Uusimmat

Samsung SGH-i900 Omnia

31.12.2008 23:49 Juha Kokkonen

 

Elektroniikkajätti Samsung on matkapuhelinmarkkinoiden selvä kakkonen, mutta älypuhelimien puolella se kuuluu marginaalitekijöiden joukkoon. Älypuhelimien osalta Samsung on vetänyt varsin monimuotoista linjaa, sillä sen mallistosta löytyy sekä Symbian- että Windows-pohjaisia laitteita, ja myöhemmin ensi vuonna valinnanvara kasvaa Android-mallien muodossa. Kosketusnäyttöjen maailmaan Samsung siirtyi suuremmassa mittakaavassa iPhonen kannoilla helmikuussa 2007, kun SGH-F700-malli esiteltiin kaikelle kansalle. Viime kesänä Samsung esitteli SGH-i900 Omnia -mallin, joka on edelleenkin kirjoitushetkellä Samsungin Suomen malliston lippulaiva. Kirjoitushetkellä halvimmillaan Omnian saa Suomesta uutena noin 600 euron hintaan.

Omnia toimitetaan kompaktin kokoisessa neliön muotoisessa pakkauksessa, joka koostuu pahvisesta kuoresta sekä jämäkästä hiilikuitukuvioidusta rasiasta.

Pienikokoisesta pakkauksesta huolimatta toimitukseen kuuluu jos jonkinlaista pikkutavaraa. Puhelimen ohella mukaan on laitettu pikaopas neljällä eri kielellä, takuuehdot, muutama mainoslappunen, kaksi ohjelmisto-CD-levyä, verkkovirtalaturi, stylus-kynä, gigatavun microSD-muistikortti, muistikortin SD-adapteri, kiinnitysklipsu narulla, datakaapeli, kuulokkeiden kauko-ohjain jatkojohdolla, nappikuulokkeet 3,5 mm liittimellä, kolme paria kuulokkeiden sovitekumeja sekä langallinen handsfree.

Puhelimesta itsestään ei löydy kuulokeliitäntää, joten homma on toteutettu Samsungin omaa liitäntää hyödyntävällä johdollisella kaukosäätimellä, josta löytyy puolestaan 3,5 mm liitäntä kuulokkeille. Kaukosäätimeen on integroitu mikrofoni, vastauspainike, äänenvoimakkuuden säätöpyörä sekä kätevä kiinnitysklipsi. Mukana toimitettavat kromilla koristellut nappikuulokkeet ovat puolestaan korvan sisään työntyvää mallia ja kuulokkeista löytyvä kuminen sovitepala on valittavissa kolmesta eri koosta. Malliltaan suoran 3,5 mm liittimen kosketuspinnat ovat kullatut.

Samsung SGH-i900 Omnia on ulkomitoiltaan 112 x 57 x 12,5 mm, eli vertailun levein ja pisin laite. Painoa on valmistajan tuotetietojen mukaan 120 grammaa. Käyttöjärjestelmäksi Samsung on valinnut Windows Mobile 6.1 Professionalin, jonka päälle se on lisäillyt omia käyttöliittymän osia. 3,2 tuuman TFT-kosketusnäyttö toistaa 65 tuhatta tehollista väriä. Näytön pikselimäärä on 240×400. Suorittimen virkaa hoitaa 624 MHz Marvell PXA312 ja keskusmuistia löytyy 128 megatavua. ROM-muistia on puolestaan 256 megatavua ja sisäänrakennettua tallennustilaa 16 gigatavua. Lisäksi tallennustilaa voi vielä laajentaa microSD-muistikorttipaikan kautta.

Tuettuja atkapuhelinverkkoja ja datansiirtoprotokollia ovat nelitaajuus-GSM (850/900/1800/1900), WCDMA (3G), HSDPA, GPRS ja EDGE. Muita merkittäviä ominaisuuksia ovat 802.11b/g WLAN, A2DP stereo-Bluetooth, FM-RDS-radio, kiihtyvyysanturit, optinen hiiri, A-GPS-vastaanotin, TV-ulostulo, VGA-kamera videopuheluille ja viiden megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja salamalla. Vakio 1440 mAh Li-ion-akulla valmistaja lupaa jopa 450 tuntia valmiusaikaa tai 6,5 tuntia puheaikaa.

Omnia muistuttaa ulkonäöltään ja muotoilultaan eniten iPhonea. Pyöristetyt kulmat ja etukuorta kiertävä kiiltävä muovireunus ovat juuri iPhonelle tyypillisiä yksityiskohtia. Omnia tuntuu kädessä laadukkaalta ja tukevalta, vaikka kuorissa ei olekaan käytetty metallia. Runsaat 12 mm paksu laite on varsin ohut, mutta melko suuri leveys tekee sen käyttämisestä yhdellä kädellä pienikätiselle hieman kömpelöä. Kyseessä onkin ”jalanjäjeltään” vertailujoukon suurin puhelin. Etukuorta hallitsee 3,2 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö. Mukavasta fyysisestä koostaan huolimatta näytön resoluutio on vaatimaton ja epästandardi 240×400 pikseliä. Tämä tekee näytön kuvasta kilpailijoihin nähden hieman suttuisemman ja valjumman oloisen. Kiihtyvyysnantureiden ansiosta näytön kuva kääntyy vaakatasoon puhelinta käännettäessä.

Näytön alapuolelle on sijoitettu kookkaat puhelun aloitus- ja lopetusnäppäimet sekä niiden keskelle neliön muotoinen optinen suuntaohjain. Suuntaohjain seuraa optisen anturin avulla päällä liikuteltavan sormen liikkeitä muuttaen ne nuolinäppäimiä vastaaviksi käskyiksi. Lisäksi suuntaohjain toimii fyysisenä valintapainikkeena. Optinen toteutus on mielenkiintoinen, mutta monissa tilanteissa sen tarkkuus jää hieman epämääräiseksi huonontaen käytettävyyttä. Halutessaan käyttäjä voi myös liikutella optisella suuntaohjaimella tietokoneesta tuttua hiirikursoria puhelimen näytöllä.

Etukuoressa näytön yläpuolella sijaitsevat ainoastaan kuuloke ja VGA-kamera. Verkolla suojatun kuulokkeen aukko on syvä, joten sinne pääsee kerääntymään hankalasti puhdistettavissa olevaa likaa.

Omnian vasemman kyljen yläosassa sijaitsee kiinnityslenkki esimerkiksi rannehihnalle ja alaosasta pienen muoviluukun takaa Samsungin oma epästandardi USB 2.0 -liitäntä, johon kytketään niin laturi, datakaapeli, kuulokkeet kuin handsfreekin. Mikrofonin pieni pyöreä aukko on puhelimen pohjassa vasemmassa reunassa.

Omnian yläpäätyyn on sijoitettu vain hieman turhan pienikokoinen virtapainike sekä pieneen pyöreään aukkoon sijoitettu reset-painike. Oikean kyljen yläosassa on pienikokoinen valikkopainike ja alaosassa puolestaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sekä kameran kaksiportainen laukaisin. Näppäinten tuntuma on hyvä, mutta käytettävyyden kannalta valikkopainikkeen ja äänensäätimien paikka olisi voinut olla päinvastainen. Äänisäätimet toimivat myös zoomauksessa selaimessa ja valikkopainiketta pitkään painamalla näytön alalaitaan aukeaa ohjelmien hallintatyökalu.

Erittäin kummallisena ja kyseenalaisena ratkaisuna Omniasta ei löydy paikkaa kosketuskynälle, vaikka pakkauksen mukana toimitetaankin kynä. Samsungin ratkaisu on ohuen tupakan vahvuinen tyylikkään näköinen pieni patukka, jonka käyttäjä voi kiinnittää roikkumaan puhelimen kyljestä. Ratkaisu on kömpelö jo pelkästään patukan melko suuren koon vuoksi. Patukka koostuu ”korkista” ja teleskoppimaisesta kynästä. Hopeista ja mustaa osaa vedetään irti toisistaan, jolloin ensimmäisessä vaiheessa teleskooppikynä venyy ja lukittuu täyteen mittaansa sekä lopulta sen kärki irtoaa korkista. Varsinkin uutena kynän irrottaminen korkista vaatii harvinaisen paljon voimaa, eikä toimenpidettä tahdo saada suoritetuksi näppärästi yhdellä kädellä.

Takakuori on mustaa muovia, jonka pinnassa on metallia imitoivia pieniä uria. Ainoat yksityiskohdat ovat yläosassa sijaitseva kamera, keskellä oleva Samsung-logo sekä alaosan irrotussuuntaa kuvaava pieni nuoli.

Viiden megapikselin (maksimi kuvakoko 2592×1944) automaattitarkenteinen kamera kromilla kehystettynä sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kameran eteen ei ole erityistä suojaa ja yhteen LED-valoon perustuva salama sijaitsee linssin vieressä. Kameran ominaisuuksista löytyy mm. kaksinkertainen digitaalinen zoomi sekä elektroninen kuvanvakautus. Videokuvaus onnistuu VGA-tasoisena (640×480).

Takakuori irtoaa alaspäin liu’uttamalla ja sen takaa paljastuu akku, microSD-muistikorttipaikka sekä SIM-korttipaikka. Kumpaakaan korttia ei ole mahdollista irrottaa lennosta, eli akku on ensin irrotettava. microSD-muistikorttipaikka tukee valmistajan mukaan kortteja kahdeksaan gigaan asti.

Omniassa käytettävä Li-ion-akku on kapasiteetiltaan 1440 mAh, eli vertailuryhmän toiseksi suurin. Samsung lupaa akulla toiminta-aikaa jopa 450 tuntia tai puheaikaa jopa 6,5 tuntia.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat