Uusimmat

Magic Leap esitteli viimein vallankumoukselliset lasinsa

22.12.2017 17:45 Muropaketin toimitus

Yksi viime vuosien salaperäisimmistä teknologiayrityksistä on ollut Magic Leap. Ensin yrityksen hehkutettiin muuttavan maailman totaalisesti lisätyn todellisuuden laseillaan, viime aikoina puolestaan on epäilty mahtaako Magic Leap saada koskaan tuotettaan edes valmiiksi. Nyt näyttää kuitenkin lupaavalta.

Valmistajan nettisivuilla esiintyy nyt futuristiselta näyttävä, kolmesta osasta koostuva tuote. Varsinainen pihvi ovat Lightweariksi kutsutut lisätyn todellisuuden lasit. Ne ovat huomattavasti esimerkiksi Microsoftin HoloLensiä kompaktimman oloiset. Tämä selittyy osin sillä, että toimintaa ohjaavaa tekniikkaa on lisäksi johdon päässä Lightpack-nimisessä pikkuisessa tietokoneessa, joka esittelykuvissa roikkuu käyttäjien vyöllä. Kiekkomaisen laitteen sisuksissa räyhäävät tehokkaas sisukset, mutta tarkemmin valmistaja ei esimerkiksi GPU- tai prosessorivalinnasta kerro. Lisäksi käytössä on Magic Leap Control -ohjain.

Tuotetta esiteltiin hieman yllättäen perinteisten tekniikkajulkaisujen sijasta Rolling Stone -lehdelle, jonka toimittaja pääsi kokeilemaan lasien tämänhetkistä versiota. Ensimmäisten demovideoiden fotorealistisista lisäyksistä todellisuuden päälle on ilmeisesti luovuttu. Niin esittelykuvissa kuin toimittajan kokemuksissakin on esillä enemmänkin lelumainen kokemus, tai ”animoitujen tarrojen lisääminen reaalimaailmaan”.

Ilmassa leijuvan robotin kohdalla laseista paljastui mielenkiintoinen ominaisuus. Mitä lähemmäs käyttäjä robottia liikkui, sitä enemmän yksityiskohtia siitä paljastui – kunnes se katosi liian lähelle tultaessa.

Myös robotin äänet kuuluivat eri suunnista riippuen siitä mistä suunnasta sitä katseli, käytössä on siis myös 3D-äänimaailma. Ääniä ei kuitenkaan lähetetä käyttäjän päähän korvien kautta, vaan minikokoisten kaiuttimien välityksellä.

Toimittaja laitettiin myös kokeilemaan kolmen virtuaalisen jättikokoisen näytön luomista, ja tv-ruuduista muodostetun kuution pyörittelyä. Yrityksen luoman virtuaalisen ihmisen tunnistaa välittömästi grafiikaksi. Avatar-hahmo kuitenkin osaa seurata käyttäjän silmiä tarkasti. Rolling Stonen mukaan kokemus on jopa hieman epämiellyttävä.

Siinä missä edulliset Windows Mixed Reality -laitteet perustuvat silmien edessä olevaan kahteen näyttöön, ja HoloLens virtuaalisten esineiden projisointiin käyttäjän kasvojen edessä roikkuvaan visiiriin, on Magic Leapin idea aivan toisenlainen. Yrityksen perustaja Rony Abovitzin mielestä kilpailijat yrittävät tekohengittää 1830-luvun tekniikkaa, jossa erikoislaseilla katsottiin kahta hieman eri suunnasta otettua valokuvaa samasta kohteesta 3D-vaikutelman luomiseksi.

Magic Leapin lasit perustuvat lightfield-tekniikkaan. Vuosien kehitystyön tuloksena on syntynyt laite, jossa ei ole perinteistä näyttöä, vaan silmiin lähetetään suoraan valonsäteitä, joiden on laskettu mahdollisimman tarkasti vastaavan virtuaalista esinettä. Tekniikkaa on kehitetty vasta muutaman vuoden ajan, ja monille siihen liittyville asioille ei vielä edes ole nimeä. Valonsäteitä luovasta piiristä ei lehdistölle ole paljastettu aiemmin juuri mitään yksityiskohtia, eikä niitä kuulla vieläkään. Suuryrityksille laitteesta on kuitenkin ilmeisesti kerrottu tarkemmin, sillä Magic Leap on kerännyt miljardisijoituksia maailmalta. Mukaan leikkiin ovat lähteneet esimerkiksi Google ja AliBaba.

Valitettavasti Magic Leapin laseja vaivaa sama helmasynti kuin Microsoftin HoloLensiä. Taianomaisuuden illuusio kärsii näkökentän kapeudesta. Virtuaalisia esineitä voidaan piirtää vain pienelle alueelle keskelle näkökenttää. Kookkaat esineet siis katkeavat mystisesti keskeltä. Magic Leap piirtää ilmeisesti hieman isommalle alueelle kuin HoloLens, mutta ero ei ole merkittävä. Abovitzin mukaan seuraavan sukupolven laseissa näkökenttää on laajennettu huomattavasti, mutta ensimmäiset Magic Leap -lasit toimitetaan sellaisena kuin ne toimittajan kokeiltavana olivat.

Kun Magic Leap One: Creator Edition -lasit saapuvat ensi vuonna kauppoihin, odotetaan todellisen tappajasovelluksen olevan peli. Viisi vuotta kehitetyn viihdekokemuksen taustalla on Weta Workshop, sama elokuvien erikoistehostepaja, joka vastasi esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta ja Blade Runner 2049- sekä Thor: Ragnarok -elokuvista. Pelin parissa paiskii töitä 55 ihmistä, ja lopputuloksena kuka tahansa pääsee käymään sotaa robotteja vastaan omassa olohuoneessaan, johon robotit avaavat portaaleja. Tosin pelin osalta mitään sen valmiimpaa ei vielä olla esitelty. Lasien hintaa valmistaja ei vielä suostu kertomaan, mutta vertaa niitä ”käsintehtyyn huippuluokan tietokoneeseen”.

Kaikesta salamyhkäisyydestä huolimatta täysin vapaasti ihailtavissa on Magic Leapin islantilaisen Sigur Rósin kanssa yhteistyössä tehty taideprojekti, jota voi ihailla perinteisessä 2D-muodossa Youtuben kautta.