Virtuaalitodellisuus vuonna 2016 – Niin pitkällä, silti niin kömpelöä

16.05.2016 11:28 | Jori Virtanen | 55 | 32

VR

Virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia ei ole hehkutettu vain paria viime vuotta, vaan useampi vuosikymmen.

Onhan se eittämättä kutkuttava ajatus, kun pelkän television tapittamisen sijasta sitä sukeltaa osaksi jotain vierasta maailmaa, jonka näkee ja kokee ympärillään kuin olisi aidosti ja oikeasti siellä mukana, vähän kuin Matrixissa olisi. Viimeisen vuoden aikana tämä haavekuva on kuitenkin ottanut melkoisen isoja askeleita lähelle arkipäivää ja olohuoneita.

Kun kunnollista VR-settiä lopulta kokeilee, elämys on paljon upeampaa kuin mitä äkkiä osaisi kuvitella. Sitä todella on ihan keskellä outoa maailmaa, joka heijastelee omia liikkeitäsi. Et näe etkä kuule mitään muuta kuin sen, mitä VR-maailmassa tapahtuu – ja koska kuva on Full HD -tasoista, se on perhanan komeaa katsottavaa.

Oculus Rift

Mitä vaihtoehtoja käyttäjällä on?

Juuri julkaistu Oculus Rift -virtuaalisetti osoittaa, että teknologia alkaa viimein olla sillä tasolla, että VR-kokemukset eivät ole enää karseaa pikselimössöä. Tästä on paljolti kiittäminen suunnittelupöydällä tehtyä valintaa: sen sijaan, että lasit tekisivät kaiken itse, Oculus Rift ja sen suorat kilpailijat kuten Vive käyttävät tehokasta PC:tä suorittamaan se raaka laskenta mitä kauniin ja hyvälaatuisen grafiikan pyörittämiseen vaaditaan.

Lopputulos on valovoimainen ja yksityiskohtainen, kirkkaasti muita VR-ratkaisuja edellä. Kääntöpuolena on se, että nämä laitteet vaativat järeän tietokoneen, joka sekin maksaa maltaita. Ilman sitä ei Oculus Riftillä tee mitään.

Samsung Gear VR ja sen kollegat puolestaan toteuttavat virtuaalitodellisuuden kännykän avulla. Kuvaa katsellaan älypuhelimen näytöltä, ja se pysyy silmien edessä Gear VR:n avulla. Käytännössä ratkaisu on siis lähinnä liikesensoreilla varustetut sangat. Tämä on verrattain näppärä ja halpa temppu tuoda virtuaalitodellisuus kuluttajan ulottuville, mutta parhaankin puhelimen tekninen suorituskyky on kilometrien päässä Riftistä ja Vivestä.

Yksi eksoottisempi ratkaisu on liittää VR-laseihin vaikkapa peliohjain, joka sisältää paljon virtuaalitodellisuuden pyörittämiseen tarvittavaa teknologiaa. Kiinalainen Pico tekee juuri näin: sen ohjain sisältää kaikki pelit ja rutkasti lisää laskentatehoa niiden pelaamiseen. Tempun ansiosta myös itse lasien paino putoaa vain muutamaan sataan grammaan. Kikan kääntöpuolena tosin on surkea resoluutio ja selvästi heppoisempi toteutus.

Näiden lisäksi moni muu valmistaja on hyppäämässä lupaavaan VR-kelkkaan. Esimerkiksi Sony on tuomassa omat VR-lasinsa markkinoille PlayStationia silmälläpitäen, eikä se suinkaan ole ainoa. Kaikki haluavat oman siivunsa kakusta.

Samsung Gear

Tämä on vasta alkua

Niin ihanaa kuin virtuaalitodellisuus nykyisin jo onkin, tekniikka on edelleen kömpelöä kuin mikä. VR-viihde vaatii käytännössä muun maailman sulkemista ulkopuolelle, joten se tarvitsee sekä umpikuulokkeet että kookkaat lasit. Toisin sanoen, päähän ripustetaan ehkä kilon verran tavaraa. Tällaisen kokoonpanon käyttäminen on pidemmän päälle raskasta, sillä vaikka käyttömukavuuteen onkin panostettu, panta ja laitteisto painavat kuuppaa yllättävän paljon. Johdotkin tulevat jatkuvasti tielle, minkä lisäksi laitteet ovat alttiita teknisille häiriöille. Vertigo ja matkapahoinvointi ovat tuttuja monille käyttäjille.

Ei pidä kuitenkaan vaipua epätoivoon. Virtuaalilasien valmistajat vasta hakevat eri tapoja toteuttaa tekniset ratkaisut mahdollisimman kätevästi, hintakustannuksista puhumattakaan. Nämäkin ovat silti vasta perusratkaisuja, jotka eivät loppupeleissä ole kuin teknisiä parannuksia.

Jahka teknologia tästä kehittyy, päästään seuraavaan vaiheeseen, eli pään liikkeen sijasta koko kehon tuomiseen mukaan kokemukseen. Esimerkiksi Vive tarjoaa tämän jo: sivuille sijoitettavat kamerat tarkkailevat käyttäjän liikkeitä, joten kun pelaaja liikuttaa käsiä, hahmokin liikuttaa käsiä, ja kun pelaaja väistää kohti tulevia hyökkäyksiä, sankarikin sukeltaa suojaan. Sitä siis on osa maailmaa, ja toimiakseen siellä joutuu käyttämään omaa kehoaan. Tämä askel on siis jo nykypäivää, vaikka sen vaatimat ekstrakamerat maksavatkin sievoisen summan.

Yhdistetään tähän peliohjaimet, joissa on liiketunnistimet. Niiden avulla virtuaalitodellisuus näkee missä asennossa vaikkapa virtuaalikiväärisi on, ja mallintaa sen maailmaan reaaliajassa. Jos haluat tähdätä aseella, pitää se tosimaailmassa oleva muovipalikka nostaa olalle. Esimerkiksi PlayStation VR tulee tukemaan tätä omalla PS Move -teknologiallaan, eli konsolissa kiinni oleva kamera tarkkailee miten pelaaja liikuttaa erillisiä ohjaimia. Tämäkin teknologia on jo nykypäivää, ja ihan kohta kaikkien ulottuvilla.

Mutta se seuraava askel…

Sony VR

Tulevaisuus on jo eilistä

Teknisistä läpimurroista huolimatta virtuaalitodellisuus on tällä hetkellä pakostakin vähän staattista. Virtuaalipelissä meno saattaa olla miten vauhdikasta hyvänsä, mutta pelaajan tasapainoaisti ei vastaa mitä pelaaja näkee. Tästä seuraa helposti huimausta, kun silmät kertovat aivoille maailman kieppuvan, mutta sisäkorvasta tämä on vain höpöhöpöä.

Samsungin koelabrassa kehitettävät kuulokkeet lupaavat korjata asian. Ne hyödyntävät hävittäjäkouluttajien käyttöön tarkoitettua tekniikkaa, joka antaa sisäkorvalle pieniä sähköisiä ärsykkeitä. Nämä sähköimpulssit hämäävät sisäkorvan tuntemaan liikettä. Tällä tavalla käyttäjä saadaan kokemaan vauhdin tuntua, vaikka pelaaja istuisi tukevasti tuolissaan, ja pieni määräkin liikkeen tuntua riittää pitämään vertigon poissa.

Yksi ratkaisu eli vuoristorata on huvipuistojen heiniä. Todellisen maailman kieputin viskelee G-voimia kävijän kehoon samalla kun VR-lasit vievät avaruustaistelun läpi ja tähtijärjestelmästä toiseen. Tällä kikalla kehoon kohdistuva rasitus nivoutuu suoraan yhteen sen kanssa mitä käyttäjä näkee, ja vain tehostaa virtuaalimatkan vaikutelmaa. Tämä kokemus on tietysti vain tehokkaampi elokuvakokemus, sillä omaehtoista liikettä ei juuri pääse harrastamaan.

Oma lukunsa on Megazone-tyyliset huviratkaisut kuten VOID. Näissä on kiinteät seinät, runsaasti kameroita ja kyseiseen tilaan räätälöity pelikokemus. Kävijä näkee seinien sijainnin lasiensa kautta, mutta myös kokee virtuaalimaailman kaikessa komeudessaan. Kamerat puolestaan rekisteröivät käyttäjän jokaisen liikkeen. Omaa kehoa on siis pakko käyttää, mikäli mielii maailmassa eteenpäin, tai pysyäkseen pelissä mukana. VOIDissa on mahdollista esimerkiksi käydä sotaa ja seikkailla viidakossa.

Tämäkin on silti vasta alkua, sillä vaikka virtuaalitodellisuus onkin nyt kuuminta hottia, lisätty todellisuus tulee olemaan se todellinen ilon lähde. Se yhdistää todellista maailmaa ja liittää sen päälle jotain mitä siellä ei ole, kuten lattian läpi hyppääviä valaita tai kolmiulotteisia kuvaelmia Mount Everestin topologiasta.

Tämä teknologia on niin lupaavaa, että siihen sijoitetaan satoja miljoonia jo nyt, vaikka käytännön toteutuksen mahdollistava teknologia on vielä vuosien päässä.

Lisätty todellisuus ei kuitenkaan ole riippuvainen runsaasta laskentavoimasta, sillä se on vain muokattua todellisuutta. Ympäristö pelaa omaa osaansa, mutta käyttäjä kokee jotain parempaa. Sellaiseen riittää vaikkapa viritetyt aurinkolasit ja kännykästä langattomasti lähetettävä videokuva.

Kauan odotettu virtuaalitodellisuus siis on jo täällä, mutta sen potentiaali on ohimenevää. Me hädin tuskin hahmotamme mitä seuraavaksi on luvassa.

Keskustelu

Minkähänlaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia tuollaisella sähköimpulsseja-sisäkorvalle-tekniikalla on? Kun Virtuaalilasien pitkäaikaisen käytön vaikutuksiakaan ei ole vielä voitu tutkia.

Nyt tarkkuutta siihen uutisointiin. Rifti ei todellakaan paina kiloa.

Yksi ratkaisu eli vuoristorata on huvipuistojen heiniä. Todellisen maailman kieputin viskelee G-voimia kävijän kehoon samalla kun VR-lasit vievät avaruustaistelun läpi ja tähtijärjestelmästä toiseen. Tällä kikalla kehoon kohdistuva rasitus nivoutuu suoraan yhteen sen kanssa mitä käyttäjä näkee, ja vain tehostaa virtuaalimatkan vaikutelmaa. Tämä kokemus on tietysti vain tehokkaampi elokuvakokemus, sillä omaehtoista liikettä ei juuri pääse harrastamaan.

Jos simuja haluaa harrastaa niin liikkuvan simupenkin rakennus on yksi, millä voi tuota liikettä tuoda kehoon.
Ja siinähän penkki ottaa datat pelattavasta pelistä (mikäli joku on siihen peliin tehnyt plugarin), joten ei mennä "kiskoilla".
Kannattaa tsekata http://www.xsimulator.net

Ensimmäinen vaikutelma on ettei artikkelin kirjoittaja ole ikinä pitänyt kuluttaja-Riftejä päässään, tai ylipäätään ole hirveän vihkiytynyt aiheeseen.

Esimerkiksi Rifteissä:
1) integroidut kuulokkeet eivät ole suljetut.
2) lasit ovat hämmentävän kevyet.
3) käyttö on tasoa "lippis päähän, lippis päästä", yhdellä kädellä koko prosessi.

+ Hymyilyttää kyllä aina nuo lisätyn todellisuuden unelmoimisjutut. On jotenkin siistimpää että lattian läpi tulee mount everestin topologiaa, kuin että olet itse siellä mount everestillä (VR)? Kyllä AR:n upeimmat käyttökohteet ovat siellä jokapäiväisessä työkäytössä.

Kauan odotettu virtuaalitodellisuus siis on jo täällä, mutta sen potentiaali on ohimenevää. Me hädin tuskin hahmotamme mitä seuraavaksi on luvassa.

Siis… mitä? On ohimenevää potentiaalia että esimerkiksi tulevaisuudessa ei tarvitse lähteä toimistotöihin, vaan voi jäädä kotia ja lyödä lasit silmille, siirtyen firman täysin ekologiseen virtuaalitoimistoon? On ohimenevää että voimme seurata historiallisia tapahtumia seisomalla itse paikanpäällä? On ohimenevää että voimme siirtyä aivan minne vain laittamalla lasit päähän? Ohimenevää tasolla tuhannessa vuodessa, vai?

Mutta jotain positiivistakin, on hienoa että VR:stä uutisoidaan sillä se, jos jokin teknologia ansaitsee jokaisen tekstirivinsä. Kyseessä on todellakin maailmaa mullistava teknologia, kuin Internet aikoinaan, potentiaalisesti yksittäiselle ihmiselle jopa enemmän. Aika kuitenkin näyttää missä lasisukupolvessa päästään oikeasti massamarkkinoille. Toivottavasti ihmiset ovat avoimin mielin, eivätkä tieten tahtoen jarruta kehitystä.

Anna lisäpisteitä myös siitä ettette käyttäneet termiä "virtuaalisilmikko" ;)

Zepi

Nyt tarkkuutta siihen uutisointiin. Rifti ei todellakaan paina kiloa.

Tarkennuksena tämä ei ollut uutinen vaan artikkeli/kolumni. Toisekseen jutussa ei mielestäni missään kohtaa mainittu, että Rift painaisi kilon. Kyse taisi ennemminkin olla lähinna kuvainnollinen ilmaisu VR-elämykseen tarvittavien laitteiden painosta pidemmässä käytössä.

Rift painaa 470 g ja kun siihen lisätään jotkut 200 grammaa painavat langattomat vastamelukuulokkeet, niin alkaahan sitä painoa kertyä, vaikka ei nyt ihan täydestä kilosta ehkä puhutakaan.

Juha Kokkonen

Tarkennuksena tämä ei ollut uutinen vaan artikkeli/kolumni. Toisekseen jutussa ei mielestäni missään kohtaa mainittu, että Rift painaisi kilon. Kyse taisi ennemminkin olla lähinna kuvainnollinen ilmaisu VR-elämykseen tarvittavien laitteiden painosta pidemmässä käytössä.

Rift painaa 470 g ja kun siihen lisätään jotkut 200 grammaa painavat langattomat vastamelukuulokkeet, niin alkaahan sitä painoa kertyä, vaikka ei nyt ihan täydestä kilosta ehkä puhutakaan.

Rift painaa 470g ja siinä on integroidut kuulokkeet.

Ja joo, kolumnihan se, mutta luulisi sitä nyt teknisen kirjoittajan ymmärtävän, että kilon ja 500 gramman välillä on aika iso ero.

Juha Kokkonen

Rift painaa 470 g ja kun siihen lisätään jotkut 200 grammaa painavat langattomat vastamelukuulokkeet, niin alkaahan sitä painoa kertyä, vaikka ei nyt ihan täydestä kilosta ehkä puhutakaan.

Riftien paino jakautuu päähän, poistaen etupainon täysin. Lopputilanne ei ole juurikaan häiritsevämpi kuin tavallisten kuulokkeiden pitäminen päässä. Ja kuten yllä todettiin, Riftit eivät vaadi erillisiä kuulokkeita, eikä varsinkaan mitään vastamelukuulokkeita. Riftit ovat reilusti mukavemmat kuin esim GearVR, jos sellaista olet päässyt kokeilemaan.

Kun materiaalina on kangas ja ohut hiilikuiturakenne, ei siitä mitään tiiliskiveä saa aikaiseksi.

Artikkelissa on hiukan asiavirheitä. Vivessä ei esimerkiksi ole eikä tule mitään kameroita seuraamaan pelaajan liikkeitä, vaan Viven tracking perustuu laseriin.

morjensta

Artikkelissa on hiukan asiavirheitä. Vivessä ei esimerkiksi ole eikä tule mitään kameroita seuraamaan pelaajan liikkeitä, vaan Viven tracking perustuu laseriin.

Joop, lopetin koko artikkelin lukemisen siihen kun alettiin puhua Viven "kameroista". Ne on majakoita joissa pyörii jonkin sortin infrapunalaserlähettimet, ja virtuaalilaseissa ja ohjaimissa olevat sensorit sitten havaitsee mistä päin se lasersäde tulee ja siten voidaan laskea missä päin huonetta lasit ja ohjaimet sijaitsee. Artikkelin kirjoittaja ei selvästikään tiedä kovin paljoa mistä kirjoittaa (eikä ole viitsinyt ottaa selvää), kunhan on vaan hakannut näppistä saadakseen jotain tekstiä aikaiseksi.

Lisätään vielä, että ne Viven majakathan ei ole edes kiinni missään muussa kuin sähköpistokkeessa. Niistä ei lähde minkäänlaista dataa tietokoneelle tai minnekään muuallekaan. Ne vaan pyörittää niitä lasereitaan silloin, kun töpseli on kiinni seinässä. Jos niissä olis kamerat, niin se kameroiden kuvadata pitäis varmaan saada siirrettyä tietokoneelle että sitä voitais käyttää.

Kysymyksiä herättää miksi tämä on Taskumuro alueella, omasta mielestäni kuuluisi selkeästi Muropaketin puolelle, artikkelissa mainitaan puhelimen kanssa käytettävistä vr-ratkaisuista hyvin lyhyesti.

Tämäkin on silti vasta alkua, sillä vaikka virtuaalitodellisuus onkin nyt kuuminta hottia, lisätty todellisuus tulee olemaan se todellinen ilon lähde. Se yhdistää todellista maailmaa ja liittää sen päälle jotain mitä siellä ei ole, kuten lattian läpi hyppääviä valaita tai kolmiulotteisia kuvaelmia Mount Everestin topologiasta.

Olkoon kuka mieltä vain, itsehän tykkään VR:stä juuri sen takia että voi unohtaa sen todellisuuden hetkeksi ja hypätä täysin tuntemattomaan maailmaan. AR on lähinnä vain saman vanhan paskan maustamista uusilla herkuilla, oli mausteita vaikka kuinka niin et missään vaiheessa unohda sitä vanhaa samaa paskaa sieltä taustalta.

On meitä moneen junaan ja osa ei pääse Pasilaa pidemmälle..

Onko tosiaan niin että Riftissä on kiinteät kuulokkeet, eli omia kuulokkeita ei voi käyttää? Jos näin on niin se on kyllä valtava moka. Oikeasti laadukkaat kuulokkeet ja ääni on olennainen osa immersiota.

Yleensä pelikuulokkeet ovat yhtä kuin paskat driverit valtavalla bassojen korostuksella ja säröllä muun taajuusalueen kustannuksella.

junkass

Onko tosiaan niin että Riftissä on kiinteät kuulokkeet, eli omia kuulokkeita ei voi käyttää? Jos näin on niin se on kyllä valtava moka. Oikeasti laadukkaat kuulokkeet ja ääni on olennainen osa immersiota.

Yleensä pelikuulokkeet ovat yhtä kuin paskat driverit valtavalla bassojen korostuksella ja säröllä muun taajuusalueen kustannuksella.

Riftin kuulokkeet ovat irroitettavissa eli omia kuulokkeita voi käyttää.

Waldee

On meitä moneen junaan ja osa ei pääse Pasilaa pidemmälle..

Ei ainakaan virtuaalilasit päässä :psmoke:

Kyllä näissä VR/AR-hommissa on tulevaisuus, eikä se tulevaisuus ole kovin kaukana. Kuten kolumnissa mainitaan, potentiaalisia käyttömahdollisuuksia on niin monilla eri tieteen ja taiteen saroilla, että rahoitus tuskin lienee ongelma. Se taas tietää hyvää myös pelaajille ja pelialalle, koska samaa tekniikkaa niissäkin lopulta käytetään.

Uskon ja toivon, että ensi vuosikymmenellä VR on pääasiallinen pelimuoto, ja perinteiset monitorit jäävät lähinnä perus työpöytäkäyttöön.

VR:ssä on myös valtavasti potentiaalia elokuvateollisuuden saralla. Samalla mm. Genelec kehittää todellista 3D ääniteknologiaa, jossa luodaan oikeasti kolmiulotteinen äänikupla. Nythän on tyydytty horisontaaliseen monikanavaan, tosin esim. Dolby Atmos on nyt alkanut tehdä tietä myös tuon kolmiulotteisuuden kanssa ja näitä porukoilla ja löytyy kotona. Genelec tosiaan pyrkii luomaan täysin uutta standardia, tuo Dolby Atmos vaikuttaa tällä hetkellä vähän sellaiselta keinotekoiselta lisältä perinteiseen monikanavaan.

Tulee väistämättä mieleen joku toimintaelokuva joka on kuvattu ikään kuin "first person" kuvakulmasta. Elokuva siis olisi kuvattu Nokian 3D kameran ( https://ozo.nokia.com/eu/ ) tapaisella kameralla, ja katsoja voisi itse katsella ympärilleen haluamaansa suuntaan haluamallaan hetkellä. Tähän ympättynä tuollainen 3d ääniteknologia. Se voisi olla aika metkaa.

Sama pätee totta kai myös peleihin, ja pelit tulevatkin olemaan se ensimmäinen todellinen valmis tuote VR-saralla. Sitä vartenhan Oculus Riftiäkin alun perin ruvettiin rakentamaan.

Joka tapauksessa itse odotan erittäin suurella mielenkiinnolla ensimmäisiä kunnollisia laitteita. Olen kokenut ainoastaan Samsung Galaxy S7 mukana tulleen Oculus VR-kypärän. Kyllä jo sekin teki vaikutuksen ja entisestään vakuutti että VR on tulevaisuus. Se Netflix-sovellus oli aika mindblowing kokemus. :)

Mitenkäs jos haluaisi vaikka Katsomosta katsoa lätkää isolla ruudulla, eli käytännössä VR:llä, niin kuinka se streamaus siihen onnistuu?

Näytä kaikki kommentit
Stringer

Mitenkäs jos haluaisi vaikka Katsomosta katsoa lätkää isolla ruudulla, eli käytännössä VR:llä, niin kuinka se streamaus siihen onnistuu?

Kaiken minkä saat näkyviin normaalille näytölle, saat myös VR-laseille. Voit katsella VR-laseilla esim. työpöytääsi ja kaikkia ikkunoita siinä, mukaan lukien vaikkapa Chrome jossa Katsomo.

Tämä työpöytäsi voi sitten olla projektoituna vaikkapa sen VR-teatterin kankaalle.

junkass

Yleensä pelikuulokkeet ovat yhtä kuin paskat driverit valtavalla bassojen korostuksella ja säröllä muun taajuusalueen kustannuksella.

Riftien kuulokkeet ovat itseasiassa yllättävän kovat. Paljon paremmat kuin keskiverto Siberiat yleensä. Itseltäni löytyy mm. Sennheiserin HD800:t ja käytän silti Riftejä integroitujen kanssa. Ei, ne ei kuullosta paremmalta kuin HD800, mutta on ne kuitenkin sen verta hyvät että valitsen mielummin niiden helppokäyttöisyyden ja taivaallisen ergonomian (ne käytännössä leijuu korviesi päällä).

Riftien kuulokkeet (tai tekniikka sen takana) ovat optimoitu tilaäänelle. Se oli yksi syy integroiduille äänille että pelintekijät voivat tähdätä yhtiin kuulokkeisiin.

Datatöntti

Siis… mitä? On ohimenevää potentiaalia että esimerkiksi tulevaisuudessa ei tarvitse lähteä toimistotöihin, vaan voi jäädä kotia ja lyödä lasit silmille, siirtyen firman täysin ekologiseen virtuaalitoimistoon? On ohimenevää että voimme seurata historiallisia tapahtumia seisomalla itse paikanpäällä? On ohimenevää että voimme siirtyä aivan minne vain laittamalla lasit päähän? Ohimenevää tasolla tuhannessa vuodessa, vai?

Täysin ekologiseen virtuaalitoimistoon. :confused::D:facepalm:

Kyllä ohimenevä potentiaali on suorastaan vähättelyä. Tuo kuulostaa enemmän joltain vähän hitaamman sortin hipsteriunelmalta. Jos tekniikka mahdollistaa etätöiden tekemisen, se tekee sen myös ilman VR:ää. Miksi kukaan haluaisi tehdä etätöitä nimenomaan poseeraten menneiden vuosisatojen absurdien lasitornien toimistohotelleihin sijoittuvassa habbohotellissa? Emätin sentään, nyt on katseltu liikaa scifiä.

Tämä ihan vähättelemättä VR:n tai etätyöskentelyn tulevaisuuden näkymiä. Ne eivät juuri liity toisiinsa. Skenaariosi on kuin steampunkia tai Jetsoneita. Kehitelkäämme hieno rullasysteemi, jolla lankapuhelimen naru saadaan seuraamaan höyryjunaa.

junkass

Sama pätee totta kai myös peleihin, ja pelit tulevatkin olemaan se ensimmäinen todellinen valmis tuote VR-saralla. Sitä vartenhan Oculus Riftiäkin alun perin ruvettiin rakentamaan.

Ehkä jotain konsolitason tyhmistettyä paskaa on valmiina ensimmäisenä, mutta kyllä se oikeasti valmis ensimmäinen tuote taitaa silti olla porno. Odotellessa sitä päivää, että kunnollisia pelejä aletaan taas tehdä. :smoke:

Datatöntti

Ei, ne ei kuullosta paremmalta kuin HD800

"Kuullosta"? Tuolla diskvalifioituu kaikesta BB:tä tai salkkareita intellektuellimmasta keskustelusta. Kertalaakista, ei varoituksia.

Datatöntti

Kaiken minkä saat näkyviin normaalille näytölle, saat myös VR-laseille. Voit katsella VR-laseilla esim. työpöytääsi ja kaikkia ikkunoita siinä, mukaan lukien vaikkapa Chrome jossa Katsomo.

Tämä työpöytäsi voi sitten olla projektoituna vaikkapa sen VR-teatterin kankaalle.

Niin se varmaan teoriassa menee, mutta millä välineillä ja ohjelmilla käytännössä?

Stringer

Niin se varmaan teoriassa menee, mutta millä välineillä ja ohjelmilla käytännössä?

Niin…..

Eikös tuo käytännössä vaadi jatkuvasti muuttuvan työpöytänäkymän kopiomista yli 90 kertaa sekunnissa varjostin-resurssiksi.

Jos videomuistista-videomuistiin kopiointi onnistuisi tässä yhteydessä näppärästi ( Tai jotenkin olemassaolevan työpöytänäkymän tekstuuriksi bindaaminen ), niin miksei.

Jos taas homma menee videomuistista keskusmuistiin ja keskusmuistista videomuistiin per frame, niin ei taida oikein sulaavaa kokemusta olla luvassa.

Jos nyt olettaa vaikka 4 tavua per pikseli ( voi olla 2 per komponenttikin ) , niin siitähän saadaan

1920×1200 * 4 * 90 = 829440000 tavua, eli 791 megatavua lukemista näyttömuistista ja saman verran kirjoittamista per sekunti.

Ja jos tuon teatterivision haluaa edes etäisesti hyvän näköisesksi, niin sille työpöytänäkymälle pitäisi rakentaa mip-pyramidi per ruutu, tai renderöidä lopullinen ruutu huomattavasti lopullista isommaksi ja skaalata alaspäin. Muuten säkenöi taatusti.

Jos valmis ratkaisu on jossain olemassa, niin mielelläni tutustuisin.

Vertigo…:facepalm: Eikös se ole huimaus? Korjauksia kehiin.

Kyllä VR:llä voidaan käyttää aika moneenkin asiaan kuin pelkästään leffoihin tai peleihin. Esimerkiksi Hollannissa museo on teetättänyt VR:lle katsomiskokemuksia niille ihmisille, ketkä ovat liikuntarajoitteisia tai pyörätuolilla ja pääsevät näin ollen vilkaisemaan niitä paikkoja.

djtob

Vertigo…:facepalm: Eikös se ole huimaus? Korjauksia kehiin.

Kyllä VR:llä voidaan käyttää aika moneenkin asiaan kuin pelkästään leffoihin tai peleihin. Esimerkiksi Hollannissa museo on teetättänyt VR:lle katsomiskokemuksia niille ihmisille, ketkä ovat liikuntarajoitteisia tai pyörätuolilla ja pääsevät näin ollen vilkaisemaan niitä paikkoja.

Vertgo on yksi huimauksen muoto, ei synonyymi huimaukselle.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dizziness

CP2020 lupas cybermodemit jo vuodelle 2005, mutta perskeles vieläkin saa odottaa :(

noh, kai se on näillä VR:llä aloiteltava.

Kaljugorilla

Niin…..

Eikös tuo käytännössä vaadi jatkuvasti muuttuvan työpöytänäkymän kopiomista yli 90 kertaa sekunnissa varjostin-resurssiksi.

Jos videomuistista-videomuistiin kopiointi onnistuisi tässä yhteydessä näppärästi ( Tai jotenkin olemassaolevan työpöytänäkymän tekstuuriksi bindaaminen ), niin miksei.

Jos taas homma menee videomuistista keskusmuistiin ja keskusmuistista videomuistiin per frame, niin ei taida oikein sulaavaa kokemusta olla luvassa.

Jos nyt olettaa vaikka 4 tavua per pikseli ( voi olla 2 per komponenttikin ) , niin siitähän saadaan

1920×1200 * 4 * 90 = 829440000 tavua, eli 791 megatavua lukemista näyttömuistista ja saman verran kirjoittamista per sekunti.

Ja jos tuon teatterivision haluaa edes etäisesti hyvän näköisesksi, niin sille työpöytänäkymälle pitäisi rakentaa mip-pyramidi per ruutu, tai renderöidä lopullinen ruutu huomattavasti lopullista isommaksi ja skaalata alaspäin. Muuten säkenöi taatusti.

Jos valmis ratkaisu on jossain olemassa, niin mielelläni tutustuisin.

Ööh? Virtual Desktop hoitaa käytännössä jo nyt. Toki raudan rajoitteet kuten linssien rajallinen sweet spot (esim. näkyvyys isolla ruudulla ikkunan ylänurkkaan päätä kääntämättä on heikko) ja resoluutio asettaa omat rajoitteensa käytölle mutta toimii yllättävän hyvin jo nyt.

Joda

Ööh? Virtual Desktop hoitaa käytännössä jo nyt. Toki raudan rajoitteet kuten linssien rajallinen sweet spot (esim. näkyvyys isolla ruudulla ikkunan ylänurkkaan päätä kääntämättä on heikko) ja resoluutio asettaa omat rajoitteensa käytölle mutta toimii yllättävän hyvin jo nyt.

Kiitokset löydöstä!
Näemmä asia on jo saavutettu.
Googlailen parhaillaan ympäri nettiä lukeakseni miten tarkalleen tämä sovellus saavuttaa tämän.

Edit: Näemmä api on keskeisessä osassa.

Virtual Desktop has very low overhead because it uses DirectX 11.1 features only available on Windows 8 and 10. There are no good low latency APIs on Windows 7 to capture the desktop at a decent enough framerate. The 360 video player also uses hardware accelerated decoding which has very limited support on Windows 7.

Emmää tiiä.. nuo augmented reality -hommat kuulostaa enemmän hyötykäyttöön soveltuvilta jutuilta, eikä niinkään viihteeltä kuten VR.

Toki sen avulla saisi näkökenttään vilkkumaan somepäivityksiä, mainoksia (baaritiskille virtuaalisia drinkkejä ja kauppaan jauhelihapaketteja?) ja turhaa informaatiota kuten päivän aikana kävellyt askeleet ja sydämen syke. Minä en sellaista kaipaa, vaan pyrin jo nykyisistäkin tuottavuuden tappajista (some, nettifoorumit ja yleensäkin noin 99.9% internetistä) eroon.

Pöytä

Täysin ekologiseen virtuaalitoimistoon. :confused::D:facepalm:

Kyllä ohimenevä potentiaali on suorastaan vähättelyä. Tuo kuulostaa enemmän joltain vähän hitaamman sortin hipsteriunelmalta. Jos tekniikka mahdollistaa etätöiden tekemisen, se tekee sen myös ilman VR:ää. Miksi kukaan haluaisi tehdä etätöitä nimenomaan poseeraten menneiden vuosisatojen absurdien lasitornien toimistohotelleihin sijoittuvassa habbohotellissa? Emätin sentään, nyt on katseltu liikaa scifiä.

Pahoittelen myöhäistä vastaustani, mutta kyllä tällaisia käyttökohteita oikeasti on. En tiedä mistä sait ajatuksen että VR-etätyön tulisi olla kömpelöä ja koomista, kun idea on päinvastainen.

Kuvitellaan että työtehtäväsi on suunnitella ja mallintaa jotain auton koreja; sen sijaan että istut toimistokuutiossasi 20" ruudun edessä, voit olla jossain itseäsi motivoivassa ympäristössä, käyttää valtavia 4K ruutuja joiden määrä ja sijoittelu on täysin vapaasti päätettävissäsi. Mallintaessasi kori ilmestyy 1:1 -tarkkuudella viereesi ja voit nähdä miltä tuotoksesi tulee näyttämään käytännössä. Ehkä kauempana tulevaisuudessa voit suoraan työstää itse koria, käsin muotoillen?

Työkaverisi voivat sitten tehdä omaa työtään ja heidänkin työpanos näkyisi suoraan mallissa automaattisesti. Virheet ja asiat jotka eivät toimi paljastuisivat heti, visuaalisesti ja selkeästi. Ehkäpä työkaverisi voisi ilmestyä viereesi ja voitte yhdessä miettiä näytön (tai korin) äärellä miten työtä tulisi jatkaa. Oikeasti työkaverisi on Australiassa, koska työ ei enää sido häntä mihinkään maahan. Töistä lähdetään nostamalla lasit päästä.

Esimerkit ovat ehkä koomisia jos ne sellaisina haluaa nähdä, mutta luulisi jokaisen ymmärtävän että oikeassa paikassa oikealla tavalla VR-työskentelyn potentiaali on valtaisa.

Pöytä

"Kuullosta"? Tuolla diskvalifioituu kaikesta BB:tä tai salkkareita intellektuellimmasta keskustelusta. Kertalaakista, ei varoituksia.

Anteeksi että sormeni osui kahdesti samaan nappulaan aiheuttaen todella karmaisevan typon. Ehkäpä kotikuntani murre on jopa opettanut minua painottamaan sanoja tietyllä tavalla, lisäten mahdollisuutta moisiin virheisiin? Iljettävää ja selkeästikin yhteydessä älykkyyteen.

Mutta niin, yleensä se tyhmyys kylläkin paljastuu tuon ylikompensaation kautta, jota esimerkiksi itse tuotat vääntämällä väkisin tekstin sekaan harvoin käytettyjä lainasanoja. Sano "karsiutua" ja "älykkäämmästä keskustelusta" mikäli haluat vastavuoroisesti kuullostaa edes etäisesti joltain muulta kuin itsestään liikoja ajattelevalta mulkulta. Vinkki on ilmainen.

Muropaketin uusimmat