmistajat ovat nyt pistäneet suuria summia/muutoksia juurikin tuohon puoleen.

Applen pitää saada ominaisuudet kuntoon (juurikin nämä idioottimaiset puutokset), joiden syitä voi vaan arvailla. Se heidän pitää myös tehdä ENNEN kuin muut valmistajat saavat etumatkaa kiinni käyttöliittymissä. Ominaisuuksilla en todellakaan tarkoita mitään parempaa kameraa yms. vaan ihan konkreettisia älypuhelin ominaisuuksia. Itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa kun Nokia lanseeraa uutukaista ja suurin haloo nousee hyvästä kamerasta, jonka ainoa hyvyys on suurempi pixelimäärä.

iPhonen etu on se, että vanha mummokin osaa käyttää jokaista sen tarjoamaa ominaisuutta ilman pojanpojan apua tai erillistä puhelinkäytön kurssia. Iskeppä Communikaattori mummolle ja voit odotella kun se soittelee lankaluurilla ja kyseleee, että miten tällä soitetaan. iPhonen etu kun ei ole se rauta, vaan nimenomaan käyttöliittymä.

Tuo ”Suomalaistaustainen Nokia” on mielestäni vähän epämääräinen, kyllä sitä voidaan ihan hyvällä mielellä sanoa vielä suomalaiseksi :)

Mutta joo, hyvä artikkeli. Eipä ole tarvinnut 5800 ostoa katua, erittäin tyytyväinen on ollut. Muutamia bugeja on, mutta eiköhän uusi firmis ne korjaa.

Jopas oli taas kattava ja hyvä artikkeli, vierähti taas mukavasti aikaa kun tämän luki. Itseltäni löytyy toi Nokia 5800 Xpressmusic ja kyllä mie tähän olen tyytyväinen. Hinta/laatusuhde on kohdallaan.

aika huonosti selvisi omnia vertailussa, vaikka minusta on paras näistä, ja itse sellaiseen päädyin. Kameran takia pitkälti, puhelimessa pitää olla kunnollinen, ja communikaattorista ei viitsinut ottaa sen suhteen takapakkia. QWERTY:ksi näytöllä näkyvä näppis riittää ja toimii samsungissa. Optinen nappi toimii mielestäni myös hyvin ja akkukesto on hyvä. Commuun verrattuna GPS ja WLAN ovat epäherkempiä.

Kiitos erinomaisesta artikkelista. Nyt tiedän myös muiden valmistajien älypuhelimien ominaisuuksia Nokia 5800:n lisäksi. Tätä lukiessani tuli ainakin selväksi enemmän kuin yksi asiaa, miksi en tule Windows pohjasta luuria heti ostamaan. Kohta kaksi vuotta N95 käyttäneenä tämä kosketus näytöllä varustettu Nokian uutukainen on kyllä yllättänyt minua nopeudella, helpolla ja suoraviivaisella käytettävyydellä. Tikkua olen käyttänyt vain asetusten viilaamiseen, muuten olen sormi tuntumalla operoinut. Seuraavan työkännykän hankiminenkaan ei tuota vaikeuskia ja se on N97.

Pelaamisesta kiinnostuneille puhelimenomistajille. Olen tässä pari päivää pelaillut loistavaa (ja ilmaista) gpfce nes emua, ja tuli lukiessa tätä mieleen, että saattaa pelaaminen olla vaikeaa kosketusnäytöllä. Esimerkkinä kun mariossa pitää samaa aikaa painaa juoksunappia ja hypätä. Saakohan tällaista toteutettua tasaiselle kosketusnäytölle kunnialla.

Mielenkiintoinen artikkeli, näitä lisää ;)

Heti nappasi tekstistä silmiin kohta ”vaikka erityisesti iPhonen käyttäjät tyrmäävät kaikki muut…”

On nimittäin aika mielenkiintoista lukea vaikkapa Afterdawn:in tuotevertailusivustoa (tai yleensä mitä tahansa asiaan liittyvää kommenttiosiota jne.), joissa aina löytyy useampi kommentti haukkuen (varsinkin Nokialaisia) muita puhelimia. Yleensä tyypit ovat haukkuneet (ja ”arvostelleet”) esim. Nokialaiset aivan pa**oiksi ja kun tarkistat tilannetta, he ovat ”arvostelleet” 2 tuotetta… iPhonen, jonka omistavat, täydet pisteet ja Nokialaisen (jota eivät ilmeisesti ole edes nähneet), jolle on annettu alin mahdollinen pistemäärä. Ja lisäksi verbaaliset haukut.

Aika mielenkiintoista, onko oikeita asiakkaita vai esim. Applen tai Soneran palkkaamia trolleja ;D

Noh, se oli vain huomio.

@35.
Noup, piste sinne loppuun on tosiaankin laitettava.

@38.
80-luvulta.

@39
Mitä tarkoitat tuolla että löytyy youtube? Selaimella kun tubea selaa niin videot ja ääni pätkii kyllä pahasti. Jos kuva on paikoillaan niin ääni tulee kunnolla, mutta jos kuvaan tulee pientäkin liikettä niin aloittaa ääni pätkimisen. Eiköhän jokaisesta 5800:sesta löydy täysimittainen qwerty näppäimistö. Päivitystä ja kunnon selainta odotellessa.

itelläni on toi nokia ja siitä kyllä löytyy youtube ja täysmittanen näppäimistö

@34.
Mistä lähtien Suomessa muka on käytetty pistettä desimaalierottimena?

34: varmaan tarkoitti tuota että pitäisi olla 21.12. - piste myös lopussa.

31: Terävä huomio. Elikkä HTC:n kaapelissa oleva miniUSB-liitin on epästandardi, koska siitä on yksi kulma tehty suuremmaksi, eli se on liian suuri standardiin liitäntään. Puhelimen päässä siitä ei ole taas haittaa, koska tavallinen miniUSB-liitin sopii kyllä kiinni puhelimen ”isompikehyksiseen” liitäntään. Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti selvisi :)

32: Nojuu, Opera mini varmasti toimiikin, mutta se nyt ei ole vielä ”täysiverinen” selain, vaan karsittu versio peruspuhelimiin. Tuo mobile on kuitenkin vielä aivan eri maata…

34: En välttämättä ymmärtänyt mitä tarkoitat, mutta jos tuota päivien järjestystä, niin nuo kalenterimerkinnät ja tehtävät eivät ole keskenään rinnastettavia. Eli kalenterimerkinnät listautuvat ensin ja sitten alapuolelle kaikki tehtävät.

Näytä kaikki kommentit

@34
Mitä tarkoitat viestilläsi? Eikös tuo ole ihan standardi tapa ilmoittaa päivämääriä?

jeps varmaan useimman mukaan lähtee nokialainen :smoke:

”24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.”

Opera Mini 4.2.13337 päivitys toi natiivin tuen x5800 puhelimeen. Itse olen tuota operaa käyttänyt x5800:lla, ja se toimii huomattavasti nopeammin kuin nokian oma selain.

Mites, HTC:n katsauksessa sanotaan toisessa kohdassa että siinä on epästandardi usb ja toisessa kohdassa että siinä on standardi usb.

”HTC on päätynyt käyttämään kaapelin päässä epästandardia mini-USB:ia muistuttavaa liitintä, joten johtoa ei voi käyttää muiden laitteiden kanssa.”

”Puhelimen pohjaan on sijoitettu standardin mukainen mini-USB-liitin, jonka kautta hoituu lataus, datayhteys tietokoneeseen sekä kuulokkeiden kytkeminen.”

Onhan tuo 5800 ihan huippu luuri. Itse yllätyin vakaudesta ja käytettävyys todella lähellä iphonea, värinä palaute on hyvä. Ominaisuudet ratkaisivat lopulta sen miksi vaihdoin Iphoneni Nokiaan.

21: Joo, kiitoksia huomiosta. ”Vaan”-sana puuttuu pilkun jälkeen. Korjaillaan…

24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.

27: Koko?:) Kaippa Nokia sen puhelimeksi on luokitellut, mutta enemmän kyseessä on mobiilitietokone puhelinominaisuuksilla. Paremminkin se osuu samaan kategoriaan Nokian Internet Tablet -mallien kanssa, kuin matkapuhelimien. Ei tuon kokoista vehjettä pysty kantamaan kuin laukussa. Mutta kuten sanoit, jos sitä nyt pikkuseikkoihin haluaa jämähtää, niin kaikilla on tietysti omat huvinsa. Siitä tuskin on juuri kellekään haittaa, jos tekstissä jättää mainitsematta erikoislaatuisen kokeiluluontoisen mallin, jota ei voi verrata näihin laitteisiin ja joka ei ollut kummoinenkaan myyntimenestys.

[email protected] itse ostin iPhonen 3G verson siksi kun oli ennestää 2G versio. Kun kuulin soneran yksinoikeudesta nousi armoton vidutus no kuitenki ostin luurin 430e sonera pisteestä ekanapäivänä. Kokeilin alkuu soneran liittymää en tykänny (sika overhinnat) – vaihdoin 2kk jälkee telefinlandii ja maksoin soneralle loput 22kk x 2e.

Telefinland on sentää hinnallisesti Dna kanssa samoilla aalloilla.
– tämän kanssa pärjää mutta heti kun mahd. Siirryn dna leiriin takaisin.

( – kirjoitettu iPhonella ).

@13
Mikä tekee 5800:sta enemmän ”PUHELIMEN” kuin 7710:sta?

Kyllä mielellään itse ottaisin tuon 5800 XpressMusicin kuin iPhonen. Ei vaan oikeasti kiinnosta olla 24kk Soneran kytkyssä ja maksaa siitä toista tuhatta euroa, kun voisi hankkia haluamansa halvan liittymän ja kolmen sadan euron Nokialaisen.

Jep kannattaa varmaan huomioida se seikka myös, että Nokialainen on huomattavasti muita halvempi. Kyllä tuota on helppo käyttää hetken opettelun jälkeen. :)

5800:lle on ollut saatavilla opera selain jo pitkään, mutta arvostelussa lukee että tällä hetkellä ei voi muuta käyttää kuin nokian omaa.

Tuolla sanottiin, että 5800 valikossa pitää tuplaklikata. Nykyisin pärjää yhdellä klikautuksella ainakin oletuksena.

Onneks on iphone ja multitouch, resistiivisestä näytöstä tikkuineen ja käsialatunnistuksineen en välitä joten tuli onneks hommattua oikea laite itselle ennenkuin edes oli perehtyny noihin näyttötekniikoiden eroihin.

Oikein hyvä roundup. Xperia vaan vähän ihmetyttää..

Ainiin ja tästä taitaa puuttua joku sana välistä:
”Näytön kuva ei käänny automaattisesti puhelimen asennon mukaan, puhelimesta löytyvän QWERTY-näppäimistön avaamalla.”

Tänki olis suoraa voinu kyl heittää tonne Taskumuron puolelle eikä turhaa tänne, noh jos nyt yks erehys sallittakoo :D
Kuhan ei vaa ala muistuttaa MB/HIFI toimintaa tääl ni hyvin menee…
[happy new year]

Tuo nokia on todellakin kömpelön oloinen vaikka sutjakan laiha onkin, kokeilin sitä puhelinkaupassa, mieluummin ottaisin kuitenkin sen apple/sony:n matkaani. Hyvä artikkeli.

Excel-taulukon olisi voinut sovittaa niin että teksteistä saa selvän.
Kiitos muuten hyvästä testistä!

Omalla Nokia 5800:lla selaan nettiä Operalla. Hyvin tuntuu toimivan. Tähän mennessä olen erittäin tyytyväinen. 312€ hintaan ei mielestäni parempaa tällä hetkellä löydy.

Tuo HTC Touch Diamond ollut elokuusta asti käytössä ja on kyllä hyväksi havaittu kampe. Aluksi oli vähän ongelmaa kun ei ollut tuota uutta sohtaa saatavilla, mutta 1.93 paransi koko laitteen. Eniten tykkään tuossa tuosta mainiosta TouchFLO- käyttöliittymästä.

Kaveri vaimoineen otti tuollaiset Noikialaiset,molemmat vaihdettiin viikon sisällä juuri akun nopean tyhjenemisen vuoksi,Uddet,tilalle saadut,toimivat hyvin.Tuntuu olevan jonkinlainen tyyppivika!
Mukavan oloinen puhelin pienen testisession perusteella.Itse odottelen N97:kaa!
Hyvin tehty artikkeli hienoine kuvineen,Kiitos!

11: Saattaapi olla eroja noissa esisarjan puhelimissa. Kaverin sinisessä 5800:ssa on myöskin raitakuviota takakuoressa.

9: Ei tuota oikein PUHELIMEKSI voi kutsua…:) Mutta mikäs siinä jos pilkkua tahtoo n***ia…

Tässä näkyi tämän eteen nähty vaiva. Hyvä luettava, selvä ja informatiivinen. Kiitoksia.

Ihan pakko kyllä sanoa, että Nokian 5800:ssa ei tarvitse ottaa Stylus-kynää pois takakuoresta, että takakuoren voi irroittaa. Lisäksi takakuori ei ole samanlainen kuin kuvassa oleva matta vaan siihen on laitettu hieman kuviota. Voi olla, että kuvissa kuvio ei vain näy.

Huonoimpana puolena olen itse havainnut Nokia 5800:ssa surkean kameran. Jopa hyvässä valossa kameralla ei saa kovin tarkkoja kuvia. Ehkä pitää paneutua todella asetuksiin jos saisin hieman enemmän kamerasta irti. :P

tairan pysytellä iPuhelimessani

(kun en tarvitse hyvää puhelin-ominaisuutta (mms jne.., riittää että voi soittaa ja lähettää tekstiviestiä) – (mutta tarvin loistavan medialaitteen johon on yhdistetty puhelin)

Näytti aika kaooottiselta noi käyttöliittymät. Kävin myös kokeilemassa puolisentuntia paikallisessa Hirvoxissa tuota nokialaista. Hirveesti ”ominaisuuksia” Hirveä käyttää.. – Ainut minkä huolisin nokialaisesta –> iphoneen on tuo 3.2mpix kamera.

Puhelimena tuo nokialainen tuntui muuten jäpäkältä, harkitsin jopa työpuhelimeksi sitä. Käyttöliittymä ei oikein tuntunut mun jutulta. HUOM! kynällä ohjaaminen tuntui paljon nopeammalta kuin sormilla ohjaaminen nokialaisessa.. dunno.. ei ollut sitä i -kosketusta. ;)

Ei siinä.-. varmasti kyseistä kapulaa haluava siihen myös tyytyväinen.

Tuo Nokialaisen nihkeä taustamateriaali on mitä ilmeisimmin erittäin kestävää sorttia, sillä omassa 6233:ssa on samankaltainen takakansi, eikä se ole kulunut mihinkään. Muu puhelin sen sijaan on.

Mielenkiintoista on nähdä miten seuraavat nokian kosketuspuhelimet sijoittuvat. Tämä xpressmusichan on keskisarjaa, ei varsinaisesti nokian high-endiä. Tulossahan on ainakin yksi wqerty-näppiksen sisältävä kalliimpi kosketuspuhelin.

Toimittaja hyvä nokialla on ennekin ollut kosketusnäytöllinen puhelin ennen 5800 expressmusic laitetta. Nokia 7710 anyone?!

Kiva artikkeli, jossain noissa vertailukuvissa missä on tekstiä, niin ne tekstit on vähän outoja, johtuen varmaan fontista tai siitä että joku on pienentäny ne ;E
Epämukava lukea meinaan.

Muropaketin uusimmat