Uusimmat

Urheilukello Fitbit Blaze ammattilaisten testissä: ”Helppokäyttöinen, mutta ei taivu kaikkeen”

03.05.2016 12:10 Johanna Pakarinen

Fitbit Blaze

Aktiivisuusrannekkeet ja älykellot ovat nousseet koko kansan suosioon, mutta onko niistä muuhun kuin vapaa-ajan viihteeksi? Kaksi personal traineria testasi Fitbit Blaze -urheilukellon soveltuvuutta ammattilaiskäyttöön.

Markkinoilla on tällä hetkellä runsas mallisto aktiivisuusrannekkeita ja niiden variaatioita eri valmistajilta, kuten Polarilta, Garminilta ja Jawbonelta. Alan markkinajohtaja oli viime vuonna selkeästi Fitbit. Sen tuorein tuote on urheilukello Fitbit Blaze, jonka käyttäjälle luvataan normaalien älykellon toimintojen lisäksi reaaliaikaista tilastotietoa unesta, sykkeestä ja treenistä, sekä kalorinkulutuksesta.

Fitbit Blazessa on korkean resoluution värinäyttö (240×180 pikseliä). Näytöltä pystyy näkemään aktiivisuuskoosteita ja sitä koskettamalla vaihtamaan esitettäviä tietoja. Kello on roiskevesitiivis, mutta uimista sen kanssa ei suositella.

Sisäänrakennettua GPS:ää Fitbit Blazessa ei ole, mutta paikannin toimii älypuhelimeen yhdistettynä. Jakamalla GPS:n käytön kahdelle laitteelle – eli virtalähteelle – Fitbit on pyrkinyt pidentämään kellon akunkestoa tinkimättä samalla matkan mittaustarkkuudesta. Fitbit Blazen liikesensorin kerrotaan pystyvän analysoimaan normaaleja liiketottumuksia ja päättelemään, milloin käyttäjä on nukkumassa ja useimmiten myös sen, minkälaista urheiluaktiviteettia käyttäjä on milloinkin harrastamassa.

Fitbit Blaze

Fitbit Blaze ei taivu aivan kaikkeen

Urheilukellon viikon mittaiselle testijaksolle kutsuttiin personal trainerit Jukka Rajala (Compact Fit) ja Toni Naumanen (Fressi). Jukka Rajala tunnetaan muun muassa Movement System -koulutusohjelmastaan, joka tähtää kokonaisvaltaisen harjoittelun rakentamiseen. Toni Naumasen erikoistumisalueet ovat puolestaan rasvanpoltossa ja lihasmassan lisäämisessä.

Jukka Rajala harjoittaa työssään erilaisia kehonpaino- ja liikkuvuusharjoitteita. Testijakson aikana kävi ilmi, että Fitbit Blaze ei pysty kunnolla näitä mittaamaan. Rajala ei pitänyt monia kellon tuottamia tietoja relevantteina oman työnsä näkökulmasta, vaikka uskoikin suurimman osan kuntoilijoista saavan siitä validia dataa.

– Omat intressini eivät ehkä ole niin valtavirtaa, Rajala toteaa.

Jukka Rajala jäi kaipaamaan tietoa suorituksista, kuten kiihtyvyyksiä tai tehojen mittauksia, joita tuotetaan joissakin liikkeissä ja myös tietoja vartalon asennoista. Tähän kuitenkin olisi tarvittu useita eri mittauspisteitä.

– Olisin kaivannut tietoa liikkeistä, joissa ei kävellä tai juosta. Itselleni tärkeitä mitattavia asioita olisi ollut se kuinka hyvin elimistö, kuten aineenvaihdunnallinen puoli ja hermosto, on palautunut suorituksesta, eikä niinkään suorituksen aikaiset tiedot. Tärkeää olisi saada lisää tietoa myös siitä, mitä suoritusten välillä tapahtuu elimistössä.

Fitbit Blaze

Älyvaatteiden ja muiden wearables-laitteiden ennustetaan saavan enenevissä määrin markkinaosuuksia tulevaisuudessa. Jo nyt saatavilla on esimerkiksi Omegawave-laitteita, jotka antavat Rajalan kaipaamaa tietoa palautumisen tasosta. Kuopiolainen Myontech puolestaan valmistaa trikooshortseja, joilla voidaan mitata lihaksesta erilaista dataa.

Jukka Rajala tekee paljon esimerkiksi käsilläseisontoja, joiden mittaamiseen Fitbit Blazella ei ollut ominaisuuksia. Urheiluälykellon ranneke oli pikemminkin vähän häiriönä liikkeitä tehdessä. Rajalan mielestä mitattava laite pitäisi olla helpommin puettavissa päälle ja vaatemainen. Tällöin antureita voi olla ympäri kehoa, jolloin saatavan informaation määrä kasvaa.

– Odotan henkilökohtaisesti sitä aaltoa, jolloin kehosta saamamme tiedonmäärä menisi paljon pidemmälle. Toisaalta peruskuntoilija voi hyötyä rannekkeesta suurestikin ja saada lisämotivaatiota. Itsekin huomasin, että jos päivän aikana oli tullut 9000 askelta, niin lähdin vielä illalla koiran kanssa ekstralenkille ulos, jotta sain 10 000 askelta täyteen, Rajala kertoo.

Fitbit Blazen akun kesto sai personal trainerilta kiitosta. Laitetta ei tarvinnut ladata viiteen päivään. Urheilukelloa mainostetaankin hyvällä akunkestolla ja ainakin tässä kohtaa laite lunasti lupauksensa. Blaze oli testissä myös helppokäyttöinen.

– Aikaisemmin käyttäessäni aktiivisuusrannekkeita monet niiden ominaisuudet ovat jääneet hyödyntämättä, koska en ole jaksanut syventyä käyttöohjeisiin. Tämä ranneke oli paljon helpompi käyttää.

Fitbit Blaze

Hyvä apu liikunnan ja ravinnon suhteen laskemisessa

Toni Naumanen kertoi tarkastelevansa liikuntaan liittyviä laitteita usein kriittisesti, mutta Fitbit Blaze sai häneltä hyvät arviot. Erityisesti kalorien kulutuksen suhde liikuntaan ja ravintoon oli hänelle tärkeää tietoa, josta on suuri hyöty työssä.

Naumasen mielestä laite soveltuu ominaisuuksiltaan mainiosti ammattikäyttöön ja tuotti juuri sellaista tietoa, jota hän pystyi työssänsä käyttämään hyödyksi.

– Jos vaikka pitäisi syödä tiettyyn kulutukseen nähden, niin Fitbit Blazesta on tosi iso apu. Esimerkiksi jos kuluttaa 3500 kaloria päivään, niin pystyy seurailemaan, saako riittävästi energiaa kropalle ja ravitseeko sitä riittävästi, jotta keho toimii oikein, Naumanen kertoo.

Näitä tietoja käytetään esimerkiksi rasvanpoltossa, lihasmassan lisäämisessä ja kehonmuokkauksessa, joihin Naumanen on erikoistunut.

Naumasen mukaan laitteessa ei ollut testijaksossa mitään monimutkaista ja kuvailee sitä simppeliksi. Myös näyttö oli todella selkeä.

– Jos pitäisi laittaa plussat järjestykseen, niin suurin plussa olisi se, että laite on todella helppokäyttöinen. Ranneke kytketään tietokoneeseen kiinni, jossa se latautuu ja lähtee päälle. Kaikki toiminnot pystyy laittamaan päälle rannekkeen näytöstä.

Aikaisemmin Naumanen on käyttänyt Niken ja Polarin aktiivisuusrannekkeita. Fitbit Blaze peittosi nämä näytön koolla, helppokäyttöisyydellään ja selkeydellä. Blaze oli myös käytössä kevyt ja mukava ja Naumasesta tuntui siltä, kuin sitä ei olisi ranteessa ollenkaan.

– Heti kun otin laitteen käyttöön, tuli tunne siitä, että tämä vaikuttaa hyvältä laitteelta. Myös laitteen tuottama tieto ja askeleet olivat paikkaansa pitäviä ja luotettavia, sillä laskin ja testailin myös näitä asioita käytössä.

Toni Naumasen kehitystoive urheilukellolle liittyi tietojen syöttämisen rannekkeelle. Esimerkiksi pituuden ja painotietojen syöttäminen rannekkeelle voisi sujua vaivattomammin ja yksinkertaisemmin.

Molemmat testaajat kuvailivat rannekkeen käyttöönottoa helpoksi. Samoin unenseuranta koettiin testijaksolle käteväksi ja laitteen avulla unesta saatiin hyödyllistä tietoa, joka on tärkeää esimerkiksi palautumisen kannalta.

Plussat

Auttaa selvittämään liikunnan- ja ravinnontarvetta

Helppokäyttöisyys ja selkeys

Motivoi tavoitteisiin

Unen seuranta tuo tärkeää tietoa

Miinukset

Ei anna tarpeeksi tietoa aineenvaihdunnallisesta puolesta tai hermoston palautumisesta

Tehojen tai kiihtyvyyden mittaus puuttuu

Kaikkiin urheilusuorituksiin ei ollut mittausominaisuuksia

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat