UUSIMMAT

Aktiivisuusrannekkeiden suosio kasvaa – mikä niissä kiehtoo?

18.04.2016 12:17 | Johanna Pakarinen | 6

Aktiivisuusranneke

Aktiivisuusranneke on löytänyt paikkansa markkinoilla päivittäisliikunnan lisääjänä ja motivoijana. Valikoima ja ominaisuudet ovat kasvaneet suosion myötä.

Aktiivisuusrannekkeella voi mitata yleistä aktiivisuustasoa, kalorien kulutusta, unenlaatua ja sykettä. Yhdistettäessä rannekkeen tietokoneelle tai puhelimeen aktiivisuudesta saa erilaista tietoa koottuna eri muotoihin, esimerkiksi taulukoiksi.

Kiitos aktiivisuusrannekkeen varhaisista ideoista kuuluu Leonardo Da Vincille. Hänellä oli aikoinaan visio askelmittareista, joita käytettäisiin sotilailla. Askelmittarit otettiin kuitenkin käyttöön vasta parisataa vuotta myöhemmin 1870-luvun Sveitsissä, ja mittareilta kesti lähes puolitoista vuosisataa kehittyä nykyisten aktiivisuusrannekkeiden kaltaiseen monipuoliseen käyttöön.

Aktiivisuusranneke

Päivittäisliikunnan kannustin

Aktiivisuusrannekkeen käyttäjä voi asettaa sopivan päivittäisen aktiivisuustavoitteen ja seurata sen toteutumista. Laitteen toivotaankin lisäävän aktiivisuustasoa ja sitä myöten hyvinvointia ja elämänlaatua.

Tavoite kannustaa liikunnallisempiin valintoihin, kuten valitsemaan hissin sijaan rappuset.

”Aika usein ihmiset heräävät siihen, että on tullut liikuttua liian vähän. Ranneke hälyttää, jos on tullut oltua liian kauan paikoillaan. Aktiivisuusrannekkeen nimikin on peräisin tästä toiminnosta”, kertoo asiakkaidensa mieltymyksistä Gigantin myyjä Toni Koivusaari.

”Melkein kaikissa rannekkeissa on unenlaadun seuranta ja sitä tykätään myös käyttää paljon”, Koivusaari listaa tuotteiden vetovoimaisia ominaisuuksia.

Osa aktiivisuusrannekemalleista toimii myös puhelimen apuvälineenä, jolloin sen voi yhdistää Bluetoothin avulla puhelimeen ja ranneke hälyttää vaikkapa saapuvan puhelun tai viestin merkiksi. Myös sosiaalisen median sovelluksia voidaan yhdistää rannekkeeseen. Tällöin siihen on mahdollista saada tietoa esimerkiksi saapuvasta Facebook-viestistä.

Aktiivisuusranneke

Rannekkeen valinta

Hinta kehittyy sitä mukaa ylöspäin, mitä enemmän ominaisuuksia ja yksilöidympää ja tarkempaa dataa rannekkeeseensa haluaa. Edullisemmat mallit on ihan hyvä valinta etenkin perusliikkujalle ja näitä saa kaupasta tällä hetkellä reilusti alle sadan euron. Malleissa on monia samoja toimintoja kuin kalliimmissakin. Osa on vieläpä vesitiiviitä ja niillä voi seurata myös uimista.

Monet vertailevat kännyköiden sovellusten ominaisuuksia rannekkeisiin. Ainakin uintiharrastajille vesitiiviit rannekemallit tarjoavat enemmän kuin kännykät. Jos etsii rannekkeelta jotain simppeliä, kuten pelkkää askelmittausta, ei ehkä ole viisasta ostaa ainakaan kovin kallista ranneketta, kun samat ominaisuudet saa puhelinsovellukseenkin paljon halvemmalla tai jopa ilmaiseksi. Toisaalta ranneke kulkee aina helpommin mukana liikunnassa kuin kännykkä.

Esimerkiksi Polareissa löytyy useita malleja, jotka ovat ominaisuuksiinsa nähden edullisia ja sadan euron ympärillä pystyy saamaan hyvän ja helppokäyttöisen treenikaverin aktiiviseenkin liikkumiseen. Kalliimman Polar A360-rannekkeen voi ostaa alle 200 eurolla. Laite on älykellon ja aktiivisuusrannekkeen yhdistelmä ja seuraa harjoitustuloksia, sekä tekee niistä palautteellisia raportteja tietokoneelle tai kännykkään.

Kalleimmissa rannekkeissa on panostettu erityisesti muotoiluun ja käyttömukavuuteen. Valikoimista voi valita erilaisten näyttöjen väliltä, ja tässäkin on pitkälti makuasia minkä tyylistä ranneketta haluaa mukanaan kantaa tai haluaako käyttää ranneketta esimerkiksi kosketusnäytöllä. Hintavammissa rannekkeissa on myös tavoitteellisia ohjelmia, joiden vuoksi niillä voi ajatella olevan eräänlaisen virtuaalivalmentajan kaltaisia ominaisuuksia.

Varsinkin viime vuosina rannekkeet ovat kehittyneet paljon. Yksi tuoreimmista ominaisuuksista on ranteesta mitattava syke. Sen avulla laitteen on helpompi saada tietoa kalorinkulutuksesta ja päivän stressitasosta. Perinteisesti sykettä on mitattu rannekkeeseen yhteydessä olevan sykevyön avulla.

”Ranteessa sykemittari mittaa sykkeen pääsääntöisesti hyvin tarkkaan, mutta jos ranne on hikinen tai vähän kostea, niin tällöin ihan tarkan sykkeen saaminen voi olla vaikeaa. Vaikka ranteestakin saadaan nykyisin tarkkoja lukemia, niin rannekkeen yhteyteen liitettyä vyötä pidetään silti yhä tarkempana”, Expertin myyjä Seppo Hälikkä valistaa.

Aktiivisuusranneke

Kiinnostusta kaikissa ikäluokissa

Eri valmistajilta tulee markkinoille uutuuksia tiuhaan tahtiin aktiivisuusrannekkeiden kasvaneen suosion myötä. Isot valmistajat tuovat markkinoille vähintään kerran vuodessa jotain uutta, osa jopa puolen vuoden välein.

Suosio on saavuttanut lähes kaikki ikäluokat lapsista eläkeläisiin. Nykyisin aktiivisuusrannekkeista tiedetään laajemmin ja se on herättänyt paljon kiinnostusta myös lasten urheiluseuroissa. Ihmiset ovat lisäksi nykyisin valmiita maksamaan rannekkeista enemmän.

”Ennen ihmiset ostivat enimmäkseen edullisempia, alle sadan euron malleja, mutta nykyisin kalliimpia 100–200 euron välillä olevia myydään meillä eniten. Tällä hetkellä suosituimmat rannekkeet meillä on FitBit Charge HR ja Jawbone UP3. Rannekemerkkien myyntiin vaikuttaa niiden maine ja näkyvyys sosiaalisessa mediassa”, kertoo Hälikkä.

Myös vakuutusyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita kannustamaan ihmisten liikunnallista aktiivisuutta rannekkeiden avulla. Tämän kaltaista kaupallista vuorovaikutteisuutta on Suomessakin pilotoitu. Rannekkeet antavat vakuutusyhtiölle tietoja liikkumisesta, jota vastaan vakuutuksen hinta on edullisempi. Rannekkeista luultavasti käydäänkin tulevaisuudessa enemmän keskustelua myös tietosuojan näkökulmasta.

Juttua varten on haastateltu myös myyjä Sam Ristaa XXL-liikkeestä.

Keskustelu

Olen käyttänyt withings activite- aktiivisuusmittaria/kelloa marraskuun lopusta lähtien, ja omasta puolestani voin sanoa, että toimii (-13kg).

Laite on käyttötarkoituksessaan huomaamaton ja tyylitietoisemmat kaverit ovat kehuneetkin kelloa nätiksi, laitteessa on hyvä patterin kesto (8-12kk) ja lisänä ( tai varsinaisena aktiivisuuden mittaajana) on askelmittari ja unenlaadunseuranta…sekä laite tunnistaa jos sen kanssa ui (uitu aika). Laite näyttää kellolta, se toimii kellona ja ainut erikoisuus on ylimääräinen viisari joka näyttää aktiivisuuden välillä 0-100%.

Lähtökohtana laitteen valinnassa minulla oli riittävä käyttäaika ilman latausta, vapautuminen puhelimesta ajannäyttäjänä, ja toimivat palvelut itse rannekkeen tuottaman datan ympärille sekä mahdollisimman miellyttävä ulkonäkö. Tässä withingsin laite ja tuoteperhe ovat toimineet oikein mainiosti (sovellus withings health mate).

Kokemuspohjaisesti voin suositella withingsin laitteita niille, jotka haluavat painonpudotuksen avuksi helppokäyttöisen aktiivisuusrannekkeen mittaamaan käveltyä tai lenkkeiltyä matkaa yhdessä myfitnesspal-ohjelman kanssa. Näiden avulla käyttäjä saa suhteellisen luotettavaa tietoa päivän todellisesta energiankulutuksesta ja -saannista.

Withingsin tuoteperheeseen kuuluu myös muitakin tuotteita ja omaan käyttöön on aktiivisuusrannekkeen lisäksi päätyneet myös vaaka ja verenpainemittari.

Itse en ole ymmärtänyt koko ranneke villityksen kun jo pelkästään akunkesto rampautta koko idean heti alkuun.
Aino kerta kun käytän sykevyötä on kun menen lenkille ja ilman sitäkin pystyn juoksemaan tai jopa paremmin ilman lisäpainoa, en tarvitse töissä mitään ranneketta sanomaan että kuinka monta askelta olen ottanut tai kuinka korkealla pulssi on käynyt.

Artikkeliin olisi toivonut enemmän omaa sisältöä, kun nyt myyjien haastatteluilla oli aika iso painoarvo.

Ranteesta tehtävä sykemittaus ei toimi treenikäytössä ainakaan älykelloista tutulla optisella anturilla. Mittaus kestää kymmenisen sekuntia ja sen ajan täytyy pysytellä paikoillaan, ja sittenkin mittaus saattaa antaa aivan virheellisiä tuloksia. Sykettä ei ole mahdollista mitata yhtäjaksoisesti, mikä olisi treenin aikana välttämätöntä. Kokemusta on tähän mennessä kolmesta älykellosta, joissa kaikissa samat ongelmat. Muuntyyppisistä ranneantureista minulla ei ole kokemusta.

Tronic

Ranteesta tehtävä sykemittaus ei toimi treenikäytössä ainakaan älykelloista tutulla optisella anturilla. Mittaus kestää kymmenisen sekuntia ja sen ajan täytyy pysytellä paikoillaan, ja sittenkin mittaus saattaa antaa aivan virheellisiä tuloksia. Sykettä ei ole mahdollista mitata yhtäjaksoisesti, mikä olisi treenin aikana välttämätöntä. Kokemusta on tähän mennessä kolmesta älykellosta, joissa kaikissa samat ongelmat. Muuntyyppisistä ranneantureista minulla ei ole kokemusta.

Kyllä joissain laitteissa tuo onnistuu myös yhtäjaksoisesti, mutta ainakaan omien kokemuksieni perusteella tulokset eivät ole kovin luotettavia.

Emännällä on Garminin vivosmarthr ja kyllä tuo ihan hyvin seuraa sykkeitä aktiviteeteissa. Ainoa missä se ei pysy mukana, on intervalli treenaus, minkä on kokeneemmatkin todenneet, mutta kyllä sillä keskisykkeitä mittaa helpostikin. Jos haluaa parempaa dataa, niin ainahan sitä voi hommata sykevön ja liittää sen. Toinen on sitte, GPS:n puute, ellei kanna puhelinta mukana, mutta sekin siis ratkeaa sen puhelimen laittamisella taskuun. Mutta ihmeen paljon tuo näyttää ainakin naista liikuttavan ja joka kerta kun "saavuttaa" jonkin rajan niin jaksaa edelleen sen noteerata, että kyllä noista selvästi on hyötyä.

Muropaketin uusimmat