Uusimmat

Sony Ericsson Xperia X1

31.12.2008 23:49 Juha Kokkonen

 

Ruotsalais-Japanilainen Sony Ericsson -yhteenliittymä on pitkän linjan veteraani kosketusnäytöllisissä älypuhelimissa, sillä sen värinäytöllinen P800-malli esiteltiin jo vuonna 2002. Aiemmin Sony Ericssonin kaikki älypuhelinmallit ovat kuitenkin olleet Symbian-pohjaisella UIQ-käyttöliittymällä varustettuja ja ensimmäinen Windows Mobile -laite esiteltiin helmikuussa 2008. Kyseistä HTC:n valmistamaa ja Xperia X1 -nimen saanutta älypuhelinta saatiin kuitenkin odottaa markkinoille loka-marraskuuhun asti, joten Xperia X1 edustaa Nokia 5800 XpressMusicin kanssa vertailun tuoreinta kastia. Artikkelin kirjoitushetkellä X1:stä sai Suomesta halvimmillaan hieman alle 700 euroon.

Xperia saapui toimitukseen yksinkertaisessa violetissa rasiassa, joka kuitenkin oli käsittääkseni lehdistöpakkaus, eikä kaupasta saatava myyntipakkaus.

Pakkauksen mukana tulevien oheistarvikkeiden valikoima ei yllätä. Tarjontaan kuuluu ohjelmisto-CD, erivärisiin lehtisiin jaettu pikaopas, standardi mini-USB-kaapeli, verkkovirtalaturi, tulppakuulokkeet, johdollinen kaukosäädin, kuulokkeiden kumisovitteet sekä vara-stylus.

Kiiltävästä mustasta muovista valmistetut tulppamalliset kuulokkeet ovat koristeltu valmistajan logoilla. 3,5 mm suora liitin on kullattu. Itse kuulokkeiden johto on erittäin lyhyt, sillä ne ovat tarkoitettu käytettäväksi mokkulapäisen jatkojohdon kanssa. Jatkojohdon toisessa päässä on 90-asteen 3,5 mm kullattu liitin ja toisessa päässä muovinen ”mokkula”, joka pitää sisällään mikrofonin, vastausnäppäimen ja 3,5 mm liitännän kuulokkeille.

Laturin Sony Ericsson on toteuttanut yhtä näppärästi kuin HTC. Verkkovirtalaturista löytyy USB-pistoke, johon pakkauksessa toimitettu mini-USB-kaapeli liitetään. Täten laturia voi käyttää myös muiden USB-liitännän kautta latautuvien laitteiden kanssa ja toisaalta puhelimen kanssa voi käyttää mitä tahansa standardin mukaista mini-USB-kaapelia.

Xperia X1:n ulkomitat ovat 110,5 x 52,6 x 17 mm ja paino 145 grammaa. Kyseessä on siis vertailun paksuin ja painavin puhelin. Käyttöjärjestelmänä Xperiassa käytetään Windows Mobile 6.1 Professionalia ja apukäyttöliittymänä Sony Ericssonin omaa XPERIA panelsia. Xperia X1:n kosketusnäyttö on kolmetuumainen ja tarjoaa mahtavan 800×480 pikselin resoluution. Prosessorina häärii 528 megahertsinen Qualcomm MSM7200 ja keskusmuistia on 256 megatavua. Lisäksi käyttöjärjestelmän sisältävää ROM-muistia on 512 megatavua ja sisäistä flash-tallennustilaa 400 megatavua. Tallennustilaa voi laajentaa microSD-muistikorttipaikan avulla.

X1 tarjoaa nelitaajuus-GSM- (850/900/1800/1900) sekä 3G-tuen (WCDMA). Lisäksi datan saa siirtymään matkapuhelinverkossa GPRS:n, EDGE:n, HSUPA:n ja HSDPA:n avulla. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat fyysinen QWERTY-näppäimistö, 802.11b/g WLAN, A2DP stereo-Bluetooth, FM-RDS-radio, optinen suuntapainike, 3,5 mm kuulokeliitäntä, A-GPS-vastaanotin, TV-ulostulo, VGA-kamera videopuheluille ja 3,2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella, 30 FPS VGA -videokuvauksella sekä salamalla. Sony Ericsson lupaa yhdellä latauksella valmiusaikaa jopa 640 tuntia tai puheaikaa kuusi tuntia. Värivaihtoehtoja on kaksi, Solid Black ja Steel Silver.

Vaikka Xperia X1 onkin hyvin samoissa mitoissa Nokia 5800 XpressMusicin kanssa, tekee X1:n paino ja muotoilu siitä selvästi vertailujoukon möhkälemäisimmän laitteen. Muotoilu on melko kulmikasta, mutta allekirjoittaneen mielestä silti onnistuneen tyylikästä. Etukuori ja akun kansi ovat harjattua metallia, muuten rakenteessa on luotettu laadukkaan tuntuisiin muovipintoihin. Xperia X1 on rakenteeltaan erittäin tukevan ja kestävän tuntuinen kokonaisuus. Etukuorta hallitsee kolmen tuuman resistiivinen kosketusnäyttö, joka toistaa 65 tuhatta väriä erinomaisella 800×480 pikselin resoluutiolla. Resoluutiosta saa hyvän kuvan vertaamalla sitä Samsung Omniaan – Xperia X1:n näytölle mahtuisi samanaikaisesti neljä Omnian näytöllistä! Näytön pinta on hieman syvemmällä kuin muu etukuori, eli näytön reunoilla on havaittavissa pieni porras. Näytön kuva ei käänny automaattisesti puhelimen asennon mukaan, vaan ainoastaan avaamalla puhelimesta löytyvän QWERTY-näppäimistön.

Kosketusnäytön alapuolella on fyysisten näppäinten rykelmä, joka on tarjonnaltaan testiryhmän runsain. Näppäimet ovat muotoiltu niin, että ne muodostavat kaksi X-kirjainta muistuttavaa kuviota laitteen mallimerkinnän mukaan. Keskellä pienessä kuopassa sijaitsee neliön muotoinen valintapainike, joka on samalla optinen suuntaohjain, jota operoidaan liu’uttamalla sormea sen päällä. Optisen ohjaimen herkkyyttä saa säädettyä viidessä eri tasossa.

Optisen suuntaohjaimen ympärillä olevan kuopan ulkoreunoilta löytyy fyysiset suuntapainikkeet ylös, alas ja sivuille. Ylä- ja alasuuntanäppäimien tuntuma on harmillisen epämääräinen ja tahmainen. Suuntanäppäinten oikealla puolella sijaitsee toinen funktionäppäin, puheluiden lopetus/hylkäysnäppäin sekä OK-näppäin. OK-näppäimen painaminen vastaa kätevästi näytölle Windows Mobilen yläpalkin oikeaan kulmaan ilmestyvien OK- ja X-painikkeiden koskettamista, joten näppäin vähentää kosketuskynän tarvetta. Suuntanäppäinten vasemmalla puolella on puolestaan toinen funktionäppäin, puheluiden vastausnäppäin sekä X-panel-näppäin, josta aukeaa XPERIA panelsien valintaikkuna. Funktionäppäimet puolestaan toteuttavat näytöllä alapalkissa vastaavassa kohdassa näkyvät toiminnot. Xperia X1:n fyysiset näppäimet tarjoavatkin laajimmat mahdollisuudet puhelimen hallintaan kosketusnäyttöön koskematta.

Näytön yläpuolella sijaitsevat metallipintaan kohokuvioitu Sony Ericsson -teksti sekä kromiyksityiskohdin koristeltu kuuloke, jonka vasemmalle puolelle on sijoitettu valoisuuden tunnistin ja oikealle puolelle etupuolen kamera. Kuulokkeen toteutus vertailun paras, eikä se pääse keräämään likaa kovinkaan herkästi.

Puhelimen yläpäädyssä ovat virtapainike sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Virtapainikkeen tuntuma ja käytettävyys on hyvä, vaikka se onkin samalla tasolla muun pinnan kanssa. Oikean kyljen yläosassa sijaitsee äänenvoimakkuuden säätönäppäimet ja alaosassa kameran kaksiportainen laukaisinnäppäin. Lisäksi kyljen mustan yläpuoliskon molempiin päihin on piilotettu moniväriset LED-valot, jotka vilkkuvat mm. saapuneiden viestien ja puheluiden merkiksi sekä käyttäjän halutessa myös eri ohjelmien käytön yhteydessä.

Vasemmassa kyljessä on melko autiota, sillä paikkansa sinne ovat löytäneet vain standardi mini-USB-liitäntä sekä kaiuttimen aukko. Puhelimen alapäädyssä on kiinnityslenkki rannehihnalle tai muulle vastaavalle killuttimelle.

Xperia X1 on tämän vertailun ainoa puhelin, josta löytyy täysikokoinen fyysinen näppäimistö. Xperian QWERTY-näppäimistö liukuu esiin näyttöosan alta kääntäen kuvan samalla vaaka-asentoon. Jousitettu liukumekanismi on ponnekas ja näyttö ponnahtaa sivuun pienen harjoittelun jälkeen vaivaisella sormen liikkeellä. Liukusarana on hieman kaareva, joten näyttöosa kallistuu hieman optimaalisempaan katselukulmaan, joka on noin 15 astetta pystympi näppäimistön tasosta katsottuna. Käytännössä näytön asento onkin erinomainen kahdessa kädessä käyttöä ajatellen.

Näppäimistön näppäimet ovat neljässä rivissä ja kaikki enteriä, tabulaattoria ja välilyöntiä lukuun ottamatta ovat samankokoisia. Näppäimet ovat kovaa muovia ja hieman taustastaan koholla. Näppäinten korkein kohta kulkee viistosti näppäinten poikki yläkulmasta vastakkaiseen alakulmaan. Näppäimet tuntuvat tarkoilta ja ne naksahtavat painettaessa pehmeästi, mutta pientä viimeistä terävyyttä tuntumaan jää hieman kaipaamaan. Näppäimistön ainut merkittävä ongelma on ylin rivi, joka on sen verran lähellä näyttöosan alareunaa, että peukalonpäät kokevat sen häiriöksi. Testikappaleen näppäimistöstä ei löytynyt skandeja, mutta markkinoille pitäisi olla tulossa myös ääkkösnäppäimistöllinen malli. Tosin testikappaleestakin ä-kirjain löytyi nopeasti muutamalla ylimääräisellä painalluksella.

Xperian takakuori lisää pintamateriaalien kirjoa, sillä sen ylä- ja alaosa ovat kumimaisella materiaalilla pinnoitettua muovia, joka estää puhelimen liukumisen kovalla tasaisella pinnalla. Akkukotelon kansi on metallia ja se irtoaa alaosan reunoilta nostamalla.

Taustapuolen yläosassa sijaitsee linssisuojukseton 3,2 megapikselin kamera sekä yhden LEDin salama. Kamerasta löytyy automaattitarkennus sekä videokuvausmahdollisuus VGA-laatuisena 30 FPS kuvanpäivitysnopeudella. Stylus-kynän paikka on takakuoren oikeassa yläkulmassa ja sen irrottaminen ei onnistu aivan yhtä näppärästi kuin Nokiassa tai HTC:ssa, joissa kynän paikka on takakuoren alanurkassa. Muutoin metallisessa kynässä ei ole valittamisen sijaa.

Metallisen takakannen sekä kookkaan akun irrottamisen jälkeen saadaan näkyviin SIM-korttipaikka sekä microSD-muistikorttipaikka. Vaikka muistikorttipaikka sijaitseekin fyysisesti akun alla, voidaan kortti asentaa ja poistaa akkua irrottamatta takakannen alta kyljestä paljastuvan aukon kautta. Tyyppikilpi puolestaan paljastaa testikappaleen olevan PQ2-sarjan prototyyppimalli, joka on valmistettu vk39/2008 ja joka ei ole vielä saanut tyyppihyväksyntää.

Xperian kookas mutta litteä akku tarjoaa testijoukon muhkeimman kapasiteetin, 1500 milliampeerituntia. Tämä Litium-Polymeeriakku on mallia BST-41 ja mahdollistaa puhelimelle jopa 640 tunnin valmiusajan tai 6 tuntia puheaikaa 3G-verkossa (valmistajan antamat tiedot).

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat

Muropaketin uusimmat