Uusimmat

Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset

31.12.2008 23:49 Juha Kokkonen

 

Käyttöliittymä

Nokia on käyttänyt älypuhelimissaan kautta aikojen Symbian OS -käyttöjärjestelmään perustuvaa S60-ohjelmistoa. 5800 XpressMusic on Nokian ensimmäinen kosketusnäytöllinen älypuhelin, joten Nokia oli kehiteltävä S60:stä uusi 5th Edition -versio juuri kosketusnäyttöpuhelimia varten. S60:n yleinen olemus on pidetty ennallaan, mutta uusinta versiota on silti muokattu rajusti sormikäyttöä ja kosketusnäyttöä ajatellen. Testilaitteen ohjelmisto oli englanninkielinen ja tiettävästi ensimmäinen virallinen 10.0.0.1-versio. Nokian Software Update ei suostunut löytämään uudempaa ohjelmistoversiota, vaikka sellaisia olikin jo olemassa, joten arvostelu suoritettiin tällä esisarjan puhelimella sellaisenaan. Kuvankaappausohjelman toimimattomuuden takia mallikuvat on otettu suomenkielisellä ohjelmistolla varustetusta kaupasta hankitusta yksilöstä.

S60 5th Editionin valmiustilaruutu näyttää Nokian älypuhelimia käyttäneille tutulta. Ylhäällä sijaitsevat kellonaika, päivämäärä, akun ja verkkosignaalin palkit sekä operaattorin nimi. Lisäksi ylös ilmestyy pieniä kuvakkeita käytössä olevien toimintojen mukaan ja kyseisiä kuvakkeita painamalla pääsee käsiksi kyseisen toiminnon tietoihin tai/ja asetuksiin. Ruudun alalaidassa olevat kaksi kuvaketta ovat kokonaan uutta – toisesta aukeaa numeronäppäimistö puheluita varten ja toisesta osoitekirja.

Aktiivisen valmiustilan pikavalintariviltä löytyy ”vain” neljä vapaasti valittavissa olevaa kuvaketta, johon syy juontuu mitä ilmeisimmin suurien kuvakkeiden helpommasta käytettävyydestä sormin. Olisi kuitenkin ollut mukavaa, jos käyttäjällä olisi esimerkiksi mahdollisuus vaikuttaa kuvakkeiden kokoon ja sitä myötä niiden määrään. Kuvakkeiden alla sijaitsee Etsi-painike, joka ohjaa käyttäjän nettiselaimen hakukoneeseen. Tämän alle ilmestyvät mahdolliset ajankohtaiset kalenterimerkinnät, muistutukset ja tehtävät, sekä soivan musiikkikappaleen tai radiokanavan tiedot.

Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi jättää valmiustilan joko kokonaan tyhjäksi tai tuoda pikakuvakkeiden tilalle neljän vapaavalintaisen ystävän yhteystiedot sekä yhteisen kommunikaation historiatiedot. Yleisesti ottaen valmiustila on onnistuneesti ja selkeästi toteutettu, mutta kustomoinnille olisi toivonut Nokian jättäneen hieman enemmän varaa. Esimerkiksi säätiedot tai viimeisimmät RSS-syötteet olisivat mukava lisä ”työpöydälle”.

Vaikka käyttöliittymän ulkonäkö ei olekaan muuttunut radikaalisti edellisen sukupolven S60:stä, on lukuisiin yksityiskohtiin kiinnitetty huomiota ja näin saatu käyttöliittymästä entistä intuitiivisempi. Esimerkiksi kellonaikaa näpäyttämällä ruudulle avautuu valikko, josta käyttäjä pääsee käsiksi hälytyksiin sekä maailmankelloon. Hälytyksiä voi asettaa useita ja jokaiselle löytyy omat määrityksensä. Miinuksena hälytysajan syöttämisessä tarvitaan turhan tarkkaa sormea tai kosketuskynään tarttumista.

Päävalikkoon päästään näytön alapuolella sijaitsevaa valikkonäppäintä painamalla. Valikkonäppäintä pitkään pohjassa pitämällä näkyville saa avoinna olevat sovellukset. Valikkorakennetta on siistitty ja kaikki vaihtoehdot näkyvät nyt samalla ruudulla. Valitseminen tapahtuu tuplanäpäytyksellä, sillä yhdellä kosketuksella kuvake vasta aktivoituu valinnat-valikon hyödyntämistä varten. Valikoiden vierittäminen ylös-alas-suunnassa tapahtuu lihotuskuurille joutuneen sivupalkin avulla. Palkin raahaaminen onnistuu ongelmitta pienen harjoittelun jälkeen paksuimpia nakkisormia lukuun ottamatta.

Yksi S60-puhelimien vahvimmista osa-alueista on aina ollut osoitekirja, eikä se petä tälläkään kertaa. Jokaisen nimen alle on mahdollista lisätä lähes rajaton määrä tietoa ja nimen haku onnistuu kätevästi hakuriville nimen ensimmäisiä kirjaimia näppäilemällä. Aluksi ruudulle ilmestyy kaikki aakkoset, mutta kirjaimien määrä vähenee nopeasti sitä mukaa, mitä vaihtoehtoja osoitekirjaan jää enää jäljelle haun kaventuessa.

Myös viestienhallinta on pitkälti vanhoista S60-puhelimista tuttua kauraa. Tekstiviestikansiot ja sähköpostilaatikot tulevat näkyville samaan valikkolistaan. Jokaisen kansion nimen alapuolella näkyy sen sisältämien viestien määrä. Viestiä luettaessa suurelle näytölle mahtuu pidempikin tarina selkeästä fonttikoosta huolimatta. Ruudun alareunaan on sijoitettu kookkaat painikkeet viestiin vastaamiselle, viestin välittämiselle sekä poistamiselle.

Viestin kirjoitusta (ja yleisesti tekstinsyöttöä) varten on neljä vaihtoehtoa. Niitä ovat pienikokoinen mini-QWERTY, tekstintunnistus, perinteistä puhelinta muistuttava numeronäppäimistö sekä vain vaakasuuntaisella näytöllä toimiva täysikokoinen QWERTY (ei esimerkkikuvaa teknisten ongelmien vuoksi), joka on tarkoitettu näpyteltäväksi kahden käden peukaloilla. Tekstintunnistukseen kynän käyttöön tottumatonkin oppii yllättävän nopeasti sisään, sillä sovellus sallii kynän nostamisen ruudulta kesken kirjaimen piirtämisen sekä kokonaisten sanojen raapustamisen tunnistuskenttään samalla kertaa. Tekstintunnistukselle voi myöskin opettaa kirjainten piirtämistä omalla käsialalla.

Myös selkeä kalenterisovellus ei ole muuttunut yleisilmeeltään S60 3rd Editionin ajoista, ollen edelleen yhtä selkeä ja helppokäyttöinen. Halutessaan käyttäjä voi synkronoida kalenterinsa tietokoneelle Microsoft Outlookin kanssa.

Puhelimen mukana tuleva kartta- ja navigointisovellus on Nokia Maps 2.0:n kosketusnäyttötuella varustettu versio. Nokia on toteuttanut sovelluksen yhdessä ostamansa Navteqin kanssa. Sovellukseen voi ladata karttoja ilmaiseksi joko tietokoneelle asennettavan Map Loader -ohjelman avulla tai käytön myötä matkapuhelinverkon kautta. Lisämaksusta saatavilla on navigointilisenssi, jolla karttoihin saa reittiopastuksen puheohjauksella. Myöhemmin vuoden 2009 puolella myyntipakkaus tulee sisältämään vuoden navigointilisenssin.

 

5800 XpressMusicin selain on Nokian omaa tekoa, eikä laitteeseen vielä toistaiseksi ole saatavilla esimerkiksi Operaa tai muuta vastaavaa vaihtoehtoselainta. Nokian selain latailee sivut pääosin ongelmitta ja valikot ovat loogiset ja toimivat. Sivua liikutellaan näytöllä sormen avulla, joka on kosketusnäytöllisessä puhelimessa tietysti se paras ratkaisu. Nokian selain ei kuitenkaan pärjää sivuilla liikkumisessa vertailun muiden puhelimien Operalle, sillä touhu on välillä tökkivää näyttö rekisteröi turhan helposti virhepainalluksia. Tyypillisiä ongelmia ovatkin esimerkiksi sivulla olevien linkkien aukeaminen vieritettäessä sekä zoomaustason muuttuminen näyttöön koskettaessa.

5800 XpressMusic on mallinimensä mukaisesti musiikkipuhelin, joten musiikkisoitin näyttelee tärkeää roolia. Nokia onkin toteuttanut sen onnistuneesti, vaikkei soittimen ulkoasu pärjääkään esimerkiksi iPhonelle tai Touch Diamondille. Soitinikkuna on yksinkertaistettu ja näppäimet suuria. Musiikkikirjaston hallinta on helppoa. Soitettavan kappaleen tiedot näkyvät valmiustilan näytöllä, kun soitin jätetty toimimaan taustalle.

Käyttökokemukset

Vaikka 5800 XpressMusic onkin kooltaan älypuhelinluokan keskikastia, on se viistosti kohti takakuorta pyöristyvän muotoilun ja riittävän kapean rungon ansiosta mukava käyttää myös yhdellä kädellä. Nokian näyttö on kuvanlaadultaan erinomainen ja pärjää tyydyttävästi myös kirkkaassa auringonvalossa. Näytön käyttötuntuma on vertailujoukon paras, jonka taustalla ovat näytön sormen alla joustava pinta sekä värisevä kosketuspalaute. Kehuja ansaitsevat myös takakuoren pitävä pinnoite sekä kyljessä näppärässä kohtaa sijaitseva lukituskytkin. Kuten musiikkipuhelimessa kuuluukin, toisto-ominaisuudet ovat toteutettu onnistuneesti ja käyttäjä voi kytkeä omat kuulokkeensa suoraan 3,5 mm kuulokeliitäntään. Testikappaleen akunkestossa esiintyi jotain hämärää, sillä suunnilleen käyttöasteesta riippumatta virta hupeni loppuun noin vuorokauden aikana. Allekirjoittaneen kaveripiirissä kaupasta hankitun 5800 XpressMusicin tiedetään kuitenkin kestävän keskitasoisessa rasituksessa 2-3 vuorokautta yhdellä latauksella.

Symbian OS 9.4 -pohjaisen S60 5th Editionin erona muiden tämän vertailun puhelimien käyttöjärjestelmiin on ”yhdestä puusta veistetty” kokonaisuus. Koko käyttöliittymä on yhtä ja samaa kokonaisuutta, eikä sen alta paljastu toiminnaltaan poikkeavia osakokonaisuuksia. Tämän ansiosta Nokia-käyttäjän tarvitsee tarttua kosketuskynään Windows Mobile -käyttäjiä harvemmin. Vaikka testikappaleen käyttöliittymä oli erittäin varhaista tekoa, yllätti se totaalisesti vakaudellaan ja nopeudellaan. Muutamia jumiutumisia ja pienempiä sekoiluita toki esiintyi joskus, mutta kun otetaan huomioon, että kyseessä on tuoreen ohjelmiston ensimmäinen versio, voi lopputulosta kutsua onnistuneeksi. Monet kypsällä ohjelmistoversiolla varustetut S60 3th Edition -puhelimetkin kenkkuilevat huomattavasti enemmän kuin testiyksilömme. 5800 XpressMusicia voikin sanoa vertailun nopeimmin ja sujuvimmin toimivaksi laitteeksi.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat