UUSIMMAT

Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset

31.12.2008 23:49 | Juha Kokkonen

 

Käyttöliittymä

Nokia on käyttänyt älypuhelimissaan kautta aikojen Symbian OS -käyttöjärjestelmään perustuvaa S60-ohjelmistoa. 5800 XpressMusic on Nokian ensimmäinen kosketusnäytöllinen älypuhelin, joten Nokia oli kehiteltävä S60:stä uusi 5th Edition -versio juuri kosketusnäyttöpuhelimia varten. S60:n yleinen olemus on pidetty ennallaan, mutta uusinta versiota on silti muokattu rajusti sormikäyttöä ja kosketusnäyttöä ajatellen. Testilaitteen ohjelmisto oli englanninkielinen ja tiettävästi ensimmäinen virallinen 10.0.0.1-versio. Nokian Software Update ei suostunut löytämään uudempaa ohjelmistoversiota, vaikka sellaisia olikin jo olemassa, joten arvostelu suoritettiin tällä esisarjan puhelimella sellaisenaan. Kuvankaappausohjelman toimimattomuuden takia mallikuvat on otettu suomenkielisellä ohjelmistolla varustetusta kaupasta hankitusta yksilöstä.

S60 5th Editionin valmiustilaruutu näyttää Nokian älypuhelimia käyttäneille tutulta. Ylhäällä sijaitsevat kellonaika, päivämäärä, akun ja verkkosignaalin palkit sekä operaattorin nimi. Lisäksi ylös ilmestyy pieniä kuvakkeita käytössä olevien toimintojen mukaan ja kyseisiä kuvakkeita painamalla pääsee käsiksi kyseisen toiminnon tietoihin tai/ja asetuksiin. Ruudun alalaidassa olevat kaksi kuvaketta ovat kokonaan uutta – toisesta aukeaa numeronäppäimistö puheluita varten ja toisesta osoitekirja.

Aktiivisen valmiustilan pikavalintariviltä löytyy ”vain” neljä vapaasti valittavissa olevaa kuvaketta, johon syy juontuu mitä ilmeisimmin suurien kuvakkeiden helpommasta käytettävyydestä sormin. Olisi kuitenkin ollut mukavaa, jos käyttäjällä olisi esimerkiksi mahdollisuus vaikuttaa kuvakkeiden kokoon ja sitä myötä niiden määrään. Kuvakkeiden alla sijaitsee Etsi-painike, joka ohjaa käyttäjän nettiselaimen hakukoneeseen. Tämän alle ilmestyvät mahdolliset ajankohtaiset kalenterimerkinnät, muistutukset ja tehtävät, sekä soivan musiikkikappaleen tai radiokanavan tiedot.

Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi jättää valmiustilan joko kokonaan tyhjäksi tai tuoda pikakuvakkeiden tilalle neljän vapaavalintaisen ystävän yhteystiedot sekä yhteisen kommunikaation historiatiedot. Yleisesti ottaen valmiustila on onnistuneesti ja selkeästi toteutettu, mutta kustomoinnille olisi toivonut Nokian jättäneen hieman enemmän varaa. Esimerkiksi säätiedot tai viimeisimmät RSS-syötteet olisivat mukava lisä ”työpöydälle”.

Vaikka käyttöliittymän ulkonäkö ei olekaan muuttunut radikaalisti edellisen sukupolven S60:stä, on lukuisiin yksityiskohtiin kiinnitetty huomiota ja näin saatu käyttöliittymästä entistä intuitiivisempi. Esimerkiksi kellonaikaa näpäyttämällä ruudulle avautuu valikko, josta käyttäjä pääsee käsiksi hälytyksiin sekä maailmankelloon. Hälytyksiä voi asettaa useita ja jokaiselle löytyy omat määrityksensä. Miinuksena hälytysajan syöttämisessä tarvitaan turhan tarkkaa sormea tai kosketuskynään tarttumista.

Päävalikkoon päästään näytön alapuolella sijaitsevaa valikkonäppäintä painamalla. Valikkonäppäintä pitkään pohjassa pitämällä näkyville saa avoinna olevat sovellukset. Valikkorakennetta on siistitty ja kaikki vaihtoehdot näkyvät nyt samalla ruudulla. Valitseminen tapahtuu tuplanäpäytyksellä, sillä yhdellä kosketuksella kuvake vasta aktivoituu valinnat-valikon hyödyntämistä varten. Valikoiden vierittäminen ylös-alas-suunnassa tapahtuu lihotuskuurille joutuneen sivupalkin avulla. Palkin raahaaminen onnistuu ongelmitta pienen harjoittelun jälkeen paksuimpia nakkisormia lukuun ottamatta.

Yksi S60-puhelimien vahvimmista osa-alueista on aina ollut osoitekirja, eikä se petä tälläkään kertaa. Jokaisen nimen alle on mahdollista lisätä lähes rajaton määrä tietoa ja nimen haku onnistuu kätevästi hakuriville nimen ensimmäisiä kirjaimia näppäilemällä. Aluksi ruudulle ilmestyy kaikki aakkoset, mutta kirjaimien määrä vähenee nopeasti sitä mukaa, mitä vaihtoehtoja osoitekirjaan jää enää jäljelle haun kaventuessa.

Myös viestienhallinta on pitkälti vanhoista S60-puhelimista tuttua kauraa. Tekstiviestikansiot ja sähköpostilaatikot tulevat näkyville samaan valikkolistaan. Jokaisen kansion nimen alapuolella näkyy sen sisältämien viestien määrä. Viestiä luettaessa suurelle näytölle mahtuu pidempikin tarina selkeästä fonttikoosta huolimatta. Ruudun alareunaan on sijoitettu kookkaat painikkeet viestiin vastaamiselle, viestin välittämiselle sekä poistamiselle.

Viestin kirjoitusta (ja yleisesti tekstinsyöttöä) varten on neljä vaihtoehtoa. Niitä ovat pienikokoinen mini-QWERTY, tekstintunnistus, perinteistä puhelinta muistuttava numeronäppäimistö sekä vain vaakasuuntaisella näytöllä toimiva täysikokoinen QWERTY (ei esimerkkikuvaa teknisten ongelmien vuoksi), joka on tarkoitettu näpyteltäväksi kahden käden peukaloilla. Tekstintunnistukseen kynän käyttöön tottumatonkin oppii yllättävän nopeasti sisään, sillä sovellus sallii kynän nostamisen ruudulta kesken kirjaimen piirtämisen sekä kokonaisten sanojen raapustamisen tunnistuskenttään samalla kertaa. Tekstintunnistukselle voi myöskin opettaa kirjainten piirtämistä omalla käsialalla.

Myös selkeä kalenterisovellus ei ole muuttunut yleisilmeeltään S60 3rd Editionin ajoista, ollen edelleen yhtä selkeä ja helppokäyttöinen. Halutessaan käyttäjä voi synkronoida kalenterinsa tietokoneelle Microsoft Outlookin kanssa.

Puhelimen mukana tuleva kartta- ja navigointisovellus on Nokia Maps 2.0:n kosketusnäyttötuella varustettu versio. Nokia on toteuttanut sovelluksen yhdessä ostamansa Navteqin kanssa. Sovellukseen voi ladata karttoja ilmaiseksi joko tietokoneelle asennettavan Map Loader -ohjelman avulla tai käytön myötä matkapuhelinverkon kautta. Lisämaksusta saatavilla on navigointilisenssi, jolla karttoihin saa reittiopastuksen puheohjauksella. Myöhemmin vuoden 2009 puolella myyntipakkaus tulee sisältämään vuoden navigointilisenssin.

 

5800 XpressMusicin selain on Nokian omaa tekoa, eikä laitteeseen vielä toistaiseksi ole saatavilla esimerkiksi Operaa tai muuta vastaavaa vaihtoehtoselainta. Nokian selain latailee sivut pääosin ongelmitta ja valikot ovat loogiset ja toimivat. Sivua liikutellaan näytöllä sormen avulla, joka on kosketusnäytöllisessä puhelimessa tietysti se paras ratkaisu. Nokian selain ei kuitenkaan pärjää sivuilla liikkumisessa vertailun muiden puhelimien Operalle, sillä touhu on välillä tökkivää näyttö rekisteröi turhan helposti virhepainalluksia. Tyypillisiä ongelmia ovatkin esimerkiksi sivulla olevien linkkien aukeaminen vieritettäessä sekä zoomaustason muuttuminen näyttöön koskettaessa.

5800 XpressMusic on mallinimensä mukaisesti musiikkipuhelin, joten musiikkisoitin näyttelee tärkeää roolia. Nokia onkin toteuttanut sen onnistuneesti, vaikkei soittimen ulkoasu pärjääkään esimerkiksi iPhonelle tai Touch Diamondille. Soitinikkuna on yksinkertaistettu ja näppäimet suuria. Musiikkikirjaston hallinta on helppoa. Soitettavan kappaleen tiedot näkyvät valmiustilan näytöllä, kun soitin jätetty toimimaan taustalle.

Käyttökokemukset

Vaikka 5800 XpressMusic onkin kooltaan älypuhelinluokan keskikastia, on se viistosti kohti takakuorta pyöristyvän muotoilun ja riittävän kapean rungon ansiosta mukava käyttää myös yhdellä kädellä. Nokian näyttö on kuvanlaadultaan erinomainen ja pärjää tyydyttävästi myös kirkkaassa auringonvalossa. Näytön käyttötuntuma on vertailujoukon paras, jonka taustalla ovat näytön sormen alla joustava pinta sekä värisevä kosketuspalaute. Kehuja ansaitsevat myös takakuoren pitävä pinnoite sekä kyljessä näppärässä kohtaa sijaitseva lukituskytkin. Kuten musiikkipuhelimessa kuuluukin, toisto-ominaisuudet ovat toteutettu onnistuneesti ja käyttäjä voi kytkeä omat kuulokkeensa suoraan 3,5 mm kuulokeliitäntään. Testikappaleen akunkestossa esiintyi jotain hämärää, sillä suunnilleen käyttöasteesta riippumatta virta hupeni loppuun noin vuorokauden aikana. Allekirjoittaneen kaveripiirissä kaupasta hankitun 5800 XpressMusicin tiedetään kuitenkin kestävän keskitasoisessa rasituksessa 2-3 vuorokautta yhdellä latauksella.

Symbian OS 9.4 -pohjaisen S60 5th Editionin erona muiden tämän vertailun puhelimien käyttöjärjestelmiin on ”yhdestä puusta veistetty” kokonaisuus. Koko käyttöliittymä on yhtä ja samaa kokonaisuutta, eikä sen alta paljastu toiminnaltaan poikkeavia osakokonaisuuksia. Tämän ansiosta Nokia-käyttäjän tarvitsee tarttua kosketuskynään Windows Mobile -käyttäjiä harvemmin. Vaikka testikappaleen käyttöliittymä oli erittäin varhaista tekoa, yllätti se totaalisesti vakaudellaan ja nopeudellaan. Muutamia jumiutumisia ja pienempiä sekoiluita toki esiintyi joskus, mutta kun otetaan huomioon, että kyseessä on tuoreen ohjelmiston ensimmäinen versio, voi lopputulosta kutsua onnistuneeksi. Monet kypsällä ohjelmistoversiolla varustetut S60 3th Edition -puhelimetkin kenkkuilevat huomattavasti enemmän kuin testiyksilömme. 5800 XpressMusicia voikin sanoa vertailun nopeimmin ja sujuvimmin toimivaksi laitteeksi.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat
Keskustelu

Tuohon out-of-the-box ominaisuuslistaan olis voinu myös lisätä iPhonen :) Ihan vaan vertailun vuoksi.

51: Tokihan ohjelmia löytyy, mutta nämä vertailut on tehtävä out-of-box periaatteella, eli mitä puhelimista löytyy oletuksena. Muuten homma kävisi mahdottomaksi, sillä varsinkin Windows Mobile -puhelimille voi tehdä melkeinpä mitä vaan, kunhan jaksaa perehtyä ja nähdä tarpeeksi vaivaa.

53: Ei ole tulossa. Touch Pro saatetaan testata yksinään tai jonkun toisen uuden mallin kanssa.

Hyvä arvostelu, mutta Touch Pron puuttuminen jäi harmittamaan. Onko kenties tulossa Xperia vs Touch Pro arvostelua joskus tulevaisuudessa?

Tässä lähiaikoina ollut käytössä e90, iphone ja touch pro, joista viimeisin käytössä parasta aikaa. iPhonessa häiritsi muutama ominaisuuksien puute ja se että sitä ei nyt hirveästi voinut viritellä itse. Mutta sellaisenaankin makea ja toimiva laite, ei ihme että suosiossa löytyy. HTC on toista maata, siihen löytyy valtavasti räplättävää ja eri ROMmeja testailtavaksi. Eihän tuosta olisi mihinkään ilman xda-developersia.. Joten sopii enempi tälläiselle nördelle. E90 oli oikein loistava laite kanssa, ei pahaa sanottavaa, erittäin toimiva.

@39 & @40
Itsellänihän kans 5800 red, youtube toimii moitteettomasti.

Myös Office- ja pdftuki löytyy ohjelmien kanssa. RSS-lukija on nokian omassa selaimessa jos viitsii katsoa valikosta.

49: Fiksua tekstiä, olen pitkälti samaa mieltä. Porukka tuntuu yleisesti olevan ihmeen fanaattisia näihin älypuhelinasiohin liittyen – kyse on kuinkin vain kännyköistä!:) Kun markkinoiden kosketusnäyttöpuhelimien tarjontaan tutustuu hieman pintaa syvemmältä, voi huomata, etteivät esimerkiksi Nokian, Applen ja WinMo -mallit ole vastineita toisilleen.

Ensin käyttäjän pitäisi määrittää mitä haluaa puhelimeltaan ja sen jälkeen valita paras vaihtoehto. Windows Mobile puhelimet ovat se teknisin vaihtoehto ja tarjoavat eniten säätövaraa ja mukautettavaa. iPhone puolestaan on käytettävyyden riemuvoitto ja on varmasti paras vaihtoehto monipuolisemmaksi laitteeksi peruspuhelinta korvaamaan. Esimerkiksi itse taas olen päätynyt omissa tarpeissani Nokian kannalle, joka sijoittuu tavallaan kahden edellämainitun välimaastoon. iPhonen rajoitukset ja Applen holhous ahdistavat minua ja toisaalta Windows Mobile -puhelimet tuntuvat liian teknisiltä ja kömpelöiltä päivittäiseen peruskäyttöön. Jokaiselle tämä valinta on tietysti henkilökohtainen, omien tarpeiden mukaan. Siksi onkin lähinnä naurettavaa, kun ihmiset julistavat ”Nokia on paras, iPhone paska”, tai päinvastoin :)

Itsellä nyt on luureja ollut ihan tarpeeksi ja nyt on käytössä iPhone.

iPhonessa on puutteita, jotkut niistä ovat aivan selkeästi ”uuden ajattelun ominaisuuksia” tuolla tarkoitan sitä, että opetetaan käyttäjä uuten tapaan toteuttaa asia. Jotkut puutteista on taas miltein täysin käsittämättömiä ja ellei syy ole kolmannen osapuolen niin en tajua niiden puuttumista (patentit, sopimusasiat yms.). Mikäli ne on Applen ihan omia päätöksiä, niin en tajua. En todellakaan tajua.

Sikäli myönnän kyllä aivan suoraan, että käyttöliittymältään (jos ei nyt oteta huomioon ominaisuuksia, koska ne on eri asia) niin Apple vie muita ja reippaasti. Suurin syy kenties tuohon on juurikin se, että he suunnittelivat puhelimen kosketusnäytön ympärille, eivätkä kosketusnäyttöä puhelimeen. He aloittivat eri kohdasta ja omasta mielestäni tuo toimi paremmin ja hyvänä esimerkkinä on kilpailijoiden rankka petraaminen tuolla osa-alueella. Hyvä esimerkki on se, että monet valmistajat ovat nyt pistäneet suuria summia/muutoksia juurikin tuohon puoleen.

Applen pitää saada ominaisuudet kuntoon (juurikin nämä idioottimaiset puutokset), joiden syitä voi vaan arvailla. Se heidän pitää myös tehdä ENNEN kuin muut valmistajat saavat etumatkaa kiinni käyttöliittymissä. Ominaisuuksilla en todellakaan tarkoita mitään parempaa kameraa yms. vaan ihan konkreettisia älypuhelin ominaisuuksia. Itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa kun Nokia lanseeraa uutukaista ja suurin haloo nousee hyvästä kamerasta, jonka ainoa hyvyys on suurempi pixelimäärä.

iPhonen etu on se, että vanha mummokin osaa käyttää jokaista sen tarjoamaa ominaisuutta ilman pojanpojan apua tai erillistä puhelinkäytön kurssia. Iskeppä Communikaattori mummolle ja voit odotella kun se soittelee lankaluurilla ja kyseleee, että miten tällä soitetaan. iPhonen etu kun ei ole se rauta, vaan nimenomaan käyttöliittymä.

Tuo ”Suomalaistaustainen Nokia” on mielestäni vähän epämääräinen, kyllä sitä voidaan ihan hyvällä mielellä sanoa vielä suomalaiseksi :)

Mutta joo, hyvä artikkeli. Eipä ole tarvinnut 5800 ostoa katua, erittäin tyytyväinen on ollut. Muutamia bugeja on, mutta eiköhän uusi firmis ne korjaa.

Jopas oli taas kattava ja hyvä artikkeli, vierähti taas mukavasti aikaa kun tämän luki. Itseltäni löytyy toi Nokia 5800 Xpressmusic ja kyllä mie tähän olen tyytyväinen. Hinta/laatusuhde on kohdallaan.

aika huonosti selvisi omnia vertailussa, vaikka minusta on paras näistä, ja itse sellaiseen päädyin. Kameran takia pitkälti, puhelimessa pitää olla kunnollinen, ja communikaattorista ei viitsinut ottaa sen suhteen takapakkia. QWERTY:ksi näytöllä näkyvä näppis riittää ja toimii samsungissa. Optinen nappi toimii mielestäni myös hyvin ja akkukesto on hyvä. Commuun verrattuna GPS ja WLAN ovat epäherkempiä.

Kiitos erinomaisesta artikkelista. Nyt tiedän myös muiden valmistajien älypuhelimien ominaisuuksia Nokia 5800:n lisäksi. Tätä lukiessani tuli ainakin selväksi enemmän kuin yksi asiaa, miksi en tule Windows pohjasta luuria heti ostamaan. Kohta kaksi vuotta N95 käyttäneenä tämä kosketus näytöllä varustettu Nokian uutukainen on kyllä yllättänyt minua nopeudella, helpolla ja suoraviivaisella käytettävyydellä. Tikkua olen käyttänyt vain asetusten viilaamiseen, muuten olen sormi tuntumalla operoinut. Seuraavan työkännykän hankiminenkaan ei tuota vaikeuskia ja se on N97.

Pelaamisesta kiinnostuneille puhelimenomistajille. Olen tässä pari päivää pelaillut loistavaa (ja ilmaista) gpfce nes emua, ja tuli lukiessa tätä mieleen, että saattaa pelaaminen olla vaikeaa kosketusnäytöllä. Esimerkkinä kun mariossa pitää samaa aikaa painaa juoksunappia ja hypätä. Saakohan tällaista toteutettua tasaiselle kosketusnäytölle kunnialla.

Mielenkiintoinen artikkeli, näitä lisää ;)

Heti nappasi tekstistä silmiin kohta ”vaikka erityisesti iPhonen käyttäjät tyrmäävät kaikki muut…”

On nimittäin aika mielenkiintoista lukea vaikkapa Afterdawn:in tuotevertailusivustoa (tai yleensä mitä tahansa asiaan liittyvää kommenttiosiota jne.), joissa aina löytyy useampi kommentti haukkuen (varsinkin Nokialaisia) muita puhelimia. Yleensä tyypit ovat haukkuneet (ja ”arvostelleet”) esim. Nokialaiset aivan pa**oiksi ja kun tarkistat tilannetta, he ovat ”arvostelleet” 2 tuotetta… iPhonen, jonka omistavat, täydet pisteet ja Nokialaisen (jota eivät ilmeisesti ole edes nähneet), jolle on annettu alin mahdollinen pistemäärä. Ja lisäksi verbaaliset haukut.

Aika mielenkiintoista, onko oikeita asiakkaita vai esim. Applen tai Soneran palkkaamia trolleja ;D

Noh, se oli vain huomio.

@35.
Noup, piste sinne loppuun on tosiaankin laitettava.

@38.
80-luvulta.

@39
Mitä tarkoitat tuolla että löytyy youtube? Selaimella kun tubea selaa niin videot ja ääni pätkii kyllä pahasti. Jos kuva on paikoillaan niin ääni tulee kunnolla, mutta jos kuvaan tulee pientäkin liikettä niin aloittaa ääni pätkimisen. Eiköhän jokaisesta 5800:sesta löydy täysimittainen qwerty näppäimistö. Päivitystä ja kunnon selainta odotellessa.

itelläni on toi nokia ja siitä kyllä löytyy youtube ja täysmittanen näppäimistö

@34.
Mistä lähtien Suomessa muka on käytetty pistettä desimaalierottimena?

34: varmaan tarkoitti tuota että pitäisi olla 21.12. - piste myös lopussa.

31: Terävä huomio. Elikkä HTC:n kaapelissa oleva miniUSB-liitin on epästandardi, koska siitä on yksi kulma tehty suuremmaksi, eli se on liian suuri standardiin liitäntään. Puhelimen päässä siitä ei ole taas haittaa, koska tavallinen miniUSB-liitin sopii kyllä kiinni puhelimen ”isompikehyksiseen” liitäntään. Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti selvisi :)

32: Nojuu, Opera mini varmasti toimiikin, mutta se nyt ei ole vielä ”täysiverinen” selain, vaan karsittu versio peruspuhelimiin. Tuo mobile on kuitenkin vielä aivan eri maata…

34: En välttämättä ymmärtänyt mitä tarkoitat, mutta jos tuota päivien järjestystä, niin nuo kalenterimerkinnät ja tehtävät eivät ole keskenään rinnastettavia. Eli kalenterimerkinnät listautuvat ensin ja sitten alapuolelle kaikki tehtävät.

Näytä kaikki kommentit

@34
Mitä tarkoitat viestilläsi? Eikös tuo ole ihan standardi tapa ilmoittaa päivämääriä?

jeps varmaan useimman mukaan lähtee nokialainen :smoke:

”24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.”

Opera Mini 4.2.13337 päivitys toi natiivin tuen x5800 puhelimeen. Itse olen tuota operaa käyttänyt x5800:lla, ja se toimii huomattavasti nopeammin kuin nokian oma selain.

Mites, HTC:n katsauksessa sanotaan toisessa kohdassa että siinä on epästandardi usb ja toisessa kohdassa että siinä on standardi usb.

”HTC on päätynyt käyttämään kaapelin päässä epästandardia mini-USB:ia muistuttavaa liitintä, joten johtoa ei voi käyttää muiden laitteiden kanssa.”

”Puhelimen pohjaan on sijoitettu standardin mukainen mini-USB-liitin, jonka kautta hoituu lataus, datayhteys tietokoneeseen sekä kuulokkeiden kytkeminen.”

Onhan tuo 5800 ihan huippu luuri. Itse yllätyin vakaudesta ja käytettävyys todella lähellä iphonea, värinä palaute on hyvä. Ominaisuudet ratkaisivat lopulta sen miksi vaihdoin Iphoneni Nokiaan.

21: Joo, kiitoksia huomiosta. ”Vaan”-sana puuttuu pilkun jälkeen. Korjaillaan…

24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.

27: Koko?:) Kaippa Nokia sen puhelimeksi on luokitellut, mutta enemmän kyseessä on mobiilitietokone puhelinominaisuuksilla. Paremminkin se osuu samaan kategoriaan Nokian Internet Tablet -mallien kanssa, kuin matkapuhelimien. Ei tuon kokoista vehjettä pysty kantamaan kuin laukussa. Mutta kuten sanoit, jos sitä nyt pikkuseikkoihin haluaa jämähtää, niin kaikilla on tietysti omat huvinsa. Siitä tuskin on juuri kellekään haittaa, jos tekstissä jättää mainitsematta erikoislaatuisen kokeiluluontoisen mallin, jota ei voi verrata näihin laitteisiin ja joka ei ollut kummoinenkaan myyntimenestys.

[email protected] itse ostin iPhonen 3G verson siksi kun oli ennestää 2G versio. Kun kuulin soneran yksinoikeudesta nousi armoton vidutus no kuitenki ostin luurin 430e sonera pisteestä ekanapäivänä. Kokeilin alkuu soneran liittymää en tykänny (sika overhinnat) – vaihdoin 2kk jälkee telefinlandii ja maksoin soneralle loput 22kk x 2e.

Telefinland on sentää hinnallisesti Dna kanssa samoilla aalloilla.
– tämän kanssa pärjää mutta heti kun mahd. Siirryn dna leiriin takaisin.

( – kirjoitettu iPhonella ).

@13
Mikä tekee 5800:sta enemmän ”PUHELIMEN” kuin 7710:sta?

Kyllä mielellään itse ottaisin tuon 5800 XpressMusicin kuin iPhonen. Ei vaan oikeasti kiinnosta olla 24kk Soneran kytkyssä ja maksaa siitä toista tuhatta euroa, kun voisi hankkia haluamansa halvan liittymän ja kolmen sadan euron Nokialaisen.

Jep kannattaa varmaan huomioida se seikka myös, että Nokialainen on huomattavasti muita halvempi. Kyllä tuota on helppo käyttää hetken opettelun jälkeen. :)

5800:lle on ollut saatavilla opera selain jo pitkään, mutta arvostelussa lukee että tällä hetkellä ei voi muuta käyttää kuin nokian omaa.

Tuolla sanottiin, että 5800 valikossa pitää tuplaklikata. Nykyisin pärjää yhdellä klikautuksella ainakin oletuksena.

Onneks on iphone ja multitouch, resistiivisestä näytöstä tikkuineen ja käsialatunnistuksineen en välitä joten tuli onneks hommattua oikea laite itselle ennenkuin edes oli perehtyny noihin näyttötekniikoiden eroihin.

Oikein hyvä roundup. Xperia vaan vähän ihmetyttää..

Ainiin ja tästä taitaa puuttua joku sana välistä:
”Näytön kuva ei käänny automaattisesti puhelimen asennon mukaan, puhelimesta löytyvän QWERTY-näppäimistön avaamalla.”

Tänki olis suoraa voinu kyl heittää tonne Taskumuron puolelle eikä turhaa tänne, noh jos nyt yks erehys sallittakoo :D
Kuhan ei vaa ala muistuttaa MB/HIFI toimintaa tääl ni hyvin menee…
[happy new year]

Tuo nokia on todellakin kömpelön oloinen vaikka sutjakan laiha onkin, kokeilin sitä puhelinkaupassa, mieluummin ottaisin kuitenkin sen apple/sony:n matkaani. Hyvä artikkeli.

Excel-taulukon olisi voinut sovittaa niin että teksteistä saa selvän.
Kiitos muuten hyvästä testistä!

Omalla Nokia 5800:lla selaan nettiä Operalla. Hyvin tuntuu toimivan. Tähän mennessä olen erittäin tyytyväinen. 312€ hintaan ei mielestäni parempaa tällä hetkellä löydy.

Tuo HTC Touch Diamond ollut elokuusta asti käytössä ja on kyllä hyväksi havaittu kampe. Aluksi oli vähän ongelmaa kun ei ollut tuota uutta sohtaa saatavilla, mutta 1.93 paransi koko laitteen. Eniten tykkään tuossa tuosta mainiosta TouchFLO- käyttöliittymästä.

Kaveri vaimoineen otti tuollaiset Noikialaiset,molemmat vaihdettiin viikon sisällä juuri akun nopean tyhjenemisen vuoksi,Uddet,tilalle saadut,toimivat hyvin.Tuntuu olevan jonkinlainen tyyppivika!
Mukavan oloinen puhelin pienen testisession perusteella.Itse odottelen N97:kaa!
Hyvin tehty artikkeli hienoine kuvineen,Kiitos!

11: Saattaapi olla eroja noissa esisarjan puhelimissa. Kaverin sinisessä 5800:ssa on myöskin raitakuviota takakuoressa.

9: Ei tuota oikein PUHELIMEKSI voi kutsua…:) Mutta mikäs siinä jos pilkkua tahtoo n***ia…

Tässä näkyi tämän eteen nähty vaiva. Hyvä luettava, selvä ja informatiivinen. Kiitoksia.

Ihan pakko kyllä sanoa, että Nokian 5800:ssa ei tarvitse ottaa Stylus-kynää pois takakuoresta, että takakuoren voi irroittaa. Lisäksi takakuori ei ole samanlainen kuin kuvassa oleva matta vaan siihen on laitettu hieman kuviota. Voi olla, että kuvissa kuvio ei vain näy.

Huonoimpana puolena olen itse havainnut Nokia 5800:ssa surkean kameran. Jopa hyvässä valossa kameralla ei saa kovin tarkkoja kuvia. Ehkä pitää paneutua todella asetuksiin jos saisin hieman enemmän kamerasta irti. :P

tairan pysytellä iPuhelimessani

(kun en tarvitse hyvää puhelin-ominaisuutta (mms jne.., riittää että voi soittaa ja lähettää tekstiviestiä) – (mutta tarvin loistavan medialaitteen johon on yhdistetty puhelin)

Näytti aika kaooottiselta noi käyttöliittymät. Kävin myös kokeilemassa puolisentuntia paikallisessa Hirvoxissa tuota nokialaista. Hirveesti ”ominaisuuksia” Hirveä käyttää.. – Ainut minkä huolisin nokialaisesta –> iphoneen on tuo 3.2mpix kamera.

Puhelimena tuo nokialainen tuntui muuten jäpäkältä, harkitsin jopa työpuhelimeksi sitä. Käyttöliittymä ei oikein tuntunut mun jutulta. HUOM! kynällä ohjaaminen tuntui paljon nopeammalta kuin sormilla ohjaaminen nokialaisessa.. dunno.. ei ollut sitä i -kosketusta. ;)

Ei siinä.-. varmasti kyseistä kapulaa haluava siihen myös tyytyväinen.

Tuo Nokialaisen nihkeä taustamateriaali on mitä ilmeisimmin erittäin kestävää sorttia, sillä omassa 6233:ssa on samankaltainen takakansi, eikä se ole kulunut mihinkään. Muu puhelin sen sijaan on.

Mielenkiintoista on nähdä miten seuraavat nokian kosketuspuhelimet sijoittuvat. Tämä xpressmusichan on keskisarjaa, ei varsinaisesti nokian high-endiä. Tulossahan on ainakin yksi wqerty-näppiksen sisältävä kalliimpi kosketuspuhelin.

Toimittaja hyvä nokialla on ennekin ollut kosketusnäytöllinen puhelin ennen 5800 expressmusic laitetta. Nokia 7710 anyone?!

Kiva artikkeli, jossain noissa vertailukuvissa missä on tekstiä, niin ne tekstit on vähän outoja, johtuen varmaan fontista tai siitä että joku on pienentäny ne ;E
Epämukava lukea meinaan.

Muropaketin uusimmat