UUSIMMAT

Nokia 5800 XpressMusic

31.12.2008 23:49 | Juha Kokkonen

 

Suomalaistaustainen Nokia on matkapuhelinmarkkinoiden ylivoimainen kuningas ja myös älypuhelinmarkkinoiden johtaja. Nokian etumatka älypuhelinmarkkinoilla on kuitenkin kutistunut huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Aiemmin Nokia on hyödyntänyt kosketusnäyttöä ainoastaan navigointilaitteissa sekä kannettavissa Internet Tablet -nettipäätteissä, mutta lokakuun alussa julkistettu 5800 XpressMusic on ensimmäinen kosketusnäytöllinen puhelinmalli. Samalla kyseessä on ensimmäinen kosketusnäyttöä hyödyntävää S60 5th Edition -ohjelmistoalustaa käyttävä älypuhelin. Vertailuun saatiin siis mukaan 5800 XpressMusic, jonka hinta liikkuu kotimaassa halvimmillaan noin 350 euron tuntumassa. Vuodenvaihteen jälkeen hinta tulee kuitenkin todennäköisesti nousemaan, sillä toimitukseen sisällytetään vuoden navigointilisenssi sekä Comes With Music -palvelu, joka sallii musiikin lataamisen ilmaiseksi vuoden ajan.

5800 XpressMusic toimitetaan Nokialle tyypillisessä värikkäässä pahvipakkauksessa. Testikappale toimitettiin valitettavasti ilman myyntipakkausta, joten myös oheistarvikevalikoima saattaa poiketa normaalista.

Nokialaisen mukana toimitetaan akku, nappikuulokkeet, USB-datakaapeli, Nokian perinteinen pienipäinen verkkovirtalaturi, muovisella plektralla varustettu rannehihna, muovinen pöytäteline, kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti, TV-out-kaapeli sekä suojakotelo.

Mukana toimitettavat hopeisilla yksityiskohdilla koristellut mustat nappikuulokkeet ovat suht halvan tuntuiset ja muotoilultaan hyvin perinteiset. Harmaa johto on puolestaan mielenkiintoisen läpikuultavaa ja sen sisältä paistaa metallinen kudos. 3,5 mm liitin on malliltaan suora, eikä kontaktipinnoilla ole kultausta.

Ehkäpä mielenkiintoisin oheistarvike on muovisella ”plektralla” varustettu rannehihna, jonka voi kiinnittää puhelimeen. Plektran tarkoituksena on toimia apuvälineenä kosketusnäytön näpyttelyssä. Idea on erinomainen, mutta harmillisesti rannehihna on valmistettu jäykästä kuminauhasta, joka oikenee automaattisesti lähes tikkusuoraksi. Tämä tekee plektran käytöstä kankeaa.

Nokia 5800 XpressMusic on normaalin älypuhelimen mitoissa. Valmistaja ilmoittaa mitoiksi 111 x 51,7 x 15,5 mm ja painoksi 109 grammaa. Ohjelmistoalustana käytetään tuoretta Symbian-pohjaista S60 5th Editionia, joka on tehty varta vasten kosketusnäyttöä silmälläpitäen. Kosketusnäytöksi Nokia on valinnut 3,2 tuumaisen ja 360×640 pikselin paneelin. Suorittimena toimii 369 MHz ARM 11 -prosessori ja keskusmuistina on 128 megatavua SDRAM:ia. Sisäistä flash-muistia on 81 megatavua, jonka lisäksi puhelimesta löytyy microSD-muistikorttipaikka, johon toimitetaan pakkauksen mukana kahdeksan gigatavun microSDHC-muistikortti.

5800 XpressMusic on nelitaajuus-GSM- (850/900/1800/1900) sekä 3G-puhelin (WCDMA 900/2100). Data liikkuu Nokialaiseen matkapuhelinverkon kautta GPRS:n (luokka 32), EDGE:n ja HSDPA:n avulla. XpressMusic ei tosin osaa hyödyntää HSDPA:n täyttä nopeutta, vaan tieto liikkuu maksmissaan 3,6 Mbps nopeudella. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat A-GPS-vastaanotin, A2DP stereo-Bluetooth, TV-ulostulo, Nokia Maps 2.0 karttaohjelma, 3,5 mm kuulokeliitäntä, WLAN IEEE 802.11 b/g, FM-RDS-radio, 3,2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella sekä videopuheluille etupuolen VGA -kamera. Värivaihtoehtoina on musta punaisilla tai sinisillä yksityiskohdilla.

5800 XpressMusicin muotoilu on, siltä osin mitä kookas näyttö jättää sille varaa, hyvin Nokiamaista. Kiiltävän mustilla muovikuorilla ei ole lähdetty hakemaan eleganttia tai arvokasta vaikutelmaa, vaan pyöreät muodot yhdessä punaisten (tai vaihtoehtoisesti sinisten) yksityiskohtien kanssa luovat nuorekasta vaikutelmaa. Musiikkipuhelimeksi segmentoidun 5800 XpressMusicin kohderyhmänä onkin nuoret alle 30 vuotiaat käyttäjät. Kokonaisuudessaan 5800 XpressMusic jättää kuitenkin hillityn muotoilunsa osalta hieman ”mauttoman ja hajuttoman” fiiliksen. 16 miljoonaa väriä toistavan 3,2 tuumaisen resistiivisen kosketusnäytön päällä on kiiltävä muovipinta ja näytön alla on kolme fyysistä näppäintä. Kuva kääntyy näytöllä automaattisesti vaakatasoon sisäänrakennettujen kiihtyvyysantureiden avulla. Yli 1,5 sentin paksuudesta huolimatta Nokialainen mahtuu ongelmitta taskuun tiukimpia farkkuja lukuun ottamatta.

Näytön alapuolella sijaitsevat siis kolme toimintonäppäintä, jotka ovat hieman muusta pinnasta kohollaan. Taustavalojen ollessa päällä näppäimistä vasemmanpuolimainen palaa vihreänä, keskimmäinen valkoisena ja oikeanpuolimainen punaisena. Toiminnoiltaan vasen on soitto/vastausnäppäin, keskimmäinen valikkonäppäin ja oikea soiton lopetus/hylkäysnäppäin. Näppäinten käyttötuntuma on onnistunut.

Näytön yläpuolella sijaitsevat kuulokkeen aukko, valoisuuden tunnistin, VGA-kamera sekä XpressMusic-tekstin oikealla puolella sijaitseva kosketusnäppäin, jota painamalla näytölle avautuu tärkeimmät multimediatoiminnot tarjoava valikko.

5800 XpressMusicin kyljet ovat punaisessa mallissa punertavaa muovia ja takakuoren reunan ulkopuolella kiertää punainen kaista. Oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuusnäppäin yläosasta, näppäin/näyttölukituksen liukukytkin keskipaikkeilta ja kameran laukaisin alaosasta. Kameranäppäin on kaksiportainen ja tarkentaa painalluksen puolivälissä. Tuntumaltaan se on onnistunut ja valokuvien näppäily onnistuu ongelmitta. Myös puhelimen lukituskytkin on kyljessä hyvä ratkaisu, sillä sen käyttäminen onnistuu kätevästi pienellä peukalon liikkeellä.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu virtapainike, Nokian pieni latauspistoke, 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä suojaläpällä varustettu microUSB-liitäntä.

Vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan kaksi vierekkäistä luukkua sekä rannehihnan kiinnitysreikä alakulmassa. Luukkujen takaa löytyy paikat SIM- sekä muistikortille. Muistikortti ponnahtaa ulos painamalla, mutta SIM-kortin irrottamiseksi on poistettava ensin takakuori ja akku.

Punahohtoinen takakuori on pinnaltaan mattamainen ja hieman kumimaisen pitävä. Kuori tuntuu mukavalta kädessä, mutta pinnoituksen kestävyys pidemmän päälle hieman epäilyttää. Takakuoren irrottamiseksi on ensin vedettävä stylus-kynä ulos ja sen jälkeen nostettava kuorta alareunasta. Muovisen stylus-kosketuskynän paikka on takakuoren vasemmassa alakulmassa.

Takakuoren yläosassa sijaitsee hopeisella kehyksellä reunustettu 3,2 megapikselin automaattitarkenteinen kamera Carl Zeiss Tessar -optiikalla. Kameran kaverina on kahteen teholediin perustuva salama. Linssinsuojusta kamerasta ei valitettavasti löydy. Videokuvaa on mahdollista tallentaa VGA-tasoisena 30 fps nopeudella.

Takakuoren taustapuolelle on liimattu tarra, joka tarjoaa kuvalliset ohjeet SIM-kortin irroittamiseksi. Yksinkertaistettuna akku on irrotettava, jonka jälkeen stylusta käytetään apuvälineenä SIM-kortin työntämisessä piirilevystä löytyvän aukon kautta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana kameramoduli on täysin näkyvillä rungon yläosassa.

5800 XpressMusicissa käytetään 1320 mAh Li-ion-akkua, jonka käyttöjännite on yleinen 3,7 volttia. Akun mallimerkintä on BL-5J ja sen kapasiteetti on vertailun kolmanneksi suurin Samsungin ja Sony Ericssonin jälkeen. Akun luvataan tarjoavan toiminta-aikaa jopa 400 tuntia tai puheaikaa viisi tuntia.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat
Keskustelu

Tuohon out-of-the-box ominaisuuslistaan olis voinu myös lisätä iPhonen :) Ihan vaan vertailun vuoksi.

51: Tokihan ohjelmia löytyy, mutta nämä vertailut on tehtävä out-of-box periaatteella, eli mitä puhelimista löytyy oletuksena. Muuten homma kävisi mahdottomaksi, sillä varsinkin Windows Mobile -puhelimille voi tehdä melkeinpä mitä vaan, kunhan jaksaa perehtyä ja nähdä tarpeeksi vaivaa.

53: Ei ole tulossa. Touch Pro saatetaan testata yksinään tai jonkun toisen uuden mallin kanssa.

Hyvä arvostelu, mutta Touch Pron puuttuminen jäi harmittamaan. Onko kenties tulossa Xperia vs Touch Pro arvostelua joskus tulevaisuudessa?

Tässä lähiaikoina ollut käytössä e90, iphone ja touch pro, joista viimeisin käytössä parasta aikaa. iPhonessa häiritsi muutama ominaisuuksien puute ja se että sitä ei nyt hirveästi voinut viritellä itse. Mutta sellaisenaankin makea ja toimiva laite, ei ihme että suosiossa löytyy. HTC on toista maata, siihen löytyy valtavasti räplättävää ja eri ROMmeja testailtavaksi. Eihän tuosta olisi mihinkään ilman xda-developersia.. Joten sopii enempi tälläiselle nördelle. E90 oli oikein loistava laite kanssa, ei pahaa sanottavaa, erittäin toimiva.

@39 & @40
Itsellänihän kans 5800 red, youtube toimii moitteettomasti.

Myös Office- ja pdftuki löytyy ohjelmien kanssa. RSS-lukija on nokian omassa selaimessa jos viitsii katsoa valikosta.

49: Fiksua tekstiä, olen pitkälti samaa mieltä. Porukka tuntuu yleisesti olevan ihmeen fanaattisia näihin älypuhelinasiohin liittyen – kyse on kuinkin vain kännyköistä!:) Kun markkinoiden kosketusnäyttöpuhelimien tarjontaan tutustuu hieman pintaa syvemmältä, voi huomata, etteivät esimerkiksi Nokian, Applen ja WinMo -mallit ole vastineita toisilleen.

Ensin käyttäjän pitäisi määrittää mitä haluaa puhelimeltaan ja sen jälkeen valita paras vaihtoehto. Windows Mobile puhelimet ovat se teknisin vaihtoehto ja tarjoavat eniten säätövaraa ja mukautettavaa. iPhone puolestaan on käytettävyyden riemuvoitto ja on varmasti paras vaihtoehto monipuolisemmaksi laitteeksi peruspuhelinta korvaamaan. Esimerkiksi itse taas olen päätynyt omissa tarpeissani Nokian kannalle, joka sijoittuu tavallaan kahden edellämainitun välimaastoon. iPhonen rajoitukset ja Applen holhous ahdistavat minua ja toisaalta Windows Mobile -puhelimet tuntuvat liian teknisiltä ja kömpelöiltä päivittäiseen peruskäyttöön. Jokaiselle tämä valinta on tietysti henkilökohtainen, omien tarpeiden mukaan. Siksi onkin lähinnä naurettavaa, kun ihmiset julistavat ”Nokia on paras, iPhone paska”, tai päinvastoin :)

Itsellä nyt on luureja ollut ihan tarpeeksi ja nyt on käytössä iPhone.

iPhonessa on puutteita, jotkut niistä ovat aivan selkeästi ”uuden ajattelun ominaisuuksia” tuolla tarkoitan sitä, että opetetaan käyttäjä uuten tapaan toteuttaa asia. Jotkut puutteista on taas miltein täysin käsittämättömiä ja ellei syy ole kolmannen osapuolen niin en tajua niiden puuttumista (patentit, sopimusasiat yms.). Mikäli ne on Applen ihan omia päätöksiä, niin en tajua. En todellakaan tajua.

Sikäli myönnän kyllä aivan suoraan, että käyttöliittymältään (jos ei nyt oteta huomioon ominaisuuksia, koska ne on eri asia) niin Apple vie muita ja reippaasti. Suurin syy kenties tuohon on juurikin se, että he suunnittelivat puhelimen kosketusnäytön ympärille, eivätkä kosketusnäyttöä puhelimeen. He aloittivat eri kohdasta ja omasta mielestäni tuo toimi paremmin ja hyvänä esimerkkinä on kilpailijoiden rankka petraaminen tuolla osa-alueella. Hyvä esimerkki on se, että monet valmistajat ovat nyt pistäneet suuria summia/muutoksia juurikin tuohon puoleen.

Applen pitää saada ominaisuudet kuntoon (juurikin nämä idioottimaiset puutokset), joiden syitä voi vaan arvailla. Se heidän pitää myös tehdä ENNEN kuin muut valmistajat saavat etumatkaa kiinni käyttöliittymissä. Ominaisuuksilla en todellakaan tarkoita mitään parempaa kameraa yms. vaan ihan konkreettisia älypuhelin ominaisuuksia. Itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa kun Nokia lanseeraa uutukaista ja suurin haloo nousee hyvästä kamerasta, jonka ainoa hyvyys on suurempi pixelimäärä.

iPhonen etu on se, että vanha mummokin osaa käyttää jokaista sen tarjoamaa ominaisuutta ilman pojanpojan apua tai erillistä puhelinkäytön kurssia. Iskeppä Communikaattori mummolle ja voit odotella kun se soittelee lankaluurilla ja kyseleee, että miten tällä soitetaan. iPhonen etu kun ei ole se rauta, vaan nimenomaan käyttöliittymä.

Tuo ”Suomalaistaustainen Nokia” on mielestäni vähän epämääräinen, kyllä sitä voidaan ihan hyvällä mielellä sanoa vielä suomalaiseksi :)

Mutta joo, hyvä artikkeli. Eipä ole tarvinnut 5800 ostoa katua, erittäin tyytyväinen on ollut. Muutamia bugeja on, mutta eiköhän uusi firmis ne korjaa.

Jopas oli taas kattava ja hyvä artikkeli, vierähti taas mukavasti aikaa kun tämän luki. Itseltäni löytyy toi Nokia 5800 Xpressmusic ja kyllä mie tähän olen tyytyväinen. Hinta/laatusuhde on kohdallaan.

aika huonosti selvisi omnia vertailussa, vaikka minusta on paras näistä, ja itse sellaiseen päädyin. Kameran takia pitkälti, puhelimessa pitää olla kunnollinen, ja communikaattorista ei viitsinut ottaa sen suhteen takapakkia. QWERTY:ksi näytöllä näkyvä näppis riittää ja toimii samsungissa. Optinen nappi toimii mielestäni myös hyvin ja akkukesto on hyvä. Commuun verrattuna GPS ja WLAN ovat epäherkempiä.

Kiitos erinomaisesta artikkelista. Nyt tiedän myös muiden valmistajien älypuhelimien ominaisuuksia Nokia 5800:n lisäksi. Tätä lukiessani tuli ainakin selväksi enemmän kuin yksi asiaa, miksi en tule Windows pohjasta luuria heti ostamaan. Kohta kaksi vuotta N95 käyttäneenä tämä kosketus näytöllä varustettu Nokian uutukainen on kyllä yllättänyt minua nopeudella, helpolla ja suoraviivaisella käytettävyydellä. Tikkua olen käyttänyt vain asetusten viilaamiseen, muuten olen sormi tuntumalla operoinut. Seuraavan työkännykän hankiminenkaan ei tuota vaikeuskia ja se on N97.

Pelaamisesta kiinnostuneille puhelimenomistajille. Olen tässä pari päivää pelaillut loistavaa (ja ilmaista) gpfce nes emua, ja tuli lukiessa tätä mieleen, että saattaa pelaaminen olla vaikeaa kosketusnäytöllä. Esimerkkinä kun mariossa pitää samaa aikaa painaa juoksunappia ja hypätä. Saakohan tällaista toteutettua tasaiselle kosketusnäytölle kunnialla.

Mielenkiintoinen artikkeli, näitä lisää ;)

Heti nappasi tekstistä silmiin kohta ”vaikka erityisesti iPhonen käyttäjät tyrmäävät kaikki muut…”

On nimittäin aika mielenkiintoista lukea vaikkapa Afterdawn:in tuotevertailusivustoa (tai yleensä mitä tahansa asiaan liittyvää kommenttiosiota jne.), joissa aina löytyy useampi kommentti haukkuen (varsinkin Nokialaisia) muita puhelimia. Yleensä tyypit ovat haukkuneet (ja ”arvostelleet”) esim. Nokialaiset aivan pa**oiksi ja kun tarkistat tilannetta, he ovat ”arvostelleet” 2 tuotetta… iPhonen, jonka omistavat, täydet pisteet ja Nokialaisen (jota eivät ilmeisesti ole edes nähneet), jolle on annettu alin mahdollinen pistemäärä. Ja lisäksi verbaaliset haukut.

Aika mielenkiintoista, onko oikeita asiakkaita vai esim. Applen tai Soneran palkkaamia trolleja ;D

Noh, se oli vain huomio.

@35.
Noup, piste sinne loppuun on tosiaankin laitettava.

@38.
80-luvulta.

@39
Mitä tarkoitat tuolla että löytyy youtube? Selaimella kun tubea selaa niin videot ja ääni pätkii kyllä pahasti. Jos kuva on paikoillaan niin ääni tulee kunnolla, mutta jos kuvaan tulee pientäkin liikettä niin aloittaa ääni pätkimisen. Eiköhän jokaisesta 5800:sesta löydy täysimittainen qwerty näppäimistö. Päivitystä ja kunnon selainta odotellessa.

itelläni on toi nokia ja siitä kyllä löytyy youtube ja täysmittanen näppäimistö

@34.
Mistä lähtien Suomessa muka on käytetty pistettä desimaalierottimena?

34: varmaan tarkoitti tuota että pitäisi olla 21.12. - piste myös lopussa.

31: Terävä huomio. Elikkä HTC:n kaapelissa oleva miniUSB-liitin on epästandardi, koska siitä on yksi kulma tehty suuremmaksi, eli se on liian suuri standardiin liitäntään. Puhelimen päässä siitä ei ole taas haittaa, koska tavallinen miniUSB-liitin sopii kyllä kiinni puhelimen ”isompikehyksiseen” liitäntään. Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti selvisi :)

32: Nojuu, Opera mini varmasti toimiikin, mutta se nyt ei ole vielä ”täysiverinen” selain, vaan karsittu versio peruspuhelimiin. Tuo mobile on kuitenkin vielä aivan eri maata…

34: En välttämättä ymmärtänyt mitä tarkoitat, mutta jos tuota päivien järjestystä, niin nuo kalenterimerkinnät ja tehtävät eivät ole keskenään rinnastettavia. Eli kalenterimerkinnät listautuvat ensin ja sitten alapuolelle kaikki tehtävät.

Näytä kaikki kommentit

@34
Mitä tarkoitat viestilläsi? Eikös tuo ole ihan standardi tapa ilmoittaa päivämääriä?

jeps varmaan useimman mukaan lähtee nokialainen :smoke:

”24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.”

Opera Mini 4.2.13337 päivitys toi natiivin tuen x5800 puhelimeen. Itse olen tuota operaa käyttänyt x5800:lla, ja se toimii huomattavasti nopeammin kuin nokian oma selain.

Mites, HTC:n katsauksessa sanotaan toisessa kohdassa että siinä on epästandardi usb ja toisessa kohdassa että siinä on standardi usb.

”HTC on päätynyt käyttämään kaapelin päässä epästandardia mini-USB:ia muistuttavaa liitintä, joten johtoa ei voi käyttää muiden laitteiden kanssa.”

”Puhelimen pohjaan on sijoitettu standardin mukainen mini-USB-liitin, jonka kautta hoituu lataus, datayhteys tietokoneeseen sekä kuulokkeiden kytkeminen.”

Onhan tuo 5800 ihan huippu luuri. Itse yllätyin vakaudesta ja käytettävyys todella lähellä iphonea, värinä palaute on hyvä. Ominaisuudet ratkaisivat lopulta sen miksi vaihdoin Iphoneni Nokiaan.

21: Joo, kiitoksia huomiosta. ”Vaan”-sana puuttuu pilkun jälkeen. Korjaillaan…

24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.

27: Koko?:) Kaippa Nokia sen puhelimeksi on luokitellut, mutta enemmän kyseessä on mobiilitietokone puhelinominaisuuksilla. Paremminkin se osuu samaan kategoriaan Nokian Internet Tablet -mallien kanssa, kuin matkapuhelimien. Ei tuon kokoista vehjettä pysty kantamaan kuin laukussa. Mutta kuten sanoit, jos sitä nyt pikkuseikkoihin haluaa jämähtää, niin kaikilla on tietysti omat huvinsa. Siitä tuskin on juuri kellekään haittaa, jos tekstissä jättää mainitsematta erikoislaatuisen kokeiluluontoisen mallin, jota ei voi verrata näihin laitteisiin ja joka ei ollut kummoinenkaan myyntimenestys.

[email protected] itse ostin iPhonen 3G verson siksi kun oli ennestää 2G versio. Kun kuulin soneran yksinoikeudesta nousi armoton vidutus no kuitenki ostin luurin 430e sonera pisteestä ekanapäivänä. Kokeilin alkuu soneran liittymää en tykänny (sika overhinnat) – vaihdoin 2kk jälkee telefinlandii ja maksoin soneralle loput 22kk x 2e.

Telefinland on sentää hinnallisesti Dna kanssa samoilla aalloilla.
– tämän kanssa pärjää mutta heti kun mahd. Siirryn dna leiriin takaisin.

( – kirjoitettu iPhonella ).

@13
Mikä tekee 5800:sta enemmän ”PUHELIMEN” kuin 7710:sta?

Kyllä mielellään itse ottaisin tuon 5800 XpressMusicin kuin iPhonen. Ei vaan oikeasti kiinnosta olla 24kk Soneran kytkyssä ja maksaa siitä toista tuhatta euroa, kun voisi hankkia haluamansa halvan liittymän ja kolmen sadan euron Nokialaisen.

Jep kannattaa varmaan huomioida se seikka myös, että Nokialainen on huomattavasti muita halvempi. Kyllä tuota on helppo käyttää hetken opettelun jälkeen. :)

5800:lle on ollut saatavilla opera selain jo pitkään, mutta arvostelussa lukee että tällä hetkellä ei voi muuta käyttää kuin nokian omaa.

Tuolla sanottiin, että 5800 valikossa pitää tuplaklikata. Nykyisin pärjää yhdellä klikautuksella ainakin oletuksena.

Onneks on iphone ja multitouch, resistiivisestä näytöstä tikkuineen ja käsialatunnistuksineen en välitä joten tuli onneks hommattua oikea laite itselle ennenkuin edes oli perehtyny noihin näyttötekniikoiden eroihin.

Oikein hyvä roundup. Xperia vaan vähän ihmetyttää..

Ainiin ja tästä taitaa puuttua joku sana välistä:
”Näytön kuva ei käänny automaattisesti puhelimen asennon mukaan, puhelimesta löytyvän QWERTY-näppäimistön avaamalla.”

Tänki olis suoraa voinu kyl heittää tonne Taskumuron puolelle eikä turhaa tänne, noh jos nyt yks erehys sallittakoo :D
Kuhan ei vaa ala muistuttaa MB/HIFI toimintaa tääl ni hyvin menee…
[happy new year]

Tuo nokia on todellakin kömpelön oloinen vaikka sutjakan laiha onkin, kokeilin sitä puhelinkaupassa, mieluummin ottaisin kuitenkin sen apple/sony:n matkaani. Hyvä artikkeli.

Excel-taulukon olisi voinut sovittaa niin että teksteistä saa selvän.
Kiitos muuten hyvästä testistä!

Omalla Nokia 5800:lla selaan nettiä Operalla. Hyvin tuntuu toimivan. Tähän mennessä olen erittäin tyytyväinen. 312€ hintaan ei mielestäni parempaa tällä hetkellä löydy.

Tuo HTC Touch Diamond ollut elokuusta asti käytössä ja on kyllä hyväksi havaittu kampe. Aluksi oli vähän ongelmaa kun ei ollut tuota uutta sohtaa saatavilla, mutta 1.93 paransi koko laitteen. Eniten tykkään tuossa tuosta mainiosta TouchFLO- käyttöliittymästä.

Kaveri vaimoineen otti tuollaiset Noikialaiset,molemmat vaihdettiin viikon sisällä juuri akun nopean tyhjenemisen vuoksi,Uddet,tilalle saadut,toimivat hyvin.Tuntuu olevan jonkinlainen tyyppivika!
Mukavan oloinen puhelin pienen testisession perusteella.Itse odottelen N97:kaa!
Hyvin tehty artikkeli hienoine kuvineen,Kiitos!

11: Saattaapi olla eroja noissa esisarjan puhelimissa. Kaverin sinisessä 5800:ssa on myöskin raitakuviota takakuoressa.

9: Ei tuota oikein PUHELIMEKSI voi kutsua…:) Mutta mikäs siinä jos pilkkua tahtoo n***ia…

Tässä näkyi tämän eteen nähty vaiva. Hyvä luettava, selvä ja informatiivinen. Kiitoksia.

Ihan pakko kyllä sanoa, että Nokian 5800:ssa ei tarvitse ottaa Stylus-kynää pois takakuoresta, että takakuoren voi irroittaa. Lisäksi takakuori ei ole samanlainen kuin kuvassa oleva matta vaan siihen on laitettu hieman kuviota. Voi olla, että kuvissa kuvio ei vain näy.

Huonoimpana puolena olen itse havainnut Nokia 5800:ssa surkean kameran. Jopa hyvässä valossa kameralla ei saa kovin tarkkoja kuvia. Ehkä pitää paneutua todella asetuksiin jos saisin hieman enemmän kamerasta irti. :P

tairan pysytellä iPuhelimessani

(kun en tarvitse hyvää puhelin-ominaisuutta (mms jne.., riittää että voi soittaa ja lähettää tekstiviestiä) – (mutta tarvin loistavan medialaitteen johon on yhdistetty puhelin)

Näytti aika kaooottiselta noi käyttöliittymät. Kävin myös kokeilemassa puolisentuntia paikallisessa Hirvoxissa tuota nokialaista. Hirveesti ”ominaisuuksia” Hirveä käyttää.. – Ainut minkä huolisin nokialaisesta –> iphoneen on tuo 3.2mpix kamera.

Puhelimena tuo nokialainen tuntui muuten jäpäkältä, harkitsin jopa työpuhelimeksi sitä. Käyttöliittymä ei oikein tuntunut mun jutulta. HUOM! kynällä ohjaaminen tuntui paljon nopeammalta kuin sormilla ohjaaminen nokialaisessa.. dunno.. ei ollut sitä i -kosketusta. ;)

Ei siinä.-. varmasti kyseistä kapulaa haluava siihen myös tyytyväinen.

Tuo Nokialaisen nihkeä taustamateriaali on mitä ilmeisimmin erittäin kestävää sorttia, sillä omassa 6233:ssa on samankaltainen takakansi, eikä se ole kulunut mihinkään. Muu puhelin sen sijaan on.

Mielenkiintoista on nähdä miten seuraavat nokian kosketuspuhelimet sijoittuvat. Tämä xpressmusichan on keskisarjaa, ei varsinaisesti nokian high-endiä. Tulossahan on ainakin yksi wqerty-näppiksen sisältävä kalliimpi kosketuspuhelin.

Toimittaja hyvä nokialla on ennekin ollut kosketusnäytöllinen puhelin ennen 5800 expressmusic laitetta. Nokia 7710 anyone?!

Kiva artikkeli, jossain noissa vertailukuvissa missä on tekstiä, niin ne tekstit on vähän outoja, johtuen varmaan fontista tai siitä että joku on pienentäny ne ;E
Epämukava lukea meinaan.

Muropaketin uusimmat