Uusimmat

Kvanttiläpimurto Koreasta, uudella tekniikalla entistä ohuempia ja edullisempia kvanttipisteitä

09.09.2017 18:49 Muropaketin toimitus

Fysiikan ääri-ilmiöihin kuuluvien kvanttipisteiden valmistaminen vaatii Nobel-tason tutkimusta, jonka lopullisena lopputuotteena on paremmat värit televisioihin ja älypuhelinten näyttöihin. Nyt Koreasta kuuluu aiheeseen liittyen kummia.

Tällä hetkellä kvanttipisteitä käytetään lähinnä kalliimman luokan LCD-televisioissa. Kvanttipistekerros taustavalon päällä parantaa huomattavasti ruutujen väritoisto-ominaisuuksia kvanttimaailman ilmiöiden avulla. Myös jokunen puhelin ja tabletti hyödyntää tekniikkaa, vaikka varsinaista vallankumousta se ei vielä ole tehnyt. Mobiilikäytössä yksi ongelmista liittyy tekniikan mukanaan tuomaan lisäkerrokseen, joka kasvattaa näyttöelementin paksuutta.

Korealainen GL Vision on nyt kehittänyt uudenlaista QDEF-kalvoa (Quantum Dot Enhancement Film). Korealaisen Etnews-sivuston mukaan tekniikan avulla voidaan valmistaa aiempaa edullisempia ja ohuempia kvanttipistenäyttöjä. Materiaali kestää myös hyvin lämpöä ja vettä eikä kärsi kosketuksesta hapen kanssa. Näyttöruutujen lisäksi kalvoa on jo käytetty LED-valojen päällystämiseen, jolloin niiden tuottama valo saadaan miellyttävämmän väriseksi. LED-valojen  värintoistoindeksi on yleensä 79-80 Ra, mutta GL Visionin kvanttipistetekniikkaa hyödyntämällä se saadaan nostettua jopa aina arvoon 95 Ra.

Nykyisissä kvanttipistenäytöissä tarvitaan erillinen suojakalvo, joka pitää kvanttipisteet erossa vedestä ja hapesta. Kalvo on kuitenkin kallista ja vaikeaa valmistaa. Ilman kalvoa voidaan myös pudottaa kvanttipistekerroksen paksuus nykyisin käytössä olevien laitteiden 300 mikrometristä vain 100 mikrometriin tai jopa sen alle.

Muropaketin uusimmat