Nokia 5800 XpressMusic

31.12.2008 23:49 | Juha Kokkonen

 

Suomalaistaustainen Nokia on matkapuhelinmarkkinoiden ylivoimainen kuningas ja myös älypuhelinmarkkinoiden johtaja. Nokian etumatka älypuhelinmarkkinoilla on kuitenkin kutistunut huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Aiemmin Nokia on hyödyntänyt kosketusnäyttöä ainoastaan navigointilaitteissa sekä kannettavissa Internet Tablet -nettipäätteissä, mutta lokakuun alussa julkistettu 5800 XpressMusic on ensimmäinen kosketusnäytöllinen puhelinmalli. Samalla kyseessä on ensimmäinen kosketusnäyttöä hyödyntävää S60 5th Edition -ohjelmistoalustaa käyttävä älypuhelin. Vertailuun saatiin siis mukaan 5800 XpressMusic, jonka hinta liikkuu kotimaassa halvimmillaan noin 350 euron tuntumassa. Vuodenvaihteen jälkeen hinta tulee kuitenkin todennäköisesti nousemaan, sillä toimitukseen sisällytetään vuoden navigointilisenssi sekä Comes With Music -palvelu, joka sallii musiikin lataamisen ilmaiseksi vuoden ajan.

5800 XpressMusic toimitetaan Nokialle tyypillisessä värikkäässä pahvipakkauksessa. Testikappale toimitettiin valitettavasti ilman myyntipakkausta, joten myös oheistarvikevalikoima saattaa poiketa normaalista.

Nokialaisen mukana toimitetaan akku, nappikuulokkeet, USB-datakaapeli, Nokian perinteinen pienipäinen verkkovirtalaturi, muovisella plektralla varustettu rannehihna, muovinen pöytäteline, kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti, TV-out-kaapeli sekä suojakotelo.

Mukana toimitettavat hopeisilla yksityiskohdilla koristellut mustat nappikuulokkeet ovat suht halvan tuntuiset ja muotoilultaan hyvin perinteiset. Harmaa johto on puolestaan mielenkiintoisen läpikuultavaa ja sen sisältä paistaa metallinen kudos. 3,5 mm liitin on malliltaan suora, eikä kontaktipinnoilla ole kultausta.

Ehkäpä mielenkiintoisin oheistarvike on muovisella ”plektralla” varustettu rannehihna, jonka voi kiinnittää puhelimeen. Plektran tarkoituksena on toimia apuvälineenä kosketusnäytön näpyttelyssä. Idea on erinomainen, mutta harmillisesti rannehihna on valmistettu jäykästä kuminauhasta, joka oikenee automaattisesti lähes tikkusuoraksi. Tämä tekee plektran käytöstä kankeaa.

Nokia 5800 XpressMusic on normaalin älypuhelimen mitoissa. Valmistaja ilmoittaa mitoiksi 111 x 51,7 x 15,5 mm ja painoksi 109 grammaa. Ohjelmistoalustana käytetään tuoretta Symbian-pohjaista S60 5th Editionia, joka on tehty varta vasten kosketusnäyttöä silmälläpitäen. Kosketusnäytöksi Nokia on valinnut 3,2 tuumaisen ja 360×640 pikselin paneelin. Suorittimena toimii 369 MHz ARM 11 -prosessori ja keskusmuistina on 128 megatavua SDRAM:ia. Sisäistä flash-muistia on 81 megatavua, jonka lisäksi puhelimesta löytyy microSD-muistikorttipaikka, johon toimitetaan pakkauksen mukana kahdeksan gigatavun microSDHC-muistikortti.

5800 XpressMusic on nelitaajuus-GSM- (850/900/1800/1900) sekä 3G-puhelin (WCDMA 900/2100). Data liikkuu Nokialaiseen matkapuhelinverkon kautta GPRS:n (luokka 32), EDGE:n ja HSDPA:n avulla. XpressMusic ei tosin osaa hyödyntää HSDPA:n täyttä nopeutta, vaan tieto liikkuu maksmissaan 3,6 Mbps nopeudella. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat A-GPS-vastaanotin, A2DP stereo-Bluetooth, TV-ulostulo, Nokia Maps 2.0 karttaohjelma, 3,5 mm kuulokeliitäntä, WLAN IEEE 802.11 b/g, FM-RDS-radio, 3,2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella sekä videopuheluille etupuolen VGA -kamera. Värivaihtoehtoina on musta punaisilla tai sinisillä yksityiskohdilla.

5800 XpressMusicin muotoilu on, siltä osin mitä kookas näyttö jättää sille varaa, hyvin Nokiamaista. Kiiltävän mustilla muovikuorilla ei ole lähdetty hakemaan eleganttia tai arvokasta vaikutelmaa, vaan pyöreät muodot yhdessä punaisten (tai vaihtoehtoisesti sinisten) yksityiskohtien kanssa luovat nuorekasta vaikutelmaa. Musiikkipuhelimeksi segmentoidun 5800 XpressMusicin kohderyhmänä onkin nuoret alle 30 vuotiaat käyttäjät. Kokonaisuudessaan 5800 XpressMusic jättää kuitenkin hillityn muotoilunsa osalta hieman ”mauttoman ja hajuttoman” fiiliksen. 16 miljoonaa väriä toistavan 3,2 tuumaisen resistiivisen kosketusnäytön päällä on kiiltävä muovipinta ja näytön alla on kolme fyysistä näppäintä. Kuva kääntyy näytöllä automaattisesti vaakatasoon sisäänrakennettujen kiihtyvyysantureiden avulla. Yli 1,5 sentin paksuudesta huolimatta Nokialainen mahtuu ongelmitta taskuun tiukimpia farkkuja lukuun ottamatta.

Näytön alapuolella sijaitsevat siis kolme toimintonäppäintä, jotka ovat hieman muusta pinnasta kohollaan. Taustavalojen ollessa päällä näppäimistä vasemmanpuolimainen palaa vihreänä, keskimmäinen valkoisena ja oikeanpuolimainen punaisena. Toiminnoiltaan vasen on soitto/vastausnäppäin, keskimmäinen valikkonäppäin ja oikea soiton lopetus/hylkäysnäppäin. Näppäinten käyttötuntuma on onnistunut.

Näytön yläpuolella sijaitsevat kuulokkeen aukko, valoisuuden tunnistin, VGA-kamera sekä XpressMusic-tekstin oikealla puolella sijaitseva kosketusnäppäin, jota painamalla näytölle avautuu tärkeimmät multimediatoiminnot tarjoava valikko.

5800 XpressMusicin kyljet ovat punaisessa mallissa punertavaa muovia ja takakuoren reunan ulkopuolella kiertää punainen kaista. Oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuusnäppäin yläosasta, näppäin/näyttölukituksen liukukytkin keskipaikkeilta ja kameran laukaisin alaosasta. Kameranäppäin on kaksiportainen ja tarkentaa painalluksen puolivälissä. Tuntumaltaan se on onnistunut ja valokuvien näppäily onnistuu ongelmitta. Myös puhelimen lukituskytkin on kyljessä hyvä ratkaisu, sillä sen käyttäminen onnistuu kätevästi pienellä peukalon liikkeellä.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu virtapainike, Nokian pieni latauspistoke, 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä suojaläpällä varustettu microUSB-liitäntä.

Vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan kaksi vierekkäistä luukkua sekä rannehihnan kiinnitysreikä alakulmassa. Luukkujen takaa löytyy paikat SIM- sekä muistikortille. Muistikortti ponnahtaa ulos painamalla, mutta SIM-kortin irrottamiseksi on poistettava ensin takakuori ja akku.

Punahohtoinen takakuori on pinnaltaan mattamainen ja hieman kumimaisen pitävä. Kuori tuntuu mukavalta kädessä, mutta pinnoituksen kestävyys pidemmän päälle hieman epäilyttää. Takakuoren irrottamiseksi on ensin vedettävä stylus-kynä ulos ja sen jälkeen nostettava kuorta alareunasta. Muovisen stylus-kosketuskynän paikka on takakuoren vasemmassa alakulmassa.

Takakuoren yläosassa sijaitsee hopeisella kehyksellä reunustettu 3,2 megapikselin automaattitarkenteinen kamera Carl Zeiss Tessar -optiikalla. Kameran kaverina on kahteen teholediin perustuva salama. Linssinsuojusta kamerasta ei valitettavasti löydy. Videokuvaa on mahdollista tallentaa VGA-tasoisena 30 fps nopeudella.

Takakuoren taustapuolelle on liimattu tarra, joka tarjoaa kuvalliset ohjeet SIM-kortin irroittamiseksi. Yksinkertaistettuna akku on irrotettava, jonka jälkeen stylusta käytetään apuvälineenä SIM-kortin työntämisessä piirilevystä löytyvän aukon kautta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana kameramoduli on täysin näkyvillä rungon yläosassa.

5800 XpressMusicissa käytetään 1320 mAh Li-ion-akkua, jonka käyttöjännite on yleinen 3,7 volttia. Akun mallimerkintä on BL-5J ja sen kapasiteetti on vertailun kolmanneksi suurin Samsungin ja Sony Ericssonin jälkeen. Akun luvataan tarjoavan toiminta-aikaa jopa 400 tuntia tai puheaikaa viisi tuntia.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat